Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
disposable

disposable

Medlem
  • Plats Avesta
  • Registrerad 2005-03-15
  • Senast aktiv 2007-01-10
  • Antal inlägg 219

Foruminlägg

De senaste inläggen disposable har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Konrad:

Man ska använda BCC eller "Dold kopia" när man skickar gruppmejl. Det är amatörmässigt och klantigt att lägga alla adresser i det första mottagarfältet. Det är inte alla som vill få sin e-postadress exponerad hur som helst.

Amatörmässigt, absolut: Utger mig inte för att vara professionell när jag hjälper min far med ett plötsligt gruppmejlutskick.

Som tur var hade inte Konrads mail hittat sig till det första mottagfältet, i min fars (otroligt sekretessbelagda) gruppuppskick: Hans Heliga Mail förblir en adress som enbart De Upplysta känner till. :rolleyes:

Klart det stämmer att man inte vill vara offentlig på varje reklamutskick eller nyhetsbrev man prenumererar på. En amatör kan inte Dold kopia-tricket per automatik eller från födseln. (Fråga din granne, kolla om han BCC:ar folk ofta.)

Amatöraktigt, ja - mitt jobb involverar inte massutskick via mail. Och klantigt var ett ord som jag hoppas kom ur dig av bara farten.

ESA: synonymer.se - webbaserat och tyvärr inte särskilt vacker. Gör sitt jobb bra däremot (även om det tar mer tid än ett högerklick och peka på "Synonymer").

Heller inte helt statisk - vet inte om det är så nu, men förut kunde man förbättra systemet i form av att svara på frågor: "Är superb och excellent synonymer?" Starkt nej, nej, osäker, ja och starkt ja fanns som svar. Bra idé av synonymer.se!

malesca: Jodå, jag ogillar dem inte - men allt för ofta är Lexins ordbank för liten när jag behöver ha ett ord översatt. Widgeten är bra (och jag har den installerad). Tack ändå för bra tips

Konrad: Tack för tipset! Tyvärr måste jag slopa dem.

Arbetsboken X provade jag på, trots att jag kände att det luktade tidigt sekelskifte om deras sajt och produkter (nu menar jag tekniskt sätt, som design och kod för hemsida, och avsaknad av Universal-program).

Och programmet var ungefär så kompetent jag trodde - väldigt stelt, tomt och så där humoristiskt men irriterande dumt, i vilken inställning man än var i... Det är en typ av program jag skulle behöva mer än allt annat. Men att köpa det är uteslutet.

Så deras ordbok känns ännu längre ifrån - ingen demoversion finns (så vitt jag kan se?) och är det är en liknande upplevelse som Arbetsboken X så vågar jag inte satsa pengar innan jag provat produkten.

Men ändå bra att du tipsade, att de inte kan följa marknadsstandard att erbjuda nerladdningsbar testversion är ju inte direkt ditt fel

... och kardan: Nisus ser intressant ut! Ser en Universal-logga och en Download Nisus Thesaurus-knapp - kör på och provar!

Ursprungligen av pesc:

Jo, Bredbandsbolaget har faktiskt officiell support för Mac. Klicka på länken i översta postningen och läs längst ner!

Jag har själv en sådan lösning till en PB G4 15" och det fungerar bra.

Problemet är väl att MacBook inte kan ta ett PCMCIA-kort? (Och inte min 12" PB G4 heller.) Och då fungerar inte BBB-lösningen om man inte lyckas ansluta en adapter, men det vill jag inte ge mig in på.

studiox och pesc: Tack för att ni tog er tid på att svara på en krånglig fråga! pesc: Nej, precis - det är ju det som är problemet - nån sån plats finns inte på MacBook-familjen

Jag ska leta runt lite efter PCMCIA-adaptrar (kanske finns nåt USB 2.0-tillbehör?). Och helt enkelt fråga BBB. De säger sig ha Mac-stöd, då vill jag veta hur också

Som sagt, tack för svaren!

Ursprungligen av nysta:

Har suttit i tankarna om att starta upp en hemsida nu ett tag och kollat runt lite.
hittade på www.b-one.se
verkar riktigt billigt.. någon som har hört eller har egen erfarenhet från dom?
är det stabilt och så?
vilket paket bör man välja? tänkte ta det som kostar 24:-/mån
inte alls farligt ju

/Daniel

Många svar. Anyway: Jag har erfarenhet av dem, köpte både domännamn och lite-paketet av dem (för nån månad sen - 500 kr AdSense-kupong hos Google ingick för övrigt)

Sajten är uppe as we speak. Jag blev grymt positivt överraskad av dem.

