Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Bluestreak

Bluestreak

Medlem
  • Plats Karlstad
  • Registrerad 2005-10-28
  • Senast aktiv 2012-08-07
  • Antal inlägg 212

Foruminlägg

De senaste inläggen Bluestreak har skrivit i forumet.

Intressant. Om denna tråd ska vara en slags indikation så har Apple åtminstone två potentiella kunder i Sverige för denna teoretiska C64-liknande maskin. Kanske inte bådar så fruktansvärt väl om man extrapolerar och ser på möjlig global försäljning. :/

Jag råkar annars vara en av de som verkligen gillar Commodore 64 och det mesta med maskinen, men att Apple skulle återuppliva konceptet idag och mer eller mindre "bara" göra ett platt tangentbord med en Mac Mini inuti känns lite tveksamt. Förvisso en intressant teknisk utmaning, speciellt sett till att forsla bort den värme som tveklöst lär genereras av hårdvaran. Sen kan vi alltid diskutera huruvida detta skulle vara en mer eller mindre optimal lösning för praktiskt datoranvändande. Helt enkelt om denna förändring i formfaktor skulle vara överlägsen vad Apple redan idag erbjuder med just Mac Mini.

Annars finns det ju en ny Commodore 64 att köpa, om någon desperat vill ha en modern dator i klassiskt utförande med tangentbord och allt annat i en låda. Bara att beställa och se glad ut: Commodore 64x

Om man inte vet vad man vill ha exakt, kan man alltid testa att leta omkring lite på audiko.net

En gång i tiden brukade jag läsa på IDG för att få nyheter från hela världen och hyfsat uppdaterat. Med åren så gick de ner sig i ett fenomenalt träsk av sugighet, så till dem milda grad att jag anser att den bästa tjänst jag gjort mig själv de senaste åren är att ha slutat läsa skräpet helt och hållet. Om IDG.se ska representera det bästa Sverige har att erbjuda inom teknikjournalistik är jag banne mig inte imponerad någonstans!

Recensioner som ofta är baserade på hur många MHz en processor arbetar i, hur många tum skärmen är på och hur många miljarder funktioner som ingen någonsin kommer att använda, tillsammans med en tragikomisk mängd försök att tilltala en yngre publik genom termer som passar bättre på ett gymnasium eller kanske en förskola. Inte vad jag kallar för informativt.

Att alla som skriver år IDG, åtminstone i Sverige, verkar ha fört upp huvudet så långt in i rektum som det bara är möjligt gör inte situationen bättre eller kvalitén på deras artiklar särskilt mer njutbar. Mer oinformerade människor som skriver om ett givet ämne får man leta ihjäl sig för att finna!

Kommentarerna ska jag väl inte ens börja prata om eller ondgöra mig över. Var gång jag var dum nog att glutta på dem så höll huvudet på att explodera, oavsett var det gällde. Självutnämnda experter överallt, som mer än gärna vräker ur sig dumhet och inkorrekt information efter varannan, helt utan självdistans eller ens en gnutta ödmjukhet.

Något av det absolut mest tragiska är ändå deras fysiska publikationer som jag sett många IT-avdelningar förpesta sina arbetare med av någon för mig helt outgrundlig information. I princip en tidning med utskrifter av gårdagens nyheter från webbsidan. Helt fantastiskt dåligt rakt igenom.

Ursprungligen av Johan Nilsson:

Inget som tekniskt skulle hindra Voddler och Headweb att skapa en html5-app som Vudu.com gjort i USA.
Men som vanligt är det troligtvis bolagen som stretar emot.

Jag har någonstans i mitt bakhuvud för mig att jag sett Voddler säga att de gärna skulle ha en HTML5-lösning på något vis, men att Adobes DRM var ett krav från filmbolagen, tyvärr. Antar att de lyckades gå runt det på gratisfilmerna som är tillgängliga på iOS- och Android-apparna.

Själv är jag mest fundersam på vad appen "skirt" gör. Något utmanande ikon är det i vilket fall.

Lite bakgrund:
Sen 2000-talet tog sin början har alla Mac:ar varit kapabla att boota från något kopplat via USB, inte bara FireWire. Ofta misstar sig folk på detta och tror att man bara kan boota PPC Mac:ar via FireWire. Fel. Det är dock inte helt trivialt att få det att funka alla gånger eftersom man inte kan se och enkelt välja vilken disk man ska boota, som man kan göra på nyare Intel-Mac:ar. OpenFirmware är lite krångligare och petigare med att visa vad som går att boota.
.
Nåja. Till instruktionen.
.
.
Man behöver:
1 USB-minne (eller extern hårddisk) på minst 8GB
1 Mac med minst 867MHz CPU
Tålamod
.
.
Skapa image från Leopard DVD:n, återskapa denna till USB-minnet precis som LCR tipsade om här ovan. ( Detta är känt som den lätta biten)
.
Dags att starta om maskinen och börja installera. För underhållnings skull kan man här testa om OpenFirmware will låta maskinen starta upp på den image man nyss skapat. Tryck ner "alt" när skärmen blir svart och vänta på att gränssnittet ska komma upp. Kan du välja USB-disken får jag be om gratulationer och du kan skippa resten av vad jag skrivit. Får du bara upp den interna hårddisken är det bara att fortsätta här nedan:
.
Ok, OpenFirmware ville inte veta av din image. Vad nu? Hänga läpp och köra Tiger tills tiden slutar och Gnab Gib inträffar? Nej! Det finns en lösning och den är bara måttligt mer komplicerad.
.
1. Starta skivverktyg och leta upp din USB-disk
.
2. Ta reda på partitionsinformationen
Det du letar efter är något i stil med "disk1s2" och det viktigaste är siffran efter "s". I exemplet är denna siffra "2".
.
3. Starta om och hoppa in i OpenFirmware (håll inne: alt + O +F)
.
Skriv följande:
boot ud:X,\:thxi
.
(byt ut X mot det partitionsnummer du hittade med skivverktyg)
.
Nu borde det flimra till en aning och sen ska ögonen möta det ljuva skenet av att maskinen håller på att boota från USB-minnet (eller vad du nu hade för nått).
.
Resten är upp till dig, här är "guiden" slut.

