Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
northswede

northswede

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Lösningsarkitekt
  • Registrerad 2012-10-08
  • Senast aktiv 2019-01-18
  • Antal inlägg 32

Foruminlägg

De senaste inläggen northswede har skrivit i forumet.

Ursprungligen av pmarriott:

Jag har en IKEA Trådfri Gateway som jag på sistone ständigt måste starta om, händer flera gånger i veckan. Startar om den, allt är frid och fröjd några dagar, sen måste den startas om. Trådfri-appen hittar inte gatewayen och inte Hem-apparna heller. Har inte gjort några ändringar i nätverket. Sitter direkt inkopplad i en switch i hallen som i sin tur är inkopplad till fiber-routern.

Har du provat att tilldela den en "fast" ip adress via din routers DHCP server?
Min IKEA gateway hade tidigare liknande problem tills jag åtgärdade ovanstående, det var för mer än ett år sedan och den har gått felfritt sedan dess.

Ska dock tillägga att jag läst om liknande problem i andra forum där DHCP var åtgärdat, så det kan vara något annat elände.

Ursprungligen av Stig R:

Du verkar kunna script. Finns det ett script som registrerar vilka IP-nummer som besöker min hemsida?

I mitt exempel så använde jag mig av .php script och en unik identifierare i form av parametern "id", så där är inte IP adressen så intressant i och med att varje e-mail hade sitt eget värde i parametern "id".

För att besvara din fråga, så kan man ex.v använda sig av variabeln $_SERVER["REMOTE_ADDR"] i ett .PHP script för att försöka se vilket IP en besökare har. Det är lite upp till vilken typ av script som du använder dig av.
Andra lösningar är att titta i serverloggen, där brukar man kunna se när och varifrån en specifik sida har anropats.

I sammanhanget så bör jag nämna att just IP-adress är ett lite osäkert sätt att hålla koll på en specifik individ då det finns många osäkerhetsfaktorer.

Ursprungligen av bjorsi:

Låter bra, är så urbota less på att "Hey Siri" fungerar så dåligt på min iPhone 7, Siri "hör" dåligt. Är det stor skillnad mellan homepod och iPhone hur bra Siri lyssnar?

Nu när jag kört den ett tag så är mina erfarenheter att den plockar upp kommandon på samma våningsplan (60m2 byggt som en labyrint), dock så upplever jag att man ibland behöver tänka på uttalet för att det ska bli rätt samt att svenska namn på spellistor och HomeKit lampor ställer till det ibland.

Men den hör mycket bättre än telefonen, även om det är lite svårt att jämföra då Siri kan Svenska i iPhonen.

Ursprungligen av Stig R:

Du har säkert rätt! Man får ett mail med en länk att klicka på. Så om man väljer att inte klicka på länken i mailet får jag inget läskvitto.
Vet du hur man gör för att se om en webbsida har lästs och av vem?

Tja, det går att göra på många olika sätt, men personligen skulle jag skicka med en unik identifierare i url:en så jag kan identifiera vem det är som följt/öppnat länken.
Säg att bilden jag länkar bilden i e-posten som:
https://min.coola.tjänst/bilder.php?id=123-123-123 till en person och
https://min.coola.tjänst/bilder.php?id=321-321-321 till en annan.

Då kan man se om användaren med id=321-321-321 har öppnat e-posten tack vare att scriptet bilder.php sparar undan värdet i id innan den returnerar själva bilden till användarens e-post program.

Allt ovan är ett exempel.

Ursprungligen av Stig R:

Det tycks dock finnas en möjlighet. När jag skickar t.ex. födelsedagskort via sajten Jacquielawson, https://www.jacquielawson.com, kan jag i deras kontroll dels se när kortet gick iväg, dels om mottagaren läst det.
Undrar hur det går till? Det är dock inte mail.

Om jag får gissa så skickas inte bilderna med i mailet utan laddas från deras servrar av e-post programmet när användaren öppnar brevet.
Då kan man se om en specifik url öppnats och därmed utgå ifrån att mottagaren har tagit del av meddelandet.

Det är dock inte 100% säkert i och med att man kan ställa in e-post klienten så att den inte laddar bilder automatiskt från internet när man öppnar ett brev och då går det inget anrop tillbaka till servern som har bilderna om inte användaren aktivt väljer det.

Ursprungligen av northswede:

Har äntligen fått tummen ur och beställt mig en HomePod från Tyskland, leverans är beräknad till i eftermiddag så det kommer nog lite dumma frågor under kvällen

...så peppad...!

