Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jonas Lundin

Jonas Lundin

Medlem
  • Registrerad 2002-07-23
  • Senast aktiv 2021-10-22
  • Antal inlägg 148

Foruminlägg

De senaste inläggen Jonas Lundin har skrivit i forumet.

Härligt med eldsjälar som vill driva 99mac vidare!
Jag kommer att fortsätta att kika in flera gånger i veckan. Det är svårt att lära sig av med den goda vanan...

Trist! Har hängt med sedan Björnström-tiden (2002) och det familjära försvann när Apple inte längre var en underdog.
Men tiderna förändras, och vi med den.
Det avknoppade forumet 99musik lever i alla fall vidare i samma anda som 99mac var en gång.

Vågar man hoppas på fågel Fenix?

Ursprungligen av reboot81:

Hur gick det? Fick du räddat data?

Japp. Över 11000 bilder! En hel del var ifs ikoner till ett Garageband som tydligen också hade huserat på disken. Men många var ovärdeliga gamla minnen, som räddades med PhotoRec som fick jobba i flera dygn. Och helt gratis. Tack för tipset!

Jag har andra diskar att föra över datan till. Eftersom jag inte vill göra något värre än det är och inte vet vilket filsystem som disken hade tidigare så testar jag först att rädda det som räddas kan innan någonting görs på disken.

Bra tips med TestDisk och PhotoRec! Ska testa. Gillar open source. Och att det kan köras på windows/linux.

Jag har en bekant som har strulat till det med en extern HD. Han är en sån där som inte tänker helt linjärt när det gäller datorer...
Hursomhelst så har han en extern usb-HD som innehåll massor med bilder på familjen som inte finns någon annan stans. Kan även vara en del videos också. Finns alltså ingen backup. Och som jag tror, så har han svarat ja på frågan om han vill använda disken som Time Machine backup varpå den formaterades. I alla fall så säger han att det är så det har gått till. På min inrådan så kopplade han bort den direkt efter det.

Nu vill jag försöka att rädda bilderna från disken. Jag vet inte ens vilket format den var formaterad i tidigare. Kan vara Fat32, exFat eller HFS+.

Förr när jag hade något strul med diskar så använde jag TechTool från Micromat med gott resultat.
Vilket program skulle ni rekommendera idag för dataräddning?
PC eller mac spelar ingen roll, men om filsystemet var HFS+ tidigare så är det väl mac som gäller.

Ursprungligen av jimel:

Sitter verkligen magneterna i plattan?
Ideal of sweden har skal som är magnetiska, kanske funkar, de går iaf att ladda med qi.

Både ja och nej. Telefonen fäster lite grann mot laddaren och en kökskniv fastnar ganska rejält. Så magneter finns det i den.
Men den medföljande klisterplattan fastnar mycket hårdare. Och vänder man den klistriga sidan mot laddaren så stöter den ifrån. Så det är magneter med olika polaritet. Tror att de sitter placerade i hörnen. Plattan centrerar automagiskt i alla fall.

Ursprungligen av CekariYH:

I bilen är det väl enklare med en vanlig kabel med lightning eller usb beroende på vilken mobil?

Tänker mig att det här blir mer universal. Passar alla telefoner med Qi-laddning och streaming till bilen via bluetooth.
Ingen fysisk kontakt som kan bli sliten.

Jag har en iPhone 8 som jag vill montera i bilen. Köpte mig en enkel Qi-laddare med fäste för bilens fläktgaller.
Problemet är att telefonen ska hållas på plats mot hållaren med magnet, och eftersom telefonens baksida är av glas så hålls den ju inte fast. Lösningen (som inte framgick vid köpet) är en platta som ska tejpas på baksidan av telefonen. Så vill jag helst inte ha det.

Finns det något lämpligt skal som har magneter inbyggt?
Ska ju vara rätt polarisation och på rätt ställe också.

Om det är Windows 10, klicka på förstoringsglaset i aktivitetsfältet nederst till vänster. Skriv sedan "format" och välj "Skapa och formatera hårddiskpartitioner" som dyker upp som sökresultat. Då öppnas windows motsvarighet till Skivverktyget.
Där kan du välja att ta bort alla partitioner och formatera den anslutna disken.
Jag kommer inte ihåg om vilken ordning som fungerade för mig... Kan ha varit att först radera alla partitioner och sedan formatera hela utrymmet med NTFS eller exFat. För att sedan flytta disken till macen och formatera om den till HFS+.

