Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Lukas

Lukas

Medlem
  • Registrerad 2001-12-21
  • Senast aktiv 2006-06-08
  • Antal inlägg 540

Foruminlägg

De senaste inläggen Lukas har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2003-09-21 15:24

Finns väl ett par saker att tycka. AMP är bra men endast för företag i mellanstorlek och upp. Jag hanterar servrar med allt från 3 användare upp till hundratalet och pengarna man kan motivera skiljer därför ganska markant.

Det som kan upplevas irriterande utöver att det inte finns någon uppgraderings path (synd för mig jag har en 10.1 privat men har inte lust att fläska ut för en ny unlimited) är att skillnaderna Server / Client kan summeras som följer.

Grafiska administrationsverktyg (en del extra saker för installerade förvissom men det kan man ordna för egen maskin)
Den artificiella 10-användar gränsen borttagen (precis som ASIP)

Jag tror att denna policy driver ganska många till att nyttja ljusskygga kopior och det kommer begränsa Apples inspår i serversammanhang.

  • Medlem
  • 2003-09-21 15:17

Det är inte vidare riktigt i mitt tycke att jämställa DOS med någon form av *nix variant även om båda är kommandroadscentriska. DOS är liksom inte på riktigt i jämförelse.

Sedan då till diskussionen huruvida allt ska vara grafiskt eller inte. Det är väl lite svårt att svara på problemet som jag ser det just nu är att man måste använda både skalet och Apples admin verktyg. Vore naturligtvis bäst om båda fungerade fullt ut men så är det inte. Dessutom ska sägas att de som inte vill grotta vill antagligen inte göra så avancerade servertrick varvid det grafisk även i nuvarande inkarnation fungerar helt OK. För de som vill ha mer tror jag det är svårt att få allting grafiskt.

10.3 Server är ett klart steg upp men mailfunktionaliteten är fortfarande så pass inkomplett att jag inte skulle använda den i en produktionsmiljö med mer än ett tiotal användare. Alternativen är dessutom inte till närmelsevis gratis såvida man inte byter upp sig i komplexitet.

Sedan vad produkter stödjer som i HP exemplet är ju en helt annan femma. Det styrs ju helt och hållet av vand den genomsnittlige användaren nyttjar. Sedan finns det ju ett antal *nix dialekter, bara för att de delar sin grund och kanske är POSIX kompatibla behöver de inte vara lika som bär. Så de 10-20 sidorna är för 5-6 olika OS.

  • Medlem
  • 2003-09-09 20:12

Är det någon mer än jag som förfasats så smått över tullverket och de lätt barocka längder man måste gå för att kunna importera en liten skitprodukt i minimala mängder från ett icke EU-land?

Har någon något listigt att säga på området, det tycks finns en uppsjö fallgropar som kan bli dyra. Vilka är de vanligaste?

  • Medlem
  • 2003-09-09 19:57

Bland otroligt omaciga saker kan nämnas OpenDirectory problematiken om man "ställer ner" en server från att vara delande nod till lokal stängs password servern av och alla konton som skapats som "advanced" (i lösenordsval minns inte exakt vad det heter) blir obrukbara. Inte så svårt att fixa men en varninga hade varit på sin plats inte för att jag klagar mycket bra jobb för min del men iaf.

Varken ftp eller mailservern klara virtuella användare d.v.s användare utan riktiga konton vilket bidrar till problematiken nämnd ovan att domäner inte särskiljer mailkonton.

Båda de ovanstående fenomenen är gamla surdegar som debatterats hett både utanför och innanför Apple.

  • Medlem
  • 2003-05-29 16:17

Myth III är ett tragiskt kapitel. Efter att has spelat Myth I och II i många år och med stort nöje deltagit tävlingar så hoppades man ju att Myth III skulle spinna vidare i samma anda trots ny utvecklar. Men icke... spelet känns genomgående plastigt och är på Macen optimerat ungefär inte alls. Min favorit irritation är att om man har dubbla ethernet interface (Säg Airport och Internt ethernet) funkar inte online spel. Inte nog med att man måste använda GameSpy men spelet crashar faktiskt om det finns mer än ett interface aktivt. Otroligt uselt kodad och QA obefintligt.

