Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Samuel K

Samuel K

Medlem
  • Plats Umeå
  • Sysselsättning Läkare
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2017-02-23
  • Antal inlägg 3870

Foruminlägg

De senaste inläggen Samuel K har skrivit i forumet.

Du har fel om vilka länder Tidal finns i. Jag lyssnar på det just nu, och sist jag kollade låg Umeå i Sverige

Jag tror heller inte att just någon kommer att vara i närheten av Spotifys marknadsandel på ett bra tag. Det är en tjänst som har fått så mycket kritisk massa att den blivit ett begrepp, lite som Skype. Däremot finns definitivt utrymme för konkurrens. Nu när CD-skivan är nästan död, och flera utländska musiktjänster börjat begränsa tillgängligheten efter land (vilket de knappt gjorde förut), har WiMP/Tidal blivit det förmodligen enklaste sättet att lagligen lyssna på musik i lossless-format. De har dessutom haft vett att utnyttja det, så tjänsten finns integrerad i en hel massa musikanläggningar som Sonos, Simple Audio, Linn etc. Det, i kombination med redaktionellt innehåll som faktiskt är riktigt bra, gör att de nog har hittat en riktigt bra nisch som premium-alternativ till Spotify.

Det stämmer ju inte. Tidal, som är det namn Aspiros tjänst tydligen ska ha framöver, finns i Belgien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kanada, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Singapore, Slovakien, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Spanien, Sydafrika, Tjeckien, Turkiet, Ungern, USA och Österrike. Det är ganska väl expanderat i mina ögon

Svenska borde inte vara alltför långt bort med tanke på att vi har välfungerande diktering nu. Polska är ett jättespråk, så det är väl en lågoddsare. Vad gäller tjeckiska och slovakiska är de två väldigt närbesläktade språk som sammanlagt talas av ca 15 miljoner, vilket kanske för tankarna mot en annan för oss välbekant språkgrupp

Får man tro Apples jobbannonser från i somras så jobbar de även på de nordiska språken. Vet inte riktigt hur strategin ser ut, men Sverige är ju ett land som har många smartphones och ett språk som ändå är hyfsat stort i sammanhanget. Gissar att exv Nederländerna ligger rätt högt på listan också.

Ursprungligen av onnyt:

Behöver lite råd här.

Jag är ute efter en router där jag kan skruva ner farten på Wi-Fi men ha kvar full fart över ethernet. Jag har ett litet hotell och folk håller på att tanka ner filmer o liknande. Jag behöver möjlighet till att strypa farten för min operatör växlar ner farten på min uppkoppling efter 25Gb data.

Har precis skaffat en TP-Link Archer C7 (bästa routern för de flesta enl the Wirecutter) till en rimlig penning från netonnet. Aktiverar man gäst-wifi, med eller utan lösenord, så kan det strypas till valfri bandbredd. Vanliga nätverket, och ethernet, stryps inte. Såg just att du redan köpt en annan, men kan ju vara av värde för någon annan

I övrigt mycket nöjd, täcker in hela huset med god marginal vilket inte min gamla Airport Extreme gjorde. Sägs funka med Time Machine också men har inte testat.

Ursprungligen av BlackSmp:

Som sagt så bryr jag mig inte speciellt mycket om priset på guldmodellen - den är inte avsedd för oss utan en helt annan konsumentgrupp som inte bryr sig om priset. Jag har ingen aning om Apples strategi kommer att fungera eller inte, det återstår att se. Däremot så är jag övertygad om att deras huvudsakliga vinst inte kommer att ligga på Editionmodellen - men det betyder inte att det behöver vara en felaktig strategi totalt sett.

En gissning är att den kommer sälja rätt ordentligt på flera av de asiatiska marknaderna, där det finns en helt annan kultur kring att ståta med mycket man tjänar. Det är inte en produkt för Solsidan-svenskar med fäbless för vitt & fräscht.

