Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
myusername

myusername

Medlem
  • Registrerad 2003-01-30
  • Senast aktiv 2017-09-02
  • Antal inlägg 492

Foruminlägg

De senaste inläggen myusername har skrivit i forumet.

Jag är mera orolig för läckande mikrovågsugnar för där har vi effekter upp mot 1KW samtidigt som man står en halvmeter framför dem och väntar.
Vår mikro är på upphällningen då låsmekanismen inte håller dörren pressad mot karmen och när man kör den är det märkbart högre störningsvärden på wifins 2.4-band.

Blåtandens utstrålade effekter är så låga att man kan strunta i dem. En mobil med handsfri ger också väldigt liten påstråling tack vare avståndet till ens huvud. Värre är det i en bil eller tåg där oftast telefonerna får arbeta på högsta effekt för att ta sig ut ur faradays. Där brukar alltid gränsvärdena överstigas.

Att folk blir röda, varma och känner rodnad på kinden efter att ha pratat i telefon en timme men inte när de sitter i bil med tre telefoner som maxxar sin sändeffekt beror på att de pressar telefonen mot kinden.

Be dem gå runt med en träkloss mot kinden en timme så kommer rodnaden och värmen att vara lika påfallande och sannolikt värre.

Ursprungligen av keptang:

Man krypterar väl innan man skickar till molnet.

Ja datan är krypterad med 256-bitars AES under transport men ligger hos dem krypterad med deras nyckel utom din kontroll.
Ditt lösenord låser upp deras nyckel som i sin tur låser upp datat.
De har varit lata då de vill göra det enkelt för sig med backup, synkning och delning av filer.

Du kan byta passord på ditt konto hur mycket du vill men ditt data är alltid krypterat med deras lösenord utom din kontroll.

Jottacloud använder sin egen nyckel för din backup.
De har därmed full tillgång till all din data om de vill eller om någon annan tar sig in.

Så de är ute ur leken.

Varmilo har publicerat några bilder på deras fullstora version av detta tangentbord.
http://imgur.com/gallery/SmUox
Även caps-unlocked.com har publicerat bilder, se länk nedan.

De brittiska priser jag sett för dessa ser ut som följer:

Det mindre i TKL-storlek som jag testade heter VA88Mac och kostar 950-1200,- beroende på vilken typ av brytare och färg på LED man väljer.
Och det fullstora heter VA109Mac och ligger på 1050-1300 beroende på brytare och LED.

Om de kommer in till Sverige så är kommer det att vara maxgaming.se som säljer dem.
Annars går de att köpa från England eller Tyskland.
http://caps-unlocked.com/keyboards/varmilo/
https://www.candykeys.com/varmilo/

En liten kort recension av Varmilos kommande tangentbord med kombinerat Mac- och Windowsstöd.

Efter att äntligen ha gett upp mina sega Apple-tangentbord är jag tillbaka till de mekaniska rötterna jag älskade så mycket under nittiotalet. Då med Apples Extended Keyboard men som jag senare tappade kontakten med i och med Apples övergång till USB och billiga membrantangentbord som pajar stup i kvarten.

Numera använder jag huvudsakligen Realforce och Novatouch. På resor och för spelande har jag ett CM Masterkeys. Men inget av dem har den där riktiga Mackänslan.

Det är inte helt enkelt att hitta ett tangentbord i kombinationen bra macstöd, mekaniskt, svensk teckenuppsättning, snyggt och med kvalité. Men jag har aldrig gett upp speciellt snabbt.

Varmilo rekommenderas ofta och jag föll för deras stramt formgivna VA69M och lade en beställning på ett sådant att ha på jobbet till min MacBook Pro. Samtidigt såg jag att ordet Mac nämndes i en text på mandarin hos Varmilo och efter lite efterforskning var det klart att de hade ett tangentbord för Mac på väg!

Jag kontaktade Varmilo och förklarade min situation och erfarenhet från Macvärlden. De erbjöd mig att testa deras kommande växlingsbara Dual-OS Mac/Windows TKL tangentbord!

