Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Svarta Molly

Svarta Molly

Medlem
  • Plats Färgelanda
  • Sysselsättning Har nyligen skaffat mig en macbook pro. Mycket nöjd.
  • Registrerad 2008-12-18
  • Senast aktiv 2019-03-16
  • Antal inlägg 15

Foruminlägg

De senaste inläggen Svarta Molly har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av NisseA90:

Ram (två stycken 4gb) går på ca 600-700 och hårddisken jag köpte gick på 700-800 kronor så betydligt billigare än en ny dator!

Jag är förvirrad! Efter att ha bytt hårddisk och fått en i stort sett ny dator, tänkte jag som pricken över i sätta i mer RAM, men förstår inte riktigt om det går... På Apples supportsida står det: MacBook Pro (15 tum och 17 tum Core 2 Duo)
Obs! Dessa modeller stöder enbart upp till 3 GB totalt minne. Om du vill använda 3 GB minne i datorn installerar du ett 2 GB SO-DIMM-minne i en kortplats och ett 1 GB SO-DIMM-minne i den andra
.
Sedan står det att 4 Gb funkar för: MacBook Pro (15 tum 2,4/2,2 GHz), MacBook Pro (17 tum 2,4 GHz), MacBook Pro (15 tum, tidigt 2008), MacBook Pro (17 tum, sent 2008)
Är inte 15 tum Core 2 Duo och 15 tum tidigt 2008 samma dator?

Hej och tack för tipsen som jag fått här! Har just satt in en Samsung 850 EVO Series 250GB och datorn har blivit mycket snabbare... och kusligt tyst. Jag har inte testat att redigera bilder i Photoshop än, men bara att starta datorn och starta program går så mycket snabbare. Jag skall nog utöka RAM också så blir den ännu vassare. Jag är nöjd och kul var det att byta hårddisken också!

Det här skall bli kul! Skulle en Samsung 850 EVO Series 250GB vara en bra kandidat som ny hårddisk? Jag har kollat lite på tutorials om att byta hårddisk och det ser ju inte helt omöjligt ut. Kanske en dum fråga - när jag köpte datorn fanns det bara ett minne i på 2 GB. Jag satte i ett till med 2 GB för ett par år sedan. Trodde nog att om det första var på 2 så skulle även det andra vara på 2, men där kanske jag tänkte helt fel? Kan jag kombinera ett på 2 och ett på 4? Eller ännu mer?

Det beror kanske på hur man använder bilderna? Jag gillar och greja med dem i Photoshop och då sparar jag dem ändå inte i iPhoto/Bilder-databasen. Bridge funkar bra för att kolla igenom vad jag har. På vilket sätt skulle det vara smidigare med iPhoto? Har jag missat något?

"Dessa program funkar som en databashanterare, och flyttar man manuellt på innehållet så tror programmen att allt finns kvar som det låg när programmet kördes sist. Det kan förstöra hela databasstrukturen.
Manipulering av bilder/mappar ska göras från programmet.
Att du var tvungen att radera på två ställen innan du fick effekt beror på att bilderna bara ligger på ett ställe, sedan länkas det innehållet från programmen."
Jo, jag har förstått att det är så och därför skall jag nu försöka avveckla användandet av det programmet. Visserligen är Bilder lite snabbare på att exportera bilder än iPhoto, men det är ändå frustrerande att inte kunna flytta bilder hit och dit som man vill. Lite märkligt det där att bilderna sparas på ett ställe fast det ser ut som om det är två - tittar man i Infon så innehåller båda paketen ett antal GB, men så är det alltså inte i verkligheten. Avvecklandet lär dock ta tid - ett antal tusen bilder som man skall ta ställning till...

Jag har nu rensat rejält på hårddisken så att det är minst 20 % ledigt - det gjorde gott! Blir lite sugen på att uppgradera till 8 GB och sätta in en SSD hårddisk som ni tipsat om, visst är datorn mycket snabbare nu, men det är lite tråkigt att titta på badbollen så fort man hanterar bilder. Låter ju betydligt billigare än att köpa en ny Mac.

Hej
För att snabbt frigöra utrymme på min hårddisk flyttade jag över ett par mappar med bilder från iPhoto till extern hårddisk. Jag har gjort detta för längesedan och var inte riktigt säker på vad jag gjorde - i synnerhet inte efter att El Capitain sett till att det fanns en iPhoto library och en Bilder library. De såg båda ut att innehålla en massa information när jag tittade på dem via Finder, men efter att ha flyttat en mapp från iPhoto insåg jag att det inte gjort något med diskutrymmet, så jag fick flytta motsvarande mapp från Bilder Library också. (eller om det var tvärt om ) Det hela såg ut att ha fungerat fint, men när jag idag skulle öppna bilder så verkar programmet inte funka riktigt. Programmet ser ut att starta, det kommer en list längst upp på skrivbordet, men inget fönster. Under de olika rubrikerna i listen är det mesta grått och går inte att öppna. Jag kan få fram ett fönster, men det är helt tomt och klickar jag på Visa alla fönster kommer ett helt tomt skrivbord upp. Har jag på något sätt förstört programmet genom att flytta mappar i Finder? Finns det något program man kan felsöka mappar med? Borde det inte komma upp något felmeddelande om ett program ör trasigt?
Hur borde jag gjort om det nu var fel att i Finder Visa paketets innehåll och därifrån flyttat mappar med foto?
Hjälp!

