Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Johannes123

Johannes123

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2005-07-31
  • Senast aktiv 2012-02-06
  • Antal inlägg 42

Foruminlägg

De senaste inläggen Johannes123 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av bjelkeman:

Jag erbjuder 1000 spänn till den som kan kapa en inbyggd iSight på en Mac som kör 1.4.9 eller senare, utan att fysiskt röra datorn, och sedan kan upprepa detta på en av mina Macar (bärbara och stationära) i den miljö där de normalt vistas.

Det som började med några enklare spekulationer håller nu på att bli en själv uppfyllande profetia

Men 1000 kr är för lite tror jag.

Ursprungligen av rhesus:

Jag tror nog att alla som har en MacBook är medvetna om att det sitter en kamera där. Hur skulle man kunna missa det menar du?

Den "slutigitiga" lösningen vore ju att Apple monterar en switch så att man kan "bryta strömmen" till kameran. Vill du ha en sådan så kontakta apple och påpeka detta.

(Glöm dock inte att även en sådan kan missbrukas. En "hackare" kan visa hypnotiska mönster med pyskedeliska ljudeffekter till på en webbsida så att du undermedvetet slår på switchen.)

Ärligt talat men väldigt många, oftast äldre, vet inte någonting om datorer även om dom har en, och skulle inte fatta att datorn har webkamera eftersom dom inte vet vad en webkamera är till att börja med. Om du inte tror mig, fråga någon som arbetat med t ex internetsupport till vanliga kunder. Dessutom vet jag väldigt många macanvändare som inte vetat om att datorn haft inbyggd mikrofon, som är betydligt svårare att upptäcka på en "svart Macbook" för att citera mig själv.

Som du och många andra påpekat löses problemet enklast med en klassisk strömbrytare. Synd att den "försvann" när iSighten byggdes in i datorn.

Sist men inte minnst behövs det inte heller någon övernaturlig kraft för att slå på en strömbrytare heller, ett mail med uppmaningen "säkerthetsmeddelande från xxx upmanar alla att genast slå på kameran annars kraschar datorn!!!" och det är alltid någon som gör det.

Ursprungligen av rhesus:

Ja, jag har läst den och jag förstår inte vad den har att göra med att det sitter en webbkamera i din dator som du själv kontrollerar och som dessutom har en indikering när den är aktiverad.

Det är klart att det står var och en fritt att täcka över sin iSight om han eller hon vill, en hel del lösningar har nämts i denna tråd:

* tejpa över kameran
* köpa ett plastlock
* smeta vaseiln på linsen
* ta bort drivrutinerna

Såvarför dikuterar vi fortfarande detta? Jo vissa verkar inte kunna låta bli att dra in politik och personliga övertygelser i varenda tråd de snubblar över.

Anledningen till att frågan diskuteras beror ju på flera saker.
Den upplevda känslan av bevakning pga att man har en kamera i ansiktet samt den tekniska delen där användaren inte har full kontroll att stänga av kameran.
Frågan har rätt stark koppling till politiken också anser jag.

Datorn går ju förvisso att stänga av liksom internet uppkopplingen, även airporten och blåtanden stängs väl av helt eller?

Men faktum är att de punkterna ovan som rhesus sammanfattar inte hindrar någon kapning av kameran överhuvudtaget. Visst blir bilden begränsad från ljusnyanser --> totalt mörker, liksom ljudet från bra --> knappt hörbart, Kan man inte byta ut drivrutinerna utifrån? Men... hur hindrar en post-it lapp en eventuellt attack? Märker man att en liten grön diod tänds på datorn när man gör något annat

Och hur många äldre med en svart Macbook vet att datorn egentligen har en kamera samt mikron?

Som sagt, problemet kvarstår så länge iMacen inte leveras med post-it lappen på.
Och att kapa en webkamera kan inte vara hackarnas Monteverest eller?

Dags för "web-fråga" snart tror jag... Täcker du över din iSight?
Jag har träffat på folk som gör det, även på de bärbara.

Själv tycker jag att det borde finnas en mekanisk switch som förser både kamera och mikrofon med ström så att de blir omöjliga att hacka när de är avstängda iaf.

En anledning till att Macanvändare täcker iSighten tror jag beror på att iSighten, den gamla, hade en liknande funktion som jag beskrev ovan.

Kan man inte ha en svart bild på iMacens skärm

Ursprungligen av Dalle:

Kan man inte göra något för att CoreDuoTemp ska starta automatiskt när OS X startas upp?

Prova att lägga till CoreDuoTemp bland "startobjekt" under "konto" i Systeminställningar. Det borde fungera.

Har testat CoreDuoTemp nu och den fungerade bra (38°C), tack för tipsen. Tyvärr har jag inte fått iStat att fungera ännu men det spelar inte så stor längre.

Jag har gjort följande iakttagelser på min nya iMac 20".

1. Det strömmar lite sval luft ur det runda gallret när datorn är på men inte i vila, alltså går fläckten förmodligen nästan jämt men inte så det hörs.

2. När hårddisken går i vila (men inte datorn) försvinner hummandet som förmodligen beror på diverse resonanser i datorn och skrivbordet, men fläckten snurrar, om en riktigt riktigt tyst.

3. 20 cm ovanför datorn hörs ingenting (?) vilket antingen beror på att ljudet inte sprids ditåt eller på stående ljudvågor i rummet.

Ursprungligen av Bob the Builder:

Det kom en uppdatering till iStat nano här i veckan. Den nya versionen visar tempen också i min intel iMac.

Har du den senaste iMacen? För iStat nano visar varken temp eller fan på min iMac, så jag undrar om det finns något stöd för dessa funktioner.

Har inte hittat någon bra widget där man kan se temperaturerna på datorns olika komponenter, till en iMac då. Har användt iStat innan men den fungerar inte lika bra på intel verkar det som.

"inget alls brum/oljud" - senaste iMac 20"

Visst "hummar" datorn eller hårddisken snarare, men jag tycker inte den brummar.

Man borde skillja på senaste och näst senaste intel iMacarna, samt vilken modell. Sen kan jag inte svära på om det är fläckten eller hårddisken som låter, eller kanske båda?
Jag antar att fläkten/(fläktarna?) inte går eller att de är tystare än hårddisken, för när hårddisken går i vila så blir datorn riktigt tyst.

Sist men inte minst har det diskuterats i flera tidigare trådar om resonans-problem som beror mer på omgivningen och skrivbord än datorn själv.

...och (iMac G4 Globe 1,25GHz låter mer)

Jag har en ny iMac 20" och är väldigt nöjd med den datorn.
Men, när jag kör program i X11, t ex GIMP, så bli muspekaren gul.
Detta är rätt störigt då det är svårt att se gult mot vit bakgrund.
Är det någon som vet hur man rättar till den här buggen?

Det förklarar en del, tack.

"min skickades 19 sep inget har hänt sen dess.. inte ens fått ett mail.. vad är fel?"

jbn, har du provat att spåra försändelsen på TNT's hemsida?

Är det bara jag som undrar hur stor skillnad 256 MB VRAM innebär mot 128 MB VRAM på X1600 kortet? På Barefeats hemsida är ju skillnaderna inte så stora som man hade kunnat tro, dessutom är nya iMac med 128 MB snabbare i spelen än näst senaste med 256 VRAM.