Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Primalisten

Primalisten

Medlem
  • Namn Patriq Hansson
  • Plats Uppsala
  • Sysselsättning Statsanställd
  • Registrerad 2006-06-12
  • Senast aktiv 2021-01-08
  • Antal inlägg 23

Foruminlägg

De senaste inläggen Primalisten har skrivit i forumet.

Ja, firman är minst sagt skeptiska till filmredigering på iPad över huvud taget, men jag vill nog ändå påstå att de verkar seriösa och skickliga.
Även supporten hos LumaFusion har ju problem att få till filer av lika bra kvalitet som jag har på datorn, så nåt ligger det väl i det.

Tackar för er input! Den är väldigt välkommen.

1. Som av en händelse hittade jag faktiskt en app direkt efter jag skrivit inlägget (FileBrowser), och även om den inte är helt flexibel så kan den åtminstone döpa om flera filer på ett godtagbart sätt. Så den punkten är löst.

2. Kommer ni fram till vilken app det skulle kunna göras med så tas tips tacksamt emot. Jag gillar "People" funktionen i Apple Photos och hade velat kunna använda den lika smidigt som på en dator. Där tycker jag att Apple kan förbättra sin app.
Ett bonusönskemål när vi ändå pratar foton är att kunna placera ut bilderna på en karta (eller på annat sätt smidigt ange gps-koordinater) innan bilderna importeras till Apple Photos.

3. Tro mig, jag har mailat fram och tillbaka både med firman som digitaliserade filmerna och med supporten på LumaFusion. Codec som använts är H264 (vilken tydligen också kommer i flera olika versioner), och hur de än vrider och vänder på det så kan de inte få fram filer som håller lika hög kvalitet på iPad som på datorn.
Ska lämna in filmerna en gång till idag så de får prova en ny variant. Förhoppningsvis funkar det.

4. Om Apple One Premier kommer så vore det bra, även om det för min del medför onödiga tjänster då det bara är lagringen jag är ute efter. Så bästa vore om Apple också höjer lagringsgränsen.
Ska kolla närmre på NAS annars.

Har också kört enbart iPad i ett år nu, och utöver ovanstående punkter och några andra småsaker så fungerar det alldeles utmärkt även för mig.

Jag har skrivit förut om hur jag plockat undan min gamla stationära iMac i syfte att enbart klara mig med min iPad Pro (2018) och min iPhone. Minimalistens dröm liksom
Dock börjar jag inse att jag antagligen får släppa dessa drömmar, då Apple av någon outgrundlig anledning begränsar iPad OS och iOS och dess appar så förskräckligt mycket. Även funktioner som rimligtvis bör vara tämligen enkla att implementera.

Några exempel (så kanske ni har fiffiga förslag på lösningar):

1. Döpa om flera filer samtidigt. Tidigare använde jag Lightroom för att sortera och snabbt döpa om alla mina foton, men det finns inget program till iOS/iPad OS som kan göra samma sak. Inte ens Lightroom Mobile. Vill jag döpa om t ex 100 filer med nummerföljd i ett fotoalbum får jag manuellt döpa om dem en och en.

2. Apple Photos. På datorn kan man enkelt lägga till keywords, ändra datum, och lägga till namn på ansikten. Det fungerar inte alls i appen. Visst, appen känner ibland igen ett ansikte och föreslår ett namn, men det finns ingen manuell kontroll.
En funktion att få lägga till taggar/keywords bör rimligen inte vara så svår att åstadkomma.

3. Videoredigering. Ipad Pro har ju en enorm kraft och kapacitet. Därför tänkte jag att jag skulle redigera alla VHS-band som jag fått digitaliserade av en firma till .MOV och .MP4. Riktigt fin kvalitet.
Problemet är att iPad inte hanterar filerna. Trots att t ex .MOV är ett filformat specifikt för Apple.

4. Lagring. Inte ett problem med iPad egentligen, men jag har ca 3 TB data som jag gärna vill lagra i iCloud för smidigast möjliga backup. Gränsen där är fortfarande bara 2 TB. Eller 4 TB med Apple One om man ska tro hemsidan, men 4 TB funkar inte i Sverige, och även om det gör det i framtiden så kommer priset vara ca 3 - 4 gånger så högt som för 2 TB.
I en annan tråd blev jag föreslagen att skaffa en NAS istället. Dock verkar de flesta kräva en dator för setup.

