Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Meckarcrille

Meckarcrille

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Pensionär, fd universitetslektor i fysik på KTH
  • Registrerad 2008-07-14
  • Senast aktiv 2012-11-09
  • Antal inlägg 36

Foruminlägg

De senaste inläggen Meckarcrille har skrivit i forumet.

Hej igen,

Jag kanske var förklarade lite dåligt.
Det var inte 30% kvar efter 45 minuter, batteriet hade gått ned från 94% till 70% på 45 minuter. Batteriet hade gått ner 30% från full laddning på 45 minuter. Det pekar på minst 2 timmars körning innan batteriet är fullt urladdat. I det här fallet ger procenten lite väglednig.
Annars har jag gett upp - hur många gånger ska vi se att den så kallade batterihälsan är något som datorn räknar ut och som inte har så mycket med verkligheten att göra och inte är mycket att lita på.

Jag skulle se om batteriet som endast var urladdat 12 gånger på 1,5 år verkligen hade bra kapacitet. 94% hälsa - efter 45 minuter var laddningen nere i 70 %. Jag gick och tittade på TV och glömde bort testet... Sedan såg jag efter 3 timmar att datorn föreslog att jag skulle ladda batteriet igen. Knappt 1/3 av laddningen hade gått åt på 45 minuter, dvs ett par timmars batteritid borde det ha blivit - inte dåligt - och utan att följa anvisningar för bästa livslängd på batteriet. Visar bara att jag hade tur när jag köpte batteriet. Dålig kötsel hade tydligen ingen större inverkan.
Summa av kardemumman - få ett bra Applebatteri är lsom att spela tärning..

Det är ett originalbatteri! Bateriet var nytt, hade en ytlig skavank, som knappast syntes och såldes för halva priset frakten medräknat.
En enstaka djup urladdning av batteriet någon gång är säkert bra.

Hej,

Jag är inne på mitt 3:e batteri för den dator jag sitter vid nu MBP 15". Det senaste är det jag köpte billigt från England. Det är ca 1,5 år, har bara 12 cykler bakom sig och hälsa 94%. Sladden sitter nästan alltid i utom när jag är ute och reser eller är ute och kör bil längre sträckor - dvs ett apr gånger i veckan. Jag tror att räknaren har tagit fel på antal gånger (hur det nu kan ske). Jag får ut över en timme med full fart och skapligt med ljus på skärmen. Ett av mina föregående batterier var uruselt efter mindre än ett år. Jag har inte ändrat några rutiner på batterihantering under årens lopp.
En sak är helt klar - det finns ingen koll av kvaliten på batterier från Apples sida. Det hänger tydligen mer på tur eller otur än hur man behandlar sitt batteri.
Jag har haft mer än ett dussin Mackar sedan början på 80-talet och aldrig råkat ut för sådant skräp som ett par av deras batterier till MBP 15".

Jag har skrivit förut om The Bookyard, titta på
TheBookYard : UK Apple spare parts specialist
Där finns prima batterier till halva priset och en massa annat "godis".

Hej,

Siffrorna verkar helskumma. Jag köpte ett batteri med skönhetsfel billigt för ca ett år sedan. Nu är batterihälsan 94% och inga tråkiga problem vid batteridrift. Ett halvår och 31%, definitivt inte bra!
På något sätt kan programmet mäta samband mellan laddningsström och spänningen över batteriet och därifrån räkna ut kapaciteten. Genom att se på spänningen kan man avgöra laddningsgraden. Laddningsströmmen vid den aktuella spänningen talar om i vilket skick batteriet är. Sedan finns det ketsar som håller koll på hur många cykler batteriet har varit med om.
Jag kan tänka mig att man vill kolla den laddnngsregulator som måste finnas under skalet på din dator.

Hej plan B,

Jag brukar flyga med Ryan 3 - 4 ToR med Ryan varje år (och ibland med anda bolag när det är billigare!). Med prioriterad ombordstigning blir det faktiskt bättre än med SAS, som inte heller serverar något gratis. Ryan håller dessutom tiderna! Håller man sig till Ryans "spelregler" så finns det ingen anledning till ilska. Bra mycket bättre service än Apples godtyckeliga agerande ...

Hej FrrH,

Både Santa Rosa MBP och dess föregångare har batterier av "skiftande" ofta usel kvalité. Det senaste batteriet jag köpte för under 800:- på The BookYard håller efter 4 månader 97% "hälsa" och hade 99% när jag köpte det. 1,5 h med nedragen ljusstyrka och snålfart efter 4 månader, helt OK!

