Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mach2

Mach2

Medlem
  • Plats Umeå
  • Registrerad 2006-01-13
  • Senast aktiv 2019-02-06
  • Antal inlägg 157

Foruminlägg

De senaste inläggen Mach2 har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2018-02-19 13:21
Ursprungligen av Ida Blix:

Säg inte det, känner en och annan dedikerad Zelda-kvinna som kanske skulle tycka det här var roligt. Men personligen skulle jag inte orka fortsätta använda det här under nån längre tid. Roligt att sätta upp och mecka med, men hemautomation när det är gjort som bäst innebär för mig att jag inte behöver göra något, att hemmet gör rätt saker i rätt tid åt mig

Som hemma hos oss: när jag går in i köket tänds lampan, när ingen rört sig där på ett tag släcks den. Perfekt! Inte ens en avancerad lösning.

Jag är precis likadan. Det ska vara praktiskt och fungera utan att man behöver göra något. Helt klart en kul grej och det visar ju lite på möjligheterna och beundransvärt på sitt sätt, men inget för mig.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-12-26 21:35
Ursprungligen av SethCohen:

Sitter fortfarande inne med en Macbook Pro från 2009 som jag uppgraderat lite och kan tycka att den börjar sjunga på sista versen när tom Excel börjat sega ned sig så fort man får in lite data i flikarna. Uppgraderade till en SSD, nytt batteri samt 8 gig RAM för ett par år sedan så känns som jag fått ut det som går av den.

Minns att jag hade en förhoppning (avskrivningnstid) om 6 år och det har jag med råge passerat. Men med tanke på att dagens Macbooks (Pro eller inte) inte längre är uppgraderingsbara i efterhand är det därför mer viktigt än någonsin att välja rätt från början. Och börjar man titta specs med lite mer minne och snabbare processor för att orka med framtidens OS så springer slantarna snabbt iväg. Svårt att hitta sweetspoten på pris/värde.

Vad räknar ni med för livslängd på era bärbara maskiner? Kan tilllägga att jag varken redigerar videos eller spelar några krävande spel så vi pratar främst en arbetsdator som även kan agera mediaspelare då och då.

Har också en MacBook Pro 2009 som jag uppgraderat till 8GB RAM och SSD. Tycker inte att den känns seg alls. Kör Logic Pro X och tycker jag får ut tillräckligt med spår. Det den faller på är att de senaste operativsystemen inte stöds (officiellt i alla fall) och det är bara en tidsfråga innan man inte kan uppdatera webbläsare och andra program. Hade räknat med att kunna ha den i åtminstone fem år och det slog jag.
Valde att pensionera den för några månader sedan och ersatte den med en ny MBP med TouchBar. Eftersom de inte går att uppgradera i efterhand valde jag att maxa den. Det är mycket pengar, men det är också mycket dator och borde räcka ett tag. Räknar med att behålla den i åtminstone fem år.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-12-06 21:10
Ursprungligen av iSweden:

Den kanske har flyttat binären. Funkar denna variant?

sudo repair_packages --repair --standard-pkgs --volume /

Funkar inte. (High Sierra)

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-12-06 19:17
Ursprungligen av iSweden:

Förefaller som Skivverktyg bantas för varje ny version av macOS. Målat är väl att macOS och iOS ska mötas längre fram.

Reparera rättigheter återfinns inte längre i programmet. Det får bli Terminal. Synd, jag förstår inte varför det tagit bort det.
http://osxdaily.com/2015/11/04/verify-repair-...

Har de inte tagit bort kommandot från Terminalen också?
(Har inte testat så jag vet inte om det stämmer, men har hört något sånt)
Enligt Apple ska man som användare inte behöva reparera rättigheterna sedan de införde systemintegritetsskydd.
Annat var det förr, då tordes man knappt uppdatera systemet innan man reparerat behörigheterna. (och var man riktigt nojjig körde man en "arkivera och installera" också.)

