Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
:: Johan ::

:: Johan ::

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2003-03-12
  • Senast aktiv 2013-05-08
  • Antal inlägg 23

Foruminlägg

De senaste inläggen :: Johan :: har skrivit i forumet.

Ursprungligen av ooskar:

Kom en SMC Update nu ikväll, har kört datorn i en ungefär en halvtimme efter uppdateringen och har inte märkt av något ännu iaf. Hoppas verkligen att det löste problemet!

Det är i alla fall glada utrop i slutet av den här tråden:
https://discussions.apple.com/thread/4735947

Kanske bäst att hålla lite bättre koll på fläktarna för min del också i så fall.
Innan du gör en ominstallation kan det vara värt att läsa det här först: http://www.mactrast.com/2013/02/some-2012-imac-buyers-unable-to-download-or-install-os-x-mountain-lion/

Ursprungligen av ooskar:

Jag håller koll på CPU-användning och temperaturer och kan gå tillbaka och se historik, och kan inte se något samband mellan cpu-använd och temperatur med fläkthastigheten. Får testa göra hardware reset, och ev. en ominstallation och hoppas på att problemet löser sig. Annars blir det ett samtal till Apple.

Hmm, ok det var bra att veta inför vidare efterforskning.

Ursprungligen av stile:

Kan bara nämna att det inte är så för mig, kör också Dropbox. Kan det vara så att fläktarna är inställda att gå igång vid lägre temperatur än det var på de första MBPR som levererades. Det kom ju en uppdatering rätt nyligen med lite uppdaterad hårdvara, verkar som att det är på just dessa som problemet uppstår. Jag har första versionen av MBPR och har som sagt inte upplevt något problem med fläktarna.

Jag upplever samma sak på min några dagar gamla MBPr och har en hypotes om att det är dropbox synkningen som suger i sig en del processor-kraft. Även webinnehåll i Safari kan skjuta rätt bra fart på processorerna och generera en del värme. Har än så länge nöjt mig med att konstatera att det är lugnt och tyst när dropbox inte synkar.

Ett tips är att köra Apple Hardware Test http://support.apple.com/kb/ht1509?viewlocale=sv_SE för att kolla om det rapporteras något fel.

p.s.
Om du misstänker att det är ett fel ska du naturligtvis inte dra dig för att krångla vidare med Apple.
d.s.

Ursprungligen av ooskar:

Hej

Införskaffade mig en MBP Retina 15" för en vecka sedan och ibland så går fläktarna upp till full hastighet, utan att jag kan se att datorn är speciellt varm. Har installerat iStat Menus och varje gång fläktarna går till 100% så har alla temperaturer varit under 50 grader. De håller i sig i ca en minut och sedan går fläktarna ner i normal hastighet igen. När jag belastar datorn beter den sig normalt, och jag hör fläktarna vanligtvis knappt ens när datorn ligger i 80 grader eller högre, vilket även min förra gjorde så det antar jag är normalt beteende.

Har googlat och hittat några andra som haft samma problem, de har helt enkelt fått byta ut datorn eller laga den, men inget av alternativen känns speciellt lockande då jag krånglat med Apple så mycket med detta köp redan.

Någon annan som upplevt detta problem? Finns det någon enkel lösning eller är det bara att lämna in den?

Det lär vara en del skillnader.
Du kan läsa lite mera här: http://9to5mac.com/2013/02/16/new-model-early...

Ursprungligen av Joacim Melin:

Jailbreaka är säkert roligt men att kunna köra 1080p måste väl vara roligare, och till ett bättre pris än vad många säljer sina gen 2 för i dagsläget.

Att kunna köra xbmc och strömma direkt från NAS när det bara finns bärbara datorer i hemmet och dessutom med ett användarvänligt gränssnitt, är definitivt värt en hel del.
Hade ju helst sett att apple kunde öppna upp för att strömma direkt från NAS istället för omvägen via iTunes.
Håller dock med om att det är komiska priser för tillfället. Fick 1375:- på blocket för min ena 2:a.

En Cube med trasigt grafikkort.
Alla medföljande tillbehör, dock slitet tangentbord.
Tror inte det sitter någon hårddisk i och minns inte riktigt hur mycket ram.
Har legat nedpackad ganska många år.

Tänker att den är värd åtminstone 3-4 hundralappar.

Hämtas i Malmö.

Crimson

Jag har i.o.f.s. inte beställt julkort från dem, men det jag beställt av dom har alltid motsvarat mina förväntningar.

angående garanti:

apple skriver:

Citat:

Helt ny Apple-maskinvara är garanterad mot fel i material och utförande under ett år efter inköpsdatum (datumet på din faktura).

läs mer på apples hemsida

konsumentköplagen säger:

Citat:

Garanti
Att lämna garanti på en vara är frivilligt för säljaren. Garantin innebär att säljaren ansvarar för att varan fungerar under en viss tid. Garantitiden påverkar inte reklamationstiden som alltid är tre år. Garantin ska innehålla tydlig information, på svenska, om garantins innehåll. Den ska också ha information om hur köparen kan använda garantin och om att köparens rättigheter enligt lag inte på- verkas. Garantin ska lämnas i läsbar och varaktig form, till exempel på papper eller via e-post. Om ett fel visar sig under garantitiden är det säljarens ansvar att bevisa att felet beror på köparens hante- ring av varan.

