Google kan hitta hjärtsjukdomar genom att titta på ögat

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

I en publicering i Natures Biomedical Engineering skriver Verily, Alphabets hälsobolag, att de lyckats ta fram en artificiell intelligens som kan identifiera hjärt- och kärlsjukdomar genom att läsa av folks ögon.

Genom att ta en bild av patientens ögonbotten kan läkare få svar på saker som patientens ålder, blodtryck, kolesterolnivå och om de röker eller ej. När läkare sedan analyserar dessa faktorer kan de räkna ut om patienten riskerar att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar.

Verily har samlat data från närmare 300 000 patienter som fungerar som referenspunkter för den artificiella intelligensen. När systemet sedan testates på två patienter, där den ena hade en hjärtsjukdom och den andra var frisk, lyckades systemet pricka rätt 70 procent av gångerna. Ett resultat som nästan motsvarar ett traditionellt blodprov.

Forskarna bakom projektet är medvetna om att systemet fortfarande har en del begränsningar som måste lösas innan det kan användas inom vården. Men om de lyckas med det så kan denna metod leda till snabbare och billigare svar vid kardiovaskulära undersökningar.

Källa: The Next Web

Apples mobiler som borde lanseras under hösten 2019 sägs få bättre kameror både fram och bak, ny design på insidan och Lightningporten blir troligen kvar, enligt nya uppgifter.

Spotify testar ett enklare gränssnitt anpassat för när du kör bil i Android-appen. Läget kallas Car View och ska automatist gå igång när Spotify känner av en Bluetooth-koppling till en bil.

Den nya tjänsten 3Världen innebär att det nu blir billigare att använda data när du reser utanför de roamingfria EU-länderna.

Swedbank verkar inte ha någon brådska att ge stöd åt populära tjänster som Apple Pay. Nu släpper banken en egen app för mobila betalningar, endast för Android-mobiler.

Skotillverkaren Nike är aktuella med ett par självsnörande skor, Adapt BB. Utöver att skorna snörar sig själv i sann Marty McFly-anda har skorna en app för att justera en del av funktionerna.

Det som många anser vara det fulaste batterifodralet i historien har kommit åter, nämligen Apple Smart Battery Case som nu finns tillgängligt för den senaste generationen Iphone-modeller.