Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Del 1 i testserien av galaxy s9

Galaxy S9 – Valmöjligheternas mecka

Amanda har satt tänderna i Samsungs senaste flaggskepp Galaxy S9. Först ut är den "nya" designen och en genomgång av den funktionsspäckade mjukvaran med gimmickar som AR Emoji och en rejäl uppdatering av Bixby.

Bixby Vision – kan plötsligt saker

Den största förändringen när det kommer till Samsungs smarta assistent är Bixby Vision. När Andreas testade funktionen i S8 kunde den inte se skillnad på mig i en gul tröja och en ost. Jag vet inte vad det säger om mig eller kameran men det blev uppenbarligen väldigt sällan rätt. Bixby kunde inte heller mycket mer än att känna igen saker, något som i ärlighetens namn inte är så användbart. Bixby Vision på Galaxy S9 är en helt annan sak. Numera finns de fem olika lägen du kan välja på: text, bild, plats, vin och QR-koder.

Text

Numera kan jag realtidsöversätta vad det står på mjölkkartonger, vägskyltar, menyer, innehållsförteckningar och så vidare. Om jag vill skanna texten kan jag ta ett foto av texten, och Bixby matar om det till redigerbar text. Vill jag sedan översatta denna trycker jag bara på översätt och någon sekund senare finns texten på önskat språk. Vissa typsnitt och handskriven text kan Bixby ha lite svårt att förstå men överlag är detta nya läget riktigt imponerande.

Bixbys översättningar är inte felfria. Ofta är översättningen fel – ibland mycket fel – men många gånger är de precis lika bra som om du hade kört det genom Google Översätt. Detta kanske inte är så konstigt eftersom Bixby använder sig av just Google för att översätta. Jag kan se hur denna funktion kan komma till stor användning om jag är utomlands och inte förstår språket, och även om det inte är hundra procent rätt förstår jag bra mycket mer av sammanhanget än om jag inte hade använt funktionen. Den är också väldigt snabb och lättanvänd.

Bild

Bildfunktionen är på många sätt sig lik, förutom att den har blivit mycket bättre på att faktiskt känna igen föremål. Den fungerar så att du håller upp kameran mot ett föremål, och i realtid tolkar Bixby vad den ser på bilden och det kommer upp små textsjok med förslag på vad föremålet är. Det dyker även upp en ruta med sökresultat.

När jag höll upp en banan framför kameran dök det i resultatet upp både bilder på bananer men också recept på exempelvis en banankaka. Bixby Vision är betydligt bättre på att känna igen saker som bananer, äpplen och gummistövlar än kändisar som Brad Pitt eller George Clooney.

Plats

Det här en riktigt användbar funktion! Om jag står på gatan och vill se vad som finns omkring mig tar jag bara upp Bixby och trycker på platser. Så dyker det upp massa små ikoner med restauranger, gym, gallerier, affärer med mera som finns i närheten. Med hjälp av symolerna kan jag se vad det är för typ av ställe och jag kan också se namn, betyg och hur långt ifrån platsen jag befinner mig.

Trycker jag ett ställe får jag upp en ruta med mer information och härifrån kan jag smidigt få en vägbeskrivning till platsen jag vill till. Jag kan även dela eller få upp sökresultat för platsen.

Vin

Detta är en uppdatering som alla vinentusiaster kommer att glädjas åt. Numera går det att läsa av vinetiketter i Bixby Vision som hämtar informationen från databasen Vivino. Jag har testat på lite olika vinflaskor och den har gissat rätt varenda gång. Jag kan lätt få veta vilken typ av vin det är, vad den fått för betyg, en beskrivning av vinet samt vad det passar bra till.

Det hade varit roligt om det även fungerande med andra alkoholhaltiga drycker så som öl. För mig som inte är tokig i vin är det mest en rolig grej men hade jag fått samma funktion för öl hade jag blivit genuint glad.

QR-koder

Bixby kan även läsa in QR koder som ja – kort och gott läser QR-koder och skickar mig till hemsidor, hämtar kontaktmeddelanden eller vad koden nu är inbäddad med för information. Den fungerar bra men kan ha lite svårt ibland att läsa koder från en datorskärm.

Fortsättning följer...

Det här är första testdelen i en rad av flera. Jag kan konstatera att designen inte är någon revolutionerade upplevelse, men det gör den inte mindre snygg. Insidan är absolut fullsmockad med funktioner och valmöjligheter, nästan så många att jag blev lite yr först. Den mest imponerande uppdateringen är ändå Bixby som trots att den hör dåligt kan uträtta väldigt många men också avancerade saker.

Näst på tur är kameran som ska hårdtestas. Vi ses snart igen!

Kommentarer
88 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.