Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Nicklas Högås
  • Registrerad 2002-05-21
  • Senast aktiv 2009-05-18
  • Antal inlägg 2289

Foruminlägg

De senaste inläggen Nicklas Högås har skrivit i forumet.

Om stabiliteten är viktig (om datorn är viktig i arbetet) tycker jag absolut att man ska vänta. Enligt mina erfarenheter har nya versioner av systemet nått den där nästan orubbliga stabiliteten först efter några uppgraderingar, kanske version .3 eller .4?

Rådet att följa diskussionerna här är bra. Det brukar fyllas på med kommentarer och erfarenheter i rask takt när nytt OS släpps.

Ursprungligen av Simon Templar:

Jag skrev iofs tidigare att starta om program också kunde ha verkan, men min erfarenhet är att omstart ibland är det enda som gäller för att återigen få en så rapp dator som möjligt

Det är tvärtemot mina erfarenheter. När datorn är nystartad finns ingenting av mina mest använda program inläst i ramminnet, och därför går allt lite långsammare på en nystartad dator.

Sedan kan det visserligen hända att man kör något riktigt minneshungrigt, och då kommer mina ca 5 mest använda program att gå lite långsammare igen när jag byter tillbaka till dem, men de har snart återtagit sin plats i minnet och flyter bra. Det är dock inget emot den tid det skulle ta att starta om datorn och starta upp programmen på nytt. En omstart är att gå tillbaka till ruta ett, där man inte har något alls i ramminnet.

PowerMac G4 1,25 GB ram.
uptime: 7 dagar 16 timmar 49 min
in/ut: 244359/23889

Flashminne? Nej, usch så långsamt!

Nu ska det visst vara fasminnen (phase-change memory, phase memory) istället.

IBM och andra håller på att utveckla tekniken.

Citat:

The companies have built a prototype device that runs 500 times faster than today's flash memory while using half as much power to write data to a memory cell, they said.

Nu dröjer det visserligen till 2015 eller så innan tekniken tros vara i produktion, så vi får nog stå ut med de "långsamma" flahminnena så länge.

http://www.pcworld.com/article/id,128131-pg,1/article.html

Nu spekulerar jag, men jag undrar om det är så säkert att det är relaterat till grafiken. WindowServer låter ju som om den skulle ha främst med grafik att göra, men efter lite googlande verkar det som att WindowServer är "förälder" till de flesta användarprocesser. Jag hittade följande om WindowServer:

Citat:

Responsible for managing the computer's display and mediating between the various Applications and other processes that want to display information on it. It also does the grunt work of launching new user applications, so most user processes are actually its children in the process hierarchy.

Citerat härifrån: http://www.westwind.com/reference/OS-X/background-processes.html

Att din skärm blev blå när du avslutade den processen tyder kanske på att du tvingade fram en utloggning, eftersom det är precis den effekt jag har fått när jag tvingat fram utloggning. Därmed avslutas ju alla? användarprocesser.

Men är inte ett manus lite overkill? flojons metod är enklare: Dra länken till skrivbordet eller annan plats i Finder, markera den -> Visa info -> i menyn "Öppna med" i info-fönstret ändrar du till Firefox.

Antagligen hittar du inte Firefox i menyn, utan får leta upp det genom att välja "Annat…" som synes på bilden nedan.

Problemen jag hade har inte kommit tillbaka, men det verkar inte vara samma fel som du har. Mitt flimmer var inget som följde med när jag flyttade på fönster, utan något som uppstod just i vissa gråa nyanser.

Kan det vara något skumt med grafikkortet eller drivrutinerna till det? Jag har fått lite konstiga fel på bilden på min PowerMac G4 sedan jag bytte till ett bättre grafikkort, men det löser sig om jag installerar senaste drivrutinerna från ATI. (Jag har installerat nytt system på datorn några gånger, och felet kommer alltid tillbaka innan jag installerar drivrutiner från ATI.) Det är bara en vild gissning att det skulle kunna vara något sådant.

Ja, som William WM säger, så är nog AI sällan intelligent. Men om man istället undrar i vilka spel AI känns kul att spela mot? Jag har spelat rätt mycket Civilization III senaste tiden, och jämfört med andra strategispel upplever jag mina motståndare som ganska levande. De kan åtminstone väcka en del känslor genom sitt agerande.

Men som med andra spel antar jag att de verkar mer mekaniska ju mer man lär sig spelet.

Jag bör nog tillägga att det inte finns så många spel jag har fastnat för, så mina erfarenheter är relativt begränsade.

Någon kanske kommer med bättre förslag snart, men vad jag kan tänka mig är att dra igång Aktivitetskontroll innan problemet inträffar, och lägga dess fönster så att du kan se det när felet inträffar. Antagligen är det bäst att sortera efter kolumnen % processor, eftersom en process som hänger sig ofta drar kraft av processorn.

På så sätt kanske man kan komma underfund med vad det är för process som spökar.

Ta en titt på det här:

http://www.apple.com/downloads/macosx/automator/combinepdfs.html

Enkelt, men det kanske klarar jobbet du vill ha gjort.

"There is a war between the ones who say there is a war
and the ones who say there isn't."

MenuMeters är också ett trevligt program, som kan visa nätverkstrafik, användning av minne och processor mm i menyraden.

Hittas här: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/17713

Exempel på hur MenuMeters kan se ut nedan. Det är ganska anpassningsbart beroende på vilka uppgifter man vill ha.

Ännu en äldre dator:

Geekbench Score 591
Version Geekbench 2.0.6
Platform Mac OS X PPC (32-bit)
Operating System Mac OS X 10.4.10 (Build 8R218)
Processor PowerPC G4 (7445/7455) (1x1Ghz)
Model Power Mac G4 (Mirrored Drive Doors)
Memory 1.25 GB PC2100U-25330 DDR SDRAM

Tänkte tipsa om ett par godsaker jag hittade idag, när jag sökte efter en funktion jag ville ha i min kontextmeny.

Den ena är NuFile: http://growlichat.com/NuFile.php

NuFile låter dig skapa ett nytt tomt dokument i det fönster du högerklickar i. (Windowsanvändare borde vara bekanta med funktionen.) Du kan välja mellan tio olika typer av dokument. Vilka dessa tio är framgår av skärmdumpen nedan.

Det andra tipset är OnMyCommand. Så här beskrivs det av Abracode, som skapat det:

Citat:

Contextual menu items and droplets executing Unix commands and scripts.
Hundreds of commands submitted by users are available online. It's like having hundreds of different contextual menu plug-ins to choose from!

OnMyCommand finns här: http://free.abracode.com/cmworkshop/

Ladda samtidigt ned OMCEdit, som är ett slags verktyg för att hantera alla de olika kontextmenyobjekt som skapats för OnMyCommand. För närvarande finns det inte mindre än 533 stycken att välja mellan. Hittas här: http://free.abracode.com/cmworkshop/omcedit.html

Både NuFile och OnMyCommand är gratis.

Nope. Här går det segt. Jämför visserligen med en trimmad Firefox, men även jämfört med Safari version 3 verkar den rätt långsam på de få sidor jag testade.

Det enda som talar för att använda Real Player som browser, om man frågar mig, är att det är fruktansvärt perverst! ;-D