Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mats Ödman

Mats Ödman

Medlem
  • Registrerad 2002-07-05
  • Senast aktiv 2020-11-13
  • Antal inlägg 118

Foruminlägg

De senaste inläggen Mats Ödman har skrivit i forumet.

Någon som kan hjälpa mig att konvertera några filer (stapeldiagram) gjorda 1992 i Macromedia FreeHand till Illustrator eps?
Jag har också två filer gjorda i PageMaker eller QuarkXpress vid samma tid som jag inte lyckats konvertera till InDesign eller QuarkXPress.

Senast redigerat 2016-02-24 16:05
Ursprungligen av polken:

Sånt brukar lösas med säker start och en vanlig start efter det. Har du provat det?

Jodå!

Ursprungligen av Demiurgen:

Gå till AppStore. Ladda hem El Capitan och installera det igen. OSX-installeringar rör inget som inte är OSX på hårddisken. Bara om man formaterar systemdisken före OSX-installation försvinner det som inte är OSX-filer från disken - och det är inget standardförfarande...man måste ta i ordentligt och krångla till det väääldigt mycket om man ska förlora sina program och filer vid en OSX-installering. Apple har givetvis gjort detta svårt, annars skulle dom få tusen desperata mail i sekunden. ?

Tack Demiurgen!

Kan man installera El Capitan på nytt och det bara är systemet som påverkas, eller raderas tredjepartsprogram typ Officepaketet?
Är det bara att starta med command+R och köra? Jag har strul med Kartor som bara fryser och måste tvångsavslutas.

Ursprungligen av JoelBurman:

Gör blåtandskortet att du får AC hastighet på wifi?

Nej. Jag har inte kollat upp om det går att sätta in ett sådant kort. Troligtvis inte, eftersom de nya korten med /ac har en helt annan design. Men 802.11 a/b/g/n är fullt tillräckligt för mina behov.

Ursprungligen av pitch11:

Ute efter en begagnad MBP.

Hos återförsäljare av begagnad utrustning har jag hittat en mid 2012 för 6990:-
eller en late 2011 med samma specifikation ur minnes och hårddisksynpunkt. (MD313LL/A) 5618 :-

4 gig ram och 500 mb hd

Har tittat på blocket och tycker det är omotiverat höga andrahandspriser plus att jag får en sämre motpart vid problem.
Den övre har 12 mån garanti men i övrigt, vad är det för skillnad?

Tacksam för era synpunkter.

Köpte själv en late 2011 för något år sedan och fyllde på upp till 16 GB internminne, satte i SSD (Samsung 850 Pro) på 512 GB plus att jag bytte blåtandskortet till ett original Bluetooth 4.0 wifi-kort Airport-kort (350 kr). Inte mycket pill för att få sakerna på plats med hjälp av iFixit.com. Resultat? Grymt snabb maskin! Blåtandskortet hittade jag här: http://www.aliexpress.com/store/product/Origi...

Ursprungligen av IngoX:

Får ta tillbaks ovanstående. Kopplingen mellan FullContact och Kontakter i iOS verkar inte funka längre som det gjorde förr. Det var länge sedan jag brydde mig om grupper. Lägger numera in nyckelord under företag eller anteckning och använder den utmärkta sökfunktionen istället.

Tack IngoX!
Verkar inte finnas någon lösning, men det har fungerat tidigare. Grupper hos mig är olika företag med flera befattningshavare. Med ett stort antal grupper blir det inte särskilt lätt att snabbt hitta när de inte ligger i bokstavsordning.

Ursprungligen av IngoX:

Inställningar > E-post, kontakter, kalender > scrolla ner till kontakter och justera inställningen för Sortera efter... och Visa efter...

Tack Ingox, men det har jag redab prövat. Kontakterna kan sorteras och visas antingen med för- och efternam eller tvärtom, men grupper förblir osorterade!

I min dator är alla grupper i Kontakter ordnade alfabetiskt, men inte i min iPhone 6S. Jag har för mig att de var ordnade alfabetiskt i tidigare iPhones. Hur gör man för att få grupper ordnade från A till Ö?

