Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
The Sweet Spot
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2006-10-26
  • Senast aktiv 2011-04-09
  • Antal inlägg 30

Foruminlägg

De senaste inläggen The Sweet Spot har skrivit i forumet.

Hej alla glada!

Min fru kör PC och jag har Mac och vi har som så många andra en ansenlig mängd digitala bilder vid det här laget. Det behöver tas bort dubbletter och struktureras upp lite generellt.

Eftersom min fru är den som jobbar mest med våra bilder har vi en filstruktur på våra bilder med mappar efter tidsperioder. Filerna ligger på våra hårddiskar samt på en backupdisk på nätverket. Vilka verktyg är bra att jobba med i Mac-världen när man har en filstruktur som man inte vill sabba? Dels behöver jag kunna redigera filerna, men det viktigaste är väl en smidig hantering av import till rätt mapp och namngivning av filen.

Kanske finns det någon som har ett tips på en bra programvara för PC också, som min fru kan använda?

Med hopp om hjälp,

Oskar

Ursprungligen av The Sweet Spot:

Jag har samma problem. Gissar att det är överbelastat. Fortsätter i naivt hopp om att så småningom komma igenom.

/.

Ursprungligen av Maxwell:

Det jag behövde göra efter installationen var att stänga ner iTunes och iPhoto och sen starta iTunes igen så fortsatte installationen.

/max

Jag gjorde samma sak som Maxwell, d v s startade om iTunes. Jag gick steget längre och startade om hela datorn. Då fick jag det att fungera. Om det beror på flax eller något annat vet jag inte. Lycka till! Nu ska jag får min att hantera MMS på NetComs nät här i Norge.

/.

Ursprungligen av badmojo:

Restoren till 3.0 är klar, sen hänger den sig efter den är aktiverad när den försöker ansluta till iTunes Store och får sedan felmeddelande enligt bifogad. Någon annan som har samma problem, eller är det överbelastat?

Jag har samma problem. Gissar att det är överbelastat. Fortsätter i naivt hopp om att så småningom komma igenom.

/.

Som tidigare sagt:

Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Jag läste en uträkning på Macworlds forum som verkar rimlig. Den innebär att uppdateringen släpps 19.00 svensk tid. Den bygger på två saker. Dels ett sms från 3 i hong kong där det står att det släpps 01.00 den 18 juni och det innebär 19.00 i Sverige. Dels att det på Apples Indien-sida står att det släpps den 17:e juni och det innebär att det släpps senast 23.59 indisk tid den 17:e, d.v.s. 19.30 svensk tid, samt att det på Apples Thailand-sida står att det släpps den 18:e juni vilket innebär tidigast 00.00 thailändsk tid den 18:e, vilket innebär efter tidigast 18.00 svenska tid. Så någon gång mellan 18.00 och 19.30 svensk tid m.a.o.

Dessutom är 10.00 lokal tid i SF också rätt rimligt..

Med reservation för att jag räknat fel på tidszonerna, jag tycker inte det är så lätt det där..

Jag har dubbelkollat och räknat själv och det stämmer väldigt bra. Det är ganska enkel matematik.

Thailand ligger GMT +7 i tiden och Indien GMT +5,5. Enligt Apples egna hemsidor släpps OS:et i Thailand den 18:e och i Indien den 17:e. Alltså släpps den mellan 17 och 18.29 GMT (00.00 minus 7 timmar resp. 23.59 minus 5,5 timmar). Det ger att Sverige med GMT +1 och sommartid (+1) (totalt alltså GMT +2) blir släppet mellan kl 19.00 och kl 20.29.

/.

Jag använder inte skärmskydd och kan inte se varför man skulle ha det. Skärmen är av glas, gissningsvis välhärdat glas och är mycket reptåligt. Jag har inte min iPhone tillsammans med nycklar eller annat vasst så mycket, utan använder ett case när jag ska transportera den på ett riskfyllt sätt. I övrigt har jag den i fickan på jackan, byxorna eller skjortan och skärmen har inte en endaste repa. Skalet och ramen har det däremot, så iPhonen har varit i kontakt med vassa föremål.

Jag krossade skrämen i vintras när iPhonen föll ur fickan när jag böjde mig fram, därför har jag inköpt ett case. Ett skärmskydd hade inte hjälpt i det fallet.

Mitt råd är alltså att inte ha skärmskydd till iPhonen då jag anser att det är bortkastade pengar. Använd ett case istället om du ska transportera den tillsammans med vassa föremål. '

/.

Jag tycker att det är intressant att det inte är någon som ens överväger att det kan ha med prestandaproblem att göra som Apple inte vill släppa in vissa typer av program i iPhonen.

