Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
johan_tanying

johan_tanying

Medlem
  • Namn Johan Nilsson
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Arkitekt
  • Registrerad 2003-09-16
  • Senast aktiv 2021-11-03
  • Antal inlägg 6436

Foruminlägg

De senaste inläggen johan_tanying har skrivit i forumet.

Jag har precis en sån däringa videograbber från Kjell. Väldigt smidig men AVI-filmen den producerar är lite skakig (antagligen till viss del beroende på instabil analog videosignal in i burken från början). Youtube gillar inte dessa filer utan kan ibland gråa ut/blocka ut segment av filmen. Använd Handbrake som sagt. Då grabbern sparar i 640x480 kan du exportera till det formatet från Handbrake också (ändå skyhögt högre upplösning än VHS).

Här är förresten en gammal tråd i ämnet: https://www.99mac.se/forum/p/2395436

En G5 med enkelpropp 1,8 är verkligen inget att hänga i julgranen. Den enda som är långsammare är den med 1,6 GHz CPU...

Är det verkligen värt besväret? Om ja:

Mer minne är ju sällan fel, även om 2,5GB är ganska ok. Din modell stöder väl max 4GB(?), så stoppa gärna i det om du hittar billiga begagnade minnen. En SSD är heller aldrig fel.

Stanna sedan på 10.4.11 Tiger för rappast prestanda - ser ingen anledning till att köra 10.5 om inte specifik mjukvara kräver det. Hjälpligt surfande kan utföras av ten4fox som länkas hos low end mac. Men se det som en nödlösning...

Bilder: Försök skaffa Photoshop 5 (brukar gå att hitta billigt begagnat eftersom i synnerhet den begränsade versionen 5 LE (?) bundlades med en massa scanners och andra pryttlar på den tiden). En G5 med motsvarande gammal mjukvara är ju fortfarande hyfsat ok om vi inte pratar om stora filer/RAW och/eller avancerade filter/plugins. Som sagt PS 5 eller Adobe CS4-sviten kan vara lagom.

Annars så är det ju ganska stolligt att tänka sig en G5 som produktionsmaskin nuförtiden. Men visst, för att använda den ihop med unik gammal mjukvara eller hårdvara då och då så fyller den sin funktion. Men att stå på 24/7 som server är nog inte vettigt. En massa kWh som går åt utan att mycket blir gjort. Förutom att värma upp rummet datorn står i.

Ursprungligen av Alix:

Gatekeeper och System Integrity Protection finns inbyggt och ger ett i det närmaste heltäckande skydd för allvarliga attacker. Därutöver kan man råka ut för så kallad adware eller scareware, som kan vara nog så irriterande. Sådant kommer in via webbläsare och det finns tillägg/tilläggsprogram där man kan prenumerera på filterlistor som motar Olle i grind. Jag rekommenderar inga antivirusprogram till en mac. De behövs inte.

Och råkar man till äventyrs få in någon adware eller annat irriterande så laddar man ner gratisversionen av Malwarebytes och löser problemet där och då. (Inget behov av betalversionen då man som sagt inte behöver något "antivirus" som rullar i bakgrunden).

Här är en (av många) trådar som diskuterar antivirus vare eller icke vara på mac: https://www.99mac.se/forum/p/2395863

Du har inte precis fått förnyat bankkort men glömt att uppdatera dina kortuppgifter hos Apple med nytt utgångsdatum och cvv-kod?

Och dessa instruktioner följs? https://support.apple.com/sv-se/HT201318#ios För märkligt nog kan man ju inte uppgradera direkt från iCloud-hemsidan.

Det funkade utan problem med betalning, Bank-ID osv när jag gjorde det för inte allt för länge sedan.

Men 89 kr var väldigt mycket pengar år 2009. Hela 105 kr i dagens penningvärde...

Tycker mig känna igen det där. Har också fått in en massa gammalt mög i telefonen och misstänker Outlook. Gjorde ett halvhjärtat försök att få kalendrarna i Outlook och iCal (Kalendern i mac och ios) att synka. Med klent resultat. Men gamla obsoleta kontakter gick tydligen bra!

Så vet inte hur man skall göra men kommer att följa tråden med intresse.

Eller så kopplar du in den till en extern skärm. Kopplar du dessutom in externt tangentbord och mus kan du stänga datorn och slippa se eländet! Prestandan blir ungefär som en 2010-2011 års mac mini.

Nackdelen med en så gammal macbook air är kanske RAM-minnet? Det var ju vanligast med snikmodellerna. Familjens 2010 MBA har bara 2GB vilket gör den alltmer obsolet oberoende av hur skicket på skärmen. En Mini av samma årsmodell kan förses med betydligt mer RAM och vara fullt körbar än idag.

Har lysdioden för raid 0 varit röd hela tiden, eller har den bytt färg från exvis grön tidigare? I så fall kan det indikera fel av något slag. Typ att en av diskarna havererat. Vad säger manualen? Om så är fallet är TS extremt rökt...

Du kopplade ur backup-hårddisken innan mappen blev kopierad?
Du skapade ett alias av mappen och sedan kopplade du ur backup-hårddisken?

Är det inte en hårddisk bakupen ligger på? Molnet? Likadant där antagligen - den har inte kopierats ner alls/inte kopierats färdigt till din skrivbordsmapp.

Funkar det med ø8 mm? Och har du firma/är förening? Då har Tingstad sugrör av både plast, "ätliga", vass samt i rostfritt och glas! Visste ens att det fanns - man lär sig något nytt varje dag.

https://www.tingstad.com/se-sv/sokresultat?q=...

Ursprungligen av xms67:

Jo, rent tekniskt går det ju. Men om vi istället får större batteri? Eller en lättare dator? Eller billigare? Jag sticker inte under stol med att det vore bekvämt med fler portar utöver de fyra USB-C jag har idag. Men till vilket pris?

Med tanke på hur många hundralappar (tusenlappar) man lagt på donglar så skulle jag utan att tveka offra en timmes batteritid. Några tior extra som själva portarna kostar skulle jag också gladeligen hostat upp.

Sedan jag köpte min MBP 2017 för drygt 2,5 år sedan har jag införskaffat summa en (1) extern pryl med USB-C. Ett externt 2,5" SATA- kabinett och en "magsafe" till laddaren. Båda från Kjell.

Resten av det dagliga portanvändandet består av "legacy" USB-minnen, externa hårddiskar, dvd-läsare, kortläsare, scanner, ethernet, hdmi...

De tidigare Teliaboxarna från Motorola kan man se då och då på Blocket, Tradera och loppisar som Myrorna. Se bara till att fjärrkontrollen medföljer - de är dyra som extra tillbehör.

Motorola Arris 1113 är en variant som kom för några år sedan.

Den som jag själv har hemma (och sett ibland på loppisar för någon hundring) är Motorola VIP 1003:

Det är möjligt att boxen måste fabriksåterställas innan den funkar: https://www.telia.se/privat/support/info/fabr...

Dessutom kan boxarna tydligen vara operatörslåsta. Kolla om inte det finns ett Telia-klistermärke - i så fall bör det vara ok.

@iSweden: Tack men nej tack! Det där omnämnandet av "ett bra tag" och "en duktig sys-admin" indikerar att det går över mitt förstånd och in i prästens. Mitt intresse för Windows-underhåll ligger normalt sett runt noll när allt rullar på - och dippar långt ner i Sibirienkylan när något strular...

Jag har använt mig av Lop i Örgryte för reparation av MBP-fläktar etc. Snabbt och hyfsade priser samt lätt att ta sig dit både med bil och spårvagn (kanske inte med en iMac, dock).