Håller med om att Skivverktyg blivit sämre för varje version. Riktigt synd för det var en gång det överlägset bästa verktyget för att partitionera och formatera diskar. Har inte sett något annat program som är lika lättanvänt, överskådligt och kraftfullt.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-11-30 21:32
Ursprungligen av Demiurgen:

Jo, som sagt, det är en skandal av gigantiska dimensioner...då det är så flagrant och handlar om inloggning...MEN...jag tror inte det haft några förödande konsekvenser p.g.a. dessa faktorer :
1. En hackare som känner till detta.
2. En dator som innehåller något som just denna hackare är intreserad av måste fysiskt vara i dennes händer.

Säkerhetshål som öppnar datorer via IP - det räcker med att burken är uppkopplad mot nätet (vilket 99,99% av alla datorer är idag) - DET är sådant som kan ställa till fruktansvärd oreda på 2 veckor. Det är liksom en helt annan sak.

Det finns de som påstår att buggen även fungerar när man loggar in remote. Huruvida det stämmer har jag inte kontrollerat.
Men även om det krävs fysisk access så berör det ju ändå ganska många datorer, och ganska många personer som potentiellt kunnat komma åt information (eller busa/ sabotera/radera filer/ byta lösenord eller plantera in en keylogger t ex. Det är ju inte alltid hackaren är intresserad av det du har på datorn utan vill ha lösenord du använder till andra tjänster.. eller vill störa på något annat sätt.)

"Hackare" är ett ganska abstrakt begrepp. Här är det så busenkelt att logga in som root att det räcker att någon nyfiken som hört om detta vill testa på någon dator i närheten. Det kräver inga avancerade förkunskaper eller svåra förberedelser. Hackaren skulle kunna vara en svartsjuk familjemedlem, en rumskompis/någon i studentkorridoren, en kollega, barnvakten, grannen som vattnar blommor medan du är bortrest, hantverkare, städare, vaktmästare eller någon praktikant.
(Nu tror jag ju inte att det faktiskt hänt speciellt mycket av detta i verkligheten...men en sån här bugg skulle kunna orsaka ganska stora skador.)

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-11-30 14:08
Ursprungligen av The Cat:

Inte en sekund förtidigt. Är så förbaskat arg/rädd när jag ser en bil vinglar fram o tillbaka på vägen. Inte sällan skiner kupen upp av ett ljus från en mobil. Måste bli mycket lättare för polisen att att agera.

Jag gillar inte heller när folk vinglar fram, men det är ett minst lika stort problem när folk ska ställa in GPS eller bilens multimediaanläggning under körning. Att det sedan knappt finns några trafikpoliser gör ju att ingen kommer att kunna fällas.
Nej, har inga större förhoppningar på den här lagen.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-11-30 09:45
Ursprungligen av Demiurgen:

Jag antar att någon/några har städat sina skrivbord i Cupertino och lämnat in sina elektroniska nyckelkort och parkeringstillstånd.

Det har väl mest ett symboliskt värde i så fall, för jag antar att det inte är Cook som packar ihop.
Problemet är att vi har en riktigt allvarlig bugg som slunkit igenom, så detta kan nog inte bara skyllas på en person. Att det sedan tar två veckor från det att buggen nämns på Apples egna developer forum tills att vi får en fix är ett annat problem och en klar indikation på att Apple saknar rutiner för att hantera sånt här. Illvilliga hackare har alltså kunnat härja fritt i åtminstone 14 dagar -gud vet hur många som drabbats och hur stora skadorna egentligen är.

Det är mer ett systemfel hos Apple än att någon programmerare klantat sig. Sedan en annan sak: det är först när media uppmärksammar detta som Apple agerar och det tycker jag är riktigt illa. Räkna alltså med att få läsa en hel del om säkerhetshål i macOS framöver.

Förhoppningsvis är detta en väckarklocka som leder till att Apple börjar ta säkerheten på allvar.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-08-27 09:14
Ursprungligen av timofej:

Har haft iPhone sedan 3Gs och har aldrig tittat på konkurrenterna (har en 7a nu). Alla vet ju att iPhone är bäst. Men jag har haft en ögonöppnare idag.

