Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
halsnalle

halsnalle

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Registrerad 2001-09-20
  • Senast aktiv 2020-02-01
  • Antal inlägg 156

Foruminlägg

De senaste inläggen halsnalle har skrivit i forumet.

Här är vad vi har:
* Tre bärbara Mac-datorer
* Telia Fiber med router Technicolor tg799vac
* En 4TB WD MyBook Studio for Mac USB3.0

Jag vill backa upp datorerna med TimeMachine över nätverket till MyBook-disken.

I Telia-forumen avråds dock från att koppla USB-diskar till routern:
https://www.telia.se/privat/community/thread/...

Frågan är då: Hur kan jag till ett rimligt pris och med befintliga prylar få en lösning som gör det jag vill? Köpa ny router? Eller finns det någon annan lösning som skulle få det att funka? USB-till-Ethernet-adapter?
Jag har också en gammal Asus-router (WL-500g med Tomato-firmware) liggande. Kunde det vara något att
brygga med? Den har dock bara USB2.0.

Tacksam för förslag och tips!

Jag satte just i en större HD i min Mac Mini (500 GB), som mest fungerar som alltid påslagen mediecenterdator, och funderar på om jag skulle kunna använda Time Machine för att över nätverket ta backup på min MacBook Pro till Minin. Båda burkarna kör Snow Leopard. Av vad jag googlat mig till tycks det gå att köra backup över nätverk via Time Machine.

Borde jag skapa en separat backup-partition på Mac Minin? Hur stor bör den i så fall vara i relation till hårddisken som ska backas upp?

Tacksam för tips!

På min Mac har jag skapat en partition där jag tänkte lagra alla dokument, bilder, etc, för att både Ubuntu och Mac OS X ska kunna nå dem enkelt. Att flytta Hem-mappen i Mac OS X dit funkade dock inget vidare, trots att det ju ska gå att göra: Jag fick seriösa problem att logga in, etc.

Så vad är näst bästa alternativet? Att låta Hem-mappen ligga kvar och flytta enbart undermapparna Dokument, Bilder, Filmer, etc? Och hur? Räcker det att skapa alias?

Jag har ett skumt problem med min Mac som tycks ha att göra med att jag har flyttat min Hem-mapp till en separat partition på hårddisken.

  • Problemet började med att datorn kraschade när jag gjorde något i Iphoto.

  • När jag startade om fick jag ett felmeddelande om att användarens hemmapp inte fanns tillgänglig, eller något liknande. Istället fick jag ett till synes nytt användarkonto med standardinställningar. Och mycket riktigt: Partitionen där hemmappen ligger fanns inte tillgänglig.

  • Så jag öppnade Skivverktyg och monterade partitionen. Men när jag nu loggar in kvarstår problemet: Jag är fortfarande i det nya standardkontot.

  • I HD > Volumes har partitionen där användarkontona finns bytt namn till 'shared 1', medan en ny mapp har skapats med namnet 'shared'. I listan över enheter heter dock partitionen korrekt 'shared', och alla dokument etc ligger kvar där.

  • Så jag tänkte att det kanske bara var att flytta på den felaktiga mappen 'shared', som innehåller det nyskapade standardkontot. Men när jag loggar in på nytt skapas en ny 'shared'-mapp, som blockerar partitionen 'shared'.

  • Startar jag Iphoto får jag följande felmedddelande: "Kan inte skapa nytt bibliotek.iPhoto kan inte skapa ett nytt bibliotek på den här platsen eftersom du saknar tillräcklig behörighet."

  • Safari ger följande felmeddelande: "Nyckelringen hittades inte. Hittar ingen nyckelring för att lagra 'Safari'. (Avbry) (Återgå till förval)

Jag antar att problemet på något beror på att partitionen 'shared' inte monteras korrekt eller att sökvägen till Hem-mappen på 'shared' blivit fel någonstans. Men hur lösa problemet? Tacksam för hjälp!

Jag undrar vad som är bäst – afp, ftp, eller vad? - för mina syften:

Jag har en rigid Mordac på mitt jobb som inte låter mig installera de program jag behöver, däribland Dropbox. Men jag kan automounta en fjärrvolym, så jag tänkte att jag helt enkelt automountar en delad katalog på min hemmamediecenter-Mac Mini (alltid på och uppkopplad) och synkar den mot Dropbox, och därigenom mot mina andra egna datorer. Därigenom kan jag ha tillgång till alla mina arbetsfiler både på jobbdatorn och mina privata bärbara.

Men för detta begränsade syfte, vad är bäst, enklast och säkrast?

Varför vi sedan betalar en sådan Preventer of IT Services för att göra livet surt för oss – tja, det är en annan historia; för tillfället nöjer jag mig med att routa runt och göra mig oberoende av Mordacs jävelskap.