Citat:

Och som sagt, om vi jämför guldklockor så tro inte att du får en guldrolex för 37'. I den prisklassen är det enbart stål som gäller. Du får nog ge 200' och mer för en guldrolex.

Och knappt att man får det. Finns nån väldigt basic Rolex för runt 35 papp, men ska man ha en vanlig Submariner blir det närmare 60.

Citat:

Och även om Apple Watch inte kommer att hålla värdet, guld kostar över 250kr/grammet för 24 karat så nog lär det vara guld för mer än "några hundringar" i en Apple Watch Edition.

Precis. Med tanke på det jättehöga värdet på råmaterialet så kan man ju undra om det blir någon sorts officiellt inbytesprogram. Eller rentav uppgraderingsmöjligheter? För det är ju knappast så att Edition-köparna kommer att ha sina dinkor i årtionden.

Citat:

Sak samma, jag tycker att det är bortkastat att diskutera kring Editionmodellen - det intressanta är funktionaliteten - kommer den att räcka för att göra klockan till en hit?

Ge det något år, så. Däremot tror jag inte alls den kommer att bli samma sorts kioskvältare som iPhone. Jag kan möjligen tänka mig en som träningskompis.

Ursprungligen av koffas:

Apple är inte företaget som slutar med en succé efter bara några år.

*host* iPod Mini *host*

Men nä, tror inte på det här ryktet alls. Har Economic daily news någon som helst track record vad gäller att få Apple-rykten rätt?

Ursprungligen av chrme109:

TouchId, tunnare, A8... troligen lite lättare. Batteritid?

Skulle gissa på samma som alltid

Ursprungligen av Jeppe_E:

Oj, Ja, naturligtvis, jag menade Halebop Rubbet. Oavsett, så erbjuder Halebop mer för mindre, till kostnad då för en sämre kundtjänst... OJ! Ja, för jag har ju haft supernytta av Telias kundtjänst? De enda gånger som jag hört av dem, är när de (nej, inte Telia, utan deras "sammarbetspartner" vill sälja på mig något obskyrt abonnemang.. :/

Alltså, jag har haft Halebop i 6 år snart, och vet inte riktigt om jag kan kalla deras kundtjänst sämre. Man kan såklart inte lyfta luren och ringa dem, men de svarar jättesnabbt på mail och är väldigt trevliga. Jämfört med 3 (som jag haft parallellt) har kundtjänsten varit klart bättre. Jag gillar också att de fria samtalen är helt gratis utan öppningsavgift, det gör att abonnemanget i praktiken är "flat rate" för mig.

Sennheiser MM30i är samma bra lurar som EP-630 men fjärrkontroll för volym, och bättre mic. Kan fås för 300-nånting. Jag kör själv bara de lurarna sedan flera år tillbaka, för en som plågar ihjäl sina lurar med åretruntpendling på cykel så har de en ganska så perfekt avvägning mellan pris och bra ljud. (Förbaskat tåliga också, för den delen.)

4 GB är för lite för det mesta numera, men OS X ska använda sådär en 99-100% av RAM-minnet nästan oavsett storlek (vore ju rätt bortkastat att ha en massa snabbt RAM som bara samlar damm). Man kan alltså inte gå efter det för att se om man har för lite.

Apple har inga egna RAM-minnen. Köp valfri sort som passar. Samma gäller SSD; Intel och Samsung brukar vara säkra kort.

Gamla MacBooks är enkla att byta minne i. Disken är aningens mer kirurgi men med lite skruvande (och ett tomt iskubstråg att hålla ordning på skruvarna med) så är det ganska snabbt avklarat. Nu vet jag ju inte exakt vilket utförande av MacBook du har, men klicka dig fram på ifixit.com så hittar du rätt steg-för-steg-guide.

Ursprungligen av CEk:

Sant. Men jag vill ju kunna få tillgång till iMessage som sagt. När jag tänker efter så har jag inga autouppdateringar på Appstore aktiverat, och nästan inga notiser etc. Bara mail som ligger på push och det kan ju ställa på manuellt. På så vis används väl datan bara när jag aktivt öppnar en app då?