Hade jag inte hittat det superbilliga originalbatteriet med en liten skönhetsfläck hade jag köpt ett piratbatteri. Jag tror inte att ett piratbatteri kan bli sämre än en del av de batterier som Apple säljer.
Tråkigt att Apple struntar i sina kunder och inte erkänner att en del av deras batterier är helt kassa.

Jag tror på en kombination av stor belastning och dåligt batteri.
Min dotter som är på besök märkte att min MBP la av efter bara 15 min. Hennes gamla MB är ganska gammal och den håller laddning minst en halvtimme trots att batteriet är smått antikt vid det här laget.

Drygt två år gammal MBP och andra batteriet är i princip slut. Enligt Apple support är det inget märkligt att batterierna "tar slut" efter ett år. Att Apple har påverkats av reaktionen mot deras mer än usla batterikvalite är glädjande. De nya MBP har tydligen bättre batterier.

Köpa original - enligt mina erfarenheter är det tveksamt. 3 cykler och 62% ser väldigt skumt ut även om iStat ibland visar mycket besynnerliga värden så är batteriet verkligen skumt! Trots allt har jag beställt ett batteri från England.

På TheBookYard (UK) har jag hittat billiga (men missfärgade) oanvända orginalbatterier som kostar under 800 kr, inklusive UPS-frakt och leverans några dagar. 9% extra moms ingår också. 3 månaders garanti. Det kanske kan vara en lösning för svenska användare också?

Under garantitiden hinner jag se om batteriet är bra. Kanske ska jag stänga av datorn oftare och inte ha den i vila och på laddning så mycket.

Asch... jag glömde det jag egentligen skulle skriva.
Igår satt jag på Arlanda "utrikes" tidigt på morgonen och tänkte skriva några mail. Jag har Telias mobila bredband. Batterihälsa 64% (2 år gammalt batteri, 40 cykler) och drog igång MBP, satte in USB-mojjen och fick webb-kontakt. Starten tog ca 1,5 minuter, "uppe i luften" efter ytterligare ca 1/2 minut och så - bedrövelse och pina - slocknar datorn och skärmen är helsvart. 2 minuter med 64% batterihälsa - jag tycker att practical jokes kan vara rätt kul - men det här var bara ****** dåligt. Jag har hittat var jag kan köpa ett billigt och bra piratbatteri - vadå? - sämre än somliga av Apples batterier kan det i alla fall absolut inte vara. Tyvärr är jag inte ensam om att ha samma sopor, men det gör inte problemet ursäktat eller förståerligt. En god vän sade till mig i slutet på 80-talet -först var det hästskojjare, sedan kom bilskojjarna och nu har vi datorskojjarna, det blir aldrig något slut på skojjeribranshen.

Frågan är:
Hur får vi som är grundlurade riktiga batterier utan kostnader (få Mac att agera på ett seriöst sätt) - eller hur får vi upp Mac ur dyngan så vi vågar köpa ett nytt orginalbatteri?

Ja Acke du har rätt! Jag har fått använda en extern DVD-läsare bland annat för att läsa medföljande DVD-skivor. Priset 1500 kr inkluderar ett batteri till datorn, batteriet kostar 800 - 900 kr om jag behöver ett nytt (eller så kan man sprätta upp batteripacket och löda in standardceller från ELFA). För min fru som bara skriver en dokument, surfar lite och skriver/läser mail blir det ingen större skillnad i datorhantering. Den inbyggda web-kameran är faktiskt riktigt bra. Trådlösa LANet är ett av de snabbaste jag sett. Datorn har bara ett bara flashminne och ingen riktig hårddisk. Det hon jobbar med kan vi föra över med SD-kort eller USB-pinne till Mac när hon är hemma. Efter att jag hade en PC hemma på 80-talet som min fru använde dröjde det inte länge förrän jag fick lova på hedersord och sanning att jag aldrig fick "lura på" henne en PC mer. (Våga bara ta hem en - sade hon.) Hon är mycket nöjd med alla de varianter av Mac som vi har eller har haft hemma, både stationärt och bärbart. Jag lyfte faktiskt en del på ögonbrynen då jag såg henne jobba med eeePC.

Sebastu

Det där beta-programmet för batteri-monitorering låter intressant. Borde finnas på nätet. Har du någon adress - jag misstänker att andra också är intresserade. Det kändes verkligen förargligt när batteriet var totaldött efter ca 20 urladdningar och 1,5 år. Det bemötande jag fick på Mac-support kan inte beskrivas med det begränsade ordföråd på "oborstade" ord som jag har.