Pro: Rätt snygg, enkel och avskalad kontrollpanel - riktigt bra för en nybörjare eller för en sajt som inte kräver höga krav på en funktionsspäckad kontrollpanel. Riktigt billigt och stabilt Bra FAQ / supportsida.

Bra uptime jämfört med ex. Surftown. Kolla upp det företaget - båda är typen billiga-webbhotell-som-funkar-bra, båda är från Danmark och båda fungerar riktigt bra (har erfarenhet av båda - Surftown har fler inställningar i kontrollpanelen och känns "lite större").

Anti: Har du en sajt som kräver riktigt höga krav på uptime är de inte det bästa valet. Avancerade kontroller hittar du inte på b-one och ja... Kolla upp vad du behöver. Är php, html, mail och databaser det enda du behöver är b-one great. Oändligt med både mailkonton och databaser - ditt utrymme på 250 eller 500 MB delas mellan webb, MySQL och mail-konton - egentligen en självklarhet som alla webbhotell borde ta efter!

Vissa (överflödiga) funktioner kräver Internet Explorer - typ webbuppladdning till FTP och "browsing av FTP-konto" via kontrollpanelen. --> Lägg en hundring och en halv på Transmit, om du inte redan har det

Eller skaffa överblick med InternetWorlds årliga test "Sveriges bästa webbhotell 2006" - 10 kr för PDF:en på IDG. (Just ja: b-one utnämndes till bästa budgetval 2006).

--> Tänk över vad du behöver i utrymme, funktionsmässigt - vilket språk ska bli ditt huvudsakliga? Behöver du ASP.net, .NET och Microsoftlösningar? Kommer du behöva obegränsat (eller jäkligt många) subdomäner? Mail? Då går valet fortare - antalet webbhotell är inte problemet.

Hoppas det hjälpte nåt

Ursprungligen av Danne V:

Som johanf skriver:
Alla mottagare i BCC och din egen i "Till" fältet.
Jag tror inte mailklienter gillar 40-50 ordinarie mottagare i "Till". Har iofs aldrig kommit på idén att prova eftersom alla då får reda på varandras adresser, och med tanke på att adresser sparas automatiskt i många klienters adressböcker, så blir dom i sin tur mottagare av virus-aktiverad spam (såna där virus som går in i folks adressböcker och skickar mail till dom ).
(Ojsan, vikken mening det blev...)
Så jag vet inte om klienterna ens tillåter så många adresser.

Jag använder Entourage till ett par massutskickgrupper. Den gör automatiskt att den lägger in alla i BCC och ingen (tror jag?) i "Till". Det rör sig om ca 400 mottagare i båda grupperna. Funkar bra. Det fantastiska är att ingen av mottagaradresserna syns även om någon mottagare kollar mailets source. Fan vet hur det går till.....

johanf: Tack för BCC-tipset! Och Danne V: Tack igen för hjälp, bra och utförligt - det är såna som du som gör 99mac.se till det utan tvekan bästa svenska forumet, oavsett inriktning (i mitt tycke). Men helt enkelt: BCC - hemlig kopia - är ett säkert kort?

Danne V: Ja, det är rätt otroligt - och ganska konstigt tycker jag, att hemliga kopior fungerar utan att möjlighet finns att "knäcka" vilka som är på hemlig-listan... Om BCC ( + sändaradressen i "Till:") är ett säkert kort börjar jag använda det, men ska kolla upp tjänsten Danne V tipsade om utförligare.

Ursprungligen av Danne V:

Gör det enkelt för dig.
Testkör www.mailchimp.com gratis. Dom gör om mailet till alla j-la mimeformat som finns plus html, etc.
I mailet länkar du till extrafilerna som du laddat upp på nån server.
På det sättet har du gjort allt du kan för att slippa bekymmer Mac -> PC, att mottagarnas servrar eller klients spamfilter stoppar mailen.

EDIT: Oooops. Kollade nu hur många gratismail man får skicka på provturen. Det var 25. Men å andra sidan så är dom såpass billiga att man tjänar på att låta dom sköta saken och istället jobba med det man kan.

Tack för bra svar (som vanligt). MailChimp verkar rätt annorlunda och innovativt - ska kolla upp tjänsten och köra betalversionen om jag gillar och behöver funktionerna

Två snabba frågor till bara:
1. Finns det någon helig regel som gör att mail skickat till 40-50 pers (i "till:"-formuläret) klassifieras som A. skräppost eller B. helt enkelt inte kan skickas med en vanlig adress?

