Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Fredrik01

Fredrik01

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Har arbetat med Mac sedan tiden för Macintosh SE och Apple Link.
  • Registrerad 2004-04-19
  • Senast aktiv 2018-10-21
  • Antal inlägg 19

Foruminlägg

De senaste inläggen Fredrik01 har skrivit i forumet.

Fick svar direkt från Adobe i annat forum: "PSE 13 is fully tested and compatible with Yosemite."
Så var det med det. Någon lösning för 11:an och 12:an verkar de vara ointresserade av att fixa. Det är uppgradering som gäller.

Varken Photoshop Elements 11 eller 12 fungerar med Yosemite. Det blir massor av fel och låsningar (den som vill ha exempel kan googla, finns många engelska trådar om detta.)

Frågan är nu om PSE 13 fungerar? Den är utgiven så nyligen att det låter orimligt att den inte skulle vara anpassad till Yosemite. Adobe ger inget besked. I systemkraven för PSE 13 anger Adobe OS X 10.8 till 10.9, alltså inte Yosemite som ju är 10.10. Dåligt skött av Adove.

Någon som vet?

Frågan är om PSE 13 fungerar med Yosemite? Adobe ger inget besked om det. Mitt PSE 11 fungerar inte med Yosemite, och inte heller PSE 12 läser jag i fora på nätet. I systemkraven för PSE 13 anger Adobe OS X 10.8 till 10.9, alltså inte Yosemite som ju är 10.10. Dåligt skött av Adobe.

Jo, jag beställde en Dual XGPS150A från GPSCity.com och fick den levererad inom en vecka. Inga problem. Har provat den några gånger och allt fungerar perfekt. Enkel att para med paddan, tillhörande appen "DUAL GPS Status Tool" som man länkas till automatiskt när man ansluter första gången ger exakt info hur många sateliter den hittar, kvalitet på positionering, batterinivå och annat. Har provat den stationärt inne i stan, på en buss i landsbyggdstrafik och som tracker på en skogspromenad. Mitt intryck är att den ger mycket exakt positionering med mycket snabb uppdatering (en gång i sekunden tror jag). Det långa spåret den ritade upp under promenaden var förbluffande exakt längs små grusvägar och över gläntor.
Problemet nu är att hitta bästa kartapparna för användning offline. Jag har provat "700 City Maps", "Topo Maps", "View Ranger", "Maps+", "Galileo" och "CityMaps2Go". Den som verkligen imponerar är den sistnämnda, "CityMaps2Go", som bara kostar typ 2 dollar. När man har betalat det finns det 7.800 kartor som kan ladda ner efter behov utan extra kostnad. Genom någon slags ny vektorbaserad teknik är kartorna enormt högupplösta, snabbladdade och tar liten plats (vilket man inte kan säga om de andra). Dessutom innehåller de massor av sökbar information. Ser ut som om vart enda fik i hela världen finns med Rekommenderas varmt.

Till frågan om "att släpa med ett ytterligare tillbehör" kan jag säga att det knappast känns så. Den är stor och lätt som en tändsticksask (lilla modellen). Man sätter på den och stoppar ner den i en ficka eller i väskan. Sedan känns det absolut inte som om man "släpar på nåt tillbehör" utan som om paddan har inbyggd gps. Som INTE drar ström från paddan.

@kim_sv: Jag kommer att amvända den mest på semesterresor, främst vid utforskning av främmande storstäder till fots, men även vid bilresor, och kanske fjällvandringar.

Ursprungligen av raubas:

Ja alltså det beror ju helt och hållet på vilka krav på prestanda man har. Har inte haft några problem med gpsen i paddan. Men när jag ritar orienteringskartor så är det väldigt bra med en noggrann gps. Det är möjligt att gpsen i paddan funkar bättre i olika appar också?

