Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar Iphone 7 och Iphone 7 Plus

Snabbare processor, bättre batteritid, vackrare skärm, men ingen hörlurskontakt. 99mac har testat Apples nya flaggskepp.

Prestanda och batteri

Apple tycker om att visa grafer som visar exponentiella förbättringar. Iphone 7 är 40 procent snabbare än Iphone 6S och dubbelt så snabb som Iphone 6 (och 120 gånger snabbare än den första Iphone från 2007). Grafikprestandan är 50 procent snabbare än Iphone 6S, och 3 gånger snabbare än Iphone 6 (och jämfört med 2007 års modell hela 240 gånger snabbare). Ändå är Iphone 7 mer strömeffektiv än sina föregångare, och Apple utlovar en genomsnittlig batteritid som är upp till två timmar längre på Iphone 7 och upp till en timme längre på Iphone 7 Plus. Hur går det ihop?

Som vanligt sitter Apples egendesignade A-processorer i Iphone 7 och 7 Plus. Årets modell heter A10 Fusion, och för första gången är det fråga om en fyrkärnig processor där två högpresterande kärnor får assistans av två enklare kärnor som bara drar en femtedel så mycket ström. Med hjälp av ett nytt kontrollchip avgör systemet vilka processer som går bra att köra på de enklare processorkärnorna. På så vis ska Iphone 7 och 7 Plus kunna erbjuda det bästa från två världar, och både erbjuda högre prestanda och bättre batteritid.

Det betyder också i praktiken att den som mestadels spelar grafiskt tunga spel och redigerar bilder i råfotoformat kommer att uppleva en mindre batteriförbättring till vardags, men en betydande prestandaskjuts. Den som däremot mest skickar SMS och besvarar epost lär inte märka att telefonen blivit direkt snabbare, men förmodligen bli förtjust över den extra batteritiden. Apples hemliga häxbrygd av mjukvara och hårdvara lovar att kunna avgöra användarens behov, och utnyttja A10 Fusion därefter.

Prestanda

Vi börjar med prestandan. Som vanligt har vi låtit enheterna gå igenom en serie olika prestandatester, och resultaten jämförs därefter med tidigare modeller. Sedan tidigare mäter vi telefonerna med hjälp av testerna 3D Mark Ice Storm Unlimited, GFX Bench Metal och Geekbench 3. Den här gången provar vi också med det svenskutvecklade verktyget Nenamark 3. Under alla testerna har telefonen både Wifi och Bluetooth aktiverat. Bakgrundsuppdateringar, notiser och dylikt är avstängt och strömsparläget används inte. Alla tester utförs dessutom tre gånger, och vi räknar ut ett snittvärde från dessa tre.

3D Mark Ice Storm Unlimited låter processorn rendera bildrutor i upplösningen 720p "utanför skärmen", och stillbilder på bildskärmen uppdateras för varje 100 bildrutor för att visa framsteg. Resultatet blir ett totalpoäng, där högre siffror är bättre. GFX Bench fungerar på ett liknande sätt, men renderar en scen i 1080p (också detta "utanför skärmen") och redovisar resultaten utifrån hur många bilder per sekund enheten klarade att rendera.

Geekbench 3 är utformat för flera olika plattformar såsom Mac, Windows, Android och IOS. Prestandatestet genomförs först med bara en processorkärna och därefter med alla tillgängliga. Resultatet redovisas som poäng där högre siffror är bättre.

Nenamark 3 skiljer sig genom att inte utgå från en statisk scen och mäta prestandan, utan genom att gradvis lägga till mer komplex grafik i en miljö och köra testet tills uppdateringsfrekvensen 60 bilder per sekund inte längre kan upprätthållas. Resultatet presenteras sedan utifrån hur många "nivåer" av komplexitet enheten klarade. Den första nivån är 1-1, andra 1-2 och så vidare till nästa miljö som börjar på 2-1.

Enhet

Värde

Iphone 7 Plus

4-3

Iphone 7

4-3

Iphone 6S Plus

4-3

Iphone 6S 

4-3

Ipad Pro 12,9 tum

4-3

Ipad Pro 9,7 tum

4-1

Både Iphone 7 och Iphone 7 Plus får mycket likartade resultat i prestandatesterna, vilket inte är konstigt då processor och annan hårdvara ska vara identiska. En skillnad som upptäckts är att den större Iphone 7 Plus har 3 gigabyte primärminne istället för 2. Detta används troligtvis åt att hantera de dubbla kamerorna (som förutom den större skärmen är den enda skillnaden mellan de två modellerna).

Anmärkningsvärt nog presterar Iphone 7 Plus trots detta något sämre i 3D Mark-testet med några få poäng. Det är ingen stor skillnad, men den är konstant även när vi kör testet flera gånger. Kanske beror skillnaden på den större skärmen där bilderna ritas upp. I Geekbench presterar de båda likadant, och i GFX Bench Metal får Plus-modellen något högre betyg – gissningsvis tack vare det extra minnet.