Som jag ser det lider iPhone av samma barnsjukdomar som de flesta andra handdatorer/smart phones/pda:er. Det går trögt ibland. Det har blivit radikalt bättre från 2.0 till 2.2, men fortfarande tar vissa saker för lång tid. Jag har över 500 kontakter i min adressbok och det kunde ta flera sekunder i 2.0 innan iPhonen hade bestämt sig för vilken del av kontaktlistan den skulle visa. Ett klassiskt exempel på prestandaproblem.

Vi vet alla att det finns några program som vi inte kan avinstallera från iPhonen och vi vet också att några, bara några utvalda Apple-program, är tillåtna att köra i bakgrunden. iPod och SMS är exempel på det. Hur kommer det sig? Jo, de använder sig nämligen av resurser som ligger nära kärnan (jag bedriver kvalificerad spekulation här) och det är sannolikt så att dessa resurser är så känsliga att Apple inte kan tillåta vilka och hur många program som helst att vara inne och nalla på de resurserna.

Alltså, för att känslan av iPhonen ska vara så som Apple vill att den ska vara, begränsar man tillgången på resurser för de "vanliga" programmen och man begränsar vilken typ av program som är tillåtet att köra på plattformen. Resurskrävande nätbläddrare, MMS- och videoapplikationer finns/fungerar inte.

Det intressanta är att på det här området har Windows Mobile kommit längre. Min fru har en HTC som hon använder väldigt mycket och den har småprogram som jag hade uppskattat väldigt mycket att ha på min iPhone, men eftersom inga program är tillåtna att köra i bakgrunden så fungerar inte de programen som koncept (ja, man måste naturligtvis göra programmen för iPhone-plattformen).

/The Sweet Spot

Ursprungligen av MatsOlov:

Var och varannan tråd här handlar snart om vad iPhone saknar och inte vad den har, det finns ingen information eller kunskap att hämta längre utan det är bara "gnäll" tycker jag. Att så många ägnar tid åt att jämföra iPhone med tex SE och Nokia och säga, men den har ju inte det och inte det. Det är lite konstigt tycker jag. Jag ser i stället vad iPhone har och att det är en pryl (telefon) med ett nytänkande i sitt format och funktioner, tillsammans med min dator (Mac) som gör att andra telefoner känns gamla och omoderna. Precis som iPod gjorde med de mp3-spelare som då fanns, då den kom med sitt klickhjul, 5GB lagring, firewire och iTunes.

Visst, iPhone har inte profiler, som du har vant dig att se dom hos SE och Nokia, istället får du lära dig att tänka på ett annat sätt när du använder en iPhone. För mig är det viktigare att telefonen kan synkroniseras mot mina datorer (adresser, kalender, mail) och det gör den 100% bättre än de andra. Dessutom har vi bara sett en liten spets av isberget när det gäller smarta och användbara program till iPhone, det har faktiskt bara gått 2 månader sen Appstore öppnade. Och drygt ett år sedan den Släpptes. Hur länge har Ericsson jobbat med telefoner?

Visserligen tror jag att det är lättare för en person som använt Mac och blivit tvingad att stå ut med SE och de andra mobiltillverkarnas styvmoderliga sätt att behandla oss, med få och knappt användbara program och funktioner för Mac men även där är många snabba på att döma ut iPhone.

Ericsson har jobbat med telefoner sedan 1876 och Sony har funnits sedan 1946 ändå kan Apple knäppa dom på näsan

Jag vet inte om ditt inlägg är en respons till min ursprungliga fråga eller vad det är. Jag tar tillvara på det du säger om praktiska program "[d]essutom har vi bara sett en liten spets av isberget när det gäller smarta och användbara program till iPhone" och hoppas att du menar just sådana som mig som kommer på idéer om smarta program till iPhone. Min ursprungliga fråga var nämligen om det fanns något i telefonen eller något program som hanterar profiler, och om det inte fanns så indikerade jag att jag kanske skulle utveckla ett sådant, eftersom jag finner att profiler är just mycket praktiskt. Ett enkelt sätt att sätta tillståndet i telefonen/handenheten. Vissa använder bara volym av/på och då behövs inte profiler, andra vill ha mer möjligheter och då är ett sådant program praktiskt.

Nedan fortsätter jag på det som jag nog inte tycker tillhör tråden, men som inte bör stå obesvarat.

Jag hoppas verkligen inte att du ser det som att jag dömer ut iPhonen, för det gör jag inte. Produkten iPhone med sina två generationer är förhållandevis ung och verkar mycket lovande tycker jag. Jag ser med spänning fram emot de kommande generationerna SW och HW. Lite mindre buggar i OS:et, mer optimering och grundfunktionalitet i SW och mer tryck i HW kommer att göra susen för iPhone. Då kommer fler att se den som en naturlig konkurrent till sitt nuvarande märke när de ska byta .