Att ha en "pereferihårdvara" stor och tung som en tändsticksask i fickan känns inte som något problem för mig. Att den inbyggda GPSen i iPad är dålig har jag aldrig påstått, däremot att den externa är mycket bättre. I alla fall enligt vad jag läst i olika amerikanska trådar. Men självklart har det ingen större betydelse om den visar 10 eller 1 meter fel, men jag är lite nördig och tycker det är kul med exakthet, och att den också svarar väldigt snabbt och fungerar under tak (i gallerior, garage etc) när man t ex befinner sig i en främmande storstad.

Edit: Detta var alltså ett svar till "zinned"

Intressant att höra, raubas.

Om jag vetat att wifi-modellen saknar GPS-chip hade jag lagt till 1200 kr och köpt motsvarande 4G-modell istället. Nu visste jag inte det och får en iPad med betydligt bättre GPS-prestanda än 4G-modellen för bara drygt 600 kr extra. Ibland är det en fördel att vara oinformerad

Sedan jag skrev frågan har jag läst så många positiva användarrecensioner av Dual XGPS150 så jag slår till på denna. Verkar riskfritt. Intressant är ett flera som använt iPad med inbyggt GPS-chip anser att denna lösning med separat GPS är mycket kraftfullare. Fungerar tydligen bättre under tak.

Tänkte komplettera min iPad wifi (generation 3) med en GPS-mottagare. Jag har hittat två som ser intressanta ut och kostar exakt lika mycket (ca 99 dollar):

• Bad Elf GPS Bad Elf GPS
Pluggas in i dockningskontakten och strömförsörjs av paddan.

• Dual XGPS150A
Dual XGPS150A 12-30 volt Universal Bluetooth GPS Receiver for Mobile Devices
En liten lös enhet som kommunicerar med paddan via bluetooth och har egen strömförsörjning. Kan t ex fästas på instrumentbrädan eller på ett armband.

Någon som har erfarenhet av någon av dessa? Eller känner till ett annat alternativ? Spontant lutar jag åt Dual XGPS eftersom det ser lite bräckligt ut med mottagaren som sticker ut från paddan. Men detta är naturligtvis inget problem om paddan är monterad på en instrumentbräda i en båt eller så.

Stort tack för svar!

Ibland kan orsaken till startproblem vara minst sagt oväntad. Detta hände med min drygt ett år gamla iMac 20 tum den senaste veckan:

1. Plötsliga frysningar mitt under arbetet. Massa tvångsavstängningar och omstarter. Efter ett tag frysningar även vid starten.
2. Låter datorn vila ett par timmar. Startar och kan jobba ett par timmar utan frysningar. Drar slutsatsen att det var ett tillfälligt värmeproblem.
3. Nästa dag kan jag jobba 8 timmar utan problem. Säkerhetskopierar allt. Gör en skivkontroll utan anmärkning. Faran över! Andas ut
4. Nästa morgon är datorn närmast stendöd. Vid varje start en öronbedövande chime och därefter tom gråskärm, inget annat. Prövar alla tips jag hittar på detta och andra forum samt på Apples supportsida utan framgång. Absolut inget funkar. Efter 30 försök ger jag upp.
5. Lämnar in datorn på LAN-Master här i Stockholm och får tre dagar senare besked...

Trasig hårddisk? Trasigt grafikkort? Eller nåt annat stort och dyrt och jobbigt? Nix. Orsaken var ett glapp i optiska kabeln till super driven. Enligt teknikern hade dom fått in flera iMacar med samma fel & symptom.

Ursprungligen av Mrdaez:

Har ditt problem löst sig? Det verkar som att det löst sig för mig, har fungerat klockrent med vila/start i 7-10 dagar i streck nu. Det har släppts lite uppdateringar till diverse program dom senaste veckorna, kan det kanske vara något där som löst problemet tro?!

Någon annan som haft samma problem och fått det löst dom/den senaste veckorna?

