Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Alling

Alling

Medlem
  • Namn Simon Alling
  • Registrerad 2016-09-22
  • Senast aktiv 2020-08-11
  • Antal inlägg 9

Foruminlägg

De senaste inläggen Alling har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av zinned:

Jag är nyfiken, vad har du för fördel av att kunna köra user scripts? Vad använder du dessa till?

Jag fixar sajter som fungerar dåligt och förbättrar sådana som inte fungerar som jag vill. Fruktansvärt att vara utan när man väl börjat använda det, och ofantligt tråkigt att en i övrigt så fantastisk surfenhet som iPad ju är ska ha en förbannad artificiell begränsning som förbjuder det.

(Den bifogade bilden visar de script jag har installerade just nu. Better SweClockers och Better Existenz är de största och viktigaste.)

Ursprungligen av keptang:

10.3.1 är senaste som det finns jailbreak för har jag för mig. Jailbreak kommer alltid förr eller senare, men det är en katt och råtta-lek.

Jag stannar gladeligen kvar på iOS 10.3.2 om det behövs för att kunna ha userscripts, precis som jag har stannat kvar på 7.0.1 ända in i dessa dagar. Tror du det kommer dyka upp ett användbart jailbreak till 10.3.2 innan alla iPad Pro i butikshyllorna ersatts med plattor med nyare iOS?

Har nyss testat de nya varianterna av iPad Pro med 120 Hz-skärm, och är givetvis helt frälst. IMO det största som hänt på surfplattemarknaden sedan iPad 3 kom med (relativt) högupplöst skärm. Den mest intressanta modellen är nog 10,5-tummaren.

Sitter i dagsläget med en trött iPad 4 med jailbreakat iOS 7.0.1 och har ingen aning om hur det ser ut på jailbreakfronten idag. Vill absolut inte ha en iPad utan jailbreak, framförallt för att jag känner mig helt utlämnad och maktlös om jag inte får lägga in mina egna webbläsartillägg i form av userscripts. Detta gör jag med Userscripts Loader, och jag antar att det behövs jailbreak även på iOS 10. (Som jag förstår det har Webkit från och med iOS 8 inbyggt stöd för userscripts, men man har väl som vanlig användare ingen möjlighet att komma åt det API:et?)

De plattor jag provade på Elgiganten hade iOS 10.3.2 om jag minns rätt. Nu undrar jag hur det ser ut i praktiken om man köper en iPad Pro idag. Vilken iOS-version får man? Går den att jailbreaka? Untethered? Går det att nedgradera iOS? Ska man tänka på något med SHSH blobs eller annat trams?

Jag vet nog egentligen inte själv exakt vad jag undrar, så alla tips, råd och sammanfattningar från folk med mer uppdaterad erfarenhet av jailbreaking är uppskattade. Kort sagt: iPad Pro jailbreak – vad gäller?

Ursprungligen av ekloev:

Ja det är ganska underligt, men då ska man tänka på att datorerna har funnits på den amerikanska marknaden sedan i fjol och produktutvecklingen ägde rum en tid innan dess. Så det är nog helt enkelt ett resultat av att datorn utfornades innan USB Type-C började bli branschstandard. Men det är ju en trist brist oavsett anledning.

Ja, det spelar så att säga mindre roll för mig som konsument varför den saknar TB3 och USB-C.

Står faktiskt i begrepp att köpa en ny laptop, och min tanke är att ha den i flera år. Jag vågar i princip garantera att jag skulle sakna framförallt USB-C och möjligen TB3 oräkneliga gånger under en sådan här dators livstid. Framförallt är jag inte beredd att chansa på motsatsen.

En laptop för 23 000 kr utan Thunderbolt 3 (eller ens USB-C)?

OK.

Citat:

Detta gäller för övrigt även adaptrar där funktioner som stöds i adaptrarna inte alltid är tydligt presenterat. Thunderbolt 3 över USB Type-C stöder som tidigare nämnt 4K-upplösningar i 60 Hz, men det finns gott om adaptrar som är begränsade till 30 Hz utan att det marknadsförs på produktsidor.

