Google kan hitta hjärtsjukdomar genom att titta på ögat

Googles systerbolag Verily har tagit fram en artificiell intelligens som kan identifiera om en patient kan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar genom att analysera patientens ögonbotten.

I en publicering i Natures Biomedical Engineering skriver Verily, Alphabets hälsobolag, att de lyckats ta fram en artificiell intelligens som kan identifiera hjärt- och kärlsjukdomar genom att läsa av folks ögon.

Genom att ta en bild av patientens ögonbotten kan läkare få svar på saker som patientens ålder, blodtryck, kolesterolnivå och om de röker eller ej. När läkare sedan analyserar dessa faktorer kan de räkna ut om patienten riskerar att drabbas av hjärt- eller kärlsjukdomar.

Verily har samlat data från närmare 300 000 patienter som fungerar som referenspunkter för den artificiella intelligensen. När systemet sedan testates på två patienter, där den ena hade en hjärtsjukdom och den andra var frisk, lyckades systemet pricka rätt 70 procent av gångerna. Ett resultat som nästan motsvarar ett traditionellt blodprov.

Forskarna bakom projektet är medvetna om att systemet fortfarande har en del begränsningar som måste lösas innan det kan användas inom vården. Men om de lyckas med det så kan denna metod leda till snabbare och billigare svar vid kardiovaskulära undersökningar.

Källa: The Next Web

Sennheiser Ambeo är hörlurarna för dig som spelar in mycket video med mobilen, för den coolaste funktionen är mikrofoner som spelar in 3D-ljud. Ida testar de smala, men häftiga, lurarna.

Huawei hyllar sina egna mobilkameror i en reklamfilm för telefonen Nova 3, men bilderna är i själva verket tagna med en stor systemkamera.

Google arbetar på en ny variant av Chromecast, som får förbättrad wifi-anslutning samt Bluetooth, och kanske även stöd för kommande speltjänsten Yeti.

Kvinnor är mer benägna än män att göra köp inuti mobilappar som spel, fastän de också är svårare att locka till en app från första början.

Huawei P20 Pro vinner EISA-utmärkelsen för årets bästa mobil, och visst är det en bra telefon. Men för 99:s del är konkurrensen stenhård, och fler flaggskepp är på gång i höst.

Vår medlem Kallgren är köpsugen och har frågor om Sonos Play:1 och Sonos One som han vill använda tillsammans med Alexa. Hjälp från befintliga användare sökes!