Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Semesterns bästa Bluetooth-hörlurar

Sommaren brukar innebära resor, och då är det bra att ha ett par bra och ljudisolerande trådlösa hörlurar till hands. Jakob har tagit in en uppsättning olika lurar till testlabbet, och ger lite köptips.

Sammanfattning och omdöme

Efter att länge ha varit skeptisk har jag personligen kommit att acceptera Bluetooth som standardsättet att lyssna på musik via hörlurar, och ibland även via högtalare. Ljudkvalitén har generellt förbättrats, och även utrustning som bara använder standarden SBC som kodek kan låta klart godkänt. Jag föredrar dock stöd för bättre kodek som Aptx och AAC för att undvika dubbel komprimering av de redan komprimerade musikfilerna som skickas från dator och mobiltelefon.

Smidigheten med trådlöst kan av skeptiker vara lätt att underskatta. Jag trodde själva tidigare att det var fråga om en mindre bekvämlighet, men efter att ha klippt sladden kan jag svårligen tänka mig att gå tillbaka till att lyssna med kabelanslutna lurar när jag promenerar eller går runt där hemma. Att Bluetooth-lurar måste laddas upp är såklart ett minus, men alla hörlurar i detta test har såpass bra batteritid att det inte är något stort praktiskt problem.

Köptips

Ljudmässigt är det inga hörlurar i testet som låter dåligt, utan alla levererar adekvat ljud där skillnaderna är små och ligger i detaljerna. Även JBL Harman E55 BT, där jag uppfattade ljudet som lite instängt skulle få åtminstone 3/5 i betyg vad gäller ljudåtergivning. Inget val är dåligt alltså, men några är bättre än andra.

Trist nog kan vi också konstatera att många av lurarna inte håller måttet när de ansluts via ljudkabel. Balansen förstörs och ljudet blir skrikigt. Riktigt vad det beror på vet jag inte. Kanske är ljudelementen för klena för att klara lite kraftigare ljud, kanske är de bara finjusterade utifrån Bluetooth-signalen eller så beror det på något annat. Av de testade lurarna är det bara Marshall Monitor som låter bättre med ljudkabel.

Väger vi samman pris och ljudkvalitet är Satechis hörlurar svårslagna. De kostar betydligt mindre än de andra lurarna, men ger ett mycket bra ljud som låter lika bra eller faktiskt bättre än sin dyrare konkurrenter. Här finns skäl att vara imponerad! Nackdelen med Satechi är att de sitter åt ganska hårt runt öronen, och att de inte har någon ANC (Active Noise Cancelling). De är därför inte optimala att använda på flygplan, och är du ute efter brusreducering får du därför vara beredd att gå upp i pris. Både Sennheiser HD 4.50BTNC och AKG N60 NC Wireless har bra brusreducering, och fungerar fint både på flygplan och i andra stökiga miljöer.

För långa resor skulle jag därför rekommendera Sennheiser eller AKG just på grund av kombinationen av bra trådlöst ljud och aktiv brusreducering. Enligt min åsikt har AKG en mindre fördel vad gäller ljudåtergivning, medan Sennheiser har en bättre brusreducering.

Finns det andra hörlurar som du föredrar och som vi inte tagit upp i detta test? Vilka är din favorit? Berätta och diskutera i kommentarerna!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.