Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Andreas testar Honor 9

Honor 8 var en telefon som lyckades kombinera bra hårdvara och mjukvara till ett väldigt lågt pris. Uppföljaren är dessvärre inte en lika lyckad kombination.

Godkänd kameraupplevelse

Ytterligare en faktor som Honor 9 delar med kusinen Huawei P10 är uppsättningen kameramoduler. På telefonens baksida finns två kameramoduler där en sköter monokroma bilder (svartvitt) och en sköter färgbilder (RGB). Bildinformation från dessa två bakas sedan samman för att skapa en bild som i teorin ska väva samman bästa möjliga färgåtergivning och kontrastnivåer från denna information. En skillnad mellan P10 och Honor 9 är att den förstnämnda är utrustad med kameralinser från Leica, något Honor 9 inte är.

Trots att Huawei P10 utlovade stordåd blev vi inte förbehållslöst imponerade i vårt kameratest, där kameran i flera situationer genererade mycket underliga resultat. Samma historia är gällande för Honor 9. I de flesta situationer blir bilderna imponerande bra, och under rätt förutsättningar kan kameran hålla sig på jämn fot med de bästa. Så fort ljusförhållanden blir besvärliga, eller olika typer av ljuskällor befinner sig i ett annars mörkt utrymme, blir bilderna ofta röriga med konstiga färgsammansättningar.

När det kommer till allmänna kamerafunktioner som HDR-stöd och kapaciteten för att fånga skarpa bilder med autofokus sköter sig Honor 9 bra, men detta är något som de flesta telefoner idag sköter riktigt bra. När vi testade autofokus lyckades Honor 9, Iphone 7 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus alla fånga skarpa bilder där både motivet och bakgrunden var i rörelse. Det Apples och Samsungs telefon hanterade bättre var HDR-stödet för molnen i bakgrunden, vilka blev något överexponerade i Honor 9-bilden.

Honor 9 använder de två kameramodulerna till att erbjuda en hybrid-zoom som kan zooma in med dubbel förstoring, i samma stil som Apple och Oneplus erbjuder med Iphone 7 Plus respektive Oneplus 5. Funktionen i sig fungerar bra, och att resultatet inte riktigt når samma goda nivå som de största konkurrenterna beror främst på att fångade bilder generellt sett håller något sämre nivå här jämfört med konkurrenterna, och då gäller det så klart även inzoomade bilder. Iphone 7 Plus behåller betydligt bättre skärpa och detaljrikedom i inzoomade bilder, både när 2x optisk zoom används och när 8x optisk plus digital zoom används. Jämförelsevis levererar Samsung Galaxy S8 Plus betydligt sämre resultat då den saknar optisk zoom, och bilder tagna med 8x zoom förlitar sig alltså helt och hållet på digital sådan.

Kamera-appen erbjuder det utbud av moderna kamerafunktioner man kan vänta sig, bland annat möjligheten att fånga "levande bilder" och "stor bländare". Levande bilder är samma typ av funktion som Apple introducerade med Iphone 6 där en serie bilder fångas när du tar en bild, och dessa kan användas till att visa en kort animation istället för en enkel stillbild. Stor bländare syftar på funktionen där de båda kameramodulerna används till att låta dig ändra fokus efter att bilden har tagits. Själva processen med att ta bilder och skifta fokus fungerar bra, men färgåtergivning och skärpa i olika delar av bilden tenderar att bli något skeva när fokus ändras.

Funktionen fungerar klart bättre i flera konkurrenter i Android-lägret och Apples senaste Iphone-modeller. När Honor 9, Iphone 7 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus jämförs sett till porträttläget levererar både Honor 9 och Iphone 7 Plus imponerande bra resultat, med olika fördelar och nackdelar i de fångade bilderna. Honor 9 fångar exempelvis en större vy än Iphone 7 Plus. Båda telefonerna lider av förvrängningar av förgrundsobjektets kanter, men detta är ett större problem hos Galaxy S8 Plus vars porträttfunktion i övrigt är mer begränsad. Den kräver att fotografen inte är längre ifrån subjektet än en halvmeter, vilket begränsar fotomöjligheterna rejält.

När vi testade att fotografera i begränsad belysning lyckades Honor 9 inte fånga upp särskilt mycket ljus vilket gjorde bilderna mörka. Vi testade dels att fotografera en röd liten drake och undertecknad redaktör i en nedsläckt studio. Bilderna på draken blev så pass mörka att blott drakens konturer går att urskilja, men i gengäld blir ljuskällan i bakgrunden naturligt återgiven. Med Iphone 7 Plus blir bilden klart ljusast av alla testade, men ljuskällan i bakgrunden förstärks allt för mycket och texturen på draken blir detaljfattig och suddig. Samsung Galaxy S8 Plus lyckas faktiskt nå bäst balans mellan att släppa in ljus utan att överdriva bakgrundens ljuskälla, och detaljer i drakens texturer behålls bättre.

I bilderna där redaktör Eklöv poserar i nedsläckt rum blir resultatet mer jämnt mellan konkurrenterna. Honor 9 släpper fortfarande in minst ljus av de tre men motivets hudton håller sig naturligt. Även här släpper Iphone 7 Plus in mest ljus men överdriver bakgrundens ljuskälla allt för mycket och motivets hudton blir allt för ljust. Återigen lyckas Samsung Galaxy S8 Plus slå an bäst ton mellan ljusnivå och naturtrogna ljuskällor och hudtoner.

Konkurrenter som Iphone 7 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus är förvisso betydligt dyrare än Honor 9, och ur det perspektivet klarar sig Honor 9 mycket respektabelt sett till kameraprestanda, men Oneplus 5 ligger exempelvis i samma priskategori med något bättre genomsnittligt kameraresultat och stöder elektronisk bildstabilisering (EIS) i 4K-upplösning. Kameraupplevelsen hos Honor 9 är alltså inte bäst men inte heller dålig på något sätt, och om du är intresserad av Honor 9 är kameran inte något som ska avskräcka från köp.

Bra men felriktad telefon

Att ge en generell bedömning av Honor 9 är lite knepigt då värdet beror på personliga preferenser. Sett som en telefon i prisklassen gör den ett bra jobb utan att vara bäst. Den är mer eller mindre identisk med syskonet Huawei P10, så valet mellan de båda telefonerna hänger mer på vilken design du föredrar. Jämfört med likartat prissatta produkter som Oneplus 5 har dock Honor 9 fler nackdelar än den har fördelar.

Kameran tar likvärdigt bra bilder i gynnsamma förhållanden, men kämpar i besvärlig ljussättning. Den tungt anpassade Android-mjukvaran kommer inte heller falla alla i smaken, även om det är en klar förbättring jämfört med tidigare versioner av EMUI-mjukvaran. Den äldre konkurrenten Samsung Galaxy S7 är minst lika bra på de flesta punkter, bättre på vissa, är vattentålig och kostar en tusenlapp mindre.

Sammanfattningsvis är Honor 9 en bra telefon som kan rekommenderas till dig som uppskattar dess designspråk, och söker en telefon som finns tillgänglig hos mobiloperatörerna, en tillgänglighet som Oneplus 5 saknar.

Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.