Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Stefan Wasa

Stefan Wasa

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2009-03-24
  • Senast aktiv 2014-01-16
  • Antal inlägg 28

Foruminlägg

De senaste inläggen Stefan Wasa har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Stefan Wasa:

Hej!
Någonting verkar vara fel i den senaste uppdateringen av Adobe CC.
Innan vi trycker kontrollerar vi filerna i Acrobat genom att bl.a. kontrollera utdata. Där ser vi att en svart text verkligen är 100% svart.
Nu verkar någonting ha hänt eftersom alla färgvärden ändras när vi kontrollerar filen i Acrobat.

Jag antar att det har något med färgprofilerna att göra, men jag vet inte hur jag ska komma runt problemet.
Det är viktigt för oss att en färgplatta som är skapad med en viss färgmix, har exakt samma färgmix när vi kontrollerar filen i Acrobat.

Tips någon?

/Stefan

Jag kan ha löst det tillfälligt genom att använda PDF-X versionerna.
/Stefan

Hej!
Någonting verkar vara fel i den senaste uppdateringen av Adobe CC.
Innan vi trycker kontrollerar vi filerna i Acrobat genom att bl.a. kontrollera utdata. Där ser vi att en svart text verkligen är 100% svart.
Nu verkar någonting ha hänt eftersom alla färgvärden ändras när vi kontrollerar filen i Acrobat.

Jag antar att det har något med färgprofilerna att göra, men jag vet inte hur jag ska komma runt problemet.
Det är viktigt för oss att en färgplatta som är skapad med en viss färgmix, har exakt samma färgmix när vi kontrollerar filen i Acrobat.

Tips någon?

/Stefan

Det har du nog rätt i.
Min version av Acrobat Pro är lite för gammal så det är nog dags för en uppdatering där. Då får jag kanske lite lättare med felsökningen.

Tack för fina tips!

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Jag vågar nog med intill visshet gränsade sannolikhet inte rör sig om något fel i programmen. Jag har felsökt kolossala mängder med PDF-dokument, och det är nästan aldrig där det sitter, utan i en kombination av inställningar och utrustning. I de flesta fall är det att man inte fullt ut förstått konsekvenserna av de val man gjort, det gäller inte minst när det rör färginställningar och genomskinlighet, där ytterst få har en förståelse för hur det egentligen fungerar.

Det knasiga är väl helt enkelt att det är för lätt att skapa dokument med avancerade skuggor och genomskinlighet. Förr var det betydligt svårare och då krävdes det att man visste vad man gjorde. Om nu Adobe tycker att det ska vara så lätt, borde de väl hjälpa till lite när man ska spara en tryckbar PDF-fil. Att kräva wysiwyg på trycksaker tycker jag är en självklarhet. Att kunden sen gör andra fel, t.ex. väljer fel design för ett visst papper, är en annan sak.

Ibland kan det fungera om jag sparar i en PDF X-version, men inte alltid. Vi testade att göra om skuggan i en äldre version av Illustrator (CS 2) och då fungerade det. Det kan vara så att vi har andra färginställningar där, ska kolla det.

Men det känns inte direkt som "Rocket science" att programmet själv skulle kunna exportera en riktigt tryckbar PDF. Eller?

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Är det färdiga PDF-dokument, eller skriver du ut från InDesign/ Illustrator? De två vanliga felkällorna för den här typen av problem är att man använder för hög PDF-version och/eller, att man har felaktiga färginställningar, vilket tvingar fram en färgkonvertering som kan synas som en toning i transparenta delar av bilder etc.

Det är färdiga PDF-dokument. Man kan ju trycka att programmen borde kunna exportera en tryckbar PDF och lösa konflikterna innan filen skickas vidare. Eftersom det är samma fel i totalt 4 rippar känns det som att filen verkligen är felaktig. På skärmen ser allt bra ut.
Jag ska se över färginställningarna och försöka igen. /Stefan

Hej!
Mina rippar får ofta problem med skuggor från illustrator och indesign. Istället för en snygg tonande skugga, blir det rutor och plattor. Jag får samma fel oavsett vilken rip jag skickar jobbet till. (storformat Roland versaworks och digitaltryck Fiery) Jag tror att dokumenten kommer från CS 5 och 6.
Vid tidigare versioners skuggor går det bra, men tyvärr fungerar det inte att spara om dokumentet till en äldre version. Att rastrera dokumentet fungerar såklart, men det går inte på större dokument, typ banderoller.

Tips någon?

Alla tryckpriser i dagsläget utgår från en tryckfärdig PDF, därför blir det inte mycket jobb i CS. Det är mest när amatörer som jobbar i Office som vi får hjälpa till. När det gäller originalarbete så har vi en "fullutrustad" originalare som hyresgäst.

Jag hade en konkurrent som stolt talade om att hans tryckeri hade som policy att alltid ha de senaste versionerna av alla program.
Hans tryckeri gick i konkurs...

/Stefan

Hej och tack för snabba svar!
Det löste sig när jag följde din länk Richard. Tack!

Jag undviker gärna att uppdatera CS så länge jag kan, av kostnadsskäl. Som tryckare hanterar jag mest andras PDF-filer och då känns det lite onödigt att lägga ut så mycket pengar... Nu klarar jag mig en stund till.

Tack! /Stefan Ekblom
Wasa Grafiska

Hej!
Jag har precis installerat CS3 på min nyköpta MacBook Pro med OS 10.8.2. När jag nu försöker skriva ut dokument i Indesign och Illustrator så avslutas programmen direkt. Det blir kortslutning liksom.... Programmen hänger sig innan jag har kommit till printmenyn.

Det fungerar att printa från övriga program i CS3, t.ex. Photoshop och Acrobat.

Någon som har koll på vad det kan vara? Jag har försökt att installera om CS3, samt starta och nollställa inställningsfilerna.

Tack på förhand!
/Stefan Ekblom

Hej!
Jag vet inte om du har löst problemet, men vi kan köra ut din fil på vår fotosättare. Vi kan fixa det under dagen om du vill.

Mvh
Stefan
--
Wasa Grafiska AB
– Wasa Grafiska, Tryckeri och Copyshop –

Ok, jag tror jag får synca den på något annat sätt. Vill inte in och rota i den macen, det är en av våra produktionsburkar. Tack för snabba svar!

Hej!
Jag har stött på ett litet problem; För att synca en iPhone4 måste jag uppdatera iTunes på en av våra Macar. Tyvärr kan den inte läsa installationsfilen iTunes.mpkg. Hittar dock ingen annan fil att ladda ner. Tips någon?

Version på OSX: 10.4.11
Mac: PowerPC G4, dubbla 867 proc.

/Stefan

De flesta som säljer storformatsmaterial säljer väl canvas? Kolla med RTW Plottermedia, de säljer 3 olika varianter. 031-336 85 70. Hälsa från mig! /Stefan, Wasa Grafiska.

Vi på Wasa Grafiska trycker en del boktryck. Framför allt när det gäller t.ex. inbjudningar m.m.
Även prägling och stansning i format upp till A4. Vi levererar oftast inom 1 vecka.

Vi ligger nu i Ulvsunda Industriområde i Bromma, där vi även har gångavstånd till all tänkbar efterbehandling.

Hör gärna av dig!
/Stefan