2. Använder ni något annat än er vanliga mailklient när ni skickar mail till flera kontakter (20 och uppåt)... Om ni gör det d.v.s.

Tack igen! (Back to MailChimp).

Hej - sitter i en knivig situation:

Jag hjälpte min far för ca 4 veckor sen med att skicka ett mail från hans @bredband.net-adress. Tiger, 10.4.7. Intel och Apples Mail användes. Det innehöll text (html-formaterad) och två bilagor: Ett .rtf- och pdf-dokument inklusive en zip-fil (som egentligen bara var samma dokument exporterat tilll .doc-format). Dokumentet är jäkligt viktigt, därför jag skriver.

Provade att maila mig själv, till min Gmail. Yes! Hamnade i inkorgen, såg ut som det skulle och innehöll alla bilagorna. Pdf-dokumentet såg såklart bra ut även på PC, som jag trodde. Varför hade jag massa andra format medskickade då? För att jag helt enkelt inte kan lita på Från-Mac-till-PC-situationer fullt ut.

Och så rätt jag hade. Ingen av de 50 pers jag mailat hade fått mailet. Har nu bytt ut Mail för min egen del (och nu även för min far). Använder istället Thunderbird - nöjd(!). Jag har en mailadress från en egen) .net-domän (och webbhotell), vilket funkar tillfredsställande. Men hur är det med Bredbandsbolagets mailkonton?

1. Kan jag skicka till 40, kanske 50 mail-adresser i "Till:"-fältet eller kommer det att uppfattas som skräppost av de flesta mailklienter/onlinetjänster? I så fall: Hur ska jag göra?

2. Helt enkelt: Thunderbird, bredband.net-mail och en bilaga på 36 K... kommer mailet att komma fram till alla 40-50 personer?

Alla tips välkomnas, även alternativa sätt att lösa uppgiften på: Tack så mycket på förhand

Hej alla,
Jag vet att det här har varit på tapeten förr men jag hittade inte riktigt det jag var ute efter - och förstod inte så mycket mer av att söka här på forumet. Skulle vara kul om någon kunde reda ut det här.

MINA FÖRHÅLLANDEN:

  • Jag är riktigtnöjd med min SE K750i och vill egentligen inte sälja denän. men har länge vetat om att jag behöver sälja den, köpa en 3G-lur och uppgradera mitt GSM-SIM-kort. Här är varför:

  • Jag var och är fortfarandeute efter just mobilt bredband(eller ja, nästan: under ADSL-hastigheter... Men jag tror ni fattar. )

  • Ärredan kund hos BBB = förmånligt erbjudande.(PC-kortet, GPRS+3G-kontantkort fyllt med 1000 MB. Pris: 1495:-). Ingen startavgift, uppsägelse- eller månadskostnad. Kundrabatt 1500:- och är redan kund hos bredbandsleverantören: Känns just förmånligt.

  • Slipper byta nummer och telefon: Ett extra, enbart för mobilt internet.

  • Priser: Comviqkontant och abonnemang (lika så Tele2 och Tele2Smart):15 kr/MB Bredband Borta tankas med 500 kr för 1 GB = 2 kr/MB.Är alltså renodlat mobilt bredband det jag ska välja?

Här är länken till BBB:s Bredband Borta.

FRÅGOR:
1. Hur ska jag ansluta ett typ II PC-port för datakortet - PCMCIA alltså - till en MacBook? Adaptrar: Förlorar man något i prestanda, och gör det hela grejen ett steg krångligare.

2. Har ni några tips på en bättre lösning? T.ex. någon som inte innebär PCMCIA-kort, något som är billigare eller bättre... Ja, alla tips mottagas hjärtligast Mobilen som modem eller inbyggt kort, så som denna lösning, kvittar egentligen (även om de renodlade verkar prismässigt överlägsna). Men jag blir gärna motbevisad

HELT ENKELT: A. Surfa, utan krånglande varje gång man vill ansluta datorn till internet. B. Ha hyfsad hastighet och C. Inte bli pank efter 20 minuters surf/mail och lite IM-chat.

Just ja, D. Att tjänsten funkar likvärdigt med Mac, både mjuk- och hårdvarumässigt. Så hastighet och funktion + Macvänlig hård- och mjukvara + modernitet värderas högre än månads-/trafikkostnaden, för mig.

Ja, om någon kunde hjälpa mig på safarin i den 3G-drivna mobila uppkopplingsvärlden vore jag mer än tacksam!

God natt eller god morgon alla Börjar med gympapasset (denna dag blir det ett pass språk, toppat med översättning.