Precis, är roaming avstängt går det såklart inte att använda iMessage, utan du kommer bara att kunna använda SMS tills du ansluter till ett WiFi-nätverk. Väljer du att ha roaming aktiverat ska du vara medveten om att man som regel debiteras per påbörjad MB enligt ocker-tariffer, vilket kan bli absurt dyrt eftersom en iPhone med push-tjänsterna igång pratar med Apples servrar väldigt ofta. I USA är det gott om publika wifi-nät på lunchrestauranger etc, så man klarar sig faktiskt hyggligt bra utan roaming. Finns ingen anledning att stänga av mobildata helt, är roaming avstängt så är det.

Ska du vara där en längre tid kan man köpa kontantkort på T-Mobile för en hyfsad penning, men det blir lite stökigt med iMessages som skickas till ditt svenska mobilnr. Jag petade in ett sånt SIM i min iPad och hade den som accesspunkt i ryggsäcken, det funkade rätt bra (då kunde jag fortsätta få SMS till mitt svenska nr också).

Ursprungligen av pesc:

Nu tänker du i ett utvecklarperspektiv.

Du har rätt i att om en utvecklare har tillgång till all källkod (vilket man inte alltid har) och har god kodhygien så är det ganska enkelt att göra en ny build. Visst, den måste testas så det blir merarbete med det, men ändå.

Ur ett användarperspektiv är det annorlunda.
Man kanske har äldre programvaror som inte utvecklas längre. Leverantörens utvecklare kanske inte finns kvar?
Jobbigt att leta reda på var man köpte alla program. Behöva uppgradera flera versioner, och då ser inte programmen lika ut.
Hittar du dina licenser? Kostar uppgraderingen till ny arkitektur?
Har du skrivare som är några år gamla så är det inte säkert att du kan få tag på nya drivrutiner.

På grund av allt sådant strul hade Apple Rosetta som hjälpte till med övergången från PPC till x86. Det funkade eftersom x86 hade råkraft. I en strömsnål ARM-miljö är jag inte så säker på att detta koncept är lika lyckosamt...

Då ska man bara komma ihåg att bytet till Intel påbörjades 2005, när Apples position på marknaden var en helt annan. Jag tror Apple räknar med att lämna ganska mycket bakom sig vid en eventuell infasning av ARM på Mac-sidan.

Ursprungligen av Json_81:

Jag skulle bli förvånad om de inte testar det.

Men utöver kanske MBA/någon "ipad pro" tror jag fortfarande det är avlägset att de går över helt.
ARM är fortfarande långt efter intel i prestanda.

Precis så. Intel-processorerna är lite av en kvarnsten runt halsen på MBA, särskilt 11-tummaren där man inte kan gömma undan något jättebatteri. Kan tänka mig att ett byte till ARM vore en bättre avvägning mellan prestanda och batteritid. Sedan vet vi väl inte vad häxmästarna på Apples chiputvecklingsavdelning håller på med just nu, har de fler ess i rockärmen än A7 kanske ARM kan bli intressant även för mindre nischade MacBooks.

Men steget upp till det som väntas från exempelvis iMac och Mac Pro är ju jättestort. Värt att ha i bakhuvudet att stora fördelen med ARM är att det går att spara massor med ström på resurser som inte används, men den maximala prestanda man kan få ut är inte så mycket att hurra för. Plus då att prestanda per watt under tung belastning blir ungefär samma som för andra arkitekturer (sist jag kollade iaf).

Ursprungligen av creability:

Eller "blev" och "vart"...

Men ”vart” (som synonym till ”blev”) är ju så ursvenskt som det kan bli! Det är preteritumformen av verbet ”varda”.

5c ligger tveklöst bättre i handen. Form, viktfördelning och material gör sammantaget att jag tycker den är trevligaste iPhonen någonsin att hålla i. Till skillnad från 3GS-plasten så verkar 5c dessutom vara immun mot självsprickor. Men allt annat är såklart bättre med 5s.