Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Allan

Allan

Avstängd
  • Registrerad 2004-10-15
  • Senast aktiv 2004-12-14
  • Antal inlägg 115

Foruminlägg

De senaste inläggen Allan har skrivit i forumet.

  • Avstängd
  • 2004-11-06 18:27
Ursprungligen av Mondo:

Intressant som kuriosa kanske. Men problemet är redan löst.

Om du inte är inresserad av, eller inte har förmågan att ta till dig, detaljerad teknisk information så kan du ju helt enkelt låta bli att läsa det, istället för att komma med ett fånigt "surt, sa räven"-inlägg.

Jag skrev om dynamiska diskar och NTFS5 för att läsarna här inte bara skulle få veta att MacOS X inte kan se innehållet på dynamiska diskar med NTFS5 (dvs de flesta diskar skapade i XP) utan också skulle veta varför det är så.

  • Avstängd
  • 2004-11-06 17:51
Ursprungligen av Johan Lindqvist:

Hallå där

Nätverket fick bli lösningen, gick inte att läsa filerna på den NTFS formaterade disken. Jag fick upp disken i listan i Disk utility men kunde inte se nån partion. Kan vara felet kanske, med partioner. Hursomhelst, disken sitter i macen och är formaterad. Case is closed, over and out.

Dynamisk disk med NTFS5 med andra ord. På en sådan finns det inga vanliga partitioner utan disken och allt som är på den hanteras på ett eget sätt av XP. Vilket gör att man med XP kan trixa på alla möjliga vis med diskarna och utökade diskvolymer (motsvarigheten till gamla traditionella partitioner), skapa diskvolymer som består av upp till 32 stycken hårddiskar (alltså 32 diskar som tillsammans utgör en "partition", hela diskarna eller bara delar av alla diskarna), med mera. Och skapa "partitioner" som är upp till 16 exabyte stora (16 exabyte = 16 miljarder gigabyte, motsvarande lagringskapaciteten i nästan 3000 av den senaste varianten av Xserve RAID). Och sedan hantera många sådana partitioner.

(För att lagra stora mängder data använder företagen storage area disk arrays. Xserve RAID är en mycket liten sådan med sina 14 diskar. Andra tillverkare har mycket större sådana, Suns StorEdge 9900 består till exempel av upp till 1152 stycken diskar.)

Senast redigerat 2004-11-06 18:05
  • Avstängd
  • 2004-11-06 17:42
Ursprungligen av Pär:

NTFS går väl hyggligt att läsa - men varför inte ta över det via nätverk och bränna det och sedan flytta disken?

Det finns mer än en variant av NTFS. Den gamla, från NT4, går att läsa i *nix-maskiner, den nya, NTFS5 som kom i W2K och används i XP, fungerar inte särskilt bra att läsa SVJV, och om disken är en så kallad "dynamisk disk", dvs där det inte finns traditionella partitioner utan hela diskhanteringen hanteras av W2K/XP på ett helt eget sätt, så är det SVJV helt kört att kunna läsa den. Jag är inte ens säker på att man kan partitionera om och sedan formatera en dynamisk disk i MacOS X.

  • Avstängd
  • 2004-11-06 11:19

Har fjortisklubben haft möte här över natten och nu på morgonen?

  • Avstängd
  • 2004-11-05 18:32

Vad ville du säga med dina länkar?

(Du kollade inte länkarna själv eller hur? Utan kopierade bara från något annat ställe. En av länkarna är död, och de andra motsäger inget av det jag skrev.)

  • Avstängd
  • 2004-11-05 18:28
Ursprungligen av Mondo:

Ursäkta Allan, men varför ödslar du din tid på ett Mac-forum när du uppenbarligen föredrar Windows?

Jag kör med stor förtjusning både Mac och Win-PC. Men jag är mycket trött på alla skrönor som cirkulerar i Macvärlden och som upprepas om och om igen. Till exempel det där med Macens överlägsenhet på en lång rad punkter. Det finns inga som helst oberoende moderna bevis för att något av det är sant.

Man kan tycka att Macen och MacOS X är fantastiskt utan att man för den skull skall behöva hålla på med att sprida lögner om den egna plattformens överlägsenhet och om hur hemskt det skall vara på den andra sidan.

  • Avstängd
  • 2004-11-05 18:23
Ursprungligen av REP:

Jag vill tillägga att när jag menar 8:an så är det system 8.1 (inte 8.0 som inte kan HFS+)

8.1 är en gratis uppgradering från 8.0. Jag hade en 6200 (jag vill minnas att det var just en 6200, jag har inte maskinen kvar) med en 8.0-skiva, men ville ha 8.1 just för HFS+. Jag installerade därför 8.0, uppgraderade till 8.1, satte i en extra hårddisk på CD-spelarkabeln, flyttade över systemet till den extra hårddisken, startade om på den extra disken, formaterade originaldisken med HFS+, flyttade över systemet till originaldisken, stängde av datorn, tog bort den extra hårddisken och kopplade in CD-spelaren igen, och bootade min lagligt och gratis uppgraderad 8.1 med HFS+ på originaldisken.

