Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Ipad Mini 4 – den lilla plattans återkomst

UPPDATERAD. Ipad Mini 4 har anlänt till redaktionen, och under färden genom testlabbet ställs frågan vilken plats Mini har i en värld där alla andra IOS-enheter verkar bli större.

Slutsats och omdöme

Allt sedan Ipad Mini utrustades med en Retinaskärm har den varit mitt förstahandsval för Ipad, och en trogen vän både på alla resor och för surfande i säng och soffa. Storleken passar mig helt enkelt bättre än de större modellerna. Det är enligt mig en perfekt storlek för läsning både av digitala serier, e-böcker och material från webben. Visst är det läckrare att se på film och spela spel på en ännu större skärm, men den kompromissen är värd att göra då Ipad Mini är extremt smidig att bära omkring på, och i princip kan ligga i väskan hela tiden i väntan på att den behövs.

Därför var det med viss sorg i hjärtat jag såg den större Ipad-modellen göra ett jättehopp i prestanda och tunnhet förra året, medan Ipad Mini bara utrustades med Touch ID och fick den nya guldfärgen som alternativ. I år knappar dock Mini in, och trots att den inte riktigt hinner ikapp Air 2, och inte är i närheten av nya Ipad Pro i ren prestanda är det ändå trevligt att Ipad Mini 4 hamnar på samma nivå som de andra A8-enheterna. Den som vill ha den allra senaste Apple-tekniken hittar den dock inte här, då Ipad Mini 4 varken har den nya 3D Touch-funktionen som Iphone 6S och 6S Plus har, eller stöd för den nya Apple Pencil som Ipad Pro.

Den som avskräcktes av Ipad Mini 3 förra året på grund av A7-processorn och den i sammanhanget ganska dåliga bildskärmen kan känna sig lugn med den här versionen. Inte minst bildskärmen är en fröjd att använda i jämförelse, särskilt för att se video eller bildredigering. Reflektionerna är mindre och färgåtergivningen bättre.

Det faktum att enheten är tunnare och lättare än förra året gör den naturligtvis också bekvämare att använda. Jag upplevde alltid föregångaren som storleksmässigt perfekt att hålla i ena handen med mina ganska stora nypor, men däremot en liten smula för tung för att sitta så en längre stund. Nu är det inte längre några problem, och även om den fortfarande är tyngre än en fjäder är den snäll och vänlig mot handleden.

Jag upplever dessutom systemet som märkbart rappare än tidigare, men detta ska vi till största delen ge den nya mjukvaran IOS 9 äran för. Jag tvivlar inte på att A8-processorn bidrar, men skillnaden i att öppna en app och svepa mellan hemskärmarna är större på grund av hoppet från IOS 8 till IOS 9. En hårdvaruförbättring som däremot gör användarupplevelsen betydligt bättre är att Ipad Mini nu fått två gigabyte primärminne. Det betyder att Safari kan hålla fler webbsidor lagrade i minnet, och det är verkligen uppskattat för mig som är en flikhoppare av rang.

Bäst hittills

Sammanfattningsvis är detta den bästa utgåvan av Ipad Mini än så länge, och den som tycker att en Ipad i första hand ska vara smidig och liten nog att bära omkring på i princip överallt är det lätt att rekommendera Mini-modellen. Vill man vara lite tjurig kan man väl säga att det här är den uppdatering som Ipad Mini som borde ha kommit förra året, men bättre sent än aldrig.

Den som redan har en Ipad Mini 3 och övervägar att uppgradera gör klokt i att prova Ipad Mini 4 i butik innan beslut. För min del är det värt en uppgradering på grund av den högre prestandan, bättre skärmen och att den är tunnare och lättare. Det är däremot inte fråga om en helt ny produkt, utan fortfarande den lilla Ipad vi känner och älskar.

Fördelar

+ Perfekt storlek för att bäras omkring
+ Mycket bra bildskärm
+ Tunnare, lättare och snabbare än sin föregångare

Nackdelar

- Ingen A9-processor, eller ens A8X
- Saknar 3D Touch och stöd för Apple Pencil

Kommentarer
54 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.