Häromdagen flög det i mig att det kunde vara bra att ha Photoshop Elements 14, som en enklare variant för fotobehandling. Sagt och gjort. Jag betalade för programmet på Adobes hemsida och laddade ner det. Då såg jag till min förskräckelse att jag hade glömt att ändra från det förvalda alternativet Windows till Mac OS X. No big deal kan man tycka. Det borde vara enkelt för Adobe att fixa detta. Så icke. Till att börja med går det bara att kontakta Adobe via deras chatforum. En mycket tålamodsprövande kanal skulle det visa sig: fyra timmar av förklaringar, ny nerladdningar (från samma sida som jag först tankade ner ifrån) och mycket mer. Möjligen chattar man med en dator i andra änden, av vissa svar och ständiga upprepningar att döma.

Hamnade så småningom hos teknisk support, eftersom inget av serienumren som jag fick fungerade. Sunny Dhiman (jo, de har i alla fall fantasifulla namn) löste problemet åt mig genom att gå in i min dator, men installerade den engelska versionen, trots att jag poängterat att det var den svenska jag ville ha. Hur som helst så avinstallerade jag den engelska versionen på hennes uppmaning och så skulle jag få ett svensk serienummer så att jag skulle kunna ladda in den svenska versionen (PSE14 är flerspråkigt). Detta skulle komma på mejlen inom en halvtimme. Jag har fortfarande inte fått något nytt serienummer. Alltså ny kontakt med supportchatten idag och får då beskedet att programmet inte finns på svenska, trots att det bevisligen gör så… Efter en halvtimmes chattande som inte leder någon vart skickas jag vidare till ett ”senior team” som ska höra av sig inom 3–4 arbetsdagar.

Precis den här typen av urusel kundservice upplevde jag en gång i tiden med Quark – fast där fick man i alla fall prata med en person i andra änden, om än synnerligen oförskämd och otrevlig. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att se till kundernas bästa. Jag säger som jag sagt tidigare: Beware Adobe!

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Jag förstår till fullo den inställningen, och har inget behov av att övertyga någon, men däremot så tycker jag respektive modells för- och nackdelar förtjänar att framhävas. För min egen del har jag allt mer kommit att betrakta mjukvara som ett ständigt utvecklande ekosystem, och i ett sånt perspektiv funkar det inte så bra att köpa en version och så ligga kvar på den, utan ekosystemets olika delar måste hela tiden anpassa sig. Vad jag själv värdesätter i Adobes upplägg är dels att prenumerationsupplägget blir mycket billigare och jämnare fördelat för mig, men också att det helt enkelt funkar jäkligt bra – ytterst lite strul.

Absolut, och inget att säga om det. Men faktum kvartstår: Adobe lämnar alla icke-prenumeranter i sticket.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Stämmer inte när det gäller Microsoft. Office 2016 finns både som "engångsköp" och prenumeration.

https://products.office.com/en-us/buy/compare...

Helt rätt, missade Office Home & Student 2016 för 1399 kr.

Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Jag lägger ingen som helst värdering i det jag säger, det är bara ett konstaterande av fakta, att de gamla programversionerna inte uppgraderas längre, och då kommer nya operativsystem att kunna ställa till det.

Ett sätt att lösa problemen på är väl då kanske att nedgradera till Yosemite? (om nu allt funkade där)

I sidodiskussionen om Adobes affärsmodell vet jag att ett av de viktigaste skälen till att de bytte affärsmodell är att den gamla modellen bland annat skapar den sortens problem du nu har, dvs. att man ligger kvar på gamla inkompatibla versioner och därmed får mer strul och sämre upplevelse. Att uppgradera gamla versioner avleder resurser från nyutvecklingen så det är även på det sättet ett resursslöseri.

Adobe är ju i det avseendet inte annorlunda än andra företag, alla gör så, att förr eller senare slutar man med uppgraderingar för äldre versioner, eller kommer bara med säkerhetsuppgraderingar etc. Bland annat Apples helägda dotterföretag FileMaker uppgraderar inte annat än den senaste versionen till El Capitan, vilket förstås är irriterande och just nu avhåller mig från att uppgradera till El Capitan.