Filip Struwe även i detta reportage, samma som förra gången. Jag börjar undra om han hyser ett agg mot Apple-produkter.

Att iOS har säkerhetshål är väl kanske inget vi ska hymla med utan snarare pusha på Apple att åtgärda snabbare. Men däremot saknar jag lite mer bredd i reportagen och inte bara peka finger åt iOS och Apple varenda gång. Det finns ju faktiskt andra system, varav ett som ganska nyligen haft lite otrevliga program i sin Market vilket lett till att sisådär 100.000 användare förmodligen infekterats med en trojan... Men hej, det ger mer uppmärksamhet att prata om Apple, så det är väl där skon klämmer.

Visst är det så att man kan råka ut för en "man in the middle" attack, men sannolikheten är låg och dessutom applicerbar på samliga smartphones och datorer som man kan tänkas ansluta till okända nätverk med, inte bara de som kör iOS. Något vridet åt ett visst håll i reportaget, vill jag nog ändå påstå.

Kontentan av allt är väl att SVT blivit precis lika uppmärksamhetskåta som alla andra nyhetsflöden av den äldre sorten. Tyvärr blir väl gemene man, allmogen som Zimmerman skulle sagt, uppskrämd och halv-hysterisk över detta scoop. Misstänkligen får väl det här konsekvenser som i att jag får motta en massa telefonsamtal från släktingar och kamrater som undrar om man vågar använda iPhone/iPad och iPod Touch nu när de är så osäkra. Tack SVT! Tack så himla mycket!

Wow! Tog sin lilla tid, men äntligen har vi samma möjlighet att köpa en olåst iPhone som så många andra haft länge. Förutom i USA då. Suck to be them!

Undrar hur detta kan påverka andrahandsmarknaden, med alla låsta iPhones. Lär bli en intressant utveckling framöver.

Ursprungligen av per s:

Ursäkta men jag trodde att gamla G5 PPC inte stötte Leopard utan stannade på 10.4 Tiger?!
Alltså att Leopard kräver Intel.
Går det att kringgå detta eller har jag fel för mig?

Du tänker nog på Snow Leopard, vilken kräver Intel-processor. Leopard var den sista versionen av Mac OS X som hade stöd för de gamla PPC-Macarna. Så långe som det satt en processor på minst 847MHz under huven.

Jag gjorde en installation av Leopard på en iBook G4 för ett par veckor sedan, även den med trilskande dvd-läsare. Lösningen var att kasta in skivan på ett USB-minne, precis som tidigare nämnt i tråden. Tyvärr har jag inte de exakta instruktionerna i hvudet men jag ska återkomma och posta det här. Misstänker att informationen kan vara till nytta för åtminstone ett par personer.

Är det bara jag som tycker att det är ganska smaklöst att sitta och prata om någons hälsa såhär? Speciellt när det bara är sensationsblaskor som rapporterar om dessa fantastiskt intressanta nyheter. Eller ska vi kanske börja prata om skoskav, eksem och Scott Forestalls diet när vi ändå är i farten? Kanske finns någon annan person med en otrevlig sjukdom vars nuvarande hälsa vi kan dissikrera baserat på dåliga rykten?

Ursprungligen av Eva:

Trist rykte. Ingen bättre skärmupplösning

Det kommer i generation 3, förmodligen. Min misstanke är att den stora investeringen Apple nyligen gjorde var i syfte att säkerställa tillgången på en skärm med 2x nuvarande skärms upplösning. Högst sannolikt är det tillgången och inte tekniken som sätter käppar i hjulen just nu.

Ibland är man nästan glad att inte använda systemets inbyggda funktioner. Just alarmen är en så grundläggande sak som vi har lärt oss ta för givet och som absolut borde fungera i en modern fickdator, oavsett märke eller modell. Nja Apple, lite bakläxa kan man väl lugnt säga och allt väsen i media kanske inte är helt av ondo, om de nu bara tar och fixar problemet en gång för alla.

Håller med tidigare talare som sagt att 4.0 var en kakafoni i seghet och frustration, som nära nog fick mig att vilja överge min iPhone 3G helt och hållet. Detta snedsteg korrigerades i och med 4.1 som återställde i princip allt till den hastighet som borde ha varit där, med undantag för trådlöst nätverk som var långsammare att ansluta mot tidigare. 4.2 var mest godis för iPhone 3GS och iPhone 4, men lite mer optimering verkar ha skett bakom kulisserna. Wifi är märkbart snabbare (för mig åtminstone) och överlag ser jag inte mycket att klaga på, den gamla hårdvaran till trots.

Att få ny mjukvara till en telefon som kom 2008 är ändå rätt fräckt, trots att det inte alltid blir perfekt på första försöket!

Ursprungligen av Trineo:

Nu finns den gamla på sidan igen med pris och allt... dock med levstatus "inte tillgänglig".

Jag gillar hur det ser ut just nu. "Färdig att skickas: Inte tillgäglig för tillfället"

Någonting är väl på gång, men om vi får hyra och köpa film är väl mer tveksamt än att få den nya modellen.

Å andra sidan har jag sett ett par grisar försöka flyga tidigare idag och när jag ringde Belzebub tidigare i morse så sa han att det var lite kallare än vanligt, så man vet inte helt säkert!