Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas Kahn

Thomas Kahn

Medlem
  • Plats Vallentuna
  • Sysselsättning Brukade vara väldigt aktiv inom olika mac-comunities i Sverige, men är numera tvåbarnsfar och intresset har flutit över till analoga syntar, elektronisk musik och elektronik.
  • Registrerad 2001-05-15
  • Senast aktiv 2012-11-18
  • Antal inlägg 127

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas Kahn har skrivit i forumet.

Jag hittade ett program som funkade. Postar länken ifall någon hittar denna tråd och är ute i samma ärende:

http://www.lacie.com/support/drivers/driver.htm?id=10052

Tyvärr fick jag det inte att funka ändå. Läshuvudet på driven verkar vara skadat - låter riktigt illa när man sätter in skivan.

Hå, hå, ja, ja. Det var värt ett försök. En praktisk lektion i att allt är förgängligt.
Nu åker rubbet i soporna.

Ursprungligen av Spooky:

Åh SyQuest... det var tider det.

Minns när man budade iväg dessa klossar till skivor till reprofirmor för att slå chromalinkopior. På skärmen hade man ju bara 256 färger så det var svårt att se vilka färger man egentligen hade på sina original.

Vad gäller EZFlyer 230MB så är det bland det sämsta skräp jag någonsin ägt. Otroligt opålitlig drive.

Jag hittar inte programmet. Jag tror att det är lite för gammalt - vi pratar 97-98 eller kanske ännu tidigare.

Om ingen här sitter på en gammal kopia tänkte jag att man kanske kan maila folk som (försöker) sälja dessa på t.ex. E-Bay och be dem skicka en kopia på mjukvaran innan de säljer enheten.

Om någon hittar en länk till en nedladdningsbar fil så posta den gärna!

Hej!

Jag har en gammal SyQuest EZFlyer 230 MB drive (SCSI). Det är en exern enhet med utbytbara diskar där varje disk är på 230MB - ungefär som en ZIP-drive. Den är givetvis helt oanvändbar med dagen mått mätt, men jag har en massa filer på diskarna som jag vill komma åt.

Enheten är nu kopplad till en gammal Mac med MacOS 9.2 via SCSI. Problemet är att man måste ha ett speciellt program för att kunna få upp diskarna på desktoppen. Programmet heter SilverLining eller SilverLining Lite. Jag har sökt på nätet, men inte hittat det.

Nu undrar jag om det är någon vänlig själ som har detta program på en gammal installationsdiskett eller CD och skulle kunna tänka sig att skicka det med mail? Det vore superhyggligt eftersom jag har en massa gamla grejer som vore roligt att ha kvar på dessa diskar.

Tack på förhand!

Citat:

hade du testat t-mode hade du varit klar nu.

Så PC:n kan alltså läsa en macdisk rakt av, eller måste jag använda MacDrive?

Jag sitter på kontoret just nu så jag kan inte testa och så måste jag hitta en lämplig kabel.

Tack för alla tips!

Ursprungligen av Baron:

Det kostar inget att testa, va?

Det stora problemet för mig är tid. Jag har två små barn och därför blir det inte mer än högst en eller ett par timmar ledig tid per dygn så denna timma måste utnyttjas effektivt. Jag har alltså inte tid att testa en massa olika saker utan vill gärna veta att det funkar (teoretiskt) innan jag provar.

Ursprungligen av Baron:

är det en engångsgrej kanske det går att starta macen i targetmode (T under uppstart) och koppla den till pc:n som en FW-skiva. Det går väl även till en pc med så "modernt" system som XP? Kräver kanske firewire, iofs.

Det var en intressant lösning! Det finns firewire både på mac:en och på PC:n, men det är tveksamt om PC:n kan läsa en hårddisk som är macformaterad (MacOS Extended tror jag den är formaterad som - 4 partitioner)?

Det finns alltså en inbyggd FTP-server i MacOS 9, eller måste jag köra någon tredjepartsprogramvara - typ BulletProof FTP, Rumpus FTP eller något liknande? Annars finns det ju en IIS, som jag har på den bärbara.

Okay, jag får testa det igen. Jag gillar ju inte att plocka ner brandväggar hur som helst utan öppnar hellre vissa portar under begränsade tider, men jag är nog bara lite nojjig och det ska gå bra att ta ner rubbet en kväll eller två.

