Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
BlackSmp

BlackSmp

Medlem
  • Plats Luleå
  • Registrerad 2007-07-28
  • Senast aktiv 2021-11-09
  • Antal inlägg 12164

Foruminlägg

De senaste inläggen BlackSmp har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Alix:

Det finns säkert enskilda som tänker på detta, men jag skrev ”folk i allmänhet, och betatestare av IOS i synnerhet”. De flesta har inga problem med Bank ID:s dominerande ställning. Hade de haft det hade Bank ID inte varit dominerande.
Frågan är också hur bankerna ska kunna garantera banksekretessen om de släpper in andra aktörer i sina system. Jag tror att frågan inte är särskilt enkel.

Banksekretessen har ingenting med detta att göra. BankId är ingen aktör inom bankernas system. Det är, för den enskilda banken, en extern tjänst som de använder för att identifiera att kunden är den person som hen utgör sig för att vara. Det skulle fungera lika bra med en annan extern tjänst.

Att BankId som företag ägs av bankerna innebär inte att den enskilda banken släpper in BankId i sina banktjänster. Så banksekretess är inte motivet till att bankerna inte vill använda en annan identifieringstjänst. Det är rent ekonomisk.

BTW: Här är två länkar till varför Freja eID är att föredra och varför vi alla tjänar på att den tjänsten växer i förhållande till BankId

https://techworld.idg.se/2.2524/1.723519/freja-e-id-test
https://consid.se/blogg/bankid-vs-freja-eid/

Jag förespråkar inte konkurrens i alla sammanhang, men i detta fall så tjänar vi på att det finns en bra konkurrerande tjänst till BankId

Och med detta stänger jag min del av detta sidospår och inväntar nästa betarelease för ett hopp om att det blir stabilare (och att kanske Freja slutar krascha - även här vinner Freja eftersom den är konsekvent i sitt kraschande och inte varierar som BankId )

Ursprungligen av pmarriott:

Jag har nu haft iPad OS15 och iOS 15 i några dagar. BankID blev spärrat 1 gång den första dagen på iPad, därefter har det fungerat. Däremot är står det BankID saknas på iPhone varje morgon, och så lägger jag in ett nytt som håller hela dagen. Repeat.

Normalt sett samma cykel som för mig…

Men jag tappar även BankID på iPaden med ojämna mellanrum

Ursprungligen av Alix:

Jag hävdar bestämt att folk i allmänhet, och betatestare av IOS i synnerhet, inte hade brytt sig om Bank ID:s dominerande ställning på marknaden så länge Bank ID fungerar som det ska, oavsett release- eller betakanal. Just du verkar ha en igenomtänkt kritik.

Tack

Att de flesta nog nöjer sig med ett fungerande BankID tror jag också. Men det är inte ovanligt att folk i allmänhet inte har helt genomtänkta synpunkter.

Ursprungligen av Alix:

Hade kritiken sett likadan ut om Bank ID hade fungerat fullt ut med Apples betaversioner av IOS?

Ja, avseende alternativ och funktionalitet så har min kritik ingenting med hur funktionerna att snurrar under betan. Det är sunt förnuft att inte låsa sig till en ensam kommersiell eID tjänst. Bankerna (och enskilda företag) får göra som de bedömer bäst men offentlig service ska inte binda sig till en tjänsteleverantör.

Freja eID fungerar inte alls med betan så du kan inte hävda att (i alla fall) jag föredrar Freja pga att Mobile BankId är opålitligt på IOS15 beta

Ursprungligen av Zop:

Trist att banken bara skrattar när man frågar om det kommer gå att logga in med någon av konkurrenterna.

Ursprungligen av MatsOlov:

Det måste komma möjlighet att kunna välja vilken e-ID tjänst man vill använda sig av för identifikation. Det är inte hållbart med bara en tjänst för alla banker. Särskilt om den går ner.

Nu har ni något snäv syn på detta med eID. Det finns gott om andra aktörer än banker:

  1. trafikverket

  2. 1177.se

  3. Svenska Spel/Casino Cosmopol (som nu tillåter Freja eID)

  4. Skatteverket

  5. Skolor

BankId är inte gratis, jag tror att många aktörer gärna ser konkurrens och prispresss. Men givetvis så kommer inte bankerna vara drivande för att ta fram alternativ

BTW: Freja låter dig också spara ditt vaccinationsbevis i sin app.

Ursprungligen av MatsOlov:

Jag misstänker att det är någon av Apples uppdaterade säkerhetssystem i 15 som triggar bankID att tro att det är utgånget/skadat/falskt.

Telefonen tros förmodligen vara rootad. Norwegian Bank ger följande

Jag misstänker att det är en uppstartskontroll som slår till - ibland, inte alltid.

Jag har iofs inte klagat, bara konstaterat faktum och att beteendet är svårt att få grepp på. Jag ville mest varna andra att bankid blev opålitligt med "fördröjd utlösning"

På Ipaden har bankid försvunnit en gång

På telefonen så försvann det ett par gånger med olika intervall på beta 1, fungerade smärtfritt under beta 2 och försvann en gång (så här långt) vid installation av beta 3

Men med en backuptelefon som ligger kvar på IOS14 med såväl bankid som Freja eId så det hela är hanterbart utan större problem.

Däremot så är jag nyfiken på vad det är som triggar borttagandet eftersom det är svårt att se ett mönster.

Fast dessa tips bygger på att det är tidpunkt som triggar automationen och att den kontrollerar temperaturen och bestämmer actions utifrån det. Jag har inte hittat något sätt där temperaturen kan trigga en händelse (att temperaturen stiger över 25 grader eller något sådant).

Så vi måste bygga en pollningsmeknism som aktiveras med jämna tidsintervall och då kontrollerar temperaturen.

Jag skulle vilja ha en prenumerationsmetod där jag kan få en notis när temperaturen passerar en given gräns och att Apple löser pollningen åt mig.

Senast redigerat 2021-07-09 09:16

Som jag förstår det så kan man inte använda värden (temperatur eller ljusstyrka) som triggers för att starta en automation. Bara kolla av värdet när du accessar enheten

En aning irriterande…

Ursprungligen av Redaktionen:

Så Apples spårningsskydd ser ut att fungera bra men annonsörer och app-utvecklare så som Facebook gillar det inte
Läs hela artikeln här

Men jag gillar det…

Ta i trä. Inga problem iom beta2

Ursprungligen av The Real Viking:

OK. Finns det en lägsta gräns?

Det måste väl finnas en lägsta gräns, annars får röstningen ingen förankring i samhället och kan därmed inte sägas att det är demokratiskt förankrat.

Nej, finns inte.

Röstning är en rättighet, ingen skyldighet.

Ursprungligen av The Real Viking:

JOm röstdeltagande blir lägre än 40% ogiltigförklaras röstningen (tror jag)

Nope

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Då blir jag lite nyfiken på hur man resonerar när man väljer att köra tidig utvecklar-beta på sin enda enhet?

Ja, ja…

Vi har hört det förr… det är inte direkt konstruktivt.