En kompis till mig bad mig att kolla åt henne vilken Samsung telefon är bäst för att köpa den som present till sin man. Jag var tvungen att gå på deras hemsida och fick reda på att det var en S8.

Dock till min stora förvåning såg jag även att telefonen hade i princip alla funktioner som iPhone bara ryktas att få under höst. Avsaknaden av hemknappen, kantlös skärm, upplåsning med ögonavläsning, trådlös laddning, delad skärm etc. Allt som vi iPhone ägare väntar ivrigt på finns redan där.

Jag undrar därmed är iPhone verkligen marknadsledande längre? Och framför allt driver den utvecklingen framåt? Har de kommit på något andra telefoner inte har? Eller har jag missat något?

Det du har missat är att Apple bara var marknadsledande i början. Och det är länge sedan nu. Så fort Android kom igång på allvar gick de ikapp och förbi ganska snabbt. Grejen är den att Apple inte kan konkurrera med flera andra tillverkare om allt samtidigt, om man nu vill ha konkurrenskraftiga priser förstås.
Vissa tillverkare har fokuserat på att trycka in den bästa kameran, andra har fokuserat på andra grejer som batteritid, snabbast processor, bästa skärm osv. På varje enskild punkt kommer iPhone att framstå som sämre i en jämförelse men grejen är den att de flesta andra telefoner bara har ett par grejer som är "bättre". (sen är det inte alltid som det funkar som det ska, men det är en annan sak)

I praktiken har Apple valt att leverera en helhetslösning med helt OK teknik även om det inte alltid är spjutspetsteknologi. För mig personligen handlar det om att jag trivs bättre i IOS än i Android. (som vi kör på jobbet i flera varianter). Tekniken i sig är sekundär idag.
Mycket av det som t ex finns i andra mobiler är bara gimmicks utan någon större betydelse. Snarare kan man fort tröttna när man märker att deras lösningar funkar sämre. "Trådlös" laddning är t ex en grej som aldrig kommer att vara lika praktiskt som att bara ta med sladden och kunna ladda vart som helst.
Det viktiga för mig är att saker och ting fungerar som det är tänkt och det ska vara praktiskt. Om det sedan är gammal och beprövad teknik ser jag inte det som en nackdel. Den senaste iPhonen är ändå tillräckligt bra för att jag ska kunna känna att jag inte behöver en ny telefon just nu även om det kommer en ny imorgon och andra tillverkare redan har "bättre" mobiler.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-08-27 08:45
Ursprungligen av zappee:

Menar du att cancer överlag har ökat?
Eller vad är det för cancer som inte är kopplad till strålning men ändå är det?

Cancerfallen har ökat överlag.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-08-26 18:58

Fast cancerfallen har ju ökat stadigt även om man inte kopplat det till strålningen. Nu tror jag att det främst handlar om andra orsaker, men man leker ändå med tanken ibland om vad som skulle hända om det verkligen visar sig vara farligt. Skulle den informationen komma ut när det ändå är ganska enkelt att mörka detta genom att hitta andra orsaker (och man knappast bryr sig om orsaken när man väl blivit sjuk.)
Skulle det vara möjligt att lagstifta mot wifi och mobiltelefoner när så mycket av samhället bygger på trådlös teknik? Jag tror inte det.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2017-08-26 18:23

Jag tror att det hela är ett övergående "problem". Statskontrollerad television har ingen framtid oavsett om den finansieras via "licens" eller hamnar på skattsedeln. Tablåmedia spelar en allt mindre roll i en värld där det finns en närmast oändlig ström av nördprogram att ta del av på annat håll.
Övergången till ett annat finansieringssystem är egentligen bara konstgjord andning. Förr eller senare kommer public service att tvingas ändra inriktning helt och hållet.

