Krönika

Varför har Android-makarna inga egna idéer?

I stort sett alla som gör Android-telefoner verkar nöjda med att låta Apple stå för innovationerna, och sedan kopiera så mycket det går. Var är alternativen som har egna idéer, och som kan väcka min köplust?

När Apple lanserade Iphone X med den idag välkända flärpen längst upp på skärmen fick de i vanlig ordning utstå sin beskärda del av hån från konkurrenterna. Samsung var i vanlig ordning tidigt ute med en reklamfilm där en ängslig Apple-användare skaffat flärp-frisyr.

Samsung är annars en av få Android-tillverkare som (ännu) inte utrustat sina egna telefoner med en skärmflärp. Årets Mobile World Congress i Barcelona innebar förmodligen rekord i att kopiera Iphone. Överallt syntes flärpar, i många fall så framstressade att tillverkare som Ulefone och Noa inte ens hunnit få sin mjukvara att hantera den annorlunda skärmen korrekt. Det är inte en bra användarupplevelse när skärmens klocka döljs bakom ett rundat hörn exempelvis.

Ful eller tråkig?

Vad som är anmärkningsvärt är inte i första hand att dussintals Android-tillverkare rusat för att kopiera Apples senaste "innovation". Dels är det vanligt att andra tillverkare svansar efter Apple. Dels är också flärpen ett ganska logiskt svar på en designmässig utmaning, nämligen att kombinera både en bildskärm som löper från kant till kant och samtidigt hitta en plats där kamera och sensorer kan rymmas.

Det finns egentligen två praktiska lösningar på det problemet, för det går än så länge inte att placera allt under skärmen. Antingen en flärp, eller att lägga svarta pixlar på båda sidor om kameran för att skapa en artificiell kant. Det förstnämnda är stilmässigt utmanande (eller "fult" som många skulle säga). Det andra är anonymt och dödstrist. Det skulle också förta lite av poängen med att ha en skärm som går ända ut i kanten, om det inte vore för att utrymmet ändå kan visa information och ikoner som batteristatus, tid och Bluetooth-anslutning.

Det finns alltså rimliga skäl att anamma flärp-designen, och det är heller inte så att Apple själva är för goda för att plocka en eller annan idé från konkurrerande tillverkare. Nej det jag tycker är intressant med hela flärp-hysterin är just att ingen verkar intresserad av att kopiera Apple mer än till ytan. Flärpen är i många fall inget annat än utsmyckning, därtill klumpigt integrerad. Få bryr sig om att kopiera Face ID-tekniken till fullo, än mindre bräcka den. Samma sak gällde den föregående Touch ID-lösningen. Fastän alla telefoner fick fingeravtrycksläsare är det inte många som har lika snabb eller pålitlig sådan som Iphone.

Väck min köplust

Apple träffar själva inte rätt varje gång, och har bara de senaste åren gjort några ordentliga designmissar. Men det är åtminstone tydligt att de tar sin Iphone på största allvar, och anstränger sig för att ständigt förbättra produkten och hitta på nya bra funktioner varje år. Vilken konkurrent uppvisar samma driv och hunger, och har egna idéer nog för att skapa en anmärkningsvärd Android-telefon? En som inte bara kopierar Apples senaste lur, utan faktiskt sticker ut från mängden genom genuint bra och nytänkande funktionalitet. Jag skulle vilja se en Android-telefon som väcker min köplust, och bjuder på något mer än bara en annorlunda färg. Om ens det.

Så länge Android-tillverkare är nöjda med att slentrianmässigt följa strömmen kommer ingen av dom att nå högre än medelmåttigheten. Det är inte bra för Android-fans, och det är på lång sikt inte heller bra för Apple som behöver innovativ konkurrens för att hålla sig alerta.

Läs mer: Vi utser den bästa 99-mobilen tillsammans (diskussionstråd)

Kommentarer
174 svar

Andreas flyger till Paris för att titta på Honors senaste telefon, som skryter med både skärmhål och 48 megapixlars kamera. Vad vill du att vi kikar extra på?

Samsung verkar satsa på super-premium med Galaxy S10, och priserna blir därefter enligt en ny rapport som cirkulerar.

Spotify har börjat rulla ut en ny funktion som låter dig blockera artister du inte vill höra. De blockerade artisterna dyker inte upp i vare sig bibliotek, spellistor eller radiostationer.

Apple fortsätter sin satsning på seminarier och gratis digitala läroböcker om bland annat fotografering och videoredigering. Nu har materialet "Alla kan skapa" översatts till fler språk, och även svenska är på gång.

Lanseringen av Samsungs nya flaggskepp Galaxy S10 kommer allt närmare, och innan eventet 20 februari har det nu dykt upp en läckt bild.

Ikea och Sonos samarbetar kring den kommande högtalarserien Symfonisk, och nu har en video släppts som avslöjar att produkten kommer senare i år.