Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ingemar Ragnemalm
  • Plats Linköping
  • Registrerad 2005-06-17
  • Senast aktiv 2017-11-14
  • Antal inlägg 4190

Foruminlägg

De senaste inläggen Ingemar Ragnemalm har skrivit i forumet.

Jag snubblade över ett paket hos StackSocial idag. Först tyckte jag det mest var skräp, ointressanta saker varav jag desssutom hade det mesta, men så föll ögonen på Data Backup 3. Det är tydligen ett alternativ till Carbon Copy Cloner och SuperDuper? Någon som känner till det? För 5 dollar låter det som ett fynd!

Ursprungligen av kladda:

Vart ditt hjärta än må ligga i Mac vs. PC så tycker jag du ska köpa en PC till din grabb.
Jag tycker han ska ha möjligheten att spela nyare spel och inte behöva sitta bredvid när polarna gör det, bara för hans farsa gillar Mac

Du får ganska mycket hårdvara för pengarna på PC och det är just hårdvaran som spelar roll när det kommer till spel.

Framför allt är stationära PC-burkar ganska enkla att uppgradera med bättre grafikkort. Det har nästan alltid varit reserverat för de dyraste Macarna. I stället måste man nöja sig med vad Apple stoppat i från början. Macarna är fina maskiner, många har gått att uppgradera riktigt bra, ofta mer än motsvarande PC, men just att byta GPUn har de inte med på kartan.

Ursprungligen av BlackSmp:

Givetvis, min reflektion var mest för att jag uppfattade det som att TS var ute efter att skaffa sig ett nytt jobb och undrade vad han borde lära sig för att komma in på "marknaden"

Jo, och då tycker jag att bredd är en bra idé. Anpassningsbarhet.

Annars kan, som nämnts ovan, de flesta språk användas till de flesta problem (med mer eller mindre bra resultat). I alla fall de som jag skulle anse värda att kunna.

Ursprungligen av BlackSmp:

Men är detta en generell diskussion om fördelen med olika programmeringsspråk eller en fråga om vilket språk som är bäst att lära sig först om man vill ha störst chans att få ett jobb?

Min erfarenhet är att du som enskild programmerare har väldigt liten påverkan på vilket språk som väljs i olika projekt utan får helt enkelt anpassa dig till det som gäller på det företaget och den produkt som företaget jobbar med.

Det är helt riktigt. På ett företag sätts du på att jobba i företagets produkt. Oftast betyder det att du inte kan välja så mycket. Oftast, inte alltid. Företaget är trots allt inriktat på produkten och inte verktygen för att skapa den, så visst kan man påverka, men knappast som nykomling.

För egna projekt är det en helt annan sak. Då är det prestanda, produktivitet och personlig trivsel som gäller.

Men dessa två är inte nödvändigtvis i konflikt. Om man är nyfiken och lär sig flera språk, flera plattformar, och provar olika lösningar i de där egna projekten, då blir det lättare att anpassa sig efter företagets val.

Min son fick en begagnad MacBook nyligen. Han är jättenöjd! Han räknade inte med att kunna spela nyare spel på den, han ville ha en nätt liten maskin som duger till YouTube och skolarbeten och som han kan ha på sitt rum utan att den tar plats. Han spelar också en del äldre spel på den och gillar det.

Då hör det till saken att han har en spel-PC i källaren också, med ett 660Ti-kort (rätt bra grafikkort). Klarar ungefär alla spel som finns, och kostade inte mycket. Den är till spel, punkt.

Det finns några olika aspekter på val av språk:

- Prestanda. Skall ditt program gå fort/vara energisnålt eller skall dina användare vänta medan datorn gör ingenting för att du inte orkar kompilera? (Kompilerande språk är mycket snabbare än interpreterande.)
- Finesser. Har språket några finesser som är speciellt användbara för ditt problem? Är det lämpligt för ditt problem?
- Produktivitet. Arbetar du effektivt med språket? Gillar du att jobba i det?
- Är det lätt att felsöka? Är språket designat för att avslöja fel snabbt eller släppa igenom vad som helst?
- Är det dokumenterat? Om det inte är samma språk som du har dokumentation för (för det API du främst skall jobba mot), är det lätt att konvertera mellan dem?

Min erfarenhet av Apple är att det är lätt att registrera sig som individ, men knöligt att göra det som företag, som du noterat ovan. När jag försökte företagsvägen för några år sedan så krävde de att jag faxade in företagets registreringsbevis. Jag E-postade så klart, vilket de blankt vägrade befatta sig med. Fax? Vem har en fax? Sånt finns väl inte längre? Vi hade inte ens faxmodem kvar. Antagligen hade det gått genom någon onlinetjänst för epost-till-fax eller nåt men... jag gav upp och registrerade mig senare individuellt och det gick utan problem.

Ursprungligen av Vassius:

Nja, riktiga programmerare vet att användare är korkade och inte kan förväntas skriva in datum korrekt oavsett. Alltså lägger man in en datepicker istället.

Båda metoderna funkar, och Handelsbankens utvecklare har inte tänkt på någondera.

Ursprungligen av adress@mac:

Har du verkligen senaste versionen på BankID. I annat fall är det ju vara att-göra-listan in på din bank hemsida och ta hem ett nytt - och säkerhetsprogrammet naturligtvis.