  • Medlem
  • 2002-12-10 18:19

PowerLogix RapidFire ? FireWire/USB Combo

Grundförutsättningar

RapidFire är ett kombokort för alla PowerMacar med PCI-platser samt de Apple-kloner som stödjer 8.6+ och har PCI-platser. Det finns dock undantag nämligen PowerMac Performa 5500/6500, varför ska vi komma till lite senare. Kortet har 3 FireWire-portar, två externa, en intern samt två externa USB-portar. Systemkraven är som för alla FireWire-produkter minst 8.6, dock rekommenderas som alltid 9.1 eller senare då FireWire-stödet under 8.6 lämnar en del övrigt att önska.

Paketet innehåller en spartansk men fullt tillräcklig manual och kortet självt. Manualen som även finns att beskåda som pdf innehåller instruktioner för installation av drivrutiner för de MacOS-versioner som kräver det (8.6-9.0.4) och installationstips för den fysiska installationen. De senare täcker de flesta modeller väl och borde göra själva installationsfasen närmelsevis befriad från oro även för de som är ovana att rota i sina maskiner.

<center>

</center>

Installation

Installationen av kortet är som med de flesta PCI-kort en problemfri operation. Naturligtvis ska man hantera kortet med viss försiktighet eftersom det handlar om elektroniska komponenter som lätt kan ta skada av statiska urladdningar.

Drivrutiner krävs endast under MacOS 8.6 till och med 9.0.4 och det är Apples egna som gäller. Det kan vara ett problem att installera dessa på äldre modeller då installeraren kan konstatera att programvaran man försöker installera inte stöds av den maskin man använder. Lösning på detta är att helt enkelt hålla ner alt-tangenten då installationsprogrammet startas, detta finns beskrivet på PowerLogix hemsida, det saknas dock i manualen.

<center>

</center>

Prestanda

Då det är svårt att empiriskt mäta verkligt användande har kortet bedömts på två vis. Det ena är ett rent benchmark utfört på samma disk under tre olika förhållanden. Benchmark-testen är utförda på följande vis. Samma 120Gb FireWire-disk har testats med FWB HardDisk Toolkit 4.5 under samma operativsystem i två olika maskiner. Testet som sådant mäter egentligen disken mer än kortet som sådant men skillnaderna är den intressanta informationen och inte de egentliga värdena. Disken har testats anslutet till RapidFire-kortet dels i en PowerMac G3 DT 266 samt anslutet dels till RapidFire-kortet och till de inbyggda portarna i en PowerMac G4 QS. Den senare för att ge en referenspunkt mot moderkortsbaserad FireWire.

PowerMac G3 DT
<center>

</center>
PowerMac G4 QS RapidFire
<center>

</center>
PowerMac G4 QS Inbyggt
<center>

</center>

Hastigheterna som kortet klarar att operera med är ganska imponerande även på en gammal maskin, så för ren dataöverföring får RapidFire-kortet mer än väl godkänt.
Den andra bedömningspunkten är ett subjektivt funktionstest, det vill säga, fungerar enheter smidigt, finns det inkonsekvenser man inte märker med inbyggd FireWire?
Även på denna punkt klarar sig RapidFire-kortet mycket bra, funktionaliteten är precis som den man förväntat sig av inbyggda FireWire-portar och enhetsstödet är klanderfritt.

Övrigt

Trots kortets tekniska förträfflighet och smidiga installation finns det en del saker att anmärka på. Först och främst finns det en liten detalj som är bristfälligt täckt i manual och dokumentation och det är kortets mycket specifika krav vad det gäller strömförsörjning. Kortet kräver väldigt mycket ström över PCI-bussen vilket kan vara ett problem för användare som redan har kort med liknande krav, till exempel videoredigeringskort, andra FireWire-kort eller en del nätverkskort. Symptomen vid för lite ström är dessutom allt annat än enkla att felsöka då FireWire-bussen accepteras av operativsystemet. USB-funktionaliteten påverkas inte heller, det enda som sker är att kortet inte kan ?se? någonting över FireWire. Det är även av detta skäl som PowerMac/Performa 5500/6500 inte stöds då dessa modeller liksom andra Performa-modeller med PCI-platser inte skickar tillräckligt mycket ström via PCI-slottarna. Eftersom ett kort av denna typ generellt sett används i äldre maskiner för att utöka funktionalitet kan man vara låst i val av PCI-slot. Detta eftersom det ofta finns andra kort installerad, då blir detta ett ordentligt problem.
OS X stöds officiellt endast för maskiner som i sig stöds för OS X av Apple. Detta innebär inte att det inte fungerar på äldre maskiner med OS X installationer. Dock visar snabba tester att hastigheterna kan bli ordentligt lidande jämfört med MacOS 9 för vissa äldre maskiner.