Hej.
Min MacBook Pro verkar gå på sista versen och det jag kanske måste skaffa ny dator. Eftersom jag ganska nyligen har skaffat en bildskärm, har tangentbord osv tänkte jag att jag kanske kan komma lite billigare undan om jag väljer en Mac Mini. Det huvudsakliga användningsområdet kommer att vara bildbehandling i Photoshop. Finns det något jag bör tänka på när jag väljer utförande? Är Mac Mini ett bra val för bildbehandling?

Jag har en Macbook Pro tidig 2008. 2,4 GHz Intel Core Duo Har utökat den till 4 GB RAM. Hårddisk på 200 GB. Har varit snabb och fin. Började använda Photoshop på den för ca tre år sedan. Funkade fint i början, var bara lite trög om man grejade med flera stora bilder. Dock blev datorn helt full av bilder och det blev segt. Jag fixade externa diskar för att frigöra utrymme. Utökade även från 2 GB till 4 GB RAM. Blev dock sämre och sämre. Sedan ett år tillbaka har den varit extremt trög. Jag har 10 - 20 GB ledig plats i hårddisken. Kan inte se något onormalt i Aktivitetshanteraren. Fläkten går i princip hela tiden. Upptäckte att Time Machine inte har säkerhetskopierar sedan januari i år - jag brukar göra det manuellt och har på den senaste tiden inte kollat att den faktiskt slutför sitt arbete. Den förbereder säkerhetskopiering, men kommer inte längre och skickar inte heller något felmeddelande.
Datorn är långsam att starta, långsam att använda, även när man inte kör tunga program som Photoshop. Jag har läst på flera ställen på forumet vid liknande problem att det kan vara hårddisken som är på väg att gå sönder. Kan den "dö" långsamt på det här sättet? Jag trodde att en hårddisk antingen fungerar eller inte fungerar...
Eftersom det är ett helt företag att ladda in bilder på datorn och i princip omöjligt att bildbehandla dem har jag inte fotat mycket det senaste året och funderar nu på om jag skall bli tvungen att köpa en ny dator.

Jag känner mig lite dum, men jag trodde att Airport express bara är en trådlös ersättning för en kabel mellan datorn och en förstärkare...men så enkelt är det alltså inte???

Hej på er alla.
Jag är Svarta Molly eller egentligen Maria. När jag skulle hitta på ett användarnamn letade jag efter en lista med sagohjältenamn och hamnade i en blogg där man förslog konstruerande av olika användarnamn genom att kombinera ex favoritfärgen och namnet på sitt husdjur eller något liknande. Min favoritfärg är inte svart men vovven heter i alla fall Molly. Jag bor i ett litet samhälle i Dalsland och jag är beteedenvetare, men undrar ibland om jag kanske borde valt en annan utbildning eftersom jag - åtminstone på nätet - ofta hamnar i sällskap där majoriteten inte har denna inriktning.

Mitt datorintresse har mer med att göra med vad man kan använda dem till, snarare än hur de ser ut inuti. Visserligen har jag väl bytt någon hårddisk, satt in ett par firewirekort o dylikt men det har nog snarare berott på känslan av att "det borde ju inte vara så svårt, kan XX så kan väl jag?" än "åh, va´kul att få pilla sönder min dator".

När jag gick på högstadiet (för länge, länge sedan...) införskaffades till skolan några gamla TV-apparater samt något som jag inte längre minns hur det såg ut, men det hade inga likheter med dagens persondatorer i alla fall. Sedan fick vi prova att skriva BASIC och ingen i klassen (utom Kent och Conny) förstod väl egentligen varför detta skulle vara så revolutionerande för oss. Efter några år gick jag en kurs på KomVux: Grundkurs i ADB. "Var inte rädda, prova er fram och knappa på tangentbordet så mycket ni vill", sa läraren. Det gjorde jag och efter någon minut var skärmen täckt av siffror och konstiga tecken, väldigt många spader-symboler vill jag minnas. Jag såg aldrig om man någon gång fick ordning på den igen. Så mycket mer närkontakt med datorer hade jagvid den tiden inte. Visst träffade jag folk som spelade spel på Amiga och Commodore och vad det nu var, men det var inget jag fick tillgång till - det var en väldigt grabbig värld.

Ett par år senare, när jag skulle skriva min första uppsats på högskolan, blev jag satt framför en Macintosh med ett ordbehandlingsprogram. Ingen av oss som satt i datasalen om nätterna kunde speciellt mycket, men vi lärde oss av varandra och det var ju inte speciellt svårt. Så kom Windows med sitt segertåg över världen och hos dem blev jag kvar länge. Min allra första egna dator köpte jag inte förrän 1997. Den användes främst till ordbehandling, Internet, Quake samt även några staplande försök med t ex Photoshop.

Nu har det varit en ganska hektisk tid under några år, med småbarn och renoveringsarbete då datorn från min sida nästan uteslutande har använts till informationssökning på Internet, men nu börjar en ny era. Efter att under ett par års tid ha läst på forum som detta och funderat och pläderat köpte jag december 2008 en MacBook Pro - och det var som att komma hem...

Ok, på det här området är jag mycket okunnig. Jag vet vad jag vill ha - men jag vet inte om det finns... I mitt kök, som är ca 30m2 stort, vill jag ha en radio med bra högtalare som klara att fylla rummet. Inte med perfekt ljud, men med bra ljud. Min tidigare önskan var att denna radio hade en docka för iPoden, men efter att ha upptäckt Spotify är det ännu viktigare att den kan kopplas till min MBP. Efter att ha införskaffat en MBP är mitt spenderkonto mycket tomt och därför bör denna radio/högtalare vara ganska billig... Vad är det jag letar efter?

... men jag blir gärna upplyst! Har någon en invite över så här dagen för julafton är jag en tacksam mottagare! Jag vill också prova.
elmamafo@gmail.com

1