Det var inte så länge sedan jag plockade ner nyaste versionen. Det är ju inte säkert det är den allra senaste. Den har i alla fall fungerat precis lika dåligt som de tidigare.

Citat:

"Lita på" eller vad du skriver - låter med som du bör besöka systeminställningar på datorn.
Där kan du välja olika alternativ - att "lita på" olika program. Detta är ett säkerhetstänkande från Apple. Kolla dessa inställningar

Möjligen, men jag tyckte det snarare såg ut som om de infört något script som krockar med min Flashblocker.

Jag använder Carbon Copy Cloner för backup. Då blir den andra hårddisken en exakt, bootbar kopia. SuperDuper lär fixa detsamma.

Man kan köra både Windows och Linux på sin Mac. Antingen installerar man dualboot/trippelboot på samma disk, eller kör på en separat hårddisk, eller emulerar. Emulering är lättast tycker jag. Dualboot har jag aldrig provat på Mac, däremot Linux/Windows och det är lite sådär, man stökar till uppstarten lite.

Den sista vita hade ju DDR3-minnen så minnen till den är behagligt billiga. Jag har maxat min MacBook från 2009 (sista med FireWire) och det kostade en slant. Jag skulle trycka i 8GB direkt men har du 2x2 liggande så är det bara att testa. 2GB är hur som helst för lite.

Från förra paketet var Subtitle Studio klart användbart. Kanon när man köper en DVD eller laddar hem en äldre film som inte har undertexter. I många fall kan man ganska lätt hitta undertexter online (vilket programmet hjälper en med) och lägga till med ett par synkningsgrepp.

De andra programmen har inte varit lika kritiska att dra igång.

Senaste paketet: Humble Jumbo Bundle 3. Sådär. Hyfsat med Macprogram för en "Jumbo" men för mycket Steam, och när nu extrabonusarna kom så var det 100% Steam på Windows. Besvikelse. Att jag dessutom inte fått igång något av Macprogrammen än gjorde det till mer citron än äpple. (Det kanske bara är för att de kräver modernare system än 10.7. Ja, jag har både 10.9 och 10.10 på andra maskiner så jag får testa där.)

https://www.humblebundle.com/

Jag får väl haka på den här tråden. Jag försöker också, med varierande framgång, hantera Handelsbanken på Mac. Det är skakigt, men är det Handelsbankens fel? Mitt BankID fungerar lika dåligt mot skatteverket.

Igår var det i alla fall värre. Jag tror att det har fungerat - när man har tur - med både Chrome och Safari, men igår var det totalstopp i Safari. Det var vit ruta med en liten ikon. När jag klickade på den lilla ikonen (med namnet på det där företaget vad det nu heter) så fick jag "lita på" ett par gånger, sedan var det stopp igen. Men med Chrome kunde jag komma in och reglera mina skulder.

Det är närmast normalt för mig att starta om datorn för att kunna betala en räkning. Det är inte så kul.

Ursprungligen av johan_tanying:

Jo men att ha en G5a för att titta på Youtube, en annan för Pagemaker, en G4a för att bokföra, en annan G4a för att bildredigera, en framtida PB G4 för att ta med ut i fält osv osv är ju inte den smidigaste lösningen precis.

Nej men ibland är det nödvändigt. Först nyligen hittade jag ett program som kunde ersätta AppleWorks (Intaglio) och även då blir övergången ganska lång och kräver en del extrainsatser för att det skall bli bra.

Citat:

Skall man annars se till att allt rullar enligt status quo är ju det en lättförståelig och fullt fungerande lösning som du nämner: att ha en separat, lös usb-hårddisk tillägnad varje maskin för att göra regelbundna klonbackuper. I nuläget verkar det bara vara SuperDuper som stöder så gamla system då jag inte längre hittar officiella nedladdningslänkar till äldre versioner av CCC.

Jag har gamla CCC som rullar på PPC så det går att få tag på.

Citat:

Jag har använt TimeMachine men det har aldrig riktigt varit 100% smärtfritt för mig då backupperna av någon anledning tagit väldigt lång tid även för mycket små datamängder (oberoende av nyinstallerat system eller ej, oberoende av olika TM-diskar), så min gamla licens för SD har tjänat mig väl i många år nu.

TimeMachine känns mycket klumpigare än CCC (och antagligen även SuperDuper). Jag har gett upp det, jag vill ha en lösning där jag har mer kontroll.

Jag kan mycket väl förstå torins behov av mer än en maskin eftersom de klarar olika saker. Jag har betydligt fler. En helt vanlig arbetsdag kan jag växla mellan tre olika maskiner varav en är en PC, en är en modern Mac och en är en Mac med 10.5. Allt för helt olika behov. I torins fall är uppenbarligen bildskärmens färgåtergivning kritisk vilket är ännu ett bra skäl att ha speciella prioriteringar.

Detta sagt skulle jag ändå rekommendera hårddiskkloning för att ha backup. Det går åt ett par men det är en fantastisk trygghet. Med många maskiner så blir det dubbelt viktigt att klona så man slipper trassla med systemstrul i onödan på flera olika installationer.