Jag köpte en eeepc med Linux åt min fru (så hon slipper ta med sig sin mac på resor). Jag peppade upp den med ett 1 GB minne jag hade liggande. Den är riktigt snabb trots en ganska lånsam processor eftersom den har ett effektivt operativsystem. 1500 kr - med Open Office (och andra program - helt kompatibla med vanliga Office, mm) och en massa smått och gott som WLAN, webbkamera, mm. Samma pris för en ganska snabb och komplett dator som för ett Mac-batteri. Det är inte utan att man börjar undra på proportioner.

Stå för sina produkter, vara reko, driftsäkerhet, kvalitet ... Jag vill inte säga att det går utför - jag gillar definitivt inte de förändringar som sker.

Jag tillhör också en av de som är besvikna på Apple Support och deras godtycke. Sista gången då jag talade med dem kände jag mig som en sovjetmedborgare som blivit uppringd av KGB. Ett 18 månaders batteri med 20 uppladdningar var naturligtvis förbrukat och helt slut! Det gick inte ens att diskutera!!!

En av mina gamla G4 Powerbook hemma fick också en skärm som slocknade (för över tre år sedan). Skulle bli svindyrt ... Jag gick in och rotade i burken (som jag brukar göra för att piffa upp minne, hdd eller kladda till med lite extra kylpasta). Hör och häpna, när jag plockat av ledningsskydden vid gångjärnen till skärmen och dragit ut ledningarna en bit kom skärmen igång. Tydligen ledningsisoleringsfel eller dålig lödning någonstans. G4an går fortfarande några dagar i veckan, det enda är att jag har får använda extra är en PC-mus när musplattan lade av för ett år sedan. Speciellt när barnbarnen kommer på besök har jag nytta av den maskinen.

Jag vet inte om det är jag som har blivit gnällig eller om Apple support har tagit intryck av tongångar från den undre världen? Roligt är det inte. Min ganska nya MPB har fått mig att känna som om jag har köpt en sprillan ny och fin Mercedes och så hitttar jag en Trabantmotor från 60-talet under huven. Det behövdes lite nedförbacke för att Trabanten skulle komma i 100 km/h och då vägde bilen inte mer än 700 - 800 kg. Apple´s vinnande koncept är att kommunikation är inbyggd i systemet från början, medan PC har kommunikationen är som en påhängd "ryggsäck" (patch). I PC-världen tänkte man fel redan från början.

Nu till den springande pudelns kärna. Hur får vi gamla trogna kunder rätt, när Apple har "gått och köpt en massa skräp" och inte vill ta sitt ansvar och rätta till felen. Det motsvarar hur får man Mercedes att erkänna att en gammal stinkande och törstig tvåcylindrig tvåtaktare inte är att förvänta sig i en sprillans ny Mercedes. OK, man kan göra som Apple - Vad då, bilen rör sig och den "två dagarnas garantitid" (inte riktigt sannt, men i alla fall) är slut. Inte ens en bilskojare skulle gå iland med det upplägget. I datavärlden tycks det gå hur bra som helst...

Jag hittade en site med reservdelar, har glömt var, där MBP skärm totalt gick på 3000 kr, bara displayen ca 1000 kr, logikboard några tusenlappar ... Jag har goda vänner som åker till Tailand för att köpa glasögon, på så sätt får de semestern betald. Jag tror att det är lätt att hitta liknande "affärer" i datorvärlden.

Frågan kvarstår - vad kan vi konsumenter av Apples produkter göra för att inte bli godtyckligt behandlade och för att Applee ska ta ansvar för fabrikationsfel som först dyker upp efter ett år och ett par dagar? Är Apple de minsta seriösa borde de handla annorlunda.

Ojojoj ... inte lätt. Har tittat på priser ett bra tag. Den här diskussionen är intressant, men det är i alla fall svårt att bestämma sig - inte konstigt det är mycket som man ska ta hänsyn till.
Nu talar det tydligen för att det blir en Seagate i alla fall. Min Samsung 320 GB 5400 som jag har plockat in har runt 45 MB/s (R&W) är bra för att vara så lågvarvig. Den får åka in i mitt Freecomhölje igen. Det enda sättet att veta om disken snurrar är att trycka örat mot MBP och lyssna noga - OK, kan vara fläktarna jag hör. Ska nog vänta lite till tills någon har provkört Seagaten.

Hej,

Det kan hända att laddaren har slutat fungera. Har råkat ut för det! Har du en ide om hur jag kan låna ut min laddare som fungerar (kollade den igår med både en med de svarta tangenterna och den med bruna svagt genomskinliga (har svårt att komma ihåg vad som är vad). Genom 99.se kanske vi kan komma i personlig kontakt. Bägge burkarna fungerade med laddaren.