Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
MacMagnus

MacMagnus

Medlem
  • Namn Magnus Olsson
  • Plats Kalmar
  • Sysselsättning Pensionär
  • Registrerad 2004-09-19
  • Senast aktiv 2018-06-18
  • Antal inlägg 96

Foruminlägg

De senaste inläggen MacMagnus har skrivit i forumet.

Ursprungligen av barbapappa_86:

Inkluderar inte O365-licensen Forms?

Tydligen inte... Enligt henne är det en funktion, som hon använder ofta, som försvinner i och med licensförändringen som drabbar henne. Hade varit najs om Pages hade kunnat ersätta!

Ursprungligen av IngoX:

Det låter som om du tänker på ett ifyllnadsbart pdf-forumulär? I så fall kort svar nej. Du kan naturligtvis göra själva layouten i Pages, men behöver Adobe Acrobat eller andra appar för att spara det som en ifyllnadsbar pdf. Jag vet inte om något som är helt gratis.
https://www.adobe.com/documentcloud/acrobat/h...

Numbers har en funktion att skapa formulär men det är framför allt för att underlätta att mata in data via en pekskärm i iOS. Men om ni möter era uppgiftslämnare fysiskt kan det funka och datan är färdigt samlad i kalkylark för bearbetning.
https://support.apple.com/sv-se/HT211668

Men enklast är väl annars att använda Google Formulär. Varken du eller uppgiftslämnarna behöver något annat än en webläsare.
https://www.google.com/forms/about/

Tack för fylligt svar IngoX! Det är dottern som jobbar som lärare som undrade. I skolan har dom börjat spara på licenserna, och hon är en av dom drabbade att behöva gå ner till Office 365. Hon visade ett klart intresse av min nya MacBook Pro M1:a!

Eftersom jag själv har jobbat som webmaster är jag väl förtrogen med web-formulär och acrobat-dokument så det är inga problem... Jag får föreslå henne en lösning med Pages och Acrobat.

Kan man skapa ett formulär i Pages för elektronisk ifyllnad? Dvs användaren skall bara kunna fylla i svarsalternativen...

Ursprungligen av Alix:

Systeminställningar > Allmänt

Tack, mera logiskt än tidigare faktiskt!

En följdfråga: Nu hittar jag inte längre var jag väljer min favoritwebbläsare i systemet. Just nu är det Safari, men jag har Firefox och kanske vill ha den. Det hjälper tydligen inte att välja den i Firefox av någon konstig anledning... Någon som vet?

Efter diverse smärre programuppdateringar, och en större till 10.11.6, är det Kaptenen som regerar! Min MB Pro går minst lika bra nu, som förut med Mavericks... Jag är jättenöjd, tack alla!

Voila!
Svaret på min ursprungliga fråga är: "Ställ in ett datum i slutet av 2015, och starta installationen!" Tack suddgummi för hinten!
Kaptenen snurrar nu i min maskin...
Tack för alla råd!

Ursprungligen av suddgummi:

Ställ in ett datum vid installationen som är runt den tiden som el capitan lanserades vid.

Det kan vara en god idé att testa!

Resultat: "Kunde inte bekräfta Preflight-filen. Den har inte signerats av Apple."

Senast redigerat 2017-07-02 22:01

Det ser bättre ut än vad det är, för min del, på App Store. Visserligen står det att man skall kunna hämta El Capitan (om man har Snow Leopard), men min dator får nobben här antagligen för att jag redan har ett nyare OS - Apple har koll!

Är det nå'n av er som möjligen har tillgång till filen?

OK Alix, 8 GB RAM har jag... Det är just prestanda bitarna som gör att jag tänker på 10.11 isf 10.12 om snaran dras åt hårdare om Mavericks i fortsättningen. Undrar vad just "kan inte verifieras" verkligen betyder? Checksummefel eller?

Jag tog hem installationsfilen "Mac OS X El Capitan 10.11.3 (15D21) Installer" från 'vännerna på nätet', eftersom den inte finns på App Store längre. Tänkte uppdatera min MacBook Pro 13 tum, sent 2011 som nu går med 10.9.5 Mavericks - men tji. En dialogruta med texten: "Den här kopian av programmet Installera OS X El Capitan kan inte verifieras. Den kan ha skadats eller manipulerats under hämtningen." kommer upp, och sedan går det inte att fortsätta. Är det någon av er som har råkat ut för detta och vet hur man kommer runt det här??? Jag har lagt installationsfilen på en extern hårddisk enligt rekommendation. Filen och filpaketets innehåll ser ser riktigt ut och är på totalt 6 203 520 797 byte på skivan.

Eller ska man falla till föga och uppdatera till Sierra som Apple rekommenderar???

Tack för svaren - men…
Problemet ligger inte i att linsen är smutsig, eller att det inte går att mata ut skivan - för det var det sista den gjorde…

Mekaniken verkar inte ha gått hela vägen hem efter senaste utmatningen, därför går det inte att få spelaren att ta emot en ny skiva.
Halvvägs inne ska spelaren ta hand om inmatad skiva, men tji - det är tvärstopp rent mekaniskt!
OS-et rapporterar att enheten finns OK.
Omstart med nollställning av parameter-RAM, omstart med fsck -fy, gör ingen nytta i det här avseendet!

Förmodligen kärvar mekaniken, bland annat för att jag inte har använt enheten på ett bra tag.
Det finns kanske inte någon genväg. Men det vore intressant att höra hur ni andra har gjort när ni har stött på ett liknande problem!
Jag antar att min lott blir att börja skruva isär rubbet och hjälpa mekaniken att komma hem!??

Hej! Här kommer jag med ett närliggande problem...
Jag har en Mac mini (Mid 2010), Macmini4,1 - den sista med CD/DVD-spelare.
Enheten är modell: HL-DT-STDVDRW GA32N Revision: KC12

Efter det att datorn matade ut en DVD i dag så går det inte att ladda in någon skiva längre!
Det tar stopp när skivan är halvvägs inne i spalten... livlöst. Jag har lirkat lite utan resultat.
Jag antar att det är något mekaniskt som kärvar - för i ärlighetens namn kan den inte vara utsliten!
Är det någon som har någon idé, eller knep för att få igång enheten igen???

Jag vill tacka Taz_1999 för vägledningen!
Provdriften har varit lyckosam och systemet är nu driftsatt.
/Magnus

Nu ser det lovande ut, jag har gjort dom små enkla scripten "start archiving" och "stop archiving", och så har jag valt att använda "Script Timer" som starter. På det hela taget måste jag säga att lösningen blev mycket enklare än vad jag hade trott från början! Jag kommer inom kort att ta det i drift...