Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jonas_Ahlberg

Jonas_Ahlberg

Medlem
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Jag jobbar med pedagogik, utbildning och konsulteri inom IT
  • Registrerad 2003-05-01
  • Senast aktiv 2011-05-04
  • Antal inlägg 65

Foruminlägg

De senaste inläggen Jonas_Ahlberg har skrivit i forumet.

Räcker det verkligen att tömma filerna denna väg? När jag kollar i min hemkatalog -> Bibliotek -> Safari -> Icons så ligger där fortfarande mängder med filer kvar.

Hade problem med att en nyligen uppladdad sida inte visades i Safari. Först när jag tog bort dessa filer manuellt laddades sidan. Så möjligen var inte världen så vacker som inläggen ovan antyder?

Jag använder f.ö iClean för att regelbundet rensa alla cookies, cachade filer, tömma papperskorgen osv med ett enda musklick: http://www.allume.com/mac/iclean/index.html

Danne: Ja, jag skrev för nsabbt. Jag tänkte _blank där och du har helt rätt att _top funkar bäst. Men problemet är att min länk/knapp skall finnas både i ett färdigt frameset där den skall länka tillbaka till utgångsläget med 3 frames i ett frameset, med meny+brödtext+annonser.

Men i vissa fall finns knappen på sidor som ligger utanför frames, alltså som enskilda sidor, hittade via nån sökmotor, etc. Då skall länken tillbaka till framesetet funka lika bra, vilket jag inte riktigt får att funka. _parent och _top ger var för sig negativa följder i Safari och/eller andra webbläsare.

morgan: Ja, jag inser vad scriptet gör, men det funkar vad jag ka nse bara om sidorna är lösryckta ur framesetet men inte om det redan finns frameset? Jag måste nog testa ett tag till är jag rädd....

Jag återkommer alltså!

Hmmm... tack för svar, men jag använder inte nästade framesets och _parent funkar i alla andra webbläsare så att script ej behövs. Då öppnas allt på rätt sätt, så som ni säger.

Bara Safari krånglar...

Alternativet _top öppnar ju ett nytt fönster och det vill jag inte.

Nu har jag installerat om Safari, tömt alla cachade filer manuellt, kör i debug-läget och testar mig fram och det verkar funka ibland, så jag undrar om det inte är Safari som buggar ändå....

Tjo!

Sitter med en sajt som använder frames (och som av olika skäl måste göra det). Den är uppdelad i 3 frames, med en meny i vänsterkanten, brödtext i mitten och annonser i högerframen.

I mitten har jag en knapp som använder target="_parent" för att man alltid skall kunna klicka på den för att komma till startsidan (dvs till index.html som innehåller frameseten.

I PC och Mac-versionerna av Netscape och IE funkar det fint: Oavsett om man ser alla tre framesen i webbläsarens fönster eller enbart mittenframen (sidorna i den kan öppnas separat för utskrift eller hittas ibland från Google) så laddas alla tre framesen med menyn, startsidan och annonserna på rätt ställen.

MEN i Safari funkar det inte då de tre framesen syns och man klickar på länken till startsidan i mittenframen. Det som händer är att index.html då öppnas i mittenframen, medan vänster och höger frame ligger kvar. Resultatet är alltså att min sajt plötsligt har 5 öppna frames...

Vet nån om det är Safari som brister här eller jag själv? Går det att komma runt problemet?

En tanke är att jag måste använda doctype för frames för att Safari ska fatta. Jag har idag DTD XHTML 1.0 Transitional för alla enskilda sidor, men DTD XHTML 1.0 Frameset för index-sidan med frameset-elementen. Mina test tycks dock inte ge särskilt mycket bättre resultat oavsett vilket.

Hela sajten är validerad och godkänd av W3C så jag är ganska vilsen vad som kan vara fel här...

Jag tycker allt att jag är händig, men min fru flinar då jag säger det

Med tanke på att jag nog köper en ny Mac efter årsskiftet så känns en extern brännare ekonomiskt mer förnuftigt. Tack för tipset i alla fall!

Hmmm... det här var intressant. Jag har nämligen det omvända problemet: Jag kan koppla in en vanlig mick till min line-in på min iMac och få det att låta (om än svagt).

Däremot låter det ingenting då jag kopplar en proffsmick och preamp (förstärkare) till line-ingången. Det funkar finfint på min PC men inte till min Mac...

Ja, det verkar som om den gått sönder. Har ringt runt till några olika verkstäder idag, men ingen kan säga vad jobbet går på. Jag vill inte göra det själv då det lär sitta "kylpasta" mellan spelaren och andra delar av datorn, vilket gör den extra svåråtkomlig. Eller är det bara skrämselpropaganda?

Hur lång tid det tar vet man inte heller då det som bekant är semestertider och då stannar Sverige

Beställde en extern brännare idag för att komma vidare...

Efter installaton av Tiger kan jag nu inte längre bränna CD-skivor. Har en iMac 1GHz med SONY DVD RW DW-U10A.