läs mer på konsumentverkets hemsida

Intressant diskussion om Vectorworks vs. Autocad, men lite ot.
Fortsatte med ett inlägg här istället: http://www.99.se/ovrig-programvara/251560-cad-pa-mac.html#post1941622

Fortsättning från: http://www.99.se/ovrig-programvara/281509-autocad-pa-osx-erfarenheter.html#post1941567

Ursprungligen av TouchCAD:

Även om jag inte är i landskapsbranschen, så känner i och för sig till en fyra-fem firmor som jobbar i Vectorworks Landmark. I Tyskland är det snarare Vectorworks som gäller.

Dessutom kan de flesta större CAD-program läsa och skriva DXF/DWG-filer utan större problem, i Vectorworksfallet upp till version 2011, inklusive 2D och 3D data med NURBS-ytor och solider.

När det gäller AutoCAD, så undrar man om det finns en specialapplikation för landskapsarkitektur, hur mycket den i så fall kostar extra förutom det i grundversion rätt dyra AutoCAD och om den i så fall faktiskt funkar ihop med AutoCADs Macversion.

Ser man på företag i branschen ser ut, så verkar de flesta var mycket små och då är priset på programmet av VÄLDIGT stor betydelse.

Skolor har ibland en benägenhet att välja mycket dyra lösningar modell 1A, som kanske inte alltid är så bra när eleverna sedan själva ska finansiera verksamheten som egna företagare.

Jag har också fått klart för mig att det är klart dominerande i Tyskland och en hel del andra europeiska länder.
Det låter ju dessutom trevligt att det även används i Sverige, då finns det ju åtminstone större sannolikhet att det blir en ändring framöver.

När det gäller huruvida skolorna ska utbilda i Autocad eller något annat så blir det lite moment 22. Om branschen domineras av Autocad är det ju lämpligt att utbilda i detta, men samtidigt är det kanske med hjälp av nya landskapsarkitekter som man skulle kunna få genom en ändring mot Vecorworks.

Själv kommer jag definitivt använda mig av VW om jag i framtiden kommer att jobba som frilansande konsult. Dock kan det ju tänkas bli lite osmidigt att sitta på ett kontor där övriga inblandade i ett projekt sitter och jobbar i Autocad även om det inte finns så många tekniska hinder.

Jag har rotat runt lite efter applikationer med fokus på landskapsarkitektur. De jag hittat verkar inte vara kompatibla med mac versionen och inte heller i riktigt på samma nivå som VW Landmark.

Ursprungligen av Leftrustle:

För att ni relativt ofta (oftare?) kommer arbeta med väg- och markprojektörer, och dessa arbetar bara i m. Ett par kilometer, eller mil för den delen, väg blir stökig och hantera i mm (väldigt stora tal) så deras verktyg (Novapoint eller InRoads) är anpassade till m.

Stökar till det även för oss bro-nördar då man i förslagsstadiet ritar i m då bron ska in i vägs modeller, men i detaljprojekteringsfasen oftast ritar i mm. Scale-kommandot används flitigt...

Ursprungligen av TouchCAD:

Hus är för det mesta tillräckligt små för att millimeter ska vara hyfsat funktionellt, men att mäta en medelstor stad i kvadratmillimeter eller kubikmillimeter blir VÄLDIGT många siffror.....

point taken!

Nu har jag mest caddat 2d än så länge, men det har rullat på ganska bra. Några låsningar och en och annan krasch har det dock blivit.

Dator:
MacBookPro5,3
Intel Core 2 Duo, 2,8 GHz, RAM: 4 GB, NVIDIA GeForce 9600M/GT

Ursprungligen av TouchCAD:

Annars kan man ju använda Vectorworks Landmark som är speciellt anpassat för landskapsarkitketur med massor av specialfunktioner och som kostar betydligt mindre....

Pluggar till landskapsarkitekt (i Alnarp för övrigt) och jobbade i mina första projekt i vectorworks och hade väldigt gärna fortsatt med det. Tyvärr är autocad branchstandard i Sverige varför vi lär oss detta under utbildningen. Hur det ska gå till att ändra på det kan man ju fråga sig.

Ursprungligen av johan_tanying:

…Snarare är väl frågan om man i Autocad någonsin kan rita skalenligt så att man slipper missar på en faktor 1000 som det blir om man ritar i mm men någon annan tjomme (hej landskapsarkitekter) envisas att rita i meter... )

Personligen undrar jag också varför vi ska jobba i en annan enhet än arkitekter. Tycker också det mest verkar vara en problemkälla.

Det funkar faktiskt riktigt bra. Vissa saker som att zooma med "pinch" funkar dock lite sämre.

Angående konfigurering/modifiering av gestures på magic mouse så tänkte jag att det kanske kunde vara lämpligt att tipsa om den här tråden jag just skapade:

http://www.99.se/ovrig-programvara/272703-bettertouchtool-modifiera-skapa-gestures-pa-magic-mouse-track-pad.html#post1847807