Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
soul8o8

soul8o8

Medlem
  • Registrerad 2003-12-19
  • Senast aktiv 2012-06-13
  • Antal inlägg 206

Foruminlägg

De senaste inläggen soul8o8 har skrivit i forumet.

Hej!

Bara råkade kolla på vad CS5 Master Collection kostar och ser att i Adobe's Sverigebutik ser priserna ut som så:

SEK 41 175,00
SEK 32 940,00 ex. VAT

Medan i deras USA-butik ser det ut som så:

US $2,599.00

Nu brukar väl amerikarna inte ange pris med moms? Men ja, säg att vi lägger på 25% svensk moms:

+ 25% moms
US $3,248

Enligt Google motsvarar detta just nu SEK 25 803.79.
Kan man räkna så? Hur kan det vara så satans mycket billigare i USA?

Känns konstigt så vi lägger på 14% USA-moms också. (Jag vet inte hur man gör.)

+ 14% mer moms
US 3,702.72

Det är SEK 29 410.60. Erh, ja. Nån som vet hur man räknar ut sånt här?
Kan man köpa saker från deras USA-butik? Vad är haken?

mvh
/soul

Brorsan kör StarCraft 2 på sin MBP 13" med 9400M—ser fin-fint ut. Dock har han ju en mindre skärm än din 21"... CounterStrike Source kör han också utan problem...

Se iaf till att fixa ett Steam-konto samt lägga till Portal innan 24maj, du behöver inte ladda ned det nu!

Har kört Steam i BootCamp lite och de är rätt duktiga på att ha "deals" hela tiden, och de försvinner lika snabbt som de dyker upp. Så passa på! Köpte t.ex GTA Vice City för 25pix förut. Har inte behövt betala fullt pris senare. (Då skulle nog många bli pissed.) Kan inte tänka mig att Portal plötsligt skulle kosta pengar för folk som en gång lagt till det gratis. Det känns inte "Steam" enligt min erfarenhet. Men jag vet inte.

Gå till din chef och säg att du vill ha mer ansvar och fler arbetsuppgifter. Säg att du känner att din fulla potential inte kommer till användning så som du jobbar nu. Säg att du har mer att ge, att du har oanvända förmågor.

Om din chef inte nappar på det så sök nytt jobb. Du kommer aldrig kunna växa där.

Om din chef frågar vad du vill göra mer, så säg att du t.ex har märkt att du kan datorer bra och skulle kunna bistå med IT-support och en del andra administrativa sysslor.

Då kanske din chef säger att "Nja, det tror jag inte vi behöver. Saker verkar funkar bra som de är. Och Niklas, vår AD, har ju precis börjat lära sig lite HTML och hur man gör fonterna ännu mindre på webben, så nu kan det bara gå bättre."

Då säger du "Ja det är nog sant. Bara så att jag inte missförstår dig, ditt råd är alltså att jag ska släppa idén med att hålla på med IT-support och andra adminstrativa sysslor, och fokusera på orginalandet istället?"

Då kanske din chef säger "Ja! Det låter bra! Fokusera på att vara orginalare! (så vi kan fortsätta hålla din lön på 23k, och Niklas lön på 50k.)"

Sedan går du tillbaka till ditt skrivbord. Och nästa gång du måste agera IT-support så säger du "Nej, chefen säger att jag inte ska hålla på med IT-support längre."

Sen se vad som händer.

Det är inte säkert att ovanstående recept faktiskt ger dig högre lön. Men du kommer iaf ha en rolig arbetsvecka : )

Hej igen och tack för svar!

Jag är i huvudsak i Stockholm, men kommer bo något år i taget på olika ställen i Europa.

Är du bra på att göra grafik?
Leder ditt arbete till att företaget går bättre än era konkurrenter?

Hej!

Nu iom att startkapitalet för aktiebolag sänkts till 50,000 samt redovisningplikten för mindre aktiebolag tagits bort tänkte jag starta aktiebolag. Yey!

Någon som vet ett ekonomiföretag som har vana med att sköta små (enmans-) företags bokföring etc? Eller vet någon en bra sajt som listar sådana företag?

(För att inte verka helt lat så kan jag säga att ja, jag har googlat och hittat företag själv, men jag är nyfiken på vad som finns här på 99 genom "word of mouth"..)

Med vänliga hälsningar
/soul8o8

Ahh, precis! Sådär vill man ju gärna inte att det ska bli. Tack för länken. Klart man skulle ju kunna välja att inte visa artikeln, istället för att skriva "sorry only available in swedish" hela tiden. Fast få kanske det blir väldigt tomt : )

Jag tror att det lutar åt att ha två helt olika WP-installationer. Multispråk känns ganska mycket som ett administrativt problem, snarare än tekniskt. Någon måste ju översätta allt.

Hej!

Vad jag förstår finns det två vägar att gå:

  • Plugin

  • Flera wordpress-sajter

Jag har hittat qTranslate som är en plugin och som verkar väldigt bra.

Vad jag förstår så är fördelarna med en plugin att det är ganska enkelt och straight forward. Man loggar in som vanligt, man skriver poster som vanligt, men undantaget att det finns flera fält överallt för de olika språken.

