Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Livet efter Facebook

Facebook har varit i rejält blåsväder de senaste veckorna vilket har lett till att många valt att radera sina konton. Vi ger dig tips och trix på tjänster du kan använda istället för Facebook.

Vad ska jag göra nu?

Du har precis raderat ditt konto på Facebook, men vad händer nu? Livet utan Facebook kan vara svårt om du förlitat dig på tjänsten i många år. Nu blir du också en av dem som folk tittar konstigt på när du säger att du inte finns på Facebook. Men om du nu gick så pass långt och raderade ditt konto så är du nog tillräckligt stark att leva ditt liv utan detta sociala nätverk.

Om du har raderat Facebook på grund av att du inte gillade hur företaget hanterade din personliga data kan det vara bra att påminna sig själv om att Facebook äger både Instagram och chattklienten Whatsapp. Om du raderade Facebook av principskäl så kanske dina eventuella konton hos dessa tjänster också ska tas bort.

Vad finns det för alternativ?

För många har Facebook blivit en del av vardagen och att bli personen som helt plötsligt börjar använda Telegram och Blogger för att kommunicera med vännerna kan vara något av en utmaning.

Chattappar

Som vi skrivit tidigare är Facebook ett alldeles utmärkt verktyg för att hålla koll på sina vänner och bekanta. Chattjänsten Facebook Messenger är till exempel en lysande tjänst som används av många för att kommunicera med familj och vänner. Det finns gott om chattjänster därute men om det bara är du som använder tjänsten är den inte till så stor nytta. Ett alternativ till Facebook Messenger som många människor använder är Whatsapp. Det fungerar på i princip alla plattformar och meddelanden som skickas är krypterade.

Whatsapp i appbutiker

Du hittar chattjänsten för både IOS, Android och Windows Phone. Whatsapp ägs av Facebook men meddelanden är krypterade.

App Store
Google Play

Signal i appbutiker

Du hittar chattjänsten för både IOS och Android. Signal krypterar sina meddelanden vilket borde innebära att det som skrivs inte kan plockas upp av någon tredjepart.

App Store
Google Play

Telegram i appbutiker

Du hittar chattjänsten för både IOS och Android. Telegram krypterar sina meddelanden vilket borde innebära att det som skrivs inte kan plockas upp av någon tredjepart.

App Store
Google Play

Som vi skrev ovan ägs Whatsapp av Facebook så om du raderade ditt konto av principskäl är kanske inte Whatsapp den självklara ersättaren. Andra relativt populära tjänster är Telegram och Signal. Båda tjänsterna krypterar sina meddelanden vilket borde innebära att det som skrivs inte kan plockas upp av någon tredjepart. Varken Telegram eller Signal har den enorma mängden användare som Facebooks chattapp har, så att övertyga vännerna att använda dem kan bli en kamp som kan vara svår att vinna. I värsta fall få du helt enkelt gå tillbaka till gamla hederliga sms.

Lagra foton

Om Facebook var platsen där du lagrade alla dina foton så finns det gott om alternativ för fotolagring. Den uppenbara ledaren här är Google Foto där du kan spara ett oändligt antal bilder så länge du inte lagrar dem i originalupplösning. Värt att nämna dock är att Google säkert också har god koll på dina bilder och tillhörande data.

Google Foto i appbutiker

Du hittar chattjänsten för både IOS och Android. Google Foto är en molntjänst där du kan lagra dina bilder.

App Store
Google Play

Vill du bara dela bilder på sociala nätverk är Instagram ett alternativ men även det ägs av Facebook så där kan principgrejen komma tillbaka in i bilden. Om du inte har några problem med röriga gränssnitt och gillar Instagrams Stories går även Snapchat att använda.

Twitter finns alltid men är relativt begränsat i jämförelse med Facebook eller Instagram. Det finns även flera bloggtjänster såsom Tumblr eller Flickr där du kan lägga upp dina bilder. Problemen än en gång är hur dessa inlägg ska nå dina vänner som är kvar på Facebook utan att de faktiskt läggs upp på Facebook.

Ingen av dessa tjänster, även kombinerade, kan matcha hela paketet och användarantalet som Facebook kan. Men användandet av Facebook kommer uppenbarligen med en prislapp på din personliga integritet, så det är upp till dig om du är villig att betala.

Kommentarer
26 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.