Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Maccer

Maccer

Medlem
  • Registrerad 2002-06-20
  • Senast aktiv 2018-01-11
  • Antal inlägg 74

Foruminlägg

De senaste inläggen Maccer har skrivit i forumet.

Om Apple fixar "öronkuddar" liknande dem i Bose Soundsport Wireless / Free, som ljudisolerar precis tillräckligt mycket för att hörlurarna ska gå att använda med buller omkring, men utan att man behöva trycka in dem som öronproppar, så kan jag dö lycklig!

Soundsport Free skulle kunnat vara användbara om de hade haft samtalsljud i stereo, inte haft en fördröjning på flera sekunder när man tittar på video, samt ett W1-chip så att de inte vägrar att koppla upp sig utan diverse omstarter av lurar/telefon.

Ursprungligen av zinned:

Det är ju en rätt stor skillnad mellan dessa produkter. Airpods är ju i ordets rätta bemärkelse trådlösa, vilket inte Soundsport är.

Kanske inte, men de är tillräckligt trådlösa för mångas behov. Man blir av med en jobbig kabel ner till fickan som fastnar och drar i lurarna, och som alltid trasslar in sig när man har lurarna i fickan. Och tråden mellan lurarna ger ju även vissa fördelar, man kan låta lurarna hänga ner kring halsen om inte annat! Om Bose-lurarna dessutom ger bättre ljud än Apples så måste man ju kunna väga fördelar mot nackdelar. Fast det bästa vore ju Airpods utformade på samma sätt som Bose-snäckor

Nu har jag själv nyligen köpt dem, men skulle ni inte kunna testa Bose Soundsport Wireless också bara för att få veta vad ni tycker om dem jämfört med de andra bluetooth-lurarna ni testat på sistone?

De kostar ju ungefär lika mycket som Airpods men har 6h batteritid, fjärrkontroll samt öronsnäckor som ljudisolerar bättre utan att för den skull behöva tryckas in i hörselgången och som åtminstone jag tycker sitter mycket bekvämt - har problem med att få "vanliga" in-ear-lurar att sitta, fick lämna tillbaka Jaybirds X2. Och de går lätt ner i fickan till skillnad från Boses QuietControl 30-lurar med sin stela bygel.

EDIT: glömde att jag redan tjatat på er om detta i en tidigare recension

Skulle ni inte kunna testa Bose SoundSport Wireless också vid tillfälle? Bose-lurar verkar vara det enda som passar mina öron, provade Jaybirds X2 som ju fått bra recensioner men fick dem inte att sitta så fick lämna tillbaka dem.

Jag orkar inte läsa igenom hela tråden för att se om någon redan sagt det, men jag råkade se en TV-reklam på att alla som har Bredbandsbolaget får använda Spotify gratis i några månader framöver. Bara att logga in på sitt BBB-konto på bredbandsbolagets hemsida och beställa ett Spotify-konto!

Jag skaffade själv precis ett konto via BBB och det funkar hur bra som helst! Har dock inte fått några invites att ge bort än.

Jag har samma problem. Det började troligen efter att jag börjat använda TimeMachine. Kan jag bli av med rutan på något sätt utan att ha min externa hårddisk ikopplad hela tiden?

Jag försöker använda mig av de nya funktionerna för att hantera referenser samt skapa litteraturförteckningar i Word 2008.

Förteckningen får jag lägger jag till på sidan genom att gå till verktygsraden Dokumentelement -> Litteraturförteckningar och klicka på en av förteckningarna (hittar inte något lämpligt menyalternativ för detta).

Jag skriver mitt arbete på engelska, men förteckningen läggs till på svenska. Rubriken "Litteraturförteckning" kan jag redigera manuellt till "References", och eventuell annan automatiskt skapad svensk text byter språk om jag markerar förteckningen, går till Verktyg -> Språk och väljer engelska och sedan högerklickar på förteckningen och väljer "Uppdatera fält".

