Postnord inför nya avgifter för Kina-paket den 1 mars

Det är bara att bita ihop och betala säger Tullverket.

Tidigare i år meddelade Postnord att de har tröttnat på alla Kina-paket som skeppas hit och meddelade då att de skulle börja ta ut en avgift för paketen. Anledningen till detta är att endast en bråkdel av kunderna betalar in momsen på 25 procent som de är skyldiga att göra för varorna i dessa paket. Enligt Tullverket så går statskassan miste om upp till en miljard kronor på grund av detta och krävde därför att Postnord skulle göra något åt detta.

Nu kommer besked från Postnord. En administrationsavgift på 75 kronor kommer tas ut för samtliga paket som kommer till Sverige från länder utanför EU. Om ett paket har ett värde högre än 1 500 kronor blir avgiften 125 kronor inklusive moms samt att tull tillkommer.

Till SVT säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket, detta:

”Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan”

Postnord kommer föra paketen till ett tullager där paketen hålls "gisslan" tills mottagaren betalar den avi som Postnord skickar ut. Så fort den är betalt så lämnar paketet tullagret till mottagaren.

Om dessa nya avgifter kommer ha någon effekt återstår att se men sannolikt kommer avgifterna göra de billiga produkterna från nätjättar som Wish och Alibaba mindre attraktiva. Från och med den 1 mars kommer avgifterna tas ut så folk som redan beställt sina varor kommer alltså åka på denna avgift om de kommer hit efter den 1 mars. Postnord räknar med att det kommer leda till att många inte hämtar ut sina paket.

Kommentarer
50 svar

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?

Dags att presentera hur det gick för alla i förra veckans quiz om smarta klockor.

Avslöjandet runt Facebooks inblandning i dataskandalen runt analytikerfirman Cambridge Analytica växer, med uppmaningar om massflykt och rättsliga kallelser som efterspel.

Många använder Netflix men här får du några tips som kan få dig att få ut ännu mer av tjänsten.