Sedan ett par veckor - under pågående semester och resande fot - har ett Varmilo VA88MacN hängt med runt. VA88Mac heter modellen där ”N" är den nordiska varianten vad jag förstår.

I grunden är det ett VA88M.
Dvs 88 tangenter i ISO-standard och USB-anslutning.
Mitt testexemplar kom med vitt chassi i plast, svart plåt, bruna Cherry MX brytare, vita LED, vita PBT-tangenter med sublimerade nordiska tecken på. Ingen risk för att några tecken nöts ut.
Det som skiljer denna dual-OS Mac-modell från de vanliga VA87M/88M är två saker.

- Tangenterna har fått macspecifika namn så som ”delete” och ”return”. På dessa tangenter samt för vissa funktionstangenter har windowsnamnen fått flytta ner och återfinns som laseretsad text på framsidan av tangenten. Funktionstangenterna F1-F12 har fått systemsymboler för Apples mission control, media, ljus etc.

- Tangentbordets firmware har modifierats så det enkelt kan växlas mellan Mac- och Windowsfunktionalitet.

Den förvalda lägesinställningen är för Windows. När tangenterna Fn-A hålls ned i tre sekunder blinkar skiftlåsets LED tre gånger och tangentbordet växlar till Apples funktionalitet. Med Fn-W nedtryckt i tre sekunder växlar man på samma sätt tillbaka till Windows igen. Inställningen behålls som sig bör även efter vila, omstart och frånkoppling.
I windowsläget justerar man intensiteten för tangentbordets bakgrundsbelysning med Fn-Pil upp/ned i fem steg. Släckt samt fyra ljusintensiteter. Med Fn-Pil vänster/höger kan man växla till andningseffekt (breathing) för LEDen. Dock finns inte andningen att tillgå i läget för Apple.

För Mac justeras tangentbordets LED med belysningsknapparna för tangentbordet (F5/F6). Dock är denna funktionen hårdkodad i firmware och emulerar därmed bara systemets funktionalitet. Vilket kan konfundera en något då macOS inte reagerar på vissa funktionsknappar på samma sätt som det brukar göra med Apples egna tangentbord.

Eftersom att macstödet finns i firmware så krävs inte några drivrutiner. Det är inte heller problem med att använda de macspecifika tangentbordskombinationer som tex Kringla-R redan vid uppstart. Inte heller är FileVault-aktiverade macar något problem.

Där här är ett otroligt solitt tangentbord som på ett snyggt sätt överbryggar glappet mellan torftiga tangentbord för Mac och saligheterna på andra sidan. Samt för alla oss som lever i gränslandet och växlar mellan båda operativsystemen.

Det sitter som gjutet i bordet och glider inte omkring på något sätt. Även om höljet är i plast finns inget på något sätt som känns billigt.
USB-kabeln är 1,5 meter lång, löstagbar och ansluts i tangentbordet med en guldplätterad mini-USB.

Det har inte varit det lättaste att hinna med att testa och fotografera tangentbordet samtidigt som man flyger, bilar, badar och umgås med familjen. Men jag har försökt att få ihop några bilder och tankar från min upplevelse.

På mitt testexemplar har jag uppmärksammat några saker som jag återkopplat till Varmilo.
Bl.a att de vita LEDarna inte har exakt samma färgnyans. Det är oerhört små skillnader där vissa av dem har ett svagt grönstick medan övriga är mera neutrala i färgtonen. Kanske kommer de från två olika batcher eller binnings.

Finns också en versal som borde ha varit gemen på en av tangenterna. Småsaker som enkelt kan korrigeras.

Jag har inga uppgifter om någon prisbild och vet tyvärr inte heller exakt när det kommer ut på marknaden. Enligt Varmilo är det i alla fall "ready" och jag antar att maxgaming.se kan svara på dessa frågor så småningom.

