Ursprungligen av torsig1967:

Problemet är att det är just den artikeln jag läst.
Den svarar generellt på ungefär hur det går till genom att exemplifiera med en enhet men det svarar inte på min fråga som handlar om flera lokala enheter men en enda publik IP.

Hur vet routern vilken intern IP-adress ett paket utifrån är avsett för?

Routern måste ha ett regelverk för att hitta rätt om inte varje interna enhet har en motsvarande publik adress, dvs full NAT. Det vanligaste i hemmasammanhang är sk port-forwarding (PAT i den artikel du refererar till). Det innebär att routern vet att om trafik på i viss port kommer utifrån, så ska den forwardas/skickas vidare till en viss enhet. Tex om det kommer http/port 80 trafik, så har du satt upp en regel i routern för just denna port, så att den förmodligen går till din interna webserver. I ett normalt hem kan du inte ha två enheter NAT:ade till ett enda publikt ipnummer på samma port.

Hoppas det svarar på din fundering. Det finns en massa olika andra sätt rent generellt, special-routers som tex lastbalanserare eller multihoming på webservers. Det viktiga att veta är att det sitter en komponent i närverket som är ansvarig för att ”routa” och den måste känna till någon regel för det. Annars går det inte.