Mvh /Dennis

Ja Dennis, jag borde ju ha avlagt en "slutrapport". Jo, frysningarna försvann helt sedan jag drog ur firewireanslutningen till min externa Iomega 500 GB HDD. Där fanns felet. Jag ansluter den vid behov och kopplar bor den sedan. Inget större problem. Alltså inga frysningar eller andra problem sedan dess - mitten av januari.

Dessutom har jag gjort mig av med en ovana jag har haft ända sen jag började använda mac för 20 år sedan (och som jag vet att väldigt många macanvändare har), nämligen att ha samtliga dokument i datorn liggande i en mapp på skrivbordet. Nu ligger rubbet (nästan) i mappen "Dokument" (som jag tyckte var lite löjligt beskäftig tidigare - "jag bestämmer väl själv var jag vill lägga mina filer!") och - ja, det ska erkännas - datorn startar betydligt snabbare än tidigare.

/Fredrik

När man har öppnat en bild i "Save for web" så kan man ju till höger under "Preset" ställa in t ex "JPEG" och Quality 50.

Hur gör jag för att spara dessa inställningar så att t ex "JPEG och 50" är förinställt varje gång jag öppnar en bild i "Save for web"?

Om man klickar på "alt" så ändras ju "Help"-knappen till en "Remember"-knapp (med hjälptexten "remember current settings"). Men om jag klickar på "Remember" så kommer ändå nästa bild att öppnas i "JPEG-Low". (I min frus PSE7 för windows är GIF förinställt - går inte att ändra)

Alltså - hur gör jag för att "Save for web" ska minnas inställningar för komprimeringsmetod och kvalitet?

Tack för ditt engagemang, Goflorp. Responsen blir ju inte särskilt snabb när test sker endast en gång om dan, vid morgonens start av datorn. Jag ska erkänna att jag faktiskt hade en anslutning kvar, sedan jag dragit ur allt USB och frysningarna fortsatte - nämligen en firewire till en extern (avstängd) iomega HDD. Men sedan jag drog ur även denna så har datorn startat fyra dagar i sträck utan frysning. Halleluja. Dock har den nu frusit en gång i viloläge.

Får se om det håller i sig.

En fråga för en god väns räkning. Han har en knappt ett år gammal MacBook Intel som det har fastnat en DVD-skiva i. Följande gäller:

1) Skivan har aldrig visat sig på skrivbordet. Det finns alltså "inget" att "mata ut".
2) Han har testat alla varianter av att starta om med musknapp (en eller båda - extern eller på plattan) nertryckta.

Har kollat några andra trådar här på 99 om skivor som fastnat. Men i alla dessa verkar skivorna synas på skrivbordet.

Vad göra? Någon som har ett tips? Jag har sett någon hävda att det gamla hederliga "gem-hålet" finns kvar, dolt inne i skåran på MacBook Intel. Stämmer det?

Tacksam för svar.

Ursprungligen av Goflorp:

Testa dra ut så mycket pryttel du kan ur datorn.
Ur med alla externa diskar etc. Det KAN vara strömproblem med USB.

Tack för intressant förslag Goflorp. Strippade datorn på allt anslutet (utom tangentbord och mus förstås). Men tyvärr, stabilt och fint som vanligt frös den när dockan blivit synlig.

Jag är egentligen inte särskilt oroad över detta eftersom det känns som en utpräglad systembugg (Med 5.5 hade jag konstiga bruset över hela skrivbordet, när jag bytte till 5.6 försvann bruset men jag fick frysningarna istället. Inget annat förändrat = systembugg). Men det är lite tröttsamt.

Tack för tipset Joel, men tyvärr. Jag testade att uppdatera igen, denna gång med combo - kompletta 10.5.6. Första morgonen därefter startade den utan problem och jag trodde att problemet var löst. Men sedan har det varit likadant igen vid varje start. Datorn fryser (ibland när grå äpplet syns, ibland inom en minut sedan skrivbordet laddats. Avstängning med starknappen och omstart. Sedan fungerar allt utan problem. Likadant varje gång.

Antagligen något man får leva med i väntan på 10.6.