Apples nya flaggskepp heter Iphone X

Tio år efter den första Iphone-modellen lanserades kommer nu Iphone X. Skärmen täcker nästan hela framsidan och Apple kallar den för Super Retina.

Nu är det tio år sedan den första modellen lanserades. Det firar Apple med att lansera sitt nya flaggskepp Iphone X (uttalas Ten, som i tio). Nästan hela framsidan täcks av en OLED-skärm som Apple kallar för Super Retina. Kanten runt om är av rostfritt stål.

Iphone X har ingen hemknapp, istället har Apple ersatt den med gester. Strömknappen har blivit större och kan nu också aktivera Siri.

Med Iphone X behöver du bara titta på din telefon för att låsa upp den. Touch ID ersätts av Face ID, en teknik som också ska fungera i mörkret. Apple använder en rad sensorer för att mäta av ditt ansikte i 3D, det vill säga det borde inte gå att lura telefonen genom att hålla upp en foto.

Face ID är enligt Apple betydligt säkrare än deras tidigare teknik Touch ID. Face ID används även för att applicera förstärkt verklighet på ditt ansikte, vilket demonstrerades genom att grafiska effekter applicerades på användarens ansikte i Snapchat. Det demonstrerades även genom att emoji-animationer följde användarens egna ansiktsuttryck, där Craig pratade in ett meddelande till Tim Cook varpå en animerad räv pratade i följd med hans tal. Det återstår att se om detta kommer fungera med svenskt tal.

Nästa fokuspunkt var kameradelen. Denna följer samma specifikationer som de nya kamerorna i Iphone 8 Plus. Skillnaden är att den är utrustad med dubbel optisk bildstabilisering för de båda kamerorna, något Iphone 8 Plus inte har. Den optiska bildstabiliseringen ska också hjälpa till vid fotografi i låg belysning där bilder ska bli betydligt bättre än tidigare.

Selfiekameran stöder nu porträttläge med funktionen Portrait Lighting, och detta backas likt hos Iphone 8-telefonerna av A11 Bionic-kretsen. Det innebär dels att du kan ta porträttbilder med den främre kameran, och applicera olika belysningsnivåer i efterhand tack vare Portrait Lighting.

Iphone X får två timmar bättre batteritid än Iphone 7. Likt Iphone 8 får den även trådlös laddning. Apple presenterade även en ny laddnings-platta vid namn Airpower där användaren kan placera Iphone X, Iphone 8, Apple Watch Series 3, den nya uppdaterade Airpods-dockan och andra kommande produkter med stöd för trådlös laddning. Airpower släpps nästa år.

Iphone X blir tillgänglig med lagringsalternativen 64 och 256 GB, med startpris på 999 dollar, vilket på den svenska marknaden blir 11 495 kronor. Modellen med 256 GB lagringsutrymme kostar 13 195 kronor. Iphone X kan förbokas den 27 oktober, och börjar skeppas den 3 november.

Specifikationer: Apple Iphone X

Iphone X

Mått

143,6 x 70,9 x 7,7 mm

Vikt

174 g

Färgval

Rymdgrå
Silver

Skärm

OLED

Skärmstorlek

5,8 tum

Upplösning

2436 × 1125 px
458 ppi

Systemkrets

Apple A11 Bionic

Minne

3 GB

Lagring

64, 256 GB

Mobilnätverk

GSM 3G
CDMA
HSDPA+
LTE Advanced
NFC

Bluetooth

v. 5.0

Trådlöst nätverk

802.11 b/g/n/ac
2,4 + 5,0 GHz

Kamera fram

7 Mpx
Truedepth

Kamera bak

2x 12 Mpx
4K UHD video

Anslutningar

Lightning

Samtalstid

21 h

Batteritid musik

60 h

Batteritid video

13 h

Batteritid surf
(LTE/Wifi)

12 h

Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Andreas Eklöv
En före detta Windows- och Linuxanvändare som fick råd att köpa sin första Mac anno 2003, en förträfflig Ibook G4 som tjänade mig fint i över sex år. Numera ökar jag Mac-kvoten på Geeks-kontoret.
Ida Blix
är Macanvändare sedan barnsben, men använder mestadels IOS nu för tiden. Är också galen i prylar, spel och Star Trek.

Nästa vecka kommer Sony visa upp sin nya Android-telefon på Mobile World Congress och i dag släppte de en kryptiskt video för telefonen.

Nyligen valde Google att plocka bort direktlänkar till bilder bland sökresultaten. En klart irriterande grej men något som nu går att fixa genom ett enkelt tillägg.

Ett speciellt indiskt tecken fick appar på IOS-enheter att krascha vilket gjorde livet surt för folk med trollande kompisar. Nu har Apple löst den irriterande buggen med nyligen släppta IOS 11.2.6.

Vi vill tipsa om Lametric Time, en smart liten kontrollpanel med snygg pixelgrafik som funkar både på jobbet och hemma.

Ytterligare en instruktionsfilm för Homepod når Youtube, denna gången med fokus på att få ut det mesta av sin smarta högtalare.

Apples nya högeffektiva bildformat sparar dig utrymme, men är inte kompatibelt med allt och att konvertera stora mängder bilder tar tid. Denna snabbguide gör processen snabb och enkel.