Vet inte varför jag skriver den här tråden egentligen. Ville nog mest bara skriva av mig, efter att ha spenderat mycket tid letandes efter lösningar.
Det lutar åt att införskaffa en Macbook Air eller liknande. Den skulle lösa allt utom lagringsproblematiken.
Å andra sidan blir väl min iPad överflödig då

Ursprungligen av zinned:

Spontant, en sådan "disk" måste ju ha ett nätverksinterface för att kunna nås från annan enhet oavsett var den befinner sig. Därmed blir den i praktiken en NAS, till skillnad från en DAS.

Det är alltså en NAS du då ska titta närmare på.

Tackar för svar!
Har surfat runt nu och kollat på några, t ex Synology och Qnap.
Det verkar dock inte finnas någon som går att installera utan att ha en dator iblandad.
Någon som känner till nåt alternativ?

Okej nu för tiden heter det väl enbart Lightroom, men jag menar alltså versionen av Lightroom som används på iPad och iPhone.

Jag vill göra något så enkelt som att X-flagga (alltså sortera bort) de foton jag inte vill spara, och sedan vill jag radera dessa filer helt och hållet från hårddisken.
Med Lightroom Classic (på datorn) är det ju enkelt åstadkommet eftersom man helt enkelt kan välja att radera filerna både från Lightroom och från hårddisken i ett svep. Men det fungerar alltså inte på iPad?

Samma sak med att döpa om de kvarvarande foton jag vill spara i Lightroom CC. Det går inte heller.
Med Lightroom Classic kan man döpa om samtliga kvarvarande filer och ge dem ett löpnummer.

Har ni några tips på hur jag kan komma runt dessa två hinder?
Både att radera filer samt att döpa om flera filer samtidigt låter i mina öron som något väldigt basic, och jag förstår inte hur det kan vara ett problem för Adobe att implementera den funktionen.

Jag har under det här året övergått helt till att endast enbart använda iPad till alla mina datorrelaterade behov, och tack vare de senaste uppdateringarna blir det lättare och lättare.
Det är fortfarande några saker jag inte får grepp om, och här är en av dem.

Har ni något tips på hur jag kan åstadkomma följande?

En extern trådlös hårddisk (på kanske 4 TB), som alltid finns i min lägenhet, kopplad till en strömkälla, och tillgänglig från min iPad oavsett vart i världen jag befinner mig.
Min tanke är att använda den hårddisken som primär plats för samtliga mina filer, hellre än att förvara saker lokalt på min iPad.
Idag använder jag iCloud Drive som central lagringsplats vilket fungerar bra, men tyvärr är begränsat till 2 TB.

BONUSFRÅGA:
Om det går att få till en sådan lösning, har ni då även tips på hur denna externa hårddisk automatiskt kan backas upp (eller speglas) mot någon form av molnlagring? T ex Backblaze eller liknande.

Ursprungligen av Innis:

Menar du när Bilder inte ens har identifierat att det är en person? Är det så går det inte att göra något i iOS.
Identifieras det att det är en person men inte vilken är det bara att svepa uppåt så du ser personen och skriva in namnet högst upp.

Precis, om Photos lyckas identifiera att det är ett ansikte på bilden så är det ju inga problem, men ofta behöver man markera det manuellt.
Väldigt synd om det inte går att göra i iOS utan bara på Mac.

Rubriken kanske är aningen missvisande, jag vet ju redan hur man taggar personer i sina foton på iPhone och iPad. Man swipar helt enkelt uppåt på bilden och väljer ett namn på personen som identifierats automatiskt av Photos.

MEN, ibland (eller ganska ofta till och med) lyckas inte Photos identifiera att det är någon person på bilden.
Hur går jag till väga för att tagga ett namn på bilden i dessa fall?

Använder man sig av Photos på en Mac så kan man ju helt enkelt bara klicka på info och lägga till hur många personer man vill, men snart har jag ingen stationär dator längre och jag vill kunna tagga alla personer i mina foton även framöver.

Ursprungligen av Json_81:

Vad är det som ska backas upp?

Använder du dropbox t ex finns ju klienter till en del NAS'ar så du kan synka dit datan trådlöst, tror inte det går med icloud utan dator.