Fick hem den igår, måste säga att den "hör" betydligt bättre än vad jag vågade hoppas på.
Det fungerar att säga "Siri turn on bedroom light" på övervåningen, trots att den är placerad i vardagsrummet på markplan.

...antar att det medför slutet för privata samtal hemma hos oss...

(Ja, Siri går att stänga av och det ligger förhoppningsvis inte i Apples natur att avlyssna)

Har äntligen fått tummen ur och beställt mig en HomePod från Tyskland, leverans är beräknad till i eftermiddag så det kommer nog lite dumma frågor under kvällen

...så peppad...!

Tror jag måste göra mig en tur förbi Tyskland och handla en i sommar!
Svårt övervänt på en Homepod.

Ursprungligen av Anna Maria:

Jag har försökt att hitta några fördelar med Mac OS på en Mac jämfört med att ha Linux på Mac... Fördelen med Mac vet jag. Det är att man kan välja mellan att ha Mac OS Linux eller Windows eller två operativsystem samtidigt . Det funkade inte så bra för mej att köra Mac OS virtuelt på min Linux dator.
/Maria

De fördelar som jag ser med MacOS vs Linux på en Macintoch är väl att man får ett UNIX derivat i botten, tillgång till bash/sh i terminalfönstret och det underliggande POSIX systemet/standarden som gör det enklare att kompilera upp Unix binärer.
Dessutom har du tillgång till Microsoft Office för dokumentation och presentationer, något som verkar vara standard på många företag.

Sedan har vi det du nämner att man kan köra Linux och Windows virtuellt på MacOS, medan virtualiserad MacOS inte är officiellt supportat.

Kan väl komplettera med att jag har kikat en del på OurPact (http://ourpact.com), men inte gett mig på att prova den.

Jag är på jakt efter en lite bättre app för parental control till iOS då sonen har lite problem att hålla sig till överenskomna tider.

Skulle vilja kunna konfigurera mellan vilka tider som enheten kan användas, men även en "quota" för användandet på säg 10 timmar / veckan. Finns det någon som kan tipsa om en sådan applikation?
Google gav några träffar, men jag skulle helst vilja höra åsikter och insikter från någon som använt sig av en sådan applikation.

Varför vill du köra egen mailserver?
Det finns många tjänster idag som erbjuder mail (och kaleder- / kontaktserver) för en rimlig peng och då slipper du en massa arbete.

Tillbaka till din fråga, är det din ISP's SMTP relay som spökar?
När jag sist höll på med lokal mailserver så hittade jag inget riktigt alternativ till min ISP's mailrelay, möjligen att som tidigare föreslagits att sätta upp en VPS som lyssnar på en alternativ port (submission nämndes tidigare), men då har du en separat mailrelay server att underhålla.

Alternativt så kör man hela mailservern som VPS eller VM i något moln någonstans, men då är vi tillbaka till syftet att mecka mailserver.

Misstänker att de rullar ut Outlook.com premium i EU datacentren så fort de kan, de har väl bara inte kommit hit ännu.
Har följt betan ett tag och tycker att det låter spännande att de äntligen får tummen ur och öppnar upp tjänsten, dock så verkar det mecka med Mail/Calendar/Contact - apparna då (vad jag vet) Outlook.com inte supportar card- eller cal-dav.

Annars har jag för mig att det går att licensera enbart Exchange via Office365 för företag, tror du ska söka på Exchange online, men jag är inte helt säker och Microsoft är ganska tjatig om att få sälja hela O365 sviten så sist jag kollade så var det svårt att hitta rätt.

Ursprungligen av kladda:

OBS! Glöm inte att i inställningarna för VPN på den som ska ansluta, bocka för "Skicka all trafik"

Tror att det här är boven.
Jag tolkar det som att det är just surfet som envisas med att inte gå via VPN kopplet och om jag inte missminner mig så brukar VPN klienter välja att skicka "vanlig surf" direkt från datorn ut på internet och inte via VPN tunneln om man inte explicit säger det.

Hittade det här på Apples supportsidor:
https://support.apple.com/kb/PH14139?locale=e...

Ursprungligen av oldpeer:

Jag tog en screenshot på iMessage innan jag installerade nya iOS 10. Det blir nog en utskrift och inramning eftersom det var sista versionen där SMS-appen inte kommer att vara ett evigt störningsmoment som gör allt annat än SMS. I övrigt så är det väl trevligt med en ny version som ser ut att ha skapats för barns lekfulla sinnen snarare än produktivt användande.

En fråga till er som lyckats installera iOS10, går det att avaktivera de nya påhitten i iMessage eller är det bara att lära sig leva med nyheterna?
Är väl sådär imponerad över att främmande filer automatiskt exekveras på min enhet...