Som en personlig reflektion tycker jag det är lite synd att Varmilo inte utnyttjar det fina läget de har och tar steget ut och låter oss på den nordiska marknaden få våra egna tecken.
Det hade varit så otroligt trevligt om de bifogade samtliga fem tecken Å, Ä, Ö, Æ och Ø för Svenska/Finska och Danska/Norska. På så sätt skulle alla nordiska länderna få sina egna tecken på sina egna platser. Rent, snyggt och korrekt.
De tillverkar ju redan Ä och Ö för den tyska ISO DE så varför inte låta dem komma hit till oss här i norr också och kanske bjuda på två extra hattar?
Eller i alla fall sälja dem vid sidan av för 10,- stycket.

Egentligen vill jag inte tillbaka till jobbet men samtidigt vill jag provköra min rymdgrå Varmilo VA69M på min rymdgrå MBP.

Ursprungligen av reboot81:

Tror nog det är KE som ställer till det... men det är ju enkelt fixat

Jag trodde det också men loggade in remote och kollade tangentbordsvisareb på maskinerna hemma och båda två hade < placerat till vänster om 1:an.

Och jag har inte KE på de två servrarna.

Ursprungligen av reboot81:

Har oxå haft problem med det. Löst det med Karabiner-Elements.

Tack.
Jag kör också KE men är osäker på om problemet uppstod före KE, pga KE eller om det kanske är en senare 10.12-release som förstört det.

Har ingen äldre release att tillgå just nu så här på semestern.

Någon gång senaste månaderna började jag få lite problem med att mitt kommand för att växla fönster inom samma program inte fungerade.

Jag har alltid haft det
mappat till Kringla->.
Dvs Cmd och krokodilen till vänster om z.

Men jag växlat mellan många olika tangentbord på sista tiden och plötsligt fungerade detta inte längre.
Det visade sig att § nu mera sitter till vänster om Z och > sitter uppe till vänster.

Jag tänkte att sannolikt har det med någon kext eller program för att mappa om tangentborden så stör.
Men även om jag startar upp i säkert läge och loggar in med något annat konto så kvarstår problemet.

Börjar fundera på om det är en bugg i något av Apples 10.12.x system eller om jag bara ställt till med något.

Vad får ni för tecken om ni trycker på § eller < i tex textredigeraren?

Ursprungligen av Demiurgen:

Aha...då fattar jag. Tror att Teresa May i UK svamlat om liknande saker...
Det lustiga är att det är demokratier som driver detta, från Ryskt håll (en halvdiktatur) och Kina (en heldiktatur) har jag inte hört något från. Dessa skumma stater kanske bara väntar på att demokratier ska sabba allt så att dom enkelt och snabbt kan implementera det utan att få bad publicity (slippa snack om att dom är diktaturer/auktoritära...vilket dom de facto är så klart)? Det är alltså demokratierna som kommer att minska individers IT-integritet genom att driva igenom bakdörrar i system. Tragiskt.
Då är t.ex. Nordkorea rakare; där förbjuder man helt enkelt folk att använda säkra grejer.

Ja det är de "fria" länderna som ogillar hemligheter och vill ha kontroll över medborgarna.

En bakdörr är en bakdörr och via en sådan kommer all ohyra in.
Sådana ska vi inte ha.

Ursprungligen av Alix:

Hur då? Du hävdar att Spotify ljuger utan att ge en förklaring. Är detta en ny trend i samhället? Att skuld ska antas utan bevisning? Det behövs inte? Bäva månde vi alla. Var och en av oss kan anklagas för vad som helst när som helst.

T.ex så här:

”We do not and have never created ‘fake’(1) artists and put them on Spotify playlists. Categorically untrue, full stop. We pay royalties(2) — sound and publishing — for all tracks on Spotify, and for everything we playlist. We do not own rights(3), we’re not a label, and all our music is licensed from rightsholders and we pay them — we don’t pay ourselves(4).”