I och med att jag tänkt använda endast iPad framöver så är det all data på den som ska backas upp. Önskvärt både till iCloud (eller annan molntjänst) samt till en eller två externa hårddiskar. Någonting i stil med hur Time Machine fungerar på iMac idag.
Dokument, foton, filmer och annat kommer förstås ligga i filhanteraren Files, oklart dock om jag ska lägga allt endast i iCloud Drive, eller om jag även ska ha dem lokalt på iPad, vilket skulle ge åtminstone en förvaringsplats till.
Kommande iPad OS kommer förhoppningsvis göra det enklare att arbeta med externa hårddiskar.

Men för att lyfta punkt nr 2 igen. Hur gör ni om ni skulle få er iPhone eller iPad stulen?
Kan man på något vis logga in på sitt Applekonto och radera all info på den stulna/borttappade enheten? Utan att datan även raderas från iCloud.

Tackar för svaren! Jag har absolut inget emot att betala för större utrymme i iCloud (gör det redan), men vill utöver iCloud även ha tillgång till backup på ytterligare en eller två platser.
iCloud är väl dessutom mer till för att synka än för backup? Dvs om jag råkar radera en mapp i Files eller foton i Photos så försvinner de även från iCloud? Det går med andra ord inte att återskapa tidigare versioner av sin data, som man exempelvis gör med Time Machine.

Du nämner även att du vill ha en upplevelse som påminner om att skriva på papper, och då kan det här vara värt att testa:
https://paperlike.com

Jag har inte provat det själv ännu mer har för avsikt att göra det när jag köpt min iPad Pro.

Det var en hel evighet sedan jag var inloggad på 99mac verkligen, men det är ju här expertisen finns och jag skulle verkligen uppskatta lite input i ett par frågor.

Med iPad Pro och nya iPad OS tycker jag mig se allt jag behöver för att helt fimpa min iMac och enbart använda iPad (och iPhone).
Man kan förstås diskutera för- och nackdelar med detta i all evighet, men i korthet gillar jag friheten att kunna sitta utomhus eller på ett café och jobba med en smidig iPad, och jag skulle gärna frigöra lite yta här hemma i lägenheten.
Det är dock två saker jag behöver få stenkoll på innan jag köper en iPad Pro.

1. Backup.
Jag har sökt (mestadels på youTube) efter bra guider om hur man bäst säkrar sin data på sin iPad, men de flesta lösningar verkar ta för givet att man även äger en stationär dator.
Vad jag är ute efter är att min iPad trådlöst konstant backas upp mot:
- En extern hårddisk här hemma.
- En extern hårddisk som jag kommer förvara på jobbet.
- En molntjänst (helst iCloud).
Jag tänker mig att det smidigaste är att övergå till att använda Files och iCloudmappen för att lagra alla filer framöver? Då laddas de ju direkt upp till iCloud åtminstone.
Hur gör ni och har ni några förslag på externa hårddiskar eller andra lösningar? Kanske något i stil med Time Machine fast för iPad.

2. Säkerhet i händelse av förlust av iPad.
Även en iPad kan förstås krascha och gå sönder, men framför allt ökar ju risken att den försvinner eller blir stulen när jag bär omkring på den. Om det händer skulle jag behöva kunna spåra den (görs väl lättast via Hitta min iPhone) och även kunna radera all data på min iPad (på distans, och utan att även min data på iCloud raderas).
Här känner jag att jag har noll koll, och ni kan säkerligen mycket mer än mig om säkerheten kring iPad och iPhone.

Hoppas ni haft en trevlig helg!

Mvh
Patriq

Senast redigerat 2019-08-04 18:57

Ja vad ska man säga. Jag har sökt efter svar men de enda trådar som dyker upp är trådar som denna, där det enda svaret som ges är att man ska söka vidare.
Är folk för lata för att länka till rätt tråd eller vad är det frågan om?
orkar man skriva "Sök på forumet" så orkar man väl lägga in en snabblänk också.

Ett tips till moderatorerna. Ta bort alla trådar som endast innehåller en fråga samt svaret "Sök sök SÖK" . Kanske hittar man rätt snabbare då.

Nu ska jag söka vidare. Kanske hittar jag nåt till slut.

Uppdatera mjukvaran?
Det senaste jag hörde var att man ska nedgradera, till version 1.10.

Kanske har kommit någon ny fix på senaste.

Vet inget som hämtar automatiskt tyvärr.
Jag brukar hämta mina albumbilder från allmusic.com