Jag stör mig dock fortfarande på datumformatet som används:

Citat:

Blakers, A., & Weber, K. (2000). The Energy Intensity of Photovoltaic Systems. Retrieved 08 04, 2008, from Ecotopia: The Energy Intensity of Photovoltaic Systems

och skulle vilja ha datumet i ISO-format (2008-08-04). Kan jag få till det på något sätt? Visserligen kan jag lägga in månaden som ord, t.ex. "August", istället, men jag gillar ISO-format bäst.

Verktygsmenyn saknas i Word 2004 på en Intel-Imac med Mac OS 10.5.2. Finns den där för er andra som har Intel-macar och Leopard? Måste man försöka installera om, eller kan man göra något annat åt saken?

Dags att väcka tråden till liv igen!

Är det fortfarande nån på forumet som har koll på hur man installerar mod_mono på MacOS 10.4? Skulle behöva utveckla hemsidor i ASP.NET och vill gärna slippa testa sidorna i Parallels.

Jag har laddat ner och installerad Mono v. 1.2.6_5 från http://www.mono-project.com/Downloads. Den har då lagt sig i /Library/Frameworks/Mono.framework.

För att installera mod_mono gick jag till darwinports.com. Jag laddade ner och installerade darwinports 1.5. Sedan följde jag instruktionerna på http://mod_mono.darwinports.com/ för att installera mod_mono.

Det stod att man skulle gå till mappen

cd /opt/local/bin/portslocation/dports/mod_mono

men jag blev tvungen att skapa mapparna fr.o.m. portslocation och framåt eftersom de inte existerade. Därefter skrev jag enligt instruktionerna

sudo port install mod_mono

Efter detta borde mod_mono börjat installeras, men istället började alla möjliga slags andra verktyg installeras, se lista nedan. Till sist installerades mod_mono. Har de allihop något med mod_mono att göra?

apr
db44
expat
libiconv
ncursesw
ncurses
gettext
gawk
readline
sqlite3
apr-util
zlib
openssl
pcre
apache2
m4
bison
pkgconfig
glib2
icu
freetype
fontconfig
jpeg
libexif
libpng
libungif
render
tiff
xrender
libgdiplus
mono
xsp
mod_mono

I slutet av installationen skrevs följande instruktioner ut:

---------------------------------------------
To finish the configuration of this Apache module, you must add
the following (modulo site variations) to your httpd.conf file:

AddType application/x-asp-net .aspx .ashx .asmx .ascx .asax .config .ascx
LoadModule mono_module libexec/httpd/mod_mono.so
MonoUnixSocket /tmp/mod_mono_server
Alias /mono "/usr/share/doc/xsp/test"

Then do the following:

cd /opt/local/share/doc/xsp/test
mono /opt/local/bin/mod-mono-server.exe --root . --applications /mono:.

Finally, restart apache (if running) and point a browser at:
http://127.0.0.1/mono/index.aspx to test ASP page-serving ability
-----------------------------------------------

Jag testade att följa instruktionerna och lade in följande tre kodsnuttar i min httpd.conf-fil:

LoadModule mono_module libexec/httpd/mod_mono.so 

(men mod_mono.so verkar inte ligga bland de andra .so-filerna i /usr/libexec/httpd/, har ingen aning om var den lagt sig)

LoadModule mono_module.c  

(detta stod inte i instruktionerna, men eftersom detta gjordes för alla andra .so-filer, tänkte jag att man borde göra på samma sätt för mod_mono)

<IfModule mod_mono.c>
	AddType application/x-asp-net .aspx .ashx .asmx .ascx .asax .config .ascx
	MonoUnixSocket /tmp/mod_mono_server
	Alias /mono "/usr/share/doc/xsp/test"
</IfModule>

(jag lade in de tre raderna i instruktionen en IfModule-sats eftersom koden för alla andra modulerna verkar göra så)

Sedan försökte jag gå till
cd /opt/local/share/doc/xsp/test
men det finns ingen xsp-mapp.

