Postnord inför nya avgifter för Kina-paket den 1 mars

Det är bara att bita ihop och betala säger Tullverket.

Tidigare i år meddelade Postnord att de har tröttnat på alla Kina-paket som skeppas hit och meddelade då att de skulle börja ta ut en avgift för paketen. Anledningen till detta är att endast en bråkdel av kunderna betalar in momsen på 25 procent som de är skyldiga att göra för varorna i dessa paket. Enligt Tullverket så går statskassan miste om upp till en miljard kronor på grund av detta och krävde därför att Postnord skulle göra något åt detta.

Nu kommer besked från Postnord. En administrationsavgift på 75 kronor kommer tas ut för samtliga paket som kommer till Sverige från länder utanför EU. Om ett paket har ett värde högre än 1 500 kronor blir avgiften 125 kronor inklusive moms samt att tull tillkommer.

Till SVT säger Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket, detta:

”Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan”

Postnord kommer föra paketen till ett tullager där paketen hålls "gisslan" tills mottagaren betalar den avi som Postnord skickar ut. Så fort den är betalt så lämnar paketet tullagret till mottagaren.

Om dessa nya avgifter kommer ha någon effekt återstår att se men sannolikt kommer avgifterna göra de billiga produkterna från nätjättar som Wish och Alibaba mindre attraktiva. Från och med den 1 mars kommer avgifterna tas ut så folk som redan beställt sina varor kommer alltså åka på denna avgift om de kommer hit efter den 1 mars. Postnord räknar med att det kommer leda till att många inte hämtar ut sina paket.

Kommentarer
50 svar

Det finns många som önskar sig en ny modell av den lilla och behändiga Iphone SE, och Ida Blix håller med. I en värld av allt större mobiler behövs något greppvänligt och lagom.

Det må bara midsommar idag och troligen regnar det bara därför – men för att du ska vara redo för resten av sommarens soliga dagar kommer här en repris på hur du enkelt bygger ihop din egen utomhusbiograf.

Den nya appen erbjuder ett snyggt men funktionsmässigt avskalat gränssnitt för den som vill ha sitt podd-lyssnande i snyggt paketerat format.

Den här veckan ställer vi frågor om marknadsföringsfraser eller slogans, både gamla klassiker och mer moderna varianter. Hur många rätt får du?

Steget mot att etablera en enhetlig standard för digitala nycklar till bilar har nu fattats i en grupp som bland annat innefattar Apple, BMW och Samsung.

Se upp i inkorgen! Säkerhetsföretaget Avanan varnar för en typ av bedrägeriförsök som med hjälp av budskap dolda med textstorleken noll tar sig förbi dina skräppostfilter.

Tack till nikka för detta #nyhetstips!