Google kan hitta hjärtsjukdomar genom att titta på ögat

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

I en publicering i Natures Biomedical Engineering skriver Verily, Alphabets hälsobolag, att de lyckats ta fram en artificiell intelligens som kan identifiera hjärt- och kärlsjukdomar genom att läsa av folks ögon.

Genom att ta en bild av patientens ögonbotten kan läkare få svar på saker som patientens ålder, blodtryck, kolesterolnivå och om de röker eller ej. När läkare sedan analyserar dessa faktorer kan de räkna ut om patienten riskerar att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar.

Verily har samlat data från närmare 300 000 patienter som fungerar som referenspunkter för den artificiella intelligensen. När systemet sedan testates på två patienter, där den ena hade en hjärtsjukdom och den andra var frisk, lyckades systemet pricka rätt 70 procent av gångerna. Ett resultat som nästan motsvarar ett traditionellt blodprov.

Forskarna bakom projektet är medvetna om att systemet fortfarande har en del begränsningar som måste lösas innan det kan användas inom vården. Men om de lyckas med det så kan denna metod leda till snabbare och billigare svar vid kardiovaskulära undersökningar.

Källa: The Next Web

Apple nekade en ny app från Valve som strömmar spel från Steam till IOS, och nu förklarar marknadschefen Phil Schiller varför.

Få Apple-produkter har fått så mycket kritik som Kartor. Numera är tjänsten en stor anledning till varför jag fortsätter att välja Apple. Nu ska ni få höra varför jag älskar Apple Kartor.

Den här veckans podd bjuder på mobilsnack, lite pepp inför WWDC, intressanta undersökningar och ett varmt hej då från Amanda som snart börjar på ett nytt jobb.

Nu är både Ida och Jakob tillbaka från sina respektive föräldraledigheter vilket betyder att det är dags för mig att säga hejdå.

Att förstå sig på kryptovalutor som Bitcoin är inte det lättaste. Youtube-kanalen Botnik studios "hjälper till" med ett tveksamt men roligt resultat.

En Echo-enhet har blivit ertappad med att spela in en konversation i bakgrunden och dela den med en kontakt i användarens adressbok.