  • Avstängd
  • 2004-11-05 17:59
Ursprungligen av malen:

Räknar du bara inköpspris så har du DELVIS rätt.
Räknar du allt - inköp, driftsäkerhet, support, utbildning o dyl - då har du 100% fel.

Ytterligare en skröna. Det finns ingen oberoende modern undersökning som visar att det är billigare med support, utbildning mm för Macar än för Windows-PC. Det finns inte heller någon oberoende modern undersökning som visar att nya, ännu ej indoktrinerade, användare tycker att det är svårare att lära sig använda en Windows-PC än en Mac.

Det finns inte heller, så vitt jag vet, någon oberoende modern undersökning som visar att Macar är mer driftssäkra än Windows-PC, och det gäller oberoende av om vi talar om fristående maskiner eller maskiner i nät.

Som Macanvändare vill vi tro att det är så, men det finns ingen oberoende modern undersökning som visar att det är så.

  • Avstängd
  • 2004-11-05 16:24
Ursprungligen av Pär:

Mycket möjligt.

En sak jag vet är att min DA inte vill funka på CD-bussen med cable select, vilket den gör på HD-bussen. Tvivlar därför att det är ATA/66 på CD-bussen.
En annan sak jag vet är att på en beige G3 gör det otrolig skillnad på HD-prestanda om det är en CDspelare på samma bus som HD eller inte, och även G3:an har äldre ATA än ATA/66 (ATA/3).

Men eftersom du är så säker på din sak så behöver ju inte 'Dei' bry sig om våra "varningar" utan koppla in lite som han känner för...

Jag la till definitionen av "modern IDE-controller" för säkerhets skull. Jag vet för lite om hårdvarukonfigurationen på en del Macar för att kategoriskt vilja utala mig om vad som gäller för en speciik Mac-modell. Vad jag vet är att Macar generellt sett brukat ligga en till två hårdvarugenerationer efter samtida PC när det gäller bland annat diskcontrollers. Vilket Apple inte velat erkänna offentligt. Man har till exempel gått ut i reklamen och skrutit med att man skickat med ATA100-hårddiskar utan att tala om att diskcontrollern som de där snabba diskarna körde via bara klarade ATA66.

  • Avstängd
  • 2004-11-05 15:52
Ursprungligen av Pär:

Så är ju nu inte fallet…

Fast det viktigaste är väl att spela Allan kan tro.

Jo, så är fallet. Det var länge sedan hastigheten på IDE-bussen styrdes av den långsammaste enheten. Jag är lycklig ägare till flera datorer som är fullt bestyckade med CD/DVD-enheter respektive hårddiskar, och där hårddiskarna kör på med full fart fast de delar IDE-buss med CD/DVD-enheter. Och då talar vi om både inbyggda IDE-bussar och extra IDE-PCI-kort. Bland annat en dator med 6 hårddiskar och två DVD-brännare (HDD+DVD på IDE0, HDD+DVD på IDE1, HDD+HDD på IDE2 och HDD+HDD på IDE3). Och hastigheten på de hårddiskar som delar buss med DVD-brännarna påverkas inte alls av de långsammare enheterna. Hårddiskarna på IDE0 och IDE1 kör i Ultra DMA Mode 5 ("Ultra ATA 100") och DVD-brännarna kör i Ultra DMA Mode 2 ("Ultra ATA 33"). Hårddiskarna på PCI-kortet (ett Promise Ultra133 TX2) kör i Ultra DMA Mode 6 ("Ultra ATA 133").

Du har med andra ord helt fel.

(Modern IDE-controller = controller med busmastering och DMA, vilket har funnits ute i rätt många år nu).

Senast redigerat 2004-11-05 16:11
  • Avstängd
  • 2004-11-05 00:09
Ursprungligen av Pär:

Den lägger du som slav på samma kabel som CD-brännaren.
(Finns ju ett utrymme under CD-brännaren väl?)

Räkna inte med att denna tredje HD blir snabb, för det blir den inte när en ATAPI CD-grunka ligger som master på den bussen....

Det där är bara en skröna. Moderna hårddiskar kopplade via moderna IDE-controllers påverkas inte av hastigheten på den andra enheten. En snabb hårddisk är fortfarande snabb på en modern IDE-controller även om det är en CD-enhet på den andra kontakten på kabeln.

  • Avstängd
  • 2004-11-04 21:42

Kontakta Apple och klaga. Det är en solklar bugg i operativsystemet om lagringsenheten påverkas på det viset. Jag har själv kopplat bort mängder med externa enheter (hårddisk, USB-minnen, externa kortläsare och digitalkameror anslutna via FireWire och USB) från XP-maskiner utan att avmontera dem först, och utan minsta problem. Dåligt av Apple om inte de också kan fixa det.

