Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
ulfalf

ulfalf

Medlem
  • Registrerad 2006-06-03
  • Senast aktiv 2012-06-12
  • Antal inlägg 56

Foruminlägg

De senaste inläggen ulfalf har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Oasis:

Men hur ska man kunna ANVÄNDA andra abonnemang utan att KÖPA dem?

Det är väl bara gå in i butiken den 11e, teckna ett vanligt abbonemang och sedan säga att nu är jag teliakund och vill således kunna köpa en iPhone som fungerar hos min operatör. Svårare än så är det väl inte? Man KÖPER inte ett abbonemang, man TECKNAR ett, sedan KÖPER man telefonen.

Ursprungligen av Trineo:

Tror att fullpris hamnar på 6895:-.
Det grundar jag på att iMini är precis som Telia´s 99:-/mån abonnemang plus 200 i förhöjd månadsavgift. Så om man tar det med 18 månader så kostar 16GB 3295:- + 18*200.

Så om man redan har Telia idag och köper en iPhone till det abonnemanget kommer man nog undan med en 5-6000:- tro jag, baserat på att telia defakto behåller dig som kund.

Det är ju inte riktigt sant. Bara 100 sms kostar ju 69 spänn och då har du förbrukat stor del av 99-abbet, sen ska det in 100 min samtal också. I så fall är det nog rimligare att säga att 199-abbet ligger närmare - då kan vi räkna in en liten marginal för datat och homerun också. Priset då hamnar på 3295+18*100, dryga 5000. Tror det hamnar där istället. Kolla priserna i Finland, var väl dryga 500€ för stora om jag inte minns fel? Finns i någon annan tråd.

Ursprungligen av Patrik D:

Ska bli intressant att se vad för alternativ kunder som tedan har Telia idag kommer att få, jag har tyvärr bindningstid kvar.

Har du kvar bindningstid hos Telia blir dom bara glada om du binder upp dig ett tag till, antingen med något av specialabbonemangen eller något av de "vanliga"!

Ursprungligen av DeeJam:

Fast nu förbiser du det faktum att det finns abbonemang med ett visst antal minuter, sms, och datatrafik för mycket mindre pengar. Sen skulle jag inte gå och köpa ett Homerunabb bara för att det saknas hos andra leverantörer. Vem fan använder Homerun om det finns 3G täckning?

Vilket abbonemang tänker på då? De där man ringer gratis till samma operatör osv? jag förstökte generalisera och valde då den typen som de flesta operatörer tillhandahåller.

Åtminstone jag skulle föredra 54 mbit/s WLAN framför svajig hastighet på 3G-nätet.

Bara en liten jämförelse med vad det skulle kosta med samma data/samtal/sms-mängder som iMini om man skulle använt en annan operatör - Telenor i det här räknefallet. Eftersom de flesta operatörer ligger ungefär på samma prisnivåer kan man nog applicera detta på de övriga också.

100 min samtal vid 0,59 kr/min --> 59 kr (utan uppkopplingsavgift)
100 sms, 69 öre styck --> 69 kr.
100 mb data, 15 kr/mb --> 1500! Vi lägger till fri data istället - 199 kr.

Totalt alltså 59+69+199 = 327 kr. Detta är den storleksordning det hamnar i för Telia också om det vore ett "vanligt" abbonemang. Lägger vi sen till Homerun, som ingen annan operatör kan erbjuda, så dubblas månadsavgiften, minst. iMini kostar alltså 299 per månad för allt ovanstående, plus att man får köpa iPhone till förmodligen rabatterat pris. Hur mycket återstår att se när fullpriset kommer.

Jag kan inte låta bli att tycka att utifrån existerande tariffer så ser de nya abbonemangen väldigt bra ut. Sedan att man kan tycka att datamängden är lite låg och kanske inte anpassad för en så webbaserad telefon som iPhone, det är en annan sak. Men totalt fiasko, som många härinne verkar tycka att det är, skulle jag inte kalla det. Snarare rimliga/bra nivåer - åtminstone prismässigt. Upp med datamängden någon tiopotens bara så är iMini opti!

Ursprungligen av Ciryon:

Vid första anblicken verkar det väldigt dyrt. Men... hur mycket data behövs *egentligen* för 3G-surfning med iPhone? Om jag sitter en timma med dag och surfar, läser, använder mest iPhone-optimerade sidor - vad kan det bli 10 MB per dag? 20 MB? Det blir 310-620 MB i månaden och då behövs det största abonnemanget. Men å andra sidan kanske en timme per dag är alldeles för mycket (bara 3G, ingen wifi). Det skulle vara om man pendlar till jobbet kanske?

