Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Fille_jr

Fille_jr

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2004-05-07
  • Senast aktiv 2021-02-10
  • Antal inlägg 116

Foruminlägg

De senaste inläggen Fille_jr har skrivit i forumet.

Tack för snabba svar.
Använde till viss del tidigare Chrome för jobb och Safari för privat i en och samma användare för att skilja de två rollerna åt, men jag gillar ändå att ha en del filer lokalt och inte allt i moln (både för privat och jobb). En av orsakerna till att jag tänker på två användare är att jag på min privata har just privat data (bilder, videos, dokument osv). Nu har jag givetvis lösen osv på jobb-datorn och mer el mindre ständigt koll på den, men tanken finns ändå där att den skulle försvinna då jag jobbar i en verksamhet med många runt mig (utbildning). En annan tanke med två användare är att jag (kanske naivt, men ändock) tror att jag kan vara mer fokuserad på jobb när jag är inne på jobb-användaren.

Bör jag oroa mig för något strul med programlicenser eller liknande för två användare på datorn? Tänker om jag så att säga i grunden är inloggad med samma iCloud-lösen, så borde det lösa sig eller?
Och för webbaserade, så är det andra inloggningar hursomhelst..

Vad tror ni?

Hej,

Någon som har erfarenhet av att jobba mkt med flera användare i Mac OS?
Jag har sedan en längre tid tillbaka en MBP för privat bruk och en äldre MBP för jobbet, båda i min privata ägo. Jag gillar tanken på att skilja på jobb och privat, men märker att jag oftast plockar med mig jobb-datorn hem iaf, speciellt nu i Covid-tider.
Funderingar förs om jag skulle ersätta de två MBP med en nyare MBP och köra två användare istället, en användare för privat bruk och en användare för jobbet.
I jobbet använder vi i stort sett bara G Suite samt en del Office, så inga avancerade saker. Privat använder jag MBP'n för främst dokumenthantering, surf och en bild- och videoredigering.

Vad ser ni som ev nackdelar med att ersätta två med en?

Hej,

Har en MBP 15" (2016) kopplat via denna Satechi till en ny Philips 243V 24" extern skärm.
Problemet jag har är att jag måste starta om macen för att bild skall komma upp på externa skärmen. Precis efter köpet (sep-19) gick det någon enstaka gång att bild kom upp direkt på externa skärmen, men nu aldrig. Vad är felet? I artikeln länkad står det att Satechi har haft problem med flimrande bild..
Kan det vara att hub'en är för svar för att driva signalen..?
Har från och till två externa usb-A HD's inkopplade för backup-arbete och det funkar. Dock när jag hade de två och försökte koppla in externa skärmen också så slocknade allt..
Behövs jag ha en hub med egen elförsörjning?

Ingen stor grej att starta om machen, men lite enerverande.

Hej,

Har för mig att i tidigare iOS-versioner, pre iOS12, så kunde man i iMessage använda sig av kamera-funktionen för att skicka iväg bilder direkt i en konversation utan att bilderna sparades i kamerarullen, likt Instagram stories.
Nu verkar det som att alla bilder sparas automatisk.. Går det att ställa in till det tidigare på nåt sätt?

Ursprungligen av BlackSmp:

Enklast att skicka bilderna en och en

Det rör sig om en bsndbreddsbesparande åtgärd

Kanske..

Hej,
När en familjemedlem skickar fyra eller fler bilder i iMessage till mig kommer de inte en efter varandra utan klumpade ihop till ngn form av iCloud-mapp (länk) som delas i 1mån.
Varför blir det så och hur får man bort det?

Ursprungligen av frazze:

Jag tillverkade en PDF från en Excel-fil som jag sedan lät Tabula läsa in. Det fungerade jättebra - inga feldetekterade kolumner. Vad händer för dig när det inte fungerar?

Fick inte programmet att snurra alls.
Men saken löste sig till slut. IT-teknikern på jobbet har Adobe Premier Pro, så jag går till honom 1gång/mån och konverterar..

Ursprungligen av suddgummi:

Det finns ett program som heter Tabula också (tillgängligt för alla plattformar med Java) som kanske kan vara värt att testa

Tack för tips. Provade att ladda ner men fick det tyvärr inte att funka.

Ursprungligen av iSweden:

@Fille_jr
Jag hoppas att du känner till att man kan markera endast text inom en dragen rektangel med hjälp av att hålla ned ALT och dra. Särskilt användbart för att markera endast en kolumn.

https://www.cultofmac.com/138782/select-text-...

Provade. Gick inte alls tyvärr..

Är i samma sits, men har en extern Mac OS extended formaterad HD (om det gör ngn skillnad) och gör som ovan men "Partitionera" är fortfarande grå. Finns det nåt ytterligare sätt att gå?

Ursprungligen av pmarriott:

Har hittills aldrig fått en PDF till Excel smärtfritt. Data hamnar i fel kolumn, massa tomma rader, data som ska till en cell delas upp på flera mm. Skaffa ett kort som ger dig möjlighet att få fakturan i Excel, t ex Eurocard. Hade ett sådant enbart av det skälet förr, men när jag startade eget fick man på köpet ett SEB Corporate Credit med samma funktion. Laddar alltid ner fakturan i Excelformat när den ska bokföras så blir det hela mycket enklare.

Mmm. Hoppas fortfarande att det på nåt sätt skall gå, men förstår problematiken.
Valde det aktuella kortet (Preem) pga mest förmånliga för mig och sambon just nu. Allt funkar bra förutom detta och själva redovisningen är "bara" för mig för att jag skall kunna hålla koll på familjens utlägg.
Har varit på Preem/Ikano bank och frågat flera ggr varför de inte har excel-exportfunktionen. För mig som inte kan eller håller på med det, känns det som att det inte kan vara så mkt jobb eller speciellt klurigt att bara lägga till.

Ursprungligen av iSweden:

Gäller det endast data så räcker det med att kopiera och klistra in.

Jo, men jag vill plocka ut värden från vissa inköpsställen ex ICA samt sortera etc.

Hej,

Vad använder ni för program för att konvertera pdf-filer till Excel?
Adobe Acrobat DC finns ju, men lite väl dyrt för mig. Behöver konvertera 1-2 pdf'er/mån, så det är inte överdrivet stor användning.
Finns ju en del web gratisalternativ typ pdftoexcel.com men är lite nojig då jag vill använda programmet för att konvertera mina kreditkortsfakturor.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Här är några tips:
https://ask.metafilter.com/170150/Why-is-my-e...

PS. Bredbandshastighet brukar mätas i megabit per sekund (Mbps), inte gigabyte (GB).

Kanon, tack!

Hej,

Märklig sak har hänt min kära mor. Hon har en 2017 MBP 13" som är kopplat via en Satechi dongel till en Acer (vet ej modell) extern skärm.
Härom dagen gick mac'en otroligt trögt i allt kopplat till internetuppkopplingen. Telefon och surfplatta fungerade som vanligt, precis som en PC på samma nätverk.
Efter en reset av routern, gick mac'en som vanligt igen tills morsan kopplade in mac'en till externa skärmen igen. Hastigheten gick då direkt ner till 0.1Mbps från att ha pendlat mellan 95Mbps (nära routern) och 25-ish Mbps (på andra våningen).

Fattar inte hur detta kan höra ihop..? Ngn som har en idé?

Senast redigerat 2018-09-18 22:56