Min router bråkar med mig (Asus WL 500G Premium + Tomato firmware). Efter att ha funkat felfritt i mer än ett år kan jag i dag plötsligt inte logga in från någon av mina datorer på det trådlösa nätverket (som normalt är dolt och WPA2 Personal-krypterat). Stänga ner allt och sätta på igen hjälper inte; routern fortsätter vägra släppa in mig efter omstart.

Via kabel funkar dock allt som det ska, förutom att jag inte hittar själva inställningssidan för routern. Den tycks inte ligga kvar på sin vanliga IP-adress. Finns det något sätt att kolla av sitt lokala nätverk för att hittta routern?

Tacksam för hjälp!

Mer info: Om jag startar från installationsskivan, öppnar Skivverktyg och försöker partitionera om hårddisken (krympa den partition där Mac OS X 10.4 är installerat och skapa en ny att installera 10.5 på) så får jag först ett varningsmeddelande om att "Den här hårddisken verkar vara partitionera för Boot Camp. De föreslagna ändringarna kan göra så att hårddisken inte kan starta i Windows". Om jag ändå väljer att partitionera får jag det kryptiska meddelandet: "MediaKit rapporterar att en sådan partition inte finns."

[Nu i egen tråd]

Jag har slutligen bitit i det sura äpplet och bestämt mig för att uppgradera min Tiger-MBP (10.4.11) till Leopard. Men när jag startar installationsprogrammet visas hårddisken med en varningstriangel, och under "Alternativ" får jag bara alternativet att radera och formatera hårddisken innan installation. Alternativen 'uppgradera' och 'installera och arkivera' saknas.

Jag antar att det tyder på att något är fel på hårddisken, formatet eller partitioneringen, men Disk Utility rapporterar inga problem. Skulle det kunna ha att göra med att jag kör Bootcamp/rEFIt med Ubuntu på en annan partition?

Eftersom jag inte lyckas uppgradera Tiger till Leopard tänkte jag skapa en partition och installera Leopard fräscht. Jag har tidigare använt den här guiden för att ändra storleken på mina partitioner, för att få mer utrymme för Ubuntu. Men där står:

Citat:

"You cannot create a bootable partition for Boot Camp using this command. The

diskutil resizeVolume

command will resize your disk, partition it, and format it to use MS-DOS, but it can’t install an MBR (Master Boot Record) on the disk."

Skulle det kunna vara orsaken till mitt problem? Och innebär det att det inte skulle funka att skapa en ny partition för att installera Leopard?

Har just skaffat en Asus WL-500g Premium i syfte att kunna installera Tomato. Men de lite kryptiska installationsinstruktioner jag har hittat tycks alla utgå ifrån att man kör Windows, antingen TFTP (vad det nu är) eller Asus restoration tool, som också bara finns för Windows.

Några tips om hur man gör från en Mac?

Kör också Ubuntu, om det är ett alternativ, men jag är (uppenbarligen) inte överdrivet Linuxsvängd...

Jag lyckas inte streama ogg-filer till Airport Express och lite googlande tyder på att det inte går. Eller? Vad är bästa plan B?

Är på jakt efter hörlurar (rejäl runt örat-modell), gärna under tusen pix. Jag vill förstås inte köpa grisen över nätet, så var hittar man största utbudet av lurar att provlyssna (och eventuellt köpa) i Gbg?

Jag har en nätverksdisk ansluten till mitt hemmanätverk. Om jag via en av de anslutna datorerna laddar hem en fil från internet direkt till nätverksdisken istället för till datorns hårddisk, dubblerar jag då trafiken på nätverket? Eller går filen direkt till nätverksdisken utan att passera datorn? Jag vet att det torde vara rätt lätt att kolla i praktiken, men...

Jag har samma problem: Det gäller vissa nyligen tillagda låtar. Jag kan spela upp dem i Findern, men i Itunes spelas 10-20 sekunder i början upp, medan förfluten tid-indikatorn snubblar fram till slutet. Enligt Finder är filen 6,5 MB, enligt Itunes bara 504,6 KB. För mig tycks det ha funkat att manuellt droppa filen i Itunesbiblioteket, men eftersom jag låter Itunes hantera biblioteket trasslar det till det...

1. Trams. Självklart har jag all rätt i världen att kopiera filer -- upphovsrättsskyddat material eller inte -- från min ena dator till min andra över ett nätverk. Det är det inlägget handlar om.

2. Ja, men frågan är ju fortarande aktuell (http://www.99.se/itunes/223299-kopiera-latar-ur-delat-bibliotek-itunes-7-a.html) eftersom Apple tycks ha sabbat en del av de lösningar som har funnits för att enkelt dela filer via Itunes.

Jag vill göra något enkelt som Apple hindrar mig ifrån: dra en låt från ett delat bibliotek till en spellista.

Finns det någon lösning som funkar för Itunes 7+?