Detta är också intressant. Jag har Deltacos adapter från USB-C till DisplayPort, och på Webhallens hemsida står det så:

Citat:

Max upplösning: 4096 x 2160 vid 30 Hz

Och på Deltacos hemsida:

Citat:

Maxupplösning 4096x2160 i 30Hz

Den klarar dock 2560x1440 @ 144 Hz, vilket i teorin kräver exakt samma bandbredd som 4096x2160 @ 60 Hz (i praktiken något högre pga högre uppdateringsfrekvens). Den klarar alltså såväl 3840x2160 som 4096x2160 i 60 Hz.

Senast redigerat 2017-02-07 11:38

På sidan 3 ser jag att man inte tagit hänsyn till eller nämnt 8b/10b-kodningen som både USB, DisplayPort och PCIe använder. 8b/10b-kodning betyder att för varje byte användbar data (à 8 bitar) som ska skickas måste 10 bitar skickas över kabeln. Det tillkommer alltså en overhead på 25 %, eller, om man hellre vill se det så: 20 % av alla bitar som skickas över kabeln är overhead.

Med det som bakgrund förstår man att den maximala hastighet med vilken man kan skicka användbar data över USB 3.1 är

    (5 Gbit/s) · (8 / 10 bit/bit) · (1 / 8 byte/bit) = 500 MB/s

(inte 625 MB/s) och för PCIe över Thunderbolt 3

    (40 Gbit/s) · (8 / 10 bit/bit) · (1 / 8 byte/bit) = 4 GB/s

(inte 5 GB/s).

Citat:

Thunderbolt 3 och USB Type-C har exempelvis möjligheten att stöda anslutning av externa skärmar som använder den äldre standarden Displayport 2, men endast om USB Type-C-kabeln du köpt stöder detta.

Nog menar man DisplayPort 1.2 här?

Citat:

Apple - USB Type-C till USB Type-A

Om du behöver använda äldre tillbehör som ansluter över USB Type-A rekommenderar vi generellt sett att du köper en multi-port-adapter som ger dig flera USB Type-A-portar såväl som bildutgång, minneskorts-läsare, etc. Om du endast söker en adapter som hanterar USB Type-A löser Apples adapter dock uppgiften alldeles utmärkt.

Kan man räkna med att sådana här "enkla" adaptrar från Apple fungerar lika bra oavsett märke på datorn? (Frågar för säkerhets skull, om det skulle vara underförstått på den här sajten att ingen har något annat än Apple.)

Citat:

Apple - USB type-C till VGA Multi-port

Om du nödvändigtvis måste använda bildskärmar eller projektorer som endast är utrustade med VGA-port gör Apples multi-port-adapter jobbet. Även här bör du vara medveten om att adaptern främst fungerar bra med Apples datorer.

På vilket sätt är det så och varför? Kan man alltså inte köpa denna och använda den till vilken dator som helst? Om ja, finns det en motsvarande omvandlare man kan det med?

Citat:

Sandisk - 64 GB Dual Drive USB Type-C-flashenhet

Det här är en rekommendation med viss reservation. Att slippa använda en adapter för att ansluta en USB-sticka är tilltalande, men ska du å andra sidan använda USB-stickan med annat än Apples senaste datorer blir du tvungen att ha en USB Type-C till USB Type-A-adapter med dig ändå.

Här måste jag vara dum i huvudet. Har inte USB-minnet en vanlig USB-port också? Varför behövs en adapter?

Som bevandrad SweClockers-läsare och -kommentator lämnas jag (efter att ha tvingats registrera mig på min PC då det inte hände något hur många gånger jag än klickade på Bli medlem på mobilen) i stor förvåning över bristen på jämförelser med konkurrerande mobiltelefoner i prestandatesterna. Är det inte i allra högsta grad relevant hur iPhone 7 står sig mot de andra tillverkarnas flaggskepp, och minst lika relevant som hur den presterar jämfört med iPad Pro, som är en helt annan typ av produkt?

Det hade räckt långt om så bara till exempel Galaxy S7 fanns med i diagrammen. Finns det inga relevanta cross-platform benchmarks eller vad är det frågan om?

1