Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
johan_tanying

johan_tanying

Medlem
  • Namn Johan Nilsson
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Arkitekt
  • Registrerad 2003-09-16
  • Senast aktiv 2021-11-03
  • Antal inlägg 6436

Foruminlägg

De senaste inläggen johan_tanying har skrivit i forumet.

Men är det någon som fått Restore att fungera i praktiken?

  • Ibland finns inga punkter alls eller så är de (den) väldigt långt tillbaka i tiden (skall villigt erkänna att jag aldrig satt mig in i huruvida man öht kan sätta "restore points" manuellt, och om de då kan sättas exvis var 24:e timma).

  • Kan man verkligen återskapa från ett totalt uppfuckat windows som startar om sig själv varannan sekund efter inloggning, och sedan få rubbet återställt - OS, drivrutiner, mjukvara, dokument, spelsparningar... Dvs en riktig klon.

Ska kolla på Duplicati.

Och visst kan man ominstallera - har gjorts ett flertal gånger efter senaste AMD vs Win 10-strulet (grafikdrivrutinsproblem galore). Själva systeminstallationen tar ju inte så extremt lång tid (ja vi har sticka), men det gör däremot ominstallation av all mjukvara. En klonbackup som sedan skulle kunna klonas tillbaka efter strul vore kanon...

Försöker hitta en backuplösning till en av familjens kvarvarande Windows 10-maskiner som (helst) skall fungera som SuperDuper eller Carbon Copy Cloner:

  • Skapa en komplett klon av hela hårddisken med system, programvara och filer. Rubbet. När skiten träffar fläkten skall man gärna kunna klona tillbaka alltihop till en ny disk och sedan köra vidare som innan.

  • Disken skall ses som en ordinär hårddisk med mappstruktur och allt om/när den kopplas via usb till annan dator. Alltså inget proprietärt och/eller komprimerat format.

  • Inkrementella backupper skall kunna göras. Alltså skall bara det som ändrats sedan sist kopieras över. Inte en kloning från scratch varje gång.

  • Disken får gärna vara bootbar, men det är väl mer eller mindre en omöjlighet under Windows?

Allt skall ske lokalt till en fysiskt inkopplad extern hårddisk. Alltså ingen molnlösning.

Jag kan tänka mig att betala men helst ingen prenumeration/månadskostnad.

Har tidigare provat någon förment kostnadsfri mjukvara på Windows. Värdelös. Inkrementella backupper kunde den göra, men man fick städa ibland för att inte backupdisken skulle bli full. Backupen går heller inte att läsa med annat än den egna mjukvaran. Vid återställning krävs betalning, och det går inte ens att testa innan köp. Med andra ord typisk skitprogramvara som det finns 13 på dussinet av i Windowsvärlden. Den inbyggda backuplösningen i Windows kan mig veterligt inte göra inkrementella backupper och är väl mest tänkt att användas vid systemåterställning?

Inte heller "råa" mjukvaror som Clonezilla kan mig veterligt göra inkrementella backupper. Jag vill dessutom helst köra med ett något mer finpolerat GUI och inte hålla på med terminalkommandon etc.

Eller skall man helt enkelt försöka sätta upp Arq e dyl att göra backup till en lokal disk och glömma kloning? Kan man då läsa disken utan att behöva gå igenom Arq vid återställning?

Bara för att dubbelkolla - ditt "nya" batteri är alltså egentligen ett oanvänt men vid det här laget ganska gammal batteri? Dessutom svullet?

I så fall torde datorn behandla det som ett dåligt batteri oberoende av ålder och laddningscykler, och därmed klocka ner datorn till i princip oanvändbarhet.

Med en M1 Air/MBP kan du bara koppla in en extra skärm (inte fler än en). Apple själva skriver dock inget om begränsningar till endast spegling. Tvärtom. https://support.apple.com/sv-se/HT202351

Citat:

Om du använder en Mac med Apple-chip kan du ansluta en extern skärm till din Mac med en av Thunderbolt-/usb 4-portarna. Dockor ökar inte antalet skärmar som du kan ansluta som utökat skrivbord.

Citat:

Anslut skärmen till ström och sedan till din Mac. Kontrollera portarna på din Mac och ta reda på om du behöver en adapter.

VGA står omnämnt bland möjliga adaptrar.

Citat:

När du har anslutit din skärm kan du välja att utöka skrivbordet eller spegla dina skärmar.

Så det bör inte vara några problem.

Annars är det ju bara att köpa/få valfri begagnad skärm med hdmi. Myrorna etc brukar ju alltid ha ett gäng 4:3-skärmar ståendes på någon hylla.

Ursprungligen av Sir N.:

Det kan vara batteriet som orsakar att datorn går långsamt. Om batteriet är trasigt och du bara kan köra med strömsladd så går CPU:n ner i nåt slags strömsparläge och det är som någon hällt sirap i maskinen. Hade det på min MBP (2011 tror jag det var). Efter batteribyte var den pigg och glad igen.

Japp. Precis samma för mig med precis samma masklin. Funkade bra ett tag att köra med allt sämre batteri (klickade bort alla notiser), men till slut gick den in i kaklet och blev som sirap.

(Och ett nytt batteri som legat oanvänt i flera år kan mycket väl ha gått hädan.)

Och när man ber Siri om vägbeskrivning till Ellysepalatset hamnar man som sig bör på Rantorget och inte i någon håla i Frankrike.

Rent spontant kan jag inte se att det inte skulle fungera. Apple själva säger dessutom att adaptern är kompatibel med en M1 Air: https://www.apple.com/se/shop/product/MJ1L2ZM...