Fler och fler uppdrag jag får i mitt arbete involverar att översätta engelska till svenska. Och lika så åt andra hållet: Att ha ett pålitligt lexikon kommer alltså vara ovärderligt för mig.

Dictionary.app (ordboken) förbluffar mig nåt enormt och jag använder den mer och mer för varje dag som går - Apple skulle kunna skryta mer om det här kompetenta programmet. Kolla ordet "basic" (du får upp både det riktiga ordet och programmeringsspråket, förkortningen, "BASIC"). Slå upp "dictionary" - ordet finns så klart förklarat, och under finns "dictionary attack" (som koncist förklarar det fenomenet).

Utöver det tycker jag den är snygg, snabb och läcker - avskalad men innehåller ändå bilder på få ställen - och där de finns gör de sitt jobb. Skriv Sweden och se kartan, t.ex. Dictionary innehåller alltså mer än "rena och vanliga" ord - har t.ex. Concise Oxford English Dictionary här hemma (i bokform) och den är inte alls av samma kaliber, varken vad gäller upplägg eller ordförråd (även om den är mäktig, den med).

Dictionary kopplar ju upp sig och innrhåller alltid uppdaterad information: New Oxford American Dictionary blir genomsökt samtidigt som Oxfords American Writer's Thesaurus (om man valt "US English diacritical" som standrad). Synonymer, illustrationer, bra,utförliga och snyggt presenterade förklaringar...En avskalad och genomtänkt känsla helt enkelt, dubbelklick på ord för att komma vidare. --> Och list- och sökfunktionen passar åtminstone mig som handen i handsken!

Nu lite frågor: Fanns något liknande för svenska SAOL eller SAOB, hade det ju varit otroligt Men det är inte riktigt det jag söker tips om: I skolan har vi något Nordstedts-program (kan missta mig på tillverkare där) för översättning mellan svenska och engelska: Det är ett PC-program, beter sig väldigt Windows och känns väldigt Windows. Den gjorde sitt jobb, finessernas finess var att den kände av vad man hade i urklipps-/kopieringsminnet (ctrl+c), om jag minns rätt...

En ordbok måste ju kännas rock solid, ha tidsbesparande funktioner samtidigt som den är grymt snabb. (Och i min högst personliga åsikt får den även kännas allt utom Windows-aktig).

Vad jag söker: Gärna en total rip-off av Dictionary.app, fast med valen svenska till engelska och engelska till svenska! Synonymer vore heller inte dumt. Det hade varit värt många tiodollarssedlar för mig.

Men för att hålla sig mer till verkligheten: Vilka gör svensk-engelska lexikon till Mac? Har letat, med dåligt resultat. Finns det några program ni kan rekommendera? Och viktigast av allt: Besparar dem den tiden ett sådant program ska göra? (Som sagt, envägsspråkiga Dictionary och diverse sidor finns ju på internet, typ Skoldatanätet).

Den senare är bra för upp-till-högstadiet-studier, i mina ögon. (Därmed inte sagt att det är bra att sidan finns!) Men jag söker något mycker mer kompetent, med en mycket, mycket större ordbank, då mitt engelskabruk kräver det. Ett svensk<->engelskt Dictionary.app hade ju varit drömmen...

Tacksam för svar och tips! Synonym- och ordböcker, svensk-engelska- och engelsk-svenska lexikon för Mac - allt vore guld värt!

Jag har installerat Ubuntu 6.06 på en kompis dator, med positivt resultat. Allting fungerar, USB-tangentbord och -mus, bildskärm (även om den bara kör 1024x768 @ 60Hz för tillfället, men that's another story).

Mer brådskande: Han har inget ljud. Moderkortet, med inbyggd ljudkrets, är ett MSI K8T Neo2 - med ett VIA K8T800 Pro-chipset. Moderkortet verkar ju "fungera utan drivrutiner" - Ubuntu rullar på, det integrerade nätverkskortet och USB-kontrollerna fungerar ju uppenbarligen (eftersom jag skriver detta på datorn nu). Men datorn vill inte leverera något ljud.

Drivrutiner finns:VIA:s sajt finns det drivrutiner för Linux och alla möjliga distributioner. Men de flesta är i .rpm-format och ja... APT GET funkar helt enkelt inte.

Jag skulle bli jätteglad om någon kunde förklara hur jag installerar drivrutiner och får ljudet att fungera! Det vore otroligt trevligt om någon kunde hjälpa till.

viaudiocombo-3.0-0.src.rpm är en drivrutin jag laddat ner (som är för moderkortets VIA-krets).
Helt enkelt: Hur installerar/konverterar jag den här så den funkar till Ubuntu?

