Guide: Få ut mer av Netflix

Många använder Netflix men här får du några tips som kan göra att du får ut ännu mer av tjänsten.

Det finns få i Sverige som inte känner till den strömmade videotjänsten Netflix, och ungefär en tredjedel av internetanvändarna i Sverige använder tjänsten varje vecka. Men det är få som känner till allt man kan använda den till och de okända trixen man kan göra för att få ut mer av tjänsten.

Använd sökfältet till allt

Netflix sökfält är mer kompetent än du tror. Söker du på exempelvis efter "Altered Carbon" dyker dels serien upp men även andra serier och filmer som är snarlika. Söker jag på Brad Pitt så dyker filmer med Brad Pitt upp, men även filmer som liknar filmer som Brad Pitt är med i. Detta är ett utmärkt verktyg för att hitta nya serier och filmer att kolla på. Använd sökfältet med stor kreativitet och till allt!

Hitta vad du ska kolla på med Roulette

Istället för att skrolla runt på Netflix i jakt på något nytt kan du slumpa fram vad du ska kolla på. Använd tjänsten Netflix Roulette från Reelgood. Skriv in genre, betyg och om du letar efter en filmer eller serie. Tryck därefter på Spin och se vad som föreslås. Tryck på Watch så slussas du direkt till Netflix.
Länk: Netflix Roulette

Obs! Tjänsten är utvecklad med amerikanska Netflix bibliotek i åtanke så du kan åka på några nitlotter innan du hittar rätt.

Eller hemliga koder

Netflix Codes har samlat alla genrer, alltifrån generella som romantik eller action till väldigt specifika som tonårsskräckisar eller filmer om fotboll. När du klickar på en genre skickas du direkt till Netflix, där du kan se resultatet för genren i landet du befinner dig i. Om inte detta fungerar på mobilen kan du använda de olika genrerna som sökinspiration i Netflix.
Länk: Netflix Codes

Ladda ner med högre kvalitet

Vill du vara säker på att du laddar ner video i högsta kvalitet kan du gå in i
App-inställningar > Videokvalitet för nerladdning > Hög (Android)/Högre (IOS).

Detta använder så klart mer utrymme men du får också kolla på Stranger Things i bättre kvalitet. Här går det även att med ett enkelt knapptryck ta bort alla nerladdningar under App-inställnngar > Ta bort alla nerladdningar.

Håll koll på vilka som har tillgång till ditt konto

Om ni är många som delar på ett kontot, eller om du misstänker att någon kollar på ditt konto i smyg kan du ta reda på detta genom att gå till Konto > Insällningar > Den senaste streamingaktiviteten.

Här ser du vilka enheter som har använt tjänsten (Iphone, Android, Dator, Playstation, osv), i vilket land samt från vilket IP-nummer.

Få bort oönskade gäster

Om du upptäcker att det är oönskade gäster på ditt konto eller om du bara vill rensa bland dina enheter som har tillgång till tjänsten går detta lätt att göra: Konto > Inställningar > Logga ut på alla enheter.

Det kan ta upp till 8 timmar innan du loggats ut från alla enheter. Skulle du vilja ta det säkra före det osäkra kan du även uppdatera lösenordet till ditt konto: Konto > Medlemskap och fakturering > Ändra lösenord.

Hindra barnen från att se våld och snusk

Ibland kan det vara lite oroligt att släppa ut sina barn i videolandskapet, de kan råka komma över de mest bisarra sakerna på exempelvis Youtube. Netflix har en föräldrakontroll där du kan begära att användaren fyller i ett lösenord för att kunna kolla på videoinnehåll med en åldersrekommendation.

Du kan ställa in att lösenord krävs om innehållet är rekommenderat för Yngre barn (alla videor), Äldre barn (7+), Tonåringar (13+) eller Vuxna (16+). Du ställer in detta på Konton > Inställningar > Föräldrakontroller.

Detta är något som gäller börja för samtliga användare och inte endast barnkonton.

Få koll på vad du kollat på

Om du vill veta vad du kollat på den senaste tiden kan du gå in på Konto > Min Profil > Streamingaktivitet. Här kan du se vad du kollar på och vilka datum du såg vad. Perfekt för den med kort närtidsminne!

Hitta filmerna och serierna du betygsatt

Om du är duktig på att betygsätta filmer men vill få en överblick över vilka filmer och serier du egentligen har betygsatt hittar du alla här: Konto > Min Profil > Betyg. Om du skulle upptäcka att du gett helt fel betyg till serier och filmer är det lätt att både ändra betyget eller ta bort det helt.

Ta bort saker du skäms över

Vi alla har börjat kolla på tveksamma filmer, eller ännu värre, serier. Dessa hemsöker oss genom rekommendationer som liknar snedstegen eller under Fortsätt titta-kategorin. Det finns dock ett sätt att fixa detta! Gå till Konto > Min Profil > Streamingaktiviet och klicka på krysset för att ta bort avsnitten eller filmerna du helst vill glömma.

Här går det även att snabbt ta bort en hel serie så du inte behöver ta bort alla avsnitt manuellt. Avsnitten plockas bort från din historik inom de närmaste 24 timmarna.

Bestäm hur dina undertexter ska se ut

Du kanske inte visste det men du kan faktiskt i väldigt stor utsträckning välja hur undertexterna på Netflix ser ut. Gå in på Konto > Min Profil > Undertextutseende.

Här kan du välja mellan typsnitt, textstorlek, skugga och olika färger. Undertexterna kan ställas in olika för olika profiler så vill du överraska din parter eller Netflix-kompis kan du gå in och ändra inställningarna drastiskt utan att säga något.

Kommentarer
26 svar

Den sjätte utgåvan packar in imponerande mycket prestanda i ett snyggt och tystgående paket, men som proffsplatta lämnar den fortfarande en del att önska.

En ny läcka anger att den omtalade Ipad Mini 5 bara kommer uppgraderas på insidan, och den som väntar sig moderna funktioner till det yttre kan bli besviken.

Samsung skrattar nog inte åt denna senaste Norge-historian. Flaggskeppet Galaxy S10 ska lanseras imorgon, men norsk tv visade reklamfilmen redan nu.

Så här tre månader senare är det dags att spana in hur Ipad Pro har kommit till användning i praktiken och prata om batteritiden.

99 och Samsung bjuder in till mingel, och du är inbuden att hänga med! Imorgon kollar vi på Unpacked-eventet tillsammans på lokal i Stockholm.

Samtal till 1177 Vårdguiden har legat öppet tillgängliga online från så långt tillbaks som 2013, där känsliga uppgifter som personnummer finns med bland detaljerna i samtalen.

Tack till Zimpan för detta #nyhetstips!