Ursprungligen av juanito:

Såg ett koncept där man använde lidar för blinda, men knappast någon färdig product än.

Cyberdyne håller på och utvecklar för fullt, misstänker jag?

Och du har en SSD i din gamla Mac? Om inte - sätt in en sådan! Då blir den som ny, och så klarar du dig tills även iMac får M1/M1X/M2.

Att koppla in iMacar som skärmar, i synnerhet mellan så kapitalt olika tidsepoker, har väl aldrig varit lätt om en möjligt.

Ursprungligen av Le:

Och inte så lite sur är jag när utvecklaren av SuperDuper ännu inte tagit fram en uppdatering som gör programmet användbart med BigSur.
Måste snart måste jag ju gå över till CCC eller annat alternativ.

Själv har jag skyndat långsamt när det gäller OS-uppdateringar, så har inte sett detta. Utvecklaren ShirtPocket brukar ju inte uppdatera sin hemsida mer än absolut nödvändigt (har väl sett likadan ut i 10-15 år?), men de brukar vara bra på mejlsvar vad jag förstått och upplevt. Testat att mejla?

Ikeas presentkort har ingen tidsgräns öht. Kanonbra.

Det där med två års giltighet är ganska stressande. Har ju hänt mer än en gång att man glömt bort tiden. I synnerhet om man nyttjat endast en del av exvis ett bokhandelspresentkort, och sedan glömmer att utnyttja återstoden.

Jag har kört - och blivit räddad flera gånger av – SuperDuper sedan anno dazumal (åtminstone 2004). Men jag kör det mot lokalt inkopplad disk, inte NAS. Tydligen behöver man backa mot en skivavbild om NAS skall användas?

Men just att man hela tiden har en bootbar kopia är en sån enorm fördel att jag gärna har en disk permanent inkopplad i burken även om jag faktiskt har en NAS med 16TB yta. Molnbackup och -synk därutöver sköts av Crashplan och Dropbox (ja, det kostar men man måste ju ha både hängslen och livrem).

Att köra backup mot NAS kräver ju att skivan/skivavbilden garanterat är monterad på din dator. Just detta kan ju fallera ibland med en NAS och päronen kanske inte har koll på hur man skall kolla detta och/eller återmontera den. Det är ju ibland detta som ställer till det med TimeMachine-backup mot NAS. Om inte NASen är kopplad sker ingen backup... Lättare då med lös hårddisk (el SSD). Lättbegripligt om inte annat. Med en lite längre kabel kan den placeras/gömmas i en skrivbordslåda eller hylla.

Skaffa sedan ett Dropboxkonto (eller köp till familjedelning om du redan har själv) och använd till deras dokument-mapp åtminstone. Gärna även bilder om det är aktuellt. Då kan du enkelt ha en synkad mapp på din egen dator för felsökning, hjälp med redigering av bilder eller vad det nu kan vara. Låt SuperDuper spara loggfilen till Dropbox så kan du gå in och kolla ibland.

Själv låter jag pappa scanna in sina gamla diabilder och negativ när andan faller på. Dessa sparas i en dropboxmapp. Vid senare tillfälle öppnar jag i Photoshop (namnar om, färgjusterar, beskär, tar bort damm...) och sparar om på samma ställe. Vips har vi båda ett "färdigt" arkiv med gamla familjebilder etc.

Ursprungligen av carlsson:

Själv föredrar jag vidvinkel framför optisk zoom, om jag måste välja.
Däremot hade jag nog saknat Lidar.

Hur används lidar idag? Finns det något vettigt? Själv ser jag framför mig hur lidar skulle kunna mäta upp ett rum/hus och sedan automagiskt resultera i en cad-ritning. Eller åtminstone skapa ett vettigt elektroniskt underlag till en cad-ritning. Men något sådant har jag inte sett/hört talas om...

¿Que? Nu försvinner moderatorerna också? Skulle svara och lät fönstret stå öppet ett tag här under kvällen. Vid postning dök ett felmeddelande upp... Såhär hade jag börjat svara och det (och tidigare inlägg) är verkligen ingen kritik mot @Zeugma utan mest ett förvånat konstaterande i största allmänhet.

-----

Ursprungligen av Zeugma:

Jag kan se att startinlägget ändrades enligt detta: Senast redigerat 2020-09-09 12:48*. Jag har inget minne av det, och det har i vart fall gått fyra månader. Om det vore viktigt att ”Moahahahahahaha!” är med i rubriken kanske reaktionen hade kommit tidigare? Är det forumets mening att rubriken ska återställas så att den innehåller ”Moahahahahahaha!”? Var ska i så fall ”Moahahahahahaha!” placeras, först eller sist?

PS. Allmänt gäller att man ska rapportera saker och ting, inte kommentera i forumet. Men detta är så pass apart för mig att jag ändå inte skulle veta hur jag ska hantera det. Så diskutera fritt.

*Loggen sträcker sig bara bakåt till 3 januari men består mest av borttaget spam.

Men visst är det ovanligt att rubriker ändras öht? Förutom i sprillans nya trådar skapade av sprillans nya medlemmar som skriver "datan är kass" i rubriken och en moderator sedan får gå in och ändra till något mer beskrivande (typ) "Macbook Air 2010 tappar trådlöst nätverk". Just att gamla "klassiska" trådar får en ny rubrik kan jag inte minnas har skett tidigare. Någon som tyckte rubriken var för lång och inte fick plats på (iPhone)skärmen?