Vi kan konstatera att A10-processorn i enlighet med vad Apple säger levererar imponerande prestanda. Alla testerna visar på avsevärda förbättringar jämfört med förra årets modeller, och genom att studera utvecklingen över flera generationer blir helhetsbilden ännu mer imponerande. Iphone 7 och Iphone 7 Plus är riktiga monster, och det är väldigt glädjande siffror som testerna levererar.

Webbprestanda

I vanlig ordning testar vi också prestandan hos den inbyggda webbläsaren Safari genom tre olika tester som mäter hantering av Javascript. Här använder vi testerna Jetstream, Mozilla Kraken och Google Octane.

Vi kan även här konstatera en tydlig förbättring jämfört med modeller med förra årets A9-processor, och en markant förbättring jämfört med A8-processorn. Det ska dock tilläggas att Iphone 7 och Iphone 7 Plus testats med IOS 10 som de skeppas med, men de äldre enheterna är testade med IOS 9. Prestandan i Safari kan alltså ha förbättrats något även på äldre enheter genom att uppdatera till IOS 10.

Batteritid

I flera år har användare uppmanat Apple att sluta göra enheterna tunnare och lättare för varje år, och istället satsa på att förbättra batteritiden. Dessa verkar nu ha blivit bönhörda, för Iphone 7 och 7 Plus är nämligen exakt lika tjocka som sina föregångare Iphone 6S och 6S Plus, och väger bara några få gram mindre. Ändå är batteritiden vid vardaglig användning upp till två timmar längre på Iphone 7 jämfört med Iphone 6S, och upp till en timme längre på plusmodellen.

Detta möjliggörs dels genom att batterierna är kraftigare i årets modeller än föregångarna. Iphone 7 har ett batteri på 1 960 mAh jämfört med Iphone 6S som hade 1 715 mAh. Iphone 7 Plus har ett batteri på 2 900 mAh jämfört med 2 750 mAh hos Iphone 6S Plus. Ännu viktigare för batteritiden är dock mer strömsnåla komponenter, och här får vi ge A10 Fusion den största medaljen tack vare sin förmåga att växla till en enklare processorkärna som drar mindre ström när det är möjligt.

Det här betyder också att variationen i praktisk batteritid kan väntas variera mer än någonsin beroende på hur telefonerna används. Jag har testat både Iphone 7 och Iphone 7 Plus några dagar och använt dem som mina huvudsakliga enheter. Det betyder att jag använt appar som Safari, Instagram och Facebook för att surfa både över Wifi och mobildata, samt att jag lyssnat på musik och poddar och inte minst använt kameran en hel del. Det är precis så jag använt min tidigare Iphone 6S, och det är bara att konstatera att Apple verkar hålla vad de lovar när det gäller den genomsnittliga batteritiden. Min ett år gamla Iphone 6S brukar ha mindre än 10 procent av batteriet kvar framåt klockan 18 på kvällen om den inte fått laddning under dagen. Iphone 7 hade närmare 30 procent kvar vid samma tidpunkt, och Iphone 7 Plus nästan 40 procent. Men som sagt, dessa siffror lär variera ordentligt beroende på hur (och hur mycket) telefonen används under dagen.

Surftest

Vi genomför också en prövning av batteriet med hjälp av våra statiska tester. Här rullar enheten tills batteriet tar slut, och skärmen är tänd under hela förloppet. Dels kör vi ett automatiskt test som simulerar surfning mellan ett antal olika webbsidor, och dels ett där vi spelar upp en video gång på gång tills enheten slocknar. Vi genomför testerna med en fast ljusstyrka på bildskärmen uppmätt till 150 cd/m2, vilket är ungefär hälften av IOS inbyggda reglage. Även under dessa tester har telefonen både Wifi och Bluetooth aktiverat. Bakgrundsuppdateringar, notiser och dylikt är avstängt och strömsparläget används inte.

Den större Iphone 7 Plus klarade att surfa runt i 12 timmar och 32 minuter ansluten till Wifi. Det är inte riktigt de upp till 15 timmar som Apple utlovar, men ändå en rejäl förbättring jämfört med de 9 timmar och 26 minuter som vi uppmätte med Iphone 6S Plus i oktober förra året.

Den mindre Iphone 7 klarade 10 timmar och 50 minuter. Också det är lite under vad Apple anger som maxlängd, men ändå en bra bit över vad föregångaren Iphone 6S klarade i våra tester vilket var 8 timmar och 37 minuter.

Kommentarer
35 svar
Amanda Reventlid
har en hemlig dröm om att alla en dag ska vara cyborgs. Fascineras mycket av digital livsstil och gillar tv-spel. Pillar gärna itu saker för att se hur de funkar med varierat resultat.
Jakob Nilsson
Utgår från Apples ekosystem, men vänstrar med en del Google-produkter. Intressen förutom teknik är spel, musik och bakverk. Lyssnar helst på vinylskivor eller kassettband för den rätta känslan
Thomas Ytterberg
är skärm- och tv-nörd som kan allt från HDR till HDMI. Långt utvecklat beroende av Buffy the Vampire Slayer, och en förkärlek för enhörningar.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.