Däremot håller jag inte med om att Apple knäpper SE (eller Nokia för den delen) på näsan. Dels anser jag att Apple är alldeles för stora för att knäppa någon på näsan. Det är något man gör innan man är en stor spelare, må vara att Apple "bara" är stora på angränsande affärsområden. Dels anser jag att om 3G, MMS, copy & paste och en finder hade funnits i iPhonen i första utgåvan hade de i viss mån knäppt SE och Nokia på näsan. Nu kom Apple med i och för sig revolutionerande idéer om hur ett gränssnitt kan se ut och kännas, men det kan knappast räknas som att knäppa någon på näsan när telefonen saknar basal funktionalitet som funnits på de andra företagens enheter i flera år.

Att säga att iPhonen synkar 100% bättre mot datorn är rent sakfel anser jag. Det visar att du är lika insnöad i din Mac-värld som du beskyller andra för att vara i sin PC- eller SE/Nokia-värld (förlåt påhoppet, men det bara ligger där i luften och väntar på smash). Jag började synka min Palm III med min PC på jobbet 1999. Det var visserligen inte en telefon men den synkade kontakter och kalender utan problem. Något år senare, om jag minns rätt, kom synkning med mail till Palm. Ytterligare lite senare hade jag en Ericsson-telefon (eller om det var SonyEricsson) och synkade kontakter, kalender och mail med den. Eventuellt samtidigt eller lite senare kom möjligheten att koppla upp telefonen mot MS Exchange Server och då fick man push-funktionalitet - alltid synkade kontakter, kalender och mail.

Att det inte fungerar mot Mac är en sak och det håller jag med om att det har varit störande och jag kan förstå att du har tyckt att det har varit jobbigt att du inte kan synka mot just dina datorer (läs: macar). Men funktionaliteten har funnits där och har fungerat alldeles utmärkt i PC-världen, d v s om man har valt att använda de system som är tänkta att fungera ihop. Mac-världen hade inte kopplat upp sig mot den världen på den tiden och (rätta mig om jag har fel) kom inte igång förrän iTouch/iPhone och .Mac kom.

/.

Ursprungligen av theplague:

Helt allvarligt, om det är just ljudvolymen som är dealen, kan jag inte komma på hur det skulle vara smidigare med en profilfunktion än att bara trycka på volymknapparna för att ändra den sktuella ringvolymen - man slipper gå in i några menyer etc. Bara att ställa volymen.

Profiler är precis som allt annat, något som vissa vill ha, andra inte. Själv har jag en ganska varierad dag och det kan vara allt från lyssna på musik när jag cyklar till att sitta i möten där jag inte vill störas av någon annan än min fru och min chef via att jag sitter på kontoret och bara jobbar.

Profilfunktioner jag har sett är förutom ljudvolym även filtrera vilka telefonsamtal som släpps fram, om vibratorn ska vara på, om ljud från SMS eller mötesbokningar ska ljuda. En annan tanke är att kunna sätta på mellan vilka tider som profilerna ska vara på. Nattproilen går på automatiskt kl 22, jobbprofilen är på mellan 08 och 17.

/.

Ursprungligen av kitesurf:

Nja, allt hade de kunnat haft en slide för avvisa också, det hade nog fungerat bra.
Fördelen att ha den funktionen på knapp är väl att man kan avvisa redan i fickan utan att behöva ta upp och screena.

Jag hade gärna sett en slider också. Flera sätt att göra samma sak är bara bra tycker jag. Då kan man göra det man bäst tycker är lämpat för tillfället. Jag sitter mycket på kontoret och har iphonen på ett sånt sätt att det vore lättare att använda en slide.

Läser föresten det här i instruktionsboken som jag precis laddat ner från hemsidan (tack för alla svar föresten. Ja, jag vet, jag har varit lat som inte har ögnat igenom instruktionsboken):

"Avböja ett inkommande samtal: Tryck och håll ner under ca två sekunder och släpp sedan. När du släpper knappen bekräftar två pip att du har avböjt samtalet".

Går det på flera sätt eller är det någon/några som missminner sig?

Tack för tipsen i alla fall.

Jag undrar hur man nekar samtal i en iPhone. Andra mobiltelefoner jag har stött på har haft möligheten att antingen acceptera samtalet med en grön knapp eller neka samtalet med en röd knapp. När man nekar ett samtal tutar det upptaget för den som ringer. Någon som vet något om detta?

/.

