Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Ipad Mini 4 – den lilla plattans återkomst

UPPDATERAD. Ipad Mini 4 har anlänt till redaktionen, och under färden genom testlabbet ställs frågan vilken plats Mini har i en värld där alla andra IOS-enheter verkar bli större.

Prestandatester

Prestandamässigt finns det inget som skiljer de olika Ipad Mini 4-varianterna åt. Jämfört med Ipad Mini 3, som kämpar på med en A7-processor, förväntar vi oss en tydlig ökning när det gäller både snabbhet och kraft.

Prestandan bör vara fullt jämförbar med Iphone 6, 6 Plus och den nya modell av Ipod Touch som lanserades i somras. Alla dessa produkter använder samma A8-processor som nya Ipad Mini. Den grafiska prestandan väntas dock inte nå upp i samma klass som Ipad Air 2 med sin A8X-processor, och givetvis inte i samma klass som de övriga IOS-enheter som släppts under hösten vilka har nya processorn A9. Det är alltså med realistiska förväntningar vi låter Ipad Mini 4 springa genom testlabbets hinderbana.

För att testa hastigheten vid surfning kör vi fyra olika webbtester. Sunspider Javascript uppdateras inte längre, men tas med för referens. Utöver det testar vi med Mozilla Kraken, Google Octane samt Jetstream som alla mäter hantering av Javascript.

För att avgöra processorns kraft och grafisk prestanda använder vi två olika testprogram – 3DMark Icestorm Unlimited och en särskild version av GFX Bench med stöd för ramverket Metal. Båda låter enhetens processor rendera bildrutor "utanför skärmen" och mäter uppdateringsfrekvensen. Därefter har vi jämfört resultaten med andra aktuella IOS-enheter. Alla tester är gjorda med den senaste versionen av operativsystemet IOS 9.0.2.

Resultaten överraskar inte på något sätt, och Ipad Mini 4 motsvarar övriga enheter med A8-processor. Den presterar genomgående något högre än Iphone 6, 6 Plus och Ipod Touch vilket troligtvis förklaras av att Mini 4 har två gigabyte primärminne jämfört med de övrigas en gigabyte. Som syns i tabellerna är skillnaden dock inte särskilt stor. Ipad Air 2 fortsätter att vara kungen av Ipad-enheter vad gäller prestanda, åtminstone tills Ipad Pro kommer ut på marknaden.

Batteritid

Batteriet i nya Ipad Mini 4 har blivit mindre jämfört med Ipad Mini 3. Nu har batteriet 19,1 Wh jämfört med 23,8 Wh hos föregångaren. Det är knappast särskilt förvånande, då hela enheten blivit tunnare. Apple utlovar trots detta samma batteritid, nämligen upp till tio timmars surfning eller videouppspelning via wifi, alternativt upp till nio timmar via mobilnät.

Modell

Batteri

Ipad Mini 3

23,8 Wh

Ipad Mini 4

19,1 Wh

Apples batteritester är uppmätta med bildskärmens ljusstyrka på 50 procent. 99mac testar batteriet med mobildata aktiverat, och med ljusstyrkan 150cd/m2 vilket motsvarar cirka 50 procents ljusstyrka. Naturligtvis varierar batteritiden utifrån ljusstyrkan på bildskärmen och andra faktorer som vad plattan används till.

99mac kör två olika batteritester. Det ena är ett automatiskt test som simulerar surfning genom att låta enheten besöka ett antal webbplatser med wifi, Bluetooth aktiverade tills batteriet tar slut. Webbsidorna använder inte Flash, som heller inte stöds av IOS, men däremot Javascript. Bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser är avaktiverade, och det nya strömsparläget i IOS 9 används inte.

Det andra batteritestet spelar upp videoklippet Tears of Steel i upplösning 720p upprepade gånger tills batteriet tar slut. Även här är wifi och Bluetooth aktiverade, men bakgrundsuppdateringar, platstjänster och notiser avstängda. Strömsparläge används inte.

Vi kan konstatera att Apples uppgifter om batteritid som brukligt är håller måttet, även om det surftestet endast räcker 9 timmar och 13 minuter. Det är en minimal försämring jämfört med Ipad Mini 3 som i våra tester klarade 9 timmar och 26 minuter. Videouppspelning däremot klarade Ipad Mini 3 i 11 timmar och 47 minuter, och Ipad Mini 4 bräcker det genom att spela upp videon i hela 12 timmar och 21 minuter.

Modell

Ipad Mini 4

Ipad Mini 3

Batteritid surf 150cd/m2

9h13min

9h26min

Batteritid video 150cd/m2

12h21min

11h47min

Kommentarer
54 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.