Du tror inte att det är några problem med routern och IP-numren? Konfigurationen är att routern har det fasta IP-nummer jag har tilldelats av min internetleverantör. I routern kör jag sedan NAT och routern delar ut IP-nummer till de anslutna maskinerna (DHCP). Det borde då inte vara några problem att t.ex. på maccen skriva ftp://192.168.0.3 (eller vilket IP-nummer PC:n nu får) och därmed ansluta till den FTP-server jag har startat på PC:n? Eller tror du att det är lättare att starta någon form av FTP-server på maccen och ansluta till den med PC:n?

Annars borde det väl finnas något sätt att ansluta till en delad mackatalog från PC:n? PC-Mac Lan fanns det något som hette och som jag körde på Win NT för många år sedan...

Jag har en PowerMac som kör MacOS 9.2 och på den ligger det en massa filer som jag vill tanka över till min bärbara dator som kör Win XP. Vad är det smidigaste och billigaste sättet? Jag vill helst undvika att köpa en extern hårddisk eller bränna skivor.

Kan jag få windowsmaskinen att hitta en fildelad mapp på macen? Kan macen ladda upp data till PC:n via FTP eller någon annan form av fildelning?

Jag har experimenterat lite med just FTP, men maskinerna verkar inte vilja prata med varandra trots att de befinner sig på samma nätverk - PC:n ansluten trådlöst till en Netgear Router och Mac:en ansluten med vanlig TP-kabel. Dock är det mycket brandväggar och skit som kan strula (en i routern, en på Mac:en och en i PC:n).

Tacksam för alla tips!

Jag har en enkel fråga: hur är Mac Mini som studiodator?

Det faktum att den är liten och tyst borde göra den idealisk som hjärtat i en (enklare) hemmastudio. Själv kör jag inga (resurskrävande) mjukvarusyntar utan använder bara datorn som MIDI-sequencer för att styra hårdvarusyntar och för att spela in på. Därmed borde Mac Mini nästan vara lite "overkill" för mig, men ändå väldigt smidigt i och med att datorn är enkel att ta med sig till olika ställen och så är den ju som sagt tyst.

Det vore kul att få ta del av lite erfarenheter från medlemmar som har den som studiodator...

Jag har en WinXP maskin till vilken en macanvändande kollega har tillgång. När han lägger upp filer på maskinen skapas .DS_Store-filer som känns onödiga. Går det att få bort detta på något smart sätt?

Ursprungligen av b0bben:

Om man är i samma interna nätverk behöver man och inte ska öppna de portarna utåt.

Om man nu däremot sitter på 2 olika nät och måste genom internet då e windowsdelning det absolut sista man ska använda.

mvh
b0bben

Jag vet att det är ett NO-NO att överhuvudtaget slå på fildelning över TCP/IP, men jag vet inte riktigt hur vi ska göra annars? Såvitt jag kunde se fungerade det inte när jag hade fildelning över TCP/IP avslaget.

Vi sitter alltså inte på ett windowsnätverk utan vi har en lina in som är kopplad till en Apple AirPort basstation. Via den har sedan alla datorer direktkontakt med Internet (fasta IP-nummer). Ingen central brandvägg finns installerad. Jag är inte nöjd med detta, men kan inte påverka så mycket eftersom jag bara sitter på en inhyrd plats. På kontoret är det bara jag och en kille till som kör Windows; alla andra har Mac.

Med bakgrund av detta, har du några andra förslag för hur vi skulle kunna göra för att dela ut en katalog på min PC till min kollegas Mac?

Jag har testat med två-tre olika gratis port scan tjänster som finns på nätet (t.ex. ShieldsUp) och fått grönt på alla portar - ingen syns utåt enligt dem. Men om det är något jag har lärt mig så kan man aldrig känna sig helt säker.

Jag kan meddela att problemet är löst. Vi använder numera Samba för fildelning mellan min PC och min kollegas Mac.

Lösningen var att jag installerade Service Pack 2 för Windows XP. Då får man en mycket bättre brandvägg i vilken man t.ex. kan blockera/öppna portar med regler för vilka IP-nummer som ska få tillgång till tjänsterna. Därmed kan jag öppna Windows Fildelning över TCP/IP för min kollega och blocka alla andra IP-nummer. Givetvis har jag lagt ett lösenordsskydd också.

Tack för alla tips!

Tyvärr använder Samba NetBios-portarna 137,138 och 139 och för att kunna arbeta mot windowsmaskinen måste dessa vara upplåsta i brandväggen. Som alla vet är det ett stort NO-NO att ha NetBios öppet på en windowsmaskin eftersom det är via dessa portar som många säkerhetsluckor kan utnyttjas...