Jag har beställt men ännu inte fått min iPhone och undrar lite försiktigt om det finns profiler i iPhone:en. För er som inte är bekant med profiler så är det ett smidigt sätt att göra en mängd inställningar på en och samma gång genom att byta profil.

T ex kan jag ha en profil som heter jobbet, en som heter bilen, en hemma och en natt. När jag är på jobbet vill jag inte ha hög volym på ringsignalen eftersom det stör mina arbetskamrater, men jag vill att skärmen hela tiden är igång eftersom jag alltid har en inkopplad mot strömadaptern, osv. När jag sedan åker hem för dagen i min bil växlar jag profil till bilprofilen, som har sina specifika inställningar osv.

Är det någon som vet om detta finns eller ska man måsta skriva en liten app själv?

/.

Det finns en fiffig fuktion i t ex MS Outlook som gör att man får skickade mail sparade i den aktuella mappen i stället för i Sent-mappen. Finns det någon sådan fuktion i Apple Mail? Jag har kikat runt bland inställningarna och hittar inget där.

Jag tycker att det är en särdeles bra funktion, för då får jag mina mail sorterade i de mappar jag vill ha dem. Jag föredrar att ha hela mailkonversationer i en och samma mapp, och som det nu är så sparas alla mina svar i Sent-mappen, medan min motparts mail ligger i "rätt" mapp.

Ursprungligen av Goflorp:

Hört att KODAK skall vara valt för att det går att skriva lätt, är kort och att det går att uttala på de flesta språk utan att det blir svårt/oigenkännligt

Jag har läst att namnet Kodak är onomatopoetiskt, d v s ljudhärmande. Det ska tydligen vara ljudet slutaren ger ifrån sig när man knäpper ett kort.

Visst är Apple ett bra företagsnamn, men jag gissar att mycket handlar också om hur mycket man lägger ner på reklam. Både Apple och Coca Cola lägger ner ganska mycket pengar på det så det är inte konstigt att det blir starka varumärken (= bra företagsnamn).

Ursprungligen av Ferengi:

Det skulle vara intressant att veta exempelvis hur många på detta forumet som har två batterier till sina telefoner och byter dem. Jag gissar att det inte är så många...

Jag tror att Nokia, Sony-Ericsson mfl. tillverkare har utbytbara batterier till sina telefoner av gammal hävd. Det är tekniker som designar telefonerna och för dom är det självklart med utbytbara batterier. Dom har inte lärt sig att "tänka utanför boxen" ännu, som Apple har gjort.

Se bara på iPhone, en enda knapp! Detta är en omöjlig tanke för tradionella tillverkare. Tjusningen med Apple är att dom tänker nytt, därav det stora intresset för iPhone.

Som jag sa, det viktiga är inte att man har två batterier utan att man har möjlighet att ha det. Jag gissar att 98 % av tiden använder du 2 % av telefonens funktioner, men du vill ha möjlighet att använda de andra 98 % ändå.

Att iPhone kommer och kommer med nytt tänkande är bra. Det säger jag inget emot för det behövs i den branschen. Det jag invänder mot är hypen och att det saknas några funktioner som jag bedömer kommer göra vissa användare besvikna. Bevisligen värderar Apples produktavdelning dessa funktioner inte lika högt som jag gör i och med att de inte finns med i iPhone i dagsläget.

Ursprungligen av Ferengi:

Ärligt, hur många byter batteri på sin telefon? Jag har aldrig gjort det på någon av mina... Jag använder dem, laddar dem och byter dem när de börjar kännas omoderna...

Samma sak med iPods, har aldrig saknat funktionen att byta batteri där heller...
Visst, vi lever i ett slit och släng samhälle...hemskt men sant...men när tekniken går så fort som den gör idag så känns en telefon som är tre-fyra år gammal som uråldrig...

Om man behöver byta batteri, eller för den delen ha med ett extrabatteri för att man kommer att befinna sig på ett ställe utan möjlighet till uppladdning, beror väl på hur man använder apparaten. Eftersom de flesta mobiltelefoner erbjuder detta så finns det sannolikt ett behov, men vad vet jag. Jag är inte produktägare för någon telefon på Sony-Ericsson eller Nokia och tar därför inte beslut om sådana saker , men jag gissar att den som är produktägare skulle vara intresserad av att ta bort alternativet att byta batteri om det fanns möjlighet, eftersom att man ska kunna byta batteri innebär en merkostnad på produkten.

Slitaget på batteri är sannolikt större i en telefon som man använder 24 h per dag 7 dagar i veckan än i en iPod varför det är intressant att kunna byta. Att kunna byta innebär inte nödvändigtvis att speciellt många användare byter batteri, utan är en möjlighet som man som användare värderar.