Både SR och SVT har kommersialiserats rejält under de senaste decennierna i jakten på tittarsiffror. Det är många gånger bara reklamavbrotten som skiljer t ex SR från reklamfinansierade radiostationer. (Det är samma flams och trams och självupptagna, pladdrande programledare överallt utan något egentligt innehåll.) SVT har tappat de stora sändningarna som Fotbolls VM och OS och är inte längre de kanaler som sänder de stora serierna alla pratar om.
I någon mån kommer nog staten att tvingas ta sitt ansvar och fortsätta sända Språka på samiska, viktig samhällsinformation och ett visst annat innehåll. Jag tror att SVT kommer att bli mindre och smalare i framtiden eftersom det kommer att saknas opinion för att fortsätta jakten på tittarsiffror därför handlar det i framtiden bara om att leva upp till kraven i uppdragsbeskrivningen.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2016-10-29 17:21
Ursprungligen av johnh3:

Är inte Apple baserat i Irland för att komma undan ändringar med dollarkurser och liknande?
I vilket fall som helst är priserna det stora samtalsämnet med dessa nya Mac Pro enheter:
https://www.youtube.com/watch?v=lQtrmjubfEo

Jag tror Apple riskerar att fasa sig ut från datormarknaden på många håll (särskilt i Europa) med dessa priser. Ja det är premium datorer men det finns ju trots allt en gräns.

Alla går nog inte över till Microsoft för det, men jag tror det är många som lär titta på "Signature Edition" alternativen:
http://www.elgiganten.se/cms/microsoft-signat...

Inte billiga heller men ändå mer acceptabelt.

Det känns som om Apple är helt vilse i pannkakan. Får 90-talsvibbar.

Helt klart håller Apple redan nu på att fasa ut sig från datormarknaden, och det handlar inte bara om priser. Allt fokus har varit på iPad, iPhone och Apple Watch sedan lång tid tillbaka. Då är det tråkigt att konstatera att iPhone säljer allt sämre och när de väl uppdaterar MBP så är det en dyr maskin med massa begränsningar. Visst, dollarvärdet kan vi inte göra så mycket åt, men att plocka bort portar till höger och vänster ger inget vidare intryck på en arbetsmaskin. (I synnerhet när t om vanliga USB-portar saknas.) Att sitta med en uppsjö donglar och adaptrar är inte speciellt "Pro" och att byta ut all kringutrustning för att kunna köra på som idag är inte realistiskt.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2012-05-19 11:21

Visst, men samtidigt skiljer det en hel del på en iPad och en MacBook Pro. Man jobbar heller inte på riktigt samma sätt med de olika enheterna. Det vore väldigt begränsande att enbart köra iOS fullt ut på en MacBook Pro.

Som jag ser det behöver inte det ena utesluta det andra. Fler möjligheter ger fler användare chans att arbeta på det sätt som passar bäst, både för de själva och beroende på vad situationen kräver.
Spotlight är ett utmärkt komplement till Findern. Men det skulle inte fungera att ta bort Findern och enbart köra med Spotlight. Hur många gånger sitter man inte t ex och letar en viss bild? Man minns ungefär hur den ser ut, men inte exakt vad den heter eller var den finns.
Då funkar Findern bättre (men ett program som Raskin är att föredra i de situationerna.)

  • Medlem
  • Umeå
  • 2012-04-27 10:11

Ja att behöva switcha mellan olika miljöer ger ett väldigt splittrat intryck. Man får ingen helhetsbild utan det känns bara extremt rörigt. Och när då start-menyn är borta från det klassiska läget känns det bara stympat och ganska oanvändbart. Det känns som att Microsoft velat göra något radikalt annorlunda, men inte riktigt vågar och i sista stund ångrat sig och slängt med det klassiska läget som en nödlösning.
Men som det funkar nu är det varken hackat eller malet.

Ska Windows 8 lyckas tror jag de måste satsa helhjärtat på Metro.

  • Medlem
  • Umeå
  • 2011-08-03 18:53
Ursprungligen av Ulf Boström:

Jo tack, filerna verkar kunna räddas. Men det blir ju alltid en massa bök ändå med inställningar och nyistallationer av program.

Därför är det viktigt med backup på hela systemet. Gärna flera.

Disk Warrior brukar kunna fixa en del fel som inte Skivverktyget klarar.