Vad ska jag göra för att få det hela att fungera?

Jag var hos kunden idag, och vi beställde svartvita/vitsvarta dekaler för tangentbord och numerisk knappsats från Polarprint. Får förhoppningsvis se vad de går för inom några dagar. Det borde ju inte vara några större problem att klistra på dem eftersom Alu-tangenbordets tangenter är helt platta.

Ursprungligen av mjg:

Jag har i.o.f.s. ett av förra modellen - oanvänt - över och skulle gärna byta det mot alu-varianten. Men detta t-bord har inte bättre kontrast än alu-borden. Jag antar att personen är synskadad och vill ha feta och tydliga tecken på tangenterna - helt svarta mot vitt eller helt vita mot svart.

Ursprungligen av JOGIN:

Ja, kunden är synskadad och ja, det behövs ett tangetbord med bra kontranst, t.ex. svart på vitt eller omvänt. Så Apples nuvarande tangentbord duger tyvärr inte.

Ursprungligen av mjg:

Kan man inte ta vilket PC-tangentbord som helst? Då blir ju plötsligt utbudet enormt. Sen kan man pilla loss och flytta eventuella tangenter - byta plats på dom...men jag tror inte det behövs. Det är väl egentligen bara vissa symboler som skiljer. Kan man inte limma på rätt symboler (kringlan, @. etc) på rätt plats? Dessa har man skrivit ut, laminerat och klippt till. Eller kanske bara rita dit symbolerna med spritpenna...men det slits nog bort snabbt.

Det här med PC-tangentbord ser jag som en sista utväg som man kanske måste ta till om det inte finns några vettiga Mac-anpassade alternativ. Men för kundens del vore det bäst med ett tangentbord som är Mac-anpassat.

Jag har en kund som skulle behöva ett tangentbord för Mac med svensk tangentbordslayout. Kunden har nyligen köpt en 24" Imac, men har problem med att använda Imacens medföljande tunna tangentbord eftersom det är för dålig kontrast på tangenernas tecken. F.n. använder kunden ett tangentbord från en gammal Imac G3, men är inte helt nöjd med det heller.

Finns det några fler Mac-anpassade tangentbord med svensk tangentbordslayout på marknaden? Jag har sökt en del, men de Mac-anpassade tangentbord jag hittat har inte gått att få med svensk layout. Och de tangentbord med svensk layout som jag hittat har varit anpassade för Windows.

Ursprungligen av Fredrics:

kollade precis 3000 för att byta hdd mot en samsung som beskrivs här uppe på macsupport, känns lite dyrt :/

Är priset angivet inklusive ny hårddisk samt överföring av data osv? Annars låter det väldigt dyrt. Jag frågade runt hos ett antal Apple-auktoriserade serviceställen i Stockholm. Det billigaste jag kunde hitta var Provectum. De tog 750 kr inkl. moms för det fysiska bytet av hårddisken.

Senare frågade jag även på PC City. De trodde sig kunna utföra bytet för 400:-, men de är inte auktoriserade av Apple så garantin skulle ryka i vilket fall. Då är det ju lika bra att göra bytet själv.

Du kan hitta serviceställen genom att fylla i formuläret på http://www.apple.com/se/buy/locator/

När börjar nya Macar levereras med Leopart förinstallerat? Den 26:e? Jag antar att man måste se till att datorn verkligen har Leopard installerat så länge man inte beställer direkt från Apple.

Jag lät installera en 250 GB 5400 RPM Western Digital WD2500BEVS i min Macbook Pro. Jag tycker också att den nya hårddisken låter lite mer utan att för den skull vara särskilt störande.

Nu återstår bara för Apple att släppa en bärbar Mac med utbytbart grafikkort så att jag slipper köpa en ny bara för att nya spel (läs: Unreal Tournament 3) inte går att spela med hyfsade grafikinställningar