Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Raphael

Raphael

Medlem
  • Plats Solna
  • Sysselsättning Kreatör och livsinspiratör Ordmakare, bildvrängare, nätsurfare
  • Registrerad 2006-09-22
  • Senast aktiv 2017-02-01
  • Antal inlägg 385

Foruminlägg

De senaste inläggen Raphael har skrivit i forumet.

Homeplug eller AV-standarden för nätverk via elnätet, kan absolut vara snabbt och snabbare än trådlöst nätverk.
Dock är snabbheten beroende av flera faktorer, så det går inte att förutsäga hur effekten blir hemma hos dig.

Om du kör pluggarna på olika nätfaser, så sjunker hastigheten till hälften.
Du ska även undvika att sätta dem i förlängningskablar eller grenkontakter.
Och de måste gå på ström som tillhör samma elskåp, samma elmätare.

Ursprungligen av studiox:

Och apple kör med egen valutakurs som vanligt. 999 blir inte 6500 utan 9500. Tack för den.

Nej, de snarare kompenserar för de högre skattenivåerna och högre kostnadsläget som gäller i Sverige jämfört med USA. Det är ju inte bara momsen som företag får betala för i Sverige. Svenska Apple får betala högre skatter och sociala avgifter för sina anställda än Apple gör i USA. Till detta kommer högre kostnader för försäkringar, hyror, grundläggande kostnader för el och uppvärmning, reklamskatter och allt annat som kostar mycket mer i Sverige än i USA - som företag får betala här.

För att fortfarande tjäna på produkterna, så behöver företag som verkar i Sverige öka priserna på produkterna. Företagen behöver alltså ha en högre marginal än i USA för att kompensera de högre kostnaderna som de har här. Så här är det i EU inte bara i Sverige. Vi har ett högre kostnadsläge här - å andra sidan så har vi också mer service till medborgarna än vad man erbjuder i USA.

När jag uppgraderade till SnowLeopard och i samband med detta även bytte den interna hårddisken, så flyttade jag över hela iTunes mappen till extern hårddisk innan uppgraderingen och efter uppgraderingen flyttade jag tillbaks mappen och jag startade om iTunes och allt fanns kvar och med och helt fantastiskt utan några som helst problem.

Soho Notes synkar med iPhone med ett särskilt program. Kolla upp Sohos hemsida.

För att iTunes ska sortera rätt så finns det två fält som måste vara korrekt ifyllda i spårinformationen. Högerklicka på ett spår och välj Visa info, eller tryck kringla-I på ett spår.

Se nu till att spårnumret är korrekt och att även antalet totala spår på skivan är korrekt. Exempelvis "Spår 1 av 18".

Det andra fältet som ska vara korrekt är antal skivor. En del album kommer ju uppdelade på flera skivor. Är det ett album som tar upp en skiva, vilket är det vanligaste, så ska det vara ifyllt "Skiva 1 av 1".

Nu har du gett iTunes goda förutsättningar för att sortera rätt.

Ha "visa som rutnät" påslaget (mellersta knappen i fältet uppe till höger ovanför huvufönstret.

För att det nu ska visas rättsorterat så måste du klicka högst upp på spårkolumnen i spårlistan. Där finns nu en pil som pekar uppåt för stigande ordning, eller nedåt för ordning baklänges.

Om du avmarkerar detta fält så sorteras inte spårlistan rätt, du får alltså inte ha något annat fält markerat för det fält du har markerat blir det fält som iTunes sorterar efter. Vill du ha låtarna sorterade efter spårlista så är det kolumnen för låtnummer som ska vara markerad.

iMovie 08 och 09 ska kunna importera filmerna direkt från kameran - .mov är kompatibelt med iMovie. Det är äldre versioner av iMovie som har problem. Vilken version har du?

Om jag hade spellistor i vänsterfältet med alla artister så skulle jag inte hitta någon, för jag skulle inte "se skogen för alla träd som står i vägen". Det blir en jädra lista och du själv nämner siffran 400. Du vill alltså ha 400 spellistor? Jösses!

