Amandas musikäventyr del 1 – Två veckor med Apple Music

Första delen i mitt världsomspännande musikäventyr är här! Nu har jag levt med Apple Music i två veckor och det här är mina första intryck av tjänsten.

För ungefär två veckor sedan bestämde jag mig för att lämna Spotifys trygga hamn och ge mig ut i den musikströmmande stora världen för att upptäcka nya tjänster. Första stoppet på detta musikäventyr är Apples strömmande musiktjänst Apple Music. Framöver kommer det komma fler delar i denna resa, innehållandes alltifrån personliga reflektioner till tekniska jämförelser.

Först ut är mina första intryck av att använda Apple Music. Hur lätt är den att skaffa, vad funkar bra med mina vanor, vad fungerar mindre bra? Hur lätt är det att komma igång, och vad tycker jag hittills om mina rekommenderade spellistor?

Att komma igång

En av de stora anledningarna till att jag tröttnade på Spotify var de autogenererade spellistorna som är personliga. Första gången jag öppnade Apple Music-appen och tryckte på "prova på i 3 månader" fick jag upp en massa röda ringar med genrer och artister jag skulle rangordna. Genom att klicka på ringen med genren eller artisten jag gillar blev ringen större och "mer populär". Jag kan klicka i två steg; saker jag gillar och saker jag verkligen gillar. Om genren eller artisten inte finns med bland bubblorna kan jag enkelt lägga in dem. I Android går det dock bara att klicka på ringarna en gång.

Jag kan förstå att en tjänst inte listar ut någons musiksmak över en natt och jag tycker att detta är ett lekfullt sätt för mig att förklara vad jag allra helst lyssnar på för appen. Skulle jag tycka att Apple Music fått allt om bakfoten, eller om jag drastiskt ändrar musiksmak kan jag bara gå in och uppdatera eller göra om listan.

På ett sätt är det lättare att skaffa Spotify för de vill inte veta min smak utifrån mina preferenser utan baserat på vad jag faktiskt lyssnar på. Apple Music har en liknande funktion där den lär sig vad jag lyssnar på i kombination med detta "första mötet".

Miniguide – Uppdaterar din musiksmak i Apple Music

IOS

  • Gå in under fliken För dig

  • Klicka på dig själv i högra hörnet. Då kommer du till ditt konto.

  • Klicka på Välj artister

Android

  • Klicka på hamburgermenyn

  • Klicka på bilden av dig

  • Scrolla ned och klicka på Visa konto

  • Klicka på Välj artister

Precis så lång som en spellista ska vara

Många som använder Spotify kan säkert känna igen sig när jag säger att en spellista som Spotify gjort minst är tre timmar lång, många gånger kan man nästan lyssna på den ett dygn utan att listan tar slut. Apple Music gör lite tvärtemot. Istället för inställningen "musiken tystnar aldrig" har de anammat gamla traditioner där en spellista är något längre än ett album som brukar vara strax över timmen. De flesta spellistorna i Apple Music är 1–3 timmar.

Formaten passar olika bra för olika situationer. Vill jag mer än bara slölyssna på musik måste jag säga att jag uppskattar Apples inställning mer. Vill jag däremot gå runt en hel dag och städa till musik, eller ha på skön bakgrundsmusik när jag bjuder över vänner på middag passar den milslånga spellistan perfekt. Ju färre val jag behöver göra desto bättre.

Men att lyssna igenom en spellista i Apple Music doftar klassiskt. Jag känner mig inte lika söndertrasad av en generation som inte längre lägger ner tid på musik. Kanske är det en vacker illusion – för jag anstränger mig inte mer i Apple Music än vad jag gör i Spotify. Det känns dock som att det har lagts ner mer möda på att skapa spellistorna, för alla vet att det är svårare att sålla i en lista än att brassa på. Detta är med allra största säkerhet ett försäljningsknep av Apple, men det funkar.

Jag har inte heller lika många listor att välja på under För dig-fliken som hos Spotify. Varje dag ger en ny uppsättning förslag på spellistor som ibland är återkommande. Sex spellistor har jag att röra mig med och jag kan alltid spara spellistan om jag vill kunna lyssna på den när som helst. Jag gillar upplägget även om jag redan efter två veckor tycker att vissa spellistor har dykt upp lite för ofta. Även här tror jag det är väldigt subjektivt vad man föredrar. Att välja och vraka mellan oändligt antal spellistor eller ha ett fåtal att välja bland.

Hur funkar Apple Music i mitt digitala ekosystem?

I brist på några bra högtalare hemma hos mig använder jag främst mobilens högtalare (ja, jag vet), eller min tv för att lyssna på musik. Huvudpersonen i mitt mediacenter är en fjärde generationens Apple TV. Mitt Playstation 4 fick vackert flytta på sig när jag fick min Apple TV men ibland tvingas jag ändå slå på mitt Playstation för att kolla på HBO Nordic eller om jag vill lyssna på musik – fram till för två veckor sedan!

Spotify kan jag inte spela på min Apple TV men detta kan jag så klart göra med Apple Music. Jag inser att jag kanske är rätt ensam om den här problematiken men för mig har det varit ett jättelyft. Just nu testar jag en Android-telefon och jag kan konstatera att Apple Music fungerar även här utan att gräva ner mig för djup i det (något som kommer senare).

Några gånger har jag ändå behövt återvända till Spotify. Det är inte så många i min omgivning som har Apple Music så för att dela spellistor och så vidare måste jag ändå gå in i Spotify-appen och det som är bra med Spotify är att du kan lyssna på listan utan att ha ett betalkonto.

Kommentarer
29 svar

Längtar du efter en portabel och vattentålig högtalare med inbyggt smart röstassistent, då är det förmodligen JBL Link 20 du behöver.

Specialversionen av Oneplus 6T får ett Mclaren-inspirerat utseende, 10 gigabyte primärminne och extra snabb snabbladdning. 99 närvarar vid lanseringseventet utanför London.

Svenska betaltjänsten Klarna får nu stöd för Apple Pay. Det betyder i praktiken att även de som har banker och betalkort som inte har stöd kan använda Apple Pay genom Klarna.

Inför lanseringen av Mate 20 Pro skröt Huawei att företagets Kirin 980-processor skulle vara betydligt snabbare än konkurrenten Apples A12 Bionic-processor. Nu har telefonerna gått en match mot varandra.

Google Plus är Facebook-utmanaren som kom av sig, och efter att ännu mer data läckt kommer nu tjänsten att stänga ned redan i april.

Kommer du ihåg Infinity Blade-spelen som ofta visades upp på Apples presentationer som exempel på vad som var tekniskt möjligt på IOS? Epic har nu tagit bort dem från App Store.