Sammanfattning

Kortet håller genomgående mycket hög standard och dokumentationen, med reservation för ovan noterade punkter, håller även den god klass. Produkten som helhet ger ett genomtänkt intryck och tycks fylla sin funktion, snabb och relativt okomplicerad utbyggnad av både äldre och nyare maskiner väl. Prestandan är väl godkänd och kortet är ett inte alls oävet tillskott om man behöver nya eller ytterligare FireWire- och USB-portar. Man kunde kanske önska att kortet kunde få ström matat från andra källor än endast PCI-slotten då det skulle öka användningsområdena. PowerLogix är snabba på supportärenden men supportpersonalen är inte vidare kunnig utan följer en satt spelplan. Något som kan vara irriterande i synnerhet då syftet är att få information och inte lösa ett specifikt problem. Priset är hos amerikanska återförsäljare runt $60 vilket är förhållandevis billigt för ett kort av denna typ. Allt som allt är det en klart godkänd produkt för den som önskar FireWire- och USB-portar på en enda enhet.

http://www.powerlogix.com

©2002 Lukas Hjalmar

Ändrade rubriken, pga teckenfel i 99mac.app /M

[ 26. Januari 2003, 23:50: Meddelandet ändrat av: Martin Belak ]

  • Medlem
  • 2002-12-10 08:04

Vad ska du göra?

Finns ju en del alternativ till Disitiller. Enfocus Pitstop och Agfa Apogee Create är ju inte oävna om man ska ha högupplösta PDF:er till tryck med flödes kontroll och PDF RIP.

  • Medlem
  • 2002-10-31 22:50

Grafik testen är ett skämt dessutom, det tycks som om SpeedRun har svårt att se skillnad (eller snarare räkna) på maskiner som stödjer QuartzExtreme och de som inte gör det. Får konstant sämre graphics rating på ett ATI Radeon mot ett ATI Rage 128 Pro i samma maskin.

  • Medlem
  • 2002-11-12 11:24

Har faktiskt både och i gömmorna *grin*

  • Medlem
  • 2002-10-24 00:13

Orerar gärna och ofta så jag börjar med ett par rader här

Mac-konsult sedan allt för länge. Har en liten hobbylokal på 40kvm med en hoper macar, ett par PC-kärror med olika OS och nått Solaris åbäke (och så tre nördar till då). Driver servrar av olika slag och pillar en hel del med begagnade macar för min egen och kunders räkning. Har 5 macar i dagligt drift... minst...

Vet inte vad som kan vara av intresse att veta, blir lätt dravligt och irrelevant, fråga så gives svar. Testar och utvärderar gärna i vilket fall.

Snarare hårdvara än mjukvara men jag är inte omöjig (har dock en del att göra på den senare fronten ändå).

  • Medlem
  • 2002-10-31 15:50

Tidsfördrif - Mitt gamla stamlokus när kontoret låg i kåken. Bra öl bra mat och en sympatiskt slak inredning i källaren.

  • Medlem
  • 2002-10-22 11:20

Som förslag för nästa outing höjer jag en röst för Tidsfördrif [inte alls nepotism promis], finns dessutom trådlöst för den med DCN konto. Dessutom kan man kanske ordna mer permanenta tider där om det dyker upp ordentligt med folk men vad vet jag.

  • Medlem
  • 2002-10-22 11:25

Föresten så tror jag nog att den dagen man ligger där och blir uppäten av vargen, så hade man hoppats att någon ropade och varnade för den...

Fetaste analogislakten jag sett på länge... kudos

  • Medlem
  • 2002-11-01 12:09

Det trevligaste programmet i grundinstallationen var en CPU-övervakare som man kunde stänga ner valfri propp med. Intressant nog kunde man stänga av alla men då (inte helt otippat) var lätt komplicerat att slå på någon av dem igen =P

Det var riktigt roligt att göra på en 4 propps version på en mässa... medan säljaren mässade om stabilitet etc etc. Tänk så elaka nördar kan vara ibland.

  • Medlem
  • 2002-11-01 11:34

Fett, fortfarande ilsk på Apple för att de nitade BeOS på Macar. Hade en polare med en BeBox (2x603e om jag minns rätt). Ett mycket trevligt OS för sin tid.