Jag väljer läget Visa i rutnät.
Sen trycker jag på "Artist" och då sorteras alla artister. Alla artister har sin egen "knapp" som är omslagsbild till något av skivorna som ligger under artisten. Jag markerar "knappen" och trycker på play och musiken strömmar ut i albumordning. Om jag väljer "Shuffle" så blandas låtarna som artisten har, annars spelas de i albumordning.

Om du vill spela ett särkilt album av en artist, så öppnar du "knappen" genom att trycka på den två gånger. Du får du upp alla album som artisten har och där kan välja att spela ett specifikt.

Fungerar utmärkt för mig och jag tycker detta i praktiken är mycket smidigare än ha en spellista per artist. Så mycket enklare att hitta artisten, trevligare när man ser bilderna - kan gå direkt på bilden istället för namnet :). Får upp alla "artistknappar" på skärmen samtidigt. Bara klicka på en artist och musiken kommer.

(förutsätter givetvis att all musik har korrekta ID-taggar för att de ska kunna sorteras rätt).

Låter som felet ligger i din TV, kan vara kontakten i TV:n som är dålig. Rosa bilder är typexempel på dålig kontakt eller dålig kabel. Jag hade det problemet mellan min DVD och TV - löste sig enkelt genom att jag drog ut kablarna och sen satte i dem igen och verkligen kollade ordentligt att de satt i rätt. Det var glappkontakt tidigare.

Frågan är om du talar om sidfot eller fotnot.
Sidfot = en text som återkommer på alla sidor, placerad längst ner på sidan.
Fotnot = en förklaring och tilläggsinformation till ett ord i texten, länkad till ett ord i texten. Detta hamnar bara på den sidan som ordet finns. Man kan också ha slutnoter, vilket är att man har dessa fotnoter samlade på sista sidan i dokumentet.

Så min fråga till dig är - vill du ha en sidfot eller vill du ha en fotnot, vad är det som du vill ha?

Om du vill ha olika sidfötter för olika sidor - så finns det flera olika sätt att åstadkomma detta på. Ett sätt är att göra ett nytt avsnitt. Med funktionen "avsnitt" så delar man upp Pages-dokumentet i flera olika delar där varje del kan ha sina egna unika inställningar.

Din nästa fråga förstår jag inte. Vill du dela upp ett dokument till flera dokument?
Då får du markera de sidor som du vill ha separat, kopiera och sen klistra in i ett nytt dokument.

Mac OS X och WIndows är två olika operativsystem. Program som är gjorda för Mac OS X fungerar inte under Windows och vice versa. Man kan säga att det är helt olika språk, och snackar man Mac på Windows så går det inte och Windows kan inte snacka Mac.

En bra och gratis e-postklient för Windows är Pegasus Mail.
http://www.pmail.com/

Utgångsinställningen i iTunes är väl nu kvaliteten 256 bps vid import, alltså dubbelt så hög som den tidigare utgångsinställningen 128 bps, och då blir helt logiskt filerna dubbelt så stora när de har dubbelt så bra ljudkvalitet. Du kan ställa in en lägre kvalitet i iTunes vid import, den går så långt ner till 64 - men då låter det inte särskilt bra. 128 är lägsta värde för att man ska höra vad musiken är tycker jag, men själv kör jag 256 som standard för iPod. Jag står inte ut med sämre.

Synkningen ställer man in i .Mac/Mobile Me-symbolen i Systeminställningar, men kan kan inte välja selektivt för enskilda kalendrar där utan allt synkas.

Ursprungligen av emp:

Ok, det verkar funka bra med iCal, Adressboken och Safari, men mailen...
Jag förstår just att mina befintliga konton (pop3) inte synkas, utan det är bara @me.com-kontot som funkar. Visst, man kan vidarebefordra pop3-kontona till me.com, men det blir fortfarande @me.com som avsändare när man skickar utgående eftersom deras SMTP bara tillåter den adressen...