  • Avstängd
  • 2004-11-04 13:20
Ursprungligen av Björn Roth:

UNC-sökvägar kommer man inte långt med i verkliga världen, med tonvis av legacy-program som är hårdkodade till att ignorera sökvägar som inte är baserad på enhetsbokstäver. Senast igår märkte jag att Visual Studio inte kan logga ett bygge mot ett godtyckligt filnamn...

Och några symboliska länkar finns det fortfarande inte. Och kom inte dragandes med JUNCTIONS, det är inte samma sak. Hade en lång diskussion med Larry Osterman om detta, det verkar som inte ens ledande mjukvaruutvecklare på MS vet vad det är och vad det är bra för.

UNC-sökvägar? Hur fick du in det i diskussionen? UNC-sökvägar används för att ange sökvägen till resurser som delats ut via nätverket ( \\datornamn\sharename ) och har inget alls med det här att göra. Jag talar om monteringspunkter i katalogträdet, som att montera CD-spelaren i mappen "c:\cdrom". Man behöver bara en enda enhetsbeteckning, "c:\", vilket markerar roten i katalogträdet, på samma sätt som "/" i *nix-system. Sedan kan man montera resten, hårddiskar, flyttbara enheter, CD/DVD och så vidare på valfri plats i katalogträdet, som på *nix. Val av monteringspunkt gör man grafiskt i Diskhanteraren eller i ett terminalfönster med kommandot "mountvol".

Om man så vill kan man dessutom använda både enhetsbeteckning och monteringspunkt i katalogträdet för samma volym, samtidigt. Om man nu av någon anledning känner för det.

  • Avstängd
  • 2004-11-04 00:57
Ursprungligen av wlao:

Ööööh.. va??
Har du läst hela rapporten? I sammanfattningen som jag läste står det ingenting om fördelningen mellan OS på de maskiner som ingår i den grupp som de studerat. Att förutsätta att den skulle vara densamma som "marknadsandelen" (vilken ju oftast är baserad på nyförsäljningen och inte andelen system i drift) är knappast logiskt. Fördelningen skulle väl lika gärna kunna vara ungefär 66% Linux, 30% Windows och 5% BSD och MacOS X, och i så fall blir slutsaten att det inte spelar någon roll vad man kör för OS.

Så om vi ska vara logiska ett tag så drar jag slutsatsen att du antingen:
a) är insatt i rapporten och vet betydligt mer än jag om vad sifforna egentligen betyder, eller
b) själv drar slutsatser som är förhastade och minst lika hårresande

Snarare "dribblande med statistik"...

Öhhhh......

Jag har läst det som finns på deras websida, dvs i grova drag att det gäller attacker mot maskiner som är uppkopplade 24/7 mot Internet. För att det skall vara någon mening alls med "undersökningen" har jag förutsatt att det är en statistiskt riktig fördelning på datortyp, plattform, med mera. Annars är det inte bara en fullständigt felaktig slutsats de dragit utan hela "undersökningen" är komplett meningslös. Mer än vad som står på deras websida kan jag inte läsa för jag har ingen avsikt att betala för att få en kopia på "undersökningen". Syftet med det hela lär nämligen vara exakt samma som de tidigare gånger de gått ut med pressmeddelanden, nämligen att de vill sälja kopior av sin "undersökning".

  • Avstängd
  • 2004-11-03 20:49
Ursprungligen av Magtil:

Försöker att koppla en pb med OSX panther mot en sql 7 server på en win 2000 server.

Har gjort samma inställningar som görs på windowsmaskinerna i samma nät, det går att mappa upp enheter mot servern men så fort man skall koppla databasen så säger den att det inte går att koppla upp mot servern. se bifogade pdf.

Testat med olika inställningar, men får då specifika felmeddelanden tex fel lösenord. Vi använder oss av ip numret till sql och inte servernamn.

Vi använder actuals programvara lokalt på maccen för att koppla mot servern.

Är det någon som vet vad vi gjort för fel

//Magnus

Ni kanske redan provat det men min första tanke är sättet att ange användarnamnet vid inloggningen. Jag förutsätter att användaren "sysadm" finns på W2K-servern, antingen som en domänanvändare eller som en lokal användare på en fristående server. Annars kan ni inte ha gett rättighet åt "sysadm" att komma åt databasen. Om vi antar att "sysadm" är ett existerande användarkonto i domänen "domain.com" så skall användarnamnet vid inloggningen anges som "domain.com\sysadm" (utan citationstecken givetvis). Om det är ett lokalt användarkonto i en fristående (inte domänansluten) server så skall namnet anges som "datornamn\sysadm" (fortfarande utan citationstecken och med ordet datornamn utbytt mot namnet på datorn). W2K och XP kan vara väldigt känsliga för sådant.