Nackdelen med detta är förstås att sajten ser identisk ut för alla språk. Dvs har man en post som heter "Skatteverket bla bla" så finns den posten även om man ser sajten på engelska.

Fördelen med flera wordpress-sajter, dvs en sajt för varje språk, är att man kan göra varje sajt mer "skräddarsydd" för ett språk och en geografisk plats. T.ex. kanske inte folk som läser sajten på engelska är intresserade av svenska skatteverket.

Ja, så någon som har något erfarenhet med sådant här? Hur har ni gjort? Finns det någon plugin som tillåter att man gör sajten mer "olika" för varje språk?

ciao!
/soul

Cool tack!

Fick även svar hos Apples forum: I vissa länder säljs den olåst, helt enkelt. Hela listan:
http://support.apple.com/kb/HT1937

ciao!

Hej!

Kan jag köpa en iPhone i Sverige, hos typ Telia, och sen åka till Tyskland och stoppa in ett tyskt gsm-kort och så funkar det?

Alltså, är den verkligen "låst", eller är det bara att man måste teckna ett Telia-abon. när man köper den?

mvh
/soul8o8

..som kuriosa kan ju nämnas att Journalistförbundet uppmanar sina frilansjournalister att år 2009 ta 820kr/tim för kortare uppdrag, ~650 för längre uppdrag och ~460kr/tim för uppdrag motsvarande halvtid eller mer: Ref.: sjf.se

Ska du driva eget kommer du behöva ägna mycket tid åt att marknadsföra dig själv, utbilda dig själv etc. Detta styr hur mycket tid du faktiskt kan ägna åt 'direktproduktion'. Om du jobbar som som en galning kanske du kommer ägna halva din tid till att faktiskt jobba för pengar, och då har du 50% 'beläggning'. Jag tror att de flesta frilansare cirklar kring 25-50% beläggning, men det är helt och håller min totalt personliga uppskattning. Vissa perioder jobbar man utan tvekan 150%. Det finns iaf en kalkyl hos Nutek: nutek.se (Tack PB33!) (En beläggning på 50% mostvarar då 1000tim/år i 'direktproduktion' i Nuteks kalkyl.)

Hoppas jag tillförde nåt, och inte bara förvirrade saker : )
Lycka till!

/soul8o8
PS. En gång gjorde jag en hemsida för en mobiltelefon. Det motsvarande säkert i slutändan 50kr/tim.. DS.

PPS. Alla mina siffror utgår från att du är enskild näringsidkare. Om du inte har F-skatt så sänk alla siffror med typ 30% eller vad det blir..Ds.

Hej!

Som frilansare är det alltid svårt att sätta pris på sig själv.
Hur mycket ska man ta? 450/tim? 600? 890? 1250?

En ölfylld eftermiddag tänkte jag, att hey! man har ju mycket lättare att tänka i termer om "lön", 20000 låter lite, 35000 låter mycket. Så då uppfann jag det "magiska talet". En koefficient man kan använda för att räkna om sitt timpris till lön (och tvärtom). (Det hela är förstås väldigt ovetenskapligt och mest på skoj. Lön här är lön före skatt.)

Och nu tänkte jag höra, om ni skulle vilja vara med och försöka bestämma vad detta magiska tal är år 2009??? Vore skoj!

Jag tycker än så länge 44 känns rätt ok. Det ser ut så här:

450kr/tim * 44 = 19800

500kr/tim * 44 = 22000

590kr/tim * 44 = 25960

650kr/tim * 44 = 28600

900kr/tim * 44 = 39600

eller säg att man vill ha en lön på typ 26700 av nån anledning:

26700 / 44 = ~607kr/tim

Hur tycker ni det känns?

mvh
/soul8o8
PS. God fortsättning!

Jag anser att det är etiskt och moraliskt fel att staten över huvud taget ska äga en infrastruktur som har förmågan att avlyssna 95% av all kommunikation mellan mer eller mindre alla svenska medborgare.

Det spelar ingen roll i hur många steg de sollar informationen, eller hur många kontrollorgan de har.

Det verkar som att folk tror att det är först när information kommer ut, som det blir ett brott mot den personliga integriteten. Men det är att staten över huvud taget har tillgång till informationen som är integritetskränkande.

Om man tycker att det är ok att staten har tillgång till delar av alla svenskars privatliv, så länge de har en rad mekanismer som sollar ut informationen, och en rad organ som kontrollerar att det går rätt till, då tycker man även att det är ok att staten installerar videokameror i alla hem i hela sverige, så länge de sollar och kontrollerar informationen.

my 50 cents.

Ursprungligen av carlsson:

Exempel:
Eftersom jag själv inte har något att dölja så är jag heller inte rädd för att bli övervakad.

Så du menar att det är helt ok för dig att låta staten sätta upp en videokamera i ditt vardagsrum?

Suck.

Det som gör överbevakning obehaligt är inte att man kan bli påkommen, utan att man känner sig överbevakad!

Det spelar ingen roll om man är sveriges laglydigaste människa - ingen vill ga en videokamera i vardagsrummet.