Visst, utvecklingen går framåt och måste så göra. Men det har inget med Adobes affärsmodell att göra. Det har gått alldeles utmärkt att utveckla och nyutveckla programvaror – och gör så fortfarande – trots att folk äger den programvara som de har betalat för. Adobe, Microsoft med flera erbjuder inte längre detta alternativ och det irriterar mig. Jag undrar hur folk skulle reagera om, låt säga Volvo, plötsligt bestämde att vi inte längre ska kunna köpa vår Volvobil, endast abonnera den för en fastställd årlig kostnad… Om jag vill ligga kvar på en äldre programversion och ett äldre operativsystem så är det min ensak och inte något för Adobe et al att bestämma.
Det är inte fult att tjäna pengar – men det finns fula sätt att göra det på. Att tvinga in folk i ett abonnemangssystem utan alternativ hör dit. Byt ut resursslöseri mot större lönsamhet (eller profit om man vill vara lite elak), så förstår vi affärsmodellen bättre…

PS. Jag tittar nu närmare på QuarkXPress som alternativ till InDesign. Word har jag aldrig gillat men hängt kvar av gammal vana. Här finns flera fullgoda ersättare, exempelvis Nisus Writer Pro och Apples eget Pages. Keynote har alltid varit bättre än PowerPoint. Den som söker kommer att finna. Pixelmator flåsar Photoshop i nacken och det är bara en tidsfråga innan man är ikapp… Som sagt: Det kommer aldrig något gott ur självgodhet och omnipotens. Större företag än Adobe har tvingats ner på knä!

Nja, du missar nog min poäng: kundservice. Nu har Adobe bestämt sig för ett abonnemangssystem som ska gälla alla och punkt slut. Alla användare (läs kunder) gillar inte detta. Man kan förhålla sig på två sätt: Antingen gillar man läget, eller så gör man det inte. Jag och många med mig gillade inte läget när Quark vägrade att lyssna på kunderna och ta itu med dongeleländet. Det skedde sent omsider, men för sent. Nu gillar vi inte att Adobe struntar i att lyssna på (gissningsvis) en ganska stor del av kundkretsen. Man hade kunnat ha kvar fristående program att köpa och att hålla dessa uppdaterade samtidigt som man underhåller kunder som har större behov med abonnemangsvarianten. På sista raden skrivs alltid kundservice. Alltför många glömmer bort att de är till för kunderna och inte tvärt om, vare sig det handlar om donglar eller något annat!

Har själv funderat i de termerna men det förklarar inte varför filvalen när jag ska spara är förskjutna ett steg. Det vill säga att när jag vill spara en fil i JPG 2000 så blir suffixet .jpg. Vill jag spara en fil som TIFF (.tif) måste jag välja Photoshop DCS 1.0, osv.

För att svara på din första fråga, så är varken pengar eller tid ett bekymmer (möjligen med undantag av tid). Men – Indesign CS6 och Photoshop CS6 fungerar utmärkt för mina behov och jag är inte i behov av ytterligare ”finesser”. Tyvärr håller Adobe på att drabbas av samma omnipotenta sjuka som QuarkXPress en gång i tiden och som fick förödande konsekvenser för företaget. Jag var en trogen användare, men stod inte ut med inlåsningen (dongeln – som det enligt Quark aldrig kunde bli fel på, men som ändå strulade!) och det minst sagt arroganta kundmottagandet. Adobe var på den tiden en användarorienterad och tillmötesgående leverantör och även om InDesign i början var klart sämre än QuarkXPress så översåg jag (och uppenbarligen många med mig) med detta för att slippa Quark. Tyvärr finns mängder av exempel på företag som i en dominerande ställning tror sig odödliga, men som faller som stenar när användarna vänder dem ryggen. Nintendo är ett utmärkt exempel: man tyckte steget från 16 bitar till 32 var onödigt och satsade på 64 bitar. Men det tog alldeles för lång tid och konkurrenterna som presenterade 32-bitarsmaskiner kapade åt sig en rejäl bit av kakan – 32 bitar var ju trots allt betydligt häftigare än 16 bitar! Omnipotens och arrogans leder aldrig till något gott – och alla vill inte vara abonnenter och betala för funktioner som man både kan ha och mista. Jag nöjer mig som sagt med både InDesign och Photoshop i CS6-versionen och det skulle vara klädsamt av Adobe om man såg till att göra nödvändiga justeringar i dessa (och andra CS6-program) för att de ska fungera med nya systemuppdateringar. Lär av Quark!

Som jag skrev i mitt inlägg, så är det kanske dags att titta efter uppstickare. Sådana finns och de blir allt bättre. Beware, Adobe!

Senast redigerat 2015-10-22 21:42