Apple patenterar större och "vändbara" Airpods

En kommande större variant av Airpods skulle själv kunna reda ut vad som är höger och vänster öra, och anpassa ljudet därefter enligt ett nytt patent som Apple säkrat.

Apples nätta trådlösa hörlurar Airpods är en succé, både vad gäller försäljning och inspiration för andra hörlurstillverkare. Under en tid har det nu cirkulerat rykten om att Apple planerar att följa upp med ett par större hörlurar, så kallade "over-ear". Redan idag finns Beats Wireless-hörlurarna i Apples stall inom samma kategori.

Detaljerna har varit få, men nu har Apple säkrat ett patent som kan ge en ledtråd till vad företaget planerar. Patentet beskriver ett par hörlurar som automatiskt kan avgöra vilken lur som sitter över vänster respektive höger öra. Du kan alltså sätta på dom åt vilket håll som helst – hörlurarna kommer att slussa ljudkanalerna till rätt öra.

Detta ska åstadkommas med hjälp av fem mikrofoner placerade i varje hörlur och en avancerad metod som jämför den relativa ljudnivån från mikrofonerna. Mikrofonerna ska också användas för aktiv brusreducering, och för att fånga upp användarens röst när hörlurarna används för telefonsamtal.

Tekniken påminner en del om Apples högtalare Homepod, som använder mikrofoner för att mäta hur omgivningen ser ut och rikta ljudbilden åt rätt håll. Två stycken Homepod kan nu också parkopplas till ett stereopar, och de håller automatiskt reda på vilken som är höger respektive vänster.

Ett patent är naturligtvis inte samma sak som att det blir en produkt av det hela, men visst låter det som något Apple skulle kunna göra med en större variant av ett par vita – eller kanske rymdgrå – hörlurar? Skulle ni vilja ha en over-ear-variant av Airpods?

Läs mer

Källa: Amerikanska patentverket | 9to5mac

Kommentarer
3 svar

Apples uppdaterade version av Airpods kommer att finnas i svart, och massproduceras redan för lansering inom kort enligt källor i Asien.

Samsungs mobildivision hotas från två fronter, och onsdagens Unpacked måste leverera både en attraktiv premiumtelefon och en riktigt bra och prisvärd lur i mellanklassen.

Veckans avsnitt handlar om alla event som börjar fylla upp redaktionskalenderns första halvår. Bland andra Samsung, mässan MWC och Apple har nyheter på gång att dela med världen.

Youtube-fenomenet Marques Brownlee är lika avslappnat skärpt oavsett om han recenserar den senaste mobilen eller som här, pratar med Bill Gates.

LG:s nya flaggskepp G8 Thinq ska presenteras nästa vecka, och nu avslöjas att den använder läcker teknik som gör själva skärmen till en högtalare.

Samsung flaggskepp Galaxy S10 Plus kommer får en särskild lyxvariant i begränsad upplaga, som kan kosta närmare 30 000 kronor.