Jag förstår inte ditt problem.
Jag kan ha flera olika mail i Apple Mail och de synkas och jag kan välja att skicka med vilken avsändare som helst. Det är ju bara att öppna ett nytt mail i Apple Mail och där kommer det fram en ruta där man anger med vilken e-postadress man vill skicka med.

Citat:

Apple menar alltså att man måste byta sina väl inarbetade e-postadresser till en @me.com?

Nej, det är inte vad Apple menar eftersom jag kan ha flera olika e-postadresser i Apple Mail oavsett om Mobile Me finns där eller inte.

Däremot så kan man inte via Mobile Me skicka med andra e-postadresser än Mobile Me, lika lite som du kan skicka med Mobile Me via Yahoo, eller någon annan e-posttjänst. Inuti Mobile Me kontot så har du bara Mobile Me. Du kan däremot hämta in brev från andra konton till Mobile Me kontot. Det är bara att ställa in så att Mobile Me hämtar din POP-mail. Men du får inte dem som avsändare. För att skicka med dina andra mail måste du skicka dem utanför Mobile Me, på vanligt vis via Apple Mail.

Man kan lägga till regler i Apple Mail som flyttar mail mellan konton och då kan du flytta mail från andra konton till Mobile Me därifrån.

De alternativ för under tusenlappen som jag tar upp har större funktionalitet än Aperture, Lightroom och Lightzone - om vi bortser från det faktum att Aperture, Lightroom och Lightzone har indexfunktioner där man betygsätter fotografier. Men för kloning, röda ögon reducering, justering av exponering och arbetande i olika lager - så fungerar de alternativ som jag tog upp alldeles utmärkt. Om man kan klara sig utan avancerad RAW-redigering, men frågan är om frågeställaren behöver avancerade RAW-funktionalitet då det handlade om en *nybörjare* som vill ha en snabb och enkel lösning till lågpris.

Nu tycker jag inte att Aperture, Lightroom - eller för den delen LightZone - passar in på detta till lågpris.

Program som Aperture, Lightroom och min favorit Lightzone, är i första hand RAW-omvandlare tillsammans med ett inbyggt katalogprogram, och de är inte bildbehandlingsprogram.

I Aperture, Lightroom och Lightzone kan man justera exponering, ändra färgbalans, ändra utsnitt, justera lutning, justera brusnivåer, lätta upp skuggor och mörka ner högdagrar, lägga till uppskärpning etc etc. Det är program för att förbättra foton och göra en bra omvandling av RAW-format ("digitalt negativ") till JPEG, TIFF eller andra format.

Däremot kan man inte byta ut två huvuden mot varandra, lägga in texter, måla teckningar på bilder och förvränga bilderna med avancerade filtereffekter och smälla ihop bildelement från flera bilder till en och samma bild. Det är detta man kan göra i bildbehandlingsprogram.

Och några bra billiga sådana har jag gett exempel på ovan.
Jag upplever Pixelmator som både kraftfullare och enklare att använda än Photoshop Elements.

PhotoLine 32 är nästan i klass med Photoshop, har avancerade funktioner som 16 bitars bildbearbetning och CMYK-omvandling (Photoshop Elements har inte CMYK-omvandling, exempelvis). Däremot känns det något mer instabilt än Pixelmator, som tuffar som tåget.

Iris och Acorn är också alternativ, varav Acorn är det enklare av dem.
Alla dessa kan arbeta i flera lager och nivåer, precis som Photoshop.
Pixelmator och PhotoLine läser Photoshop format och kan arbeta med Photoshop-bilder, de andra vet jag inte för jag har inte provat PSD i dem...

Pixelmator kan även öppna och redigera bilder i RAW-format, då den använder Mac OS X inbyggda rutiner för detta. Alltså samma som används i Förhandsvisning, iPhoto och Aperture.

Aperture, Lightroom och Lightzone kostar alla över 1 000 spänn.
De alternativ jag rekommenderar, som bildbearbetningsprogram (och i fallet Pixelmator även en RAW-omvandlare) ligger alla på under 600 svenska kr, beroende på växelkurs. (Pixelmator kostar 59 USD, exempelvis).