Jättetacksam för all hjälp som sagt

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Självklart har man rätt att ställa allmäna frågor av den typ du gjorde.

Erfarenheten visar dock att den efterföljande diskussionen lätt spårar ur. För att undvika att så sker riktar jag en allmän uppmaning till alla som deltar i diskussionen att tänka sig för innan man gör sitt inlägg.

Det är alltså en service till dig för att tråden ska kunna hållas öppen och on-topic.

Okej. I de banorna får jag erkänna att jag inte tänkte. Så, ja: tack i så fall

On-topic: Var gömmer OS X den här informationen? Och kan den på något sätt slöa ner operativsystemet, tror ni?

Ursprungligen av gabriela:

det är väl ett nforce4-bräde, så de flesta av de där pryttlarna borde funka rakt av?

Tack, där sa du nåt. Ja, det har du rätt i. Men nätverkskortet är från en annan tillverkare, och ljudet är det VIA som står för om jag inte misstar mig helt... Ja, det blir ett heltidsprojekt, vet helt enkelt inte om det är värt det.

--------

Installerar nog en (laglig) Windows Vista Beta Tvåa istället - och kollar om något positivt har hänt på den mörka sidan istället. (Jag vill tro det, Windows är något man får dras med - och inget vore bättre än ett Windows som faktiskt är trevligt att jobba i).

GNU/Linux innebär fortfarande för mycket osynliga hinder, som helt enkelt gör en mer besviken än glad. (För mig, påstår inte att så är fallet för alla.)

Jag blir långsam framför en Mac, jämfört med PC - jag tenderar att läsa mer om Mac och installera och leka med program istället för att jobba. Men Mac OS X Tiger med tillhörande vit (eller ja, svart eller metall) hårdvara är fortfarande den trevligaste kombinationen. Det är min ödmjuka åsikt i alla fall.

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Diskussionen tangerar det tillåtna, så tänk er noga för vad ni skriver.

Nej, det gör den inte. Förklarade klart och tydligt att förlängning av trettiodagarsperioder alternativt återställning av dagräknare i sharewareprogram och dylikt INTE var något jag var intresserad av.

Jag gillar Mac OS X och jag gillar att gräva på djupet i de saker jag tycker om. Om Spotlight hittar allt på datorn - hur kan datorn ändå minnas vad som varit installerat? Det är en intressant fråga. Och ännu obesvarad(?). Jag tycker det är en sak man bör ha rätt att veta - framförallt kommer det påverka mina beslut när det handlar om att installera och prova på nya program.

Om jag skulle veta att en massa osynliga filer sparas på min MacBook för varje program jag installerat, oavsett om jag tagit bort "alla filer", skulle mitt VersionTracker-besökande minska drastiskt. Den saken är klar. "Ni" tolkar jag som att du även syftar på mig - var tangerar jag det tillåtna tycker du?

Ursprungligen av Konrad:

Ta bort allt med AppZapper.

Tack, men jag betalar inte pengar för ett program som tar bort "allt skräp" från program jag avinstallerar. Dessutom räcker ju .plist, Application Support-mappen och själva programmet alldeles utmärkt att slänga - det slöar ju inte direkt ner OS X (som de flesta borde ha märkt som använt en Mac under regular basis).

Dessutom var det inte ett svar på min fråga, snarare en lösning (som ju inte ens verkar göra sitt jobb, enligt malesca). Malesca, jag håller med - det vore intressant att veta. Med "löste på annat sätt" - hur menar du då? Total borttagning eller förlängning av giltighetstiden?

(Om det handlar om total borttagning är jag klart intresserad att höra hur du gjorde )

Ursprungligen av desh:

Ett av dom största programen med att köra något annat än Windows, är drivrutinsbiten. Apple kämpar på, och lyckas licensera en hel del. Opensourcebranchen har det svårare. Ibland får dom kod, ibland manualer, och i värsta fall, måste man reverse-engingera. Lyckas man ej med detta, står man utan.

Du kan ju testa med OSS, men fungerar inte ALSA brukar det bli knepigt.

Ja, håller med. Tack för svaret. Jo, Apple gör ett bra jobb. Och open source-/free software-världen blir lågt prioriterad om inte ignorerade. Förståeligt men tråkigt... Jaja. Det får bli XP för vännen.

Och jag för egen del kan nog bara drömma om att lyckas hitta drivrutiner till en Shuttle N25P med inbyggt ljud på moderkortet, liksom gigabit-LAN, FireWire och USB 2.0... Att ersätta Windows XP for good på PC:n med Ubuntu hade inte varit fel, minst sagt.