Har du tillgång till någon Windows-dator att koppla in den i tillfälligt?
Jag fick samma problem och lyckades då formatera den i Windows, för att efter det kunna ta bort alla partitioner.
När den var helt rensad gick det fint att formatera den på macen som vanligt.

För att återknyta till TS fråga så är det väl en enkel sak att bygla väggströmbrytaren med en 10cm FK, och därmed sätta den ur funktion. Om man inte vill investera i en relästyrd switch exempelvis "Fibaro Single Switch 2" som då gör brytaren till en styrande enhet i systemet och samtidigt gör armaturen fjärrstyrd.

Ursprungligen av Ollster:

Måste nog säga att jag inte alls håller med. Visst att starta en app för att tända på toa är inte särskilt "smart". men det du pratar om är ju mer ett automatiserat hem än ett smart.

Ex vill jag ha en belysning i köket när jag lagar mat och en belysning när jag äter. jag vill kunna äta på olika tider.
lösning: 2 olika ljusinstälningar som jag kan växla mellan när middagen är klar istället för att vänta tills klockan blir matdax. Sen om inputen är en knapp, Siri eller en app är väl personligt. Efter maten vill jag kanske pyssla lite med barnen. Då väljer jag det ljuset istället för att vänta till i imorgon när det "enligt schemat" ska pysslas.

Visst finns det massor man kan programmera efter klockslag, veckodagar, ankomst mm. (jag har massor av sånt) men jag vill inte att ljuset/temperaturen/garageporten bestämmer vad och när jag ska göra nått. Det bestämmer jag och anpassar mitt hem efter det.

Där håller jag helt med. Klart att det är du som bestämmer. Inte programvaran. Men att behöva ta fram telefonen eller datorn för att göra det varje gång känns orimligt. Att byta mellan "scener" (eller styra enskilda belysningar) med en knapp, panel på väggen eller röststyrning tycker jag också är rätt väg att gå. Men om det är mörkt så vill jag gärna att lyset tänds när jag går in på toa utan att jag ska behöva interagera.

Ursprungligen av xms67:

Grundfrågan i TS inlägg är orsaken till att vi inte gått in i "smarta hem" vågen. För oss räcker det med att tänka sig att alla i familjen skulle kunna tänka sig att styra lampor via en app. Aldrig att te.x hustrun skulle tycka att det känns smidigt att först öppna telefonen, sedan öppna en app för att sedan välja rätt rum eller rätt lampa... Sedan har vi gäster eller kompisar till barnen...

Den dag lamporna konstrueras så att man både, kan slå på och av via app och direkt ed en knapp på lampan, ja då går vi fullt in på detta.

Vi har i liten skala försökt med "starta hem". Köpte några kontakter via Verisure. Men det fungerade inte alls. Trots att de har en knapp på dosan/kontakten som gör att om man sätter på eller stänger av via den så kan man via appen starta eller stänga av lampan via appen.

Vi har även tittat på att skaffa smarta radiatortermostater. De rör man ju inte så ofta. Men högljudda protester från familjen. Protesterna på temat typ, "inte vill jag fibbla i telefonen för att minska eller öka värmen på ett element. Ska jag öppna telefonen, öppna appen, leta efter rätt radiator och komma i hög om det är radiator ett eller två i rum x som ska öka en grad? Glöm det".

Meningen med ett smart hem är väl att man inte ska behöva tända och släcka lampor eller höja och sänka enskilda termostater manuellt. Det ska skötas automatiskt beroende på konfiguration (veckodag, någon i hemma eller i rummet, tid på dagen, osv,osv...). Att man måste starta en app är ett förlegat tänk. Huset ska redan när du närma dig ytterdörr/garageport veta att du är hemma och anpassa sig efter detta.

Ursprungligen av ne100:

Någon som har koll om den fixar, tvåpolig strömställare.
Har det till kontakten till eluttaget på balkongen.

Den bryter bara fasen. Nollan bryts inte. Så nej, behöver du bryta båda polerna så fungerar det inte.

Jag har ingen lösning på ditt specifika problem. Bara ett tips. Den här kommer snart att landa hos mig.
Har du inte kollat upp den så ge den några minuters surftid: https://www.athom.com/en/homey/

Tyvärr lite för dyr för att bara styra en termostat. Men så snart man adderar annat (IKEA-lampor, Nexa brytare, Z-wave sensorer, HomeKit, osv, osv...) så börjar den att visa sin styrka som central hub.