Tjöta som aldrig förr

Google bekräftar – Assistant lär sig svenska inom kort

Det blir att prata lokalspråk med Google Assistant under 2018. Mjukvarujätten bekräftar en utrullning till flera länder de närmaste månaderna, däribland Sverige.

Googles smarta röstassistent Assistant må vara marknadsledande på många plan, men lider av flera begränsningar. Förutom det högst subjektiva att namnet är väldigt tråkigt klarar systemet inte heller av speciellt många språk, vilket gör engelska till förstanhandsvalet för de allra flesta – en stor skillnad mot framför allt Apple Siri.

Nu väntar dock andra tider. Precis i enlighet med en sedan tidigare läckt presentation bekräftar Google att Assistant rullas ut till betydligt fler länder, med målet att nå fler än 30 språk under 2018. Sverige och svenska finns med i den första omgången, där stöd utlovas inom ett par månader. Där finns också danska, nederländska, hindi, indonesiska, norska och thai.

Samtidigt får Assistant även stöd för familjer eller arbetsplatser där fler än ett språk talas, och kan hantera dessa samtidigt. Funktionen är dock begränsad till en början, där den endast fungerar med engelska, franska samt tyska. Ytterligare språk utlovas över tid.

Om utökat stöd för Assistant även innebär en bredare satsning signerad Google i allmänhet framgår dock inte. Telefonerna Pixel och smarta högtalarna i familjen Home säljs i dagsläget inte i Sverige – i alla fall inte via sökjättens egen butik.

Är du intresserad av en Google Home när Assistant får stöd för svenska?

Källa: Google Blog

Kommentarer
9 svar

En blinkning så är våren förbi tycker redaktionen som har massor av spännande prylar att hugga tag i. Vi hälsar i alla fall prylvåren välkommen med ett nytt avsnitt av vår podd.

Det blåser orkanvindar runt Facebook just nu efter veckans avslöjanden om hur användarnas data kan utnyttjas tämligen frikostigt, och vi passar därför på att bjuda på vd:n Mark Zuckerbergs pudel-intervju.

Det nya smarta låset ska ge dig valmöjligheter med hur du låser upp dörren, där både fingret och mobilen är två av flera alternativ.

99-redaktionen har lagt vantarna på en Google Home Max. Den pluggas så klart in i testlabbet och får både spela musik och svara på frågor.

Att sitta och slösurfa på kontorets toalett och plötsligt få ett autospelande videoklipp med hög volym kan vara otroligt irriterande. Men snart blir det stopp för detta eftersom nästa version av Chrome kan blockera sådana videoklipp.

Den här veckan gör vi en djupdykning i mobilspelens värld. Känner du till de här titlarna?