Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Samsung Galaxy S8 Plus

Samsungs ack så viktiga lansering efter Note 7-skandalen är en designmässig triumf, men på flera sätt en besvärlig mobiltelefon i praktiken.

Problematiska designbeslut

Ett annat rykte runt Galaxy S8 och dess heltäckande skärm var att Samsung planerade att integrera fingeravtrycksläsaren i bildpanelen, där en lovande teknik från företaget Synaptics uppges ha blivit en del av planen sent in i produktutvecklingen av S8-designen. Tekniken ska dock inte visat sig redo för skarp produktion vilket tvingade Samsung att flytta fingeravtrycksläsaren. Om detta stämmer eller ej ska vi inte spekulera i, utan vi konstaterar istället att den integrerade hemknappen inte kan användas för att låsa upp skärmen via fingeravtryck.

Fingeravtrycksläsaren sitter istället på telefonens baksida, till höger om kameramodulen. Detta är problematiskt på flera sätt. Dels är det en svår position att nå på en så stor telefon som Galaxy S8 Plus, och dels är det inte särskilt smidigt att placera den bredvid kameran. Den avlånga och stora formen innebär att användaren tvingas sträcka upp fingret för att nå avläsaren, och då denna inte har en särskilt distinkt form är det svårt att med känsla avgöra om man placerat fingret på fingeravtrycksläsaren eller kameran. Detta kan leda till att kameralinsen blir nersmetad med fett från fingrarna, något som kameran också varnar för med jämna mellanrum.

Samsung har alltså varit ytterst medvetna om att användaren sannolikt kommer lägga fingret på kameran istället för fingeravtrycksläsaren i tid och otid. Här blir ett skal till telefonen en otippad räddare i nöden. De flesta köper säkerligen skal för att skydda sin mobila dyrgrip, bokstavligt talat när det gäller flaggskeppstelefoner i denna prisklass. Men med Galaxy S8 Plus tjänar den ytterligare en funktion. Hålet i skalet som exponerar kameran och fingeravtrycksläsaren gör den senare lättare att hitta då hålets kant markerar fingeravtrycksläsarens position mer tydligt. Detta är dock en lösning på ett problem och en designmiss som inte skulle finnas representerad här.

Fingeravtrycksläsaren kan också misslyckas med att registrera mina fingrar även när jag placerar dem rakt över avläsaren, något som mot testperioden slut ledde till att jag istället valde att låsa upp telefonen genom att trycka ner hemknappen och trycka in min PIN-kod. Efter att ha låst upp min privata Galaxy S6-telefon med tummen i två års tid känns detta som ett omständligt och irriterande extra steg, men för dig som inte använder fingeravtrycksläsare sedan tidigare är denna brist av mindre vikt.

Den olyckliga placeringen av fingeravtrycksläsaren har dessvärre ytterligare en negativ konsekvens. För den som är vänsterhänt, och särskilt den vars händer är av mindre format, blir det väldigt besvärligt att lyckas nå över till telefonens övre högra sida och få avläsaren att registrera fingeravtrycket. Detta problem är så klart extra allvarligt på S8 Plus, den mindre S8-modellen bör vara mer lätthanterlig för vänsterhänta. Detta problem hade enkelt kunnat undvikas genom att placera fingeravtrycksläsaren i mitten under kamerasensorn, såsom är fallet med flera andra Android-telefoner där avläsaren finns på telefonens baksida.

Gimmick-funktionerna återvänder

När Samsung lanserade Galaxy S4 och S5 gjordes det med stort fokus på en myriad av mjukvarufunktioner som var mer publikflirtande än direkt användbara, exempelvis att bläddra upp och ned på webbsidor genom att titta på skärmens övre och nedre del. Dessa gimmick-funktioner kritiserades och Samsung skalade ner på dessa med Galaxy S6 och S7. Publikflirtande funktioner utan praktisk nytta tillhör dessvärre inte det förflutna hos Samsung då S8-familjen utrustats just med två sådana.

När telefonerna presenterades i slutet av mars lyfte Samsung fram att du nu minsann kan låsa upp telefonen med hjälp av dina ögon eller ditt ansikte. Detta är överflödigt och dåligt på mer än ett sätt. Dels är det dåligt ur säkerhetssynvinkel då båda funktionerna är relativt enkla att lura via fotografier, framför allt ansiktsavläsningen. Allt som krävdes för att låsa upp telefonen med ansiktsavläsning var att hålla upp en surfplatta där skärmen visade ett foto hämtat från sociala medier. Ögonavläsningen är svårare att lura, men det går. Dessa funktioner är dock inte bara dåliga ur säkerhetssynvinkel, de är dessutom ofta riktigt osmidiga att använda i praktiken.

Att låsa upp telefonen med ögonen är snabbt och smidigt, när det väl fungerar. Om du håller upp telefonen på korrekt avstånd och ljusförhållanden är rätt brukar det oftast gå smärtfritt att använda denna metod, men den kommer inte allt särskilt väl överens med glasögonanvändare och den bråkar tillräckligt ofta för att jag hellre förlitar mig på de andra upplåsningsfunktionerna. Att logga in via ansiktet fungerar bättre och snabbare om belysningen är fördelaktig, men funktionen kan vara känslig för besvärliga ljusförhållanden. Detta i kombination med det faktum att funktionen är löjeväckande lätt att lura gör att detta sannolikt är något användaren testar en gång och sedan stänger av.

Kommentarer
63 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.