Det går att spela musik-CD, men så fort jag försöker bränna en skiva så startar det inbyggda brännprogrammet, bara för att strax därpå säga "Åtgärden kunde inte fullföljas eftersom ett oväntat fel uppstod. Felkod 0x8002006D." Bilden visar hur det ser ut:

Först trodde jag att det var en bugg i Tiger, så jag har testat olika saker för att komma runt problemet:

- Har letat uppdateringar på nätet utan resultat
- Har försökt bränna på olika skivor
- Har skapat ett nytt konto på datorn och försökt bränna därifrån
- Har prövat att starta om Finder

Nu känner jag mig ganska hjälplös och överväger att lämna in datorn till service. Men det känns ju inte helt bra då det KAN vara ett mjukvarufel...

Nån som har nån idé?

Har suttit här en stund nu och känner mig plötsligt tillbaka på nybörjarnivå...

Har två konton på min Mac, kör OS 10.4 och använder mappen Delad för att dela filer. Har startat fildelning. Allt brukar funka, men när jag nu byter till andra kontot syns inte de filer jag lagt i Delad-mappen.

Vad är det jag gör fel? Har jag fått hjärnsläpp eller? Hjälp!

@ markisevil: Menar du Tracktion? http://www.mackie.com/products/tracktion2/splash.html Annars begriper jag inte vad det är för program...

@ pesc: Jag har flera gånger pratat med företag, som förnekar allt. Även skolor är tyvärr väldigt svåra att ha att göra med. De har inga pengar och skiter oftast i avtalen. De vet dessvärre också att det är svårt att göra något åt det. Jag måste lägga både tid och pengar på en rättslig process där resultatet är osäkert. Och att hota sina kunder funkar dåligt. Det är därför jag kör med morötter som låga priser, prenumeration på uppdateringar och sånt i stället.

@ thevil: Director fungerar sådär har jag fått reda på, men det är en möjlig väg. Dock kräver det merarbete genom att jag måste lära mig ett nytt program. och köpa programmeringstjänsten. Men jag skall kolla upp den tråden lite mer.

Nä, jag kör nog på min linje att sälja "öppna" skivor och låta kunderna kopiera fritt.

Hmmm...

Det var alltså som jag trodde. Problemet är alltså att jag ofta bara säljer ett exemplar av en utbildning till en skola eller ett företag. Men ofta kopierar de sedan ut allt innehåll till alla som behöver. På det viset slipper de köpa fler exemplar (fleranvändarlicens). De tjänar några hundra och jag förlorar motsvarande belopp.

Jag har kollat på lite dyrare sätt att skydda innehållet mot sådan kopiering, men det verkar som om jag då förlorar motsvarande pengar på att skapa ett sådant skydd.

Hittills har min lösning varit att sälja billigt och uppdatera med nytt innehåll varje månad, vilket gör att nya kunder köper en skiva i stället för att kopiera den gamla.

Jag kan leva med det, men ibland gör den här kopieringen mig en aning... irriterad. :rolleyes:

Hejsan!

Hittade ingen info om detta så jag startar en ny diskussion. Vet dock inte om den är relevant, osv.

Problemet: Jag gör utbildningar som jag bränner på CD (=för stora för internetdistribution) och säljer eller ger bort som demos. Jag har märkt att vissa företag, skolor, mfl gärna kopierar innehållet för att spara några hundralappar jämfört med att köpa flera ex.

Innehållet är vanliga textfiler, bilder, swf-animationer, ljud, osv.

Har kollat på olika lösningar för att låsa filerna så att de ej går att kopiera, men har inte hittat nåt bra (=billigt) system. Vet att det går att koppla uppspelningen mot lås via serverfunktioner och webbsidor, men jag letar efter en lösning som inte kräver internet.

Finns det? Går detta att göra? Tänker jag helt fel? Hjälp!

Har kollat lite på programmet och tycker det ser ok ut för den med små krav. Lite bättre än att bokföra i ett Excel-ark, men kanske med lite för få finesser för den med mer "normala" krav. ???

En funktion jag t.ex saknar är möjligheten att importera min kontoplan. Att skriva in ett par hundra konton känns jobbigt...

Men verkligen ett bra initiativ!

Hmmm.... glömde att kolla VersionTrackers utbud. Ser lovande ut! Återkommer med "recension" senare.

Fler förslag mottages med tacksamhet!

Jag letar efter ett program som fungerar som Macromedia Captivate: http://www.macromedia.com/software/captivate/ eller som konkurrenten Camtasia Studio: http://www.techsmith.com/products/studio/default.asp

Programmen, som bara finns för Windows, spelar in filmer av det man gör på skärmen. Vet ej om det finns nåt bra svenskt namn så jag kallar dem för skärmfilmer.

Jag behöver kunna skapa sådana i Mac OS X-miljö för ett utbildningsprojekt jag håller på med där jag visar olika handgrepp i ett program för mina elever.

Har letat här på 99Mac efter en tråd ang. detta utan resultat. Någon som känner till något? Priset spelar ingen roll!