Bra tänkt där. Får känslan av att folk är lite för galna och vill ha allt på en gång till inget pris alls, typ. Det som nästan ingen gör är att jämföra med andra smartphones, typ N95, HTC Diamond osv. Sedan är det rätt kort tänkt, tycker jag, av folk att säga att "telefonen" kostar x antal tiotusen kronor, dvs man lägger ihop alla abbonemangkostnader + telefonpriset. Drift av mobiltelefonnät är inte helt billiga och något måste betala det med - man betalar ju faktiskt för att få utnyttja nätet också.

Det enda riktigt intressanta är vad priset på telefonen kommer bli om man tecknar något av Telias vanliga abbonemang. Kommer förmodligen hamna på dryga 5000, minst.

Själv ställer jag mig i kön för 99-abb + 199 dataplan, om det alternativet blir verklighet.

Ursprungligen av acke:

Macfeber säger att det inte kommer någon Visual Voicemail. Var det inte snack här på 99 om att Telia testade just den här funktionen i Sverige?

Ingen aning, men det skulle förvåna mig mycket om Telia har Visual Voicemail när dom släpper iPhone. Jag har jobbat tills för en vecka sedan i det företaget som levererat Telias voicemail system och jag har inte sett något som indikerat på att något tillägg till mjukvarorna skulle kunna innehålla Visual Voicemail. Det skulle vara om Telia själva implementerat det, men i och med att en lösning typ VV måste vara rätt så hårt integrerad med röstbrevlådesystemet så har jag svårt att tro att Telia fixat det själva.

Att Telia skulle ha testat VV tror jag inte en sekund på. Var väl en störning som någon här inne tolkade som att Telia testade ny funktionalitet. Även om Telia fulat sig med sina webbsidor på sista tiden så testar dom i alla fall inte ny programvara i nätet innan dom testat klart på sina egna testsystem.

Ursprungligen av Trineo:

Frågan då är bara vad det blir för pris för telefonen.

Eller så blir frågan om man överhuvudtaget kommer kunna köpa den med andra abbonemang än de nämnda. Att den kommer fungera med andra Telia-abb är ju en sak.

Ursprungligen av Macaddict:

Vist borde väl flatrate för data kosta 99 kr/mån:

Prisavtal SurfPort Fastpris
För dig som är flitig surfare via mobilen och använder telefonens webbläsare flera gånger i veckan så kan du teckna SurfPort Fastpris. För 99kr/månad får du surfa hur mycket du vill på vår mobila portal SurfPort och dessutom använda mobilens inbyggda webbläsare hur mycket du vill inom Sverige (läs mer om vad som avses med inbyggda webbläsaren i Frågor och svar).

Om du surfar via Telias mobilportal Surfport ja. för 199 ingår tydligen all datatrafik - inte bara sån som går via webbläsaren, t ex youtube och mail ingår ju i så fall också. Känns som det finns ett värde i att få tillgång till Homerun också, eller vad nu telias wlan-surfzoner kallas.

Ursprungligen av Jogin:

Tur att man kan teckna Telias vanliga abbonemang om man hellre vill det, för det där var ju ett ganska sunkigt upplägg, tycker jag iaf.

Håller med till fullo. Hur långt kommer man egentligen på 100 mb/månad? Ska vi gissa att priserna kommer bli 299, 399 och 499 eller är det för optimistiskt?

Jag hoppas då verkligen att dom inte skojar när det står att man kan använda (framför allt KÖPA) iPhone med andra abbonemang - min tanke var att hoppa på ett 99 kr-abb + flatrate för 199/mån och sen betala telefonen direkt. Möjligtvis att jag accepterar avbetalning om jag måste.

Den där sidan var väl inte helt färdig att släppas, väl? Klickar man på "Inspiration" hamnar i alla fall jag på en sida om någon Nokia-surfplatta...

Kanske ska höra med mina gamla arbetskamrater om dom just nu sitter och implementerar Visual Voicemail för telias mobilsvar eller om dom redan är klara...

Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Hur går det med iPhoneuppdateringen då?

Hehe, det har jag ingen aning om. Senast jag jobbade för Telia var strax före nyår och fram tills dess var det inget som uppdaterades för att iPhone skulle funka bättre, eller liknande.

Vad jag förstog det som så var det ett en mjukvarukrasch i en signalnod som orsakade avbrottet. Det är iaf vad jag hörde och det låter inte i mina ögon som något iPhonespecifikt direkt. En helt vanlig mjukvarubugg som spårade ur helt enkelt. Rätt ordentlig urspårning iofs i och med att det är rätt mycket redundans i mobilsystem nuförtiden.

Ursprungligen av Jetwash:

Sen så gör inte Telia uppdateringar en fredag kl. 15.45 då alla är på väg hem från jobbet och skall ringa hem till frugan och fråga vad det blir för mat.

Jag själv är förstahandskälla på att det är så eftersom jag jobbat med att uppdatera mjukvara i Telias mobilnät. Uppdateringarna sker på nätterna mellan lördag och söndag, då nätet används av så få företagskunder som möjligt.