1. De har aldrig skapat någon artist som är fake. Hen existerar givetvis och är inte en kreation från Spotify. Således stämmer Spotifys påstående. (Att artisten endast finns hos Spotify och ingen annanstans kommenteras inte. Inte heller vem som signat artisten)

2. Givetvis betalar de royalties till "artistens bolag". Således stämmer Spotifys påstående. (Till vilka bolag dessa artister tillhör eller vilka som står bakom dem kommenteras inte. Inte heller om ersättningen markant understiger ersättningen till alla majors)

3. Givetvis äger de inte rättigheterna. Det gör något annat bolag. Således stämmer Spotifys påstående. (Vilka de är berättar inte de och inte heller om de på något sätt har ägarskap i det bolag som äger rättigheterna)

4. De betalar inte sig själva utan ett annat bolag. Således stämmer Spotifys påstående. (De betalar ju ett annat bolag som de ev har någon annan uppgörelse med)

Deras svar har för många hål och de svarar aggressivt på saker man inte frågat om. Det brukar generellt fungera så i sådana här situationer.
Sedan är det upp till var och en om man vill tro på journalisterna och deras källor som berättar hur det fungerar.
Att Spotify går back och att de kämpar med att förhandla om ersättningar vet vi ju redan.

Men framtiden lär visa om det finns bäring i detta eller inte.

Ursprungligen av Alix:

De förnekar det du påstår. Citat:

”We do not and have never created ‘fake’ artists and put them on Spotify playlists. Categorically untrue, full stop. We pay royalties — sound and publishing — for all tracks on Spotify, and for everything we playlist. We do not own rights, we’re not a label, and all our music is licensed from rightsholders and we pay them — we don’t pay ourselves.”

Var så god och ge bevis på motsatsen. Jag kan det inte.

Jag behöver inte bevisa något alls.
Det är inte jag som anklagar dem. Jag förklarar hur det skulle kunna gå till och en anledning till varför man kanske gör så.

Det går att plocka sönder deras förklaring utan större problem och hitta sanningar i den som stöder anklagelsen.

Sedan är det upp till var och en att tänka själva. :).

Ursprungligen av Alix:

Spotify hävdar att de betalar royalties till de så kallade falska artisterna. Ändå är det inte så? Jag förstår inte riktigt hur man kan slå fast motsatsen utan bevis. Förklara för mig.

Om artisten bara existerar i Spotifys utbud och det nu är så att de via annat bolag äger rättigheterna så är det sant som de säger att de betalar ut royalties. De betalar ju till sig skälva.

Det Spotify för är at dra en non-denial denial. De förnekar sådant som frågan inte in ehåller. Men de låter som att de svarar klart och tydligt.

Ursprungligen av Rocklets:

kan någon förklara vad problemet eller nyheten är här? Jag förstår inte. Spotify lägger ev. in egen musik i sina egna spellistor. Då det är Spotifyes spellista och tjänst ser jag inte vad som är fel i det. Vad jag kan tolka gäller det "skvalmusik" var vid lyssnaren inte lägger lika stor vikt vid ljudet, annars hade väl egenkomponerad spellista använts.

Så...?

Dessa är exempel och inte korrekta till punkt och pricka.

Säg att du använder deras gratistjänst.
De spelar musik under 15 minuter som de måste betala royalties för. Därefter spelar de en reklam som de tar betalt för.
Om de istället stoppar in 5 minuter med "egen" musik behöver de bara betala royalties för 10 minuters musik men behåller samma reklamintäkter.

Säg att du betalar 99,-/månaden för att kunna lyssna på 12 låtar i timmen för villa de måste betala roualties för.
Nu tar de bort fyra av låtarna och ersätter med deras "egen" musik.
Då behåller sparar de på utgifterna med 4/12-delar. Det de ökar intäkterna genom att beröva dig på "äkta" musik.

Ungefär.

Vad jag förstått har Apple ändrat saker i hur drivrutinerna för generiska tangentbord och möss hanteras vilket påverkar Karabiner så pass att tangenter inte kan nappas om